Karamellás szelet – Az édesség, amelyet nem lehet abbahagyni!
Karamellás szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Ha szereted az édes finomságokat, akkor a karamellás szelet garantáltan az új kedvenced lesz. Ez a sütemény tökéletes választás, ha valami krémes és édesre vágysz, amely egyben könnyű és frissítő is.
Nem csak isteni finom, de elkészítése is egyszerű és gyors, így akár a kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánljuk. Csak néhány egyszerű hozzávalóra van szükség, és már kezdheted is a sütést!
Karamellás szelet
Elkészítés
- Összemorzsolom a lisztet, vajat, s a sütőport,majd hozzáadom a cukrot,a felvert tojást,tejfölt és sima tésztává gyúrom .
- Folpackba csomagolom és 30 percre lehűtöm .
- 4 részre osztom és darabonként 20 x 30 -cmre kinyújtom, és sütőpapírral bélelt tepsibe megsütöm 180°C fokon 15 percig.
- A krémhez a cukrot, vaníliás cukrot, lisztet, tejet, alaposan összekeverem, hogy ne legyen csomós.
- Egy serpenyőbe a többi cukrot karamellízálom, majd hozzáadom az előző keveréket is.
- Állandó kevergetés közben puding sűrűre főzöm ,
- Hagyom teljesen kihűlni, s most keverem majd hozzá a vajat is, krémesre kidolgozom .
- A krémmel megkenem a lapokat, a tetejére pedig csokimázat fogom simítani.
- A csokimázhoz felolvasztom a vajat és hozzáadom az összetördelt csokit, vizet, olajat, cukrot. Addig melegítem míg felolvad az összes csoki .
- Ha kihűlt akkor szeletelem fel.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A karamellás szelet egy hagyományos magyar sütemény, amelynek eredete a 20. század elejére nyúlik vissza. A sütemény alapja a finomra őrölt keksz, amelyet vajas karamellkrémmel töltünk meg, majd a tetejét csokoládéval borítjuk be. Egy igazán ízletes és könnyen elkészíthető sütemény, amelyet bármikor elkészíthetünk a családunknak vagy barátainknak.
Tálalás:
A karamellás szeletet általában kockákra vágják, majd tányéron vagy süteményes dobozban tálalják. További díszítésekkel, például csokoládéforgáccsal, vagy tejszínhabbal is feldobhatjuk.
Alternatív hozzávalók:
A karamellás szelet készíthető gluténmentes liszttel vagy vegán verzióban is, ha például kókuszolajat használunk a vaj helyett és növényi alapú tejszínt a karamellkrém elkészítéséhez.
Egészségügyi előnyök:
A karamellás szelet nem egy olyan sütemény, amelynek túl sok egészségügyi előnye lenne, mivel magas kalóriatartalmú és sok cukrot tartalmaz. Azonban érdemes megemlíteni, hogy az étcsokoládé, amelyet a tetejére használunk, magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami elősegítheti az egészséges szív- és érrendszert.
Variációk:
Variálható különböző ízesítésekkel és díszítésekkel, például mogyoróval vagy mandulával a tetején. A karamellkrémhez különböző ízesítőket is adhatunk, például vaníliát vagy rumot. Továbbá, ha szeretnénk, akkor a csokoládé helyett használhatunk fehércsokoládét vagy étcsokoládéval kombinált tejcsokoládét is.
Érdekességek:
A karamellás szelet neve más országokban változó lehet, például Németországban „Karamell Schnitte”-nek hívják. Az is érdekes, hogy a süteményt először nem kekszből, hanem kenyérből készítették, és csak később alakult át a finomra őrölt kekszből készült változatra.