Lencsefasírt Lencsefasírt

Lencsefasírt

Ínyenc receptek Tapas

Egészséges és ízletes: Lencsefasírt recept az egész családnak

Lencsefasírt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ebben az útmutatóban egy különleges, mégis könnyen elkészíthető főételt ismerhetsz meg, amely az egész család számára ízletes és tápláló választás: a lencsefasírtot. Vegetáriánusok és húsevők egyaránt élvezhetik ezt az ételt, amely nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Továbbá megismerkedhetsz a tálalási tippekkel, egészségügyi előnyökkel, és izgalmas variációkkal is. Emellett ajánlunk hozzá tökéletesen harmonizáló italokat is, mind a felnőttek, mind a gyerekek számára.

Lencsefasírt

Lencsefasírt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lencsefasírt.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 3 főre
Kalória 770 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Előző nap beáztatom a lencsét, majd másnap megfőzöm sós vízben.
  • Ha megfőtt, a 3/4-ét összetöröm robotgéppel. Utána hagymát pirítok, és a lencsepéphez adom.
  • A megmaradt 1/4 rész lencsét egészben is bele teszem, hozzáadom a tojást, sót, beáztatott zsemlét, borsot, pirospaprikát, petrezselymet, és esetleg sűrítem kis liszttel.
  • Végül zsemlemorzsába forgatom, majd kisütöm olajban.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lencsefasírt-hoz!

Tápérték

Kalória: 770kcalSzénhidrát: 120gFehérje: 42gZsír: 14gTelített zsír: 1gTrans Fat: 1gKoleszterin: 21mgNátrium: 405mgKálium: 1489mgÉlelmi rost: 44gCukor: 7gVitamin A: 1752IUVitamin C: 22mgKalcium: 159mgVas: 13mg
Keyword tapas
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A lencsefasírt igazi kreatív változata a hagyományos húsból készült fasírtnak. Nemcsak vegetáriánusoknak és vegánoknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki szeretné változatosabbá tenni az étrendjét. A lencse remek fehérjeforrás, és ízletes alternatíva a hús helyett. Ebben a magyar változatban a petrezselyem és a fűszerpaprika különleges ízt kölcsönöz a fasírtnak.

Tálalás:

A lencsefasírtokat tálalhatjuk friss, ropogós salátával, vagy akár egy kis tejföllel és friss zöldségekkel is. Egy finom házi készítésű majonézes mártogatóssal vagy tzatzikivel még izgalmasabbá tehetjük az étkezést. A lencsefasírt remekül illik sült vagy párolt zöldségekhez, de kiválóan helyettesítheti a húst egy komplett vegetáriánus hamburgerben is.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Almás Gyömbérszörp: Az édes és frissítő almás gyömbérszörp kiválóan harmonizál a lencsefasírt fűszeres és földes ízeivel. Ráadásul az almában és gyömbérben található vitaminok támogatják az immunrendszert.

Felnőtteknek:

Fehérbor vagy Rosé: Ha valami elegánsabbat keresel, egy könnyed, gyümölcsös fehérbor vagy rosé szépen kiemeli a lencsefasírt ízvilágát. A bor savassága jól ellensúlyozza a fűszerezett, szaftos fasírtokat.

Szódavízzel hígított házi bodza szörp: Ha alkoholmentes alternatívát keresel, a bodzaszörp szódavízzel hígítva finom és frissítő választás lehet. A bodza virágának enyhe, virágos íze jól kiegészíti a lencsefasírt fűszeres, gazdag ízeit.

Alternatív hozzávalók:

  1. Vegán verzió: A tojást pótolhatjuk chia maggal vagy lenmaggal elkészített „chia tojással” (1 evőkanál chia mag + 2,5 evőkanál víz, állni hagyva 15 percig).
  2. Gluténmentes verzió: A lisztet és a zsemlemorzsát cserélhetjük ki gluténmentes változatra.
  3. Ízesítés: A petrezselyem helyett használhatunk friss koriandert vagy bazsalikomot is az ízvilág megváltoztatására.
  4. Zöldségek: A fasírtokba reszelt répát, cukkinit vagy édesburgonyát is adhatunk extra íz és tápanyagok miatt.
  5. Morzsák: Ha valami különlegesebbre vágysz, a zsemlemorzsa helyett használj mandulát vagy kesudiót, finomra őrölve.
  6. Fűszerezés: Ha szereted a csípőset, adj hozzá egy kis chilit vagy cayenne bort is.
  7. Olajok: Az olívaolaj helyett kókuszolajat vagy avokádóolajat is használhatunk a sütéshez, ha más ízvilágú fasírtot szeretnénk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Fehérjeforrás: A lencse kiváló fehérjeforrás, ami esszenciális az izomépítéshez és a szövetek javításához.
  2. Rostok: A lencse rostban gazdag, ami segít az emésztésben és csökkentheti a koleszterinszintet.
  3. Alacsony Kalória: A lencsefasírt alacsony kalóriatartalmú, ami jó választás lehet, ha kalóriabevitelt szeretnél csökkenteni.
  4. Ásványi Anyagok: A lencse magas vas-, magnézium-, és foszfortartalmú, amelyek támogatják az egészséges csontokat és az immunrendszert.

Variációk:

  1. Curry-s lencsefasírt: Adj hozzá curry port és kókuszreszeléket az alaprecepthez.
  2. Mexikói stílusú: Kombináld a lencsemasszát korianderrel, lime-mal és jalapeno paprikával egy kis mexikói ízvilágért.
  3. Mediterrán ízvilág: Fűszerezd bazsalikommal, oregánóval, és adj hozzá olívabogyót vagy szárított paradicsomot.
  4. Ázsiai touch: Szójaszósszal, gyömbérrel és szezámmaggal is ízesíthetjük.

Érdekességek:

  1. Történelmi Háttér: A lencse egyik legősibb termesztett növény, már az ókori civilizációk is fogyasztották.
  2. Nemzetközi Népszerűség: A lencsefasírt nemcsak a magyar konyhában van jelen. Sok kultúrában használják, például Indiában „dal vada” néven ismerik.
  3. Táplálkozási Szempontok: A lencsefasírt egy teljes értékű étel lehet, ha olyan körettel párosítjuk, ami gazdag teljes kiőrlésű szénhidrátokban és egészséges zsírokban, mint például barna rizs vagy avokádó.
  4. Öko-barát: A lencse termesztése sokkal kevésbé környezetszennyező, mint a húsé, ezért ezt az ételt környezettudatos választásnak is tekinthetjük.
(össznézettség: 691, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating