Lencsesaláta szalonnakockákkal Lencsesaláta szalonnakockákkal

Lencsesaláta szalonnakockákkal

Lencsesaláta Saláta

Lencsesaláta szalonnakockákkal – Magyaros ízek tálalva

Lencsesaláta szalonnakockákkal recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Üdvözöljük a kulináris utazásban! Ma olyan receptet mutatunk be, amely a hagyományos magyar konyha egyik ínycsiklandó fogása – a lencsesaláta szalonnakockákkal. Ez az étel nemcsak kiadós és laktató, hanem tele van az egészségre jó hatással bíró összetevőkkel is. A roppanós lencse, a füstölt szalonna íze és az aromás fűszerek kombinációja garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat. Ráadásul könnyen elkészíthető, így ideális választás lehet akár ebédre, akár vacsorára, vagy akár egy kiadós körettel együtt. Kísérletezzünk együtt ezzel a tradicionális, mégis izgalmas étellel!

Lencsesaláta szalonnakockákkal

Lencsesaláta szalonnakockákkal

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lencsesaláta szalonnakockákkal.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 872 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Fél napra áztassuk be a lencsét. Ezután szűrjük le, ismét öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a vöröshagymát, a felkarikázott répát és a zöld fűszert. Pároljuk puhára, közben sóval és borssal fűszerezzük. Ha kész csöpögtessük le.
  • A vörösborecetet dolgozzuk össze néhány csipet sóval, az olajjal és a borssal.
  • A felkockázott szalonnát jól süssük át.
  • A lencsét dolgozzuk össze a felkarikázott mogyoróhagymával és az ecetes szósszal, majd kanalazzuk rá a pirított szalonnát és a zsírját.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lencsesaláta szalonnakockákkal-hoz!

Tápérték

Kalória: 872kcalSzénhidrát: 48gFehérje: 17gZsír: 68gTelített zsír: 21gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 34gTrans Fat: 1gKoleszterin: 48mgNátrium: 385mgKálium: 796mgÉlelmi rost: 21gCukor: 6gVitamin A: 2584IUVitamin C: 9mgKalcium: 78mgVas: 6mg
Keyword lencsés, saláta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A lencsesaláta szalonnakockákkal egy igazi magyar klasszikus, mely mély gyökereket ereszt a hagyományos magyar konyhában. Ezt az ételt gyakran főzték otthonokban, ahol az egyszerű, elérhető hozzávalókból ízletes és tápláló fogást varázsoltak. A lencse gazdag fehérjében és rostban, így ideális alapanyag, hogy egy könnyed és tápláló ételt készítsünk belőle.

A füstölt szalonna hozzáadja az ételhez a mély, füstös ízt, amely jól párosul a zöld fűszerek frissességével. A vörösborecet pedig egy kis savanykásságot és élénkességet ad a salátának. A lencsesaláta szalonnakockákkal nem csak finom, de egészséges is, így tökéletes választás azoknak, akik egyszerre szeretnék élvezni a hagyományos ízeket és gondoskodni az egészségükről.

Tálalás:

A lencsesalátát szalonnakockákkal tökéletesen tálalhatod önmagában, mint főételt, vagy akár körettel együtt. Ha köretként szolgálod fel, remek kiegészítése lehet például egy szaftos sertéskarajnak vagy egy roston sült csirkének. Az ízek tökéletesen összeillenek, és az étel nagyszerű választás lehet egy családi ebéd vagy vacsora alkalmával.

Tálald a lencsesalátát szép tálban vagy tányéron, és szórd rá a kisült szalonnakockákat a tetejére, hogy a ropogós textúra és a füstös íz domináljon. Díszítheted néhány friss fűszernövénnyel vagy apróra vágott mogyoróhagymával is.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Házi Gyümölcslé: Egy friss, házi készítésű gyümölcslé kiváló választás lehet gyerekeknek. Készítsd el házilag kedvenc gyümölcsökből, például narancsból, alma, vagy eperből. Ne felejtsd el hozzáadni egy kis jégkockát, hogy hűsítő legyen, és díszítsd egy citromszelettel vagy mentalevéllel.

Felnőtteknek:

Bor: A lencsesaláta szalonnakockákkal kiválóan párosítható egy jó minőségű, könnyű fehérborral, például egy chardonnay-vel vagy sauvignon blanc-nal. A bor enyhíti a szalonna füstös ízét és kiteljesíti az étel gazdag ízvilágát.

Sör: Ha inkább sörözést preferálod, választhatsz egy frissítő söröcskét is. Egy könnyű pilsner vagy szénsavas IPA kitűnően illik a lencsesalátához és segít kihangsúlyozni az étel karakterét.

Üdítővariációk: Azok számára, akik nem alkoholtartalmú italokat keresnek, készíthetnek frissítő limonádét, jégtea-t vagy akár szénsavas gyümölcsléket is.

Alternatív hozzávalók:

Bár a hagyományos lencsesaláta szalonnakockákkal recept remek ízvilágot kínál, mindig van lehetőség kísérletezni és személyre szabni az ételt. Itt van néhány alternatív hozzávaló, amit hozzáadhat vagy cserélhet a receptben:

  1. Vegán változat: Ha vegetáriánus vagy vegán ételt keresel, helyettesítheted a szalonnát például füstölt tofu vagy füstölt gombával. Így is élvezheted az étel karakteres ízeit.
  2. Zöldségvariációk: A sárgarépán kívül más zöldségeket is hozzáadhat, például céklát vagy zöldpaprikát, hogy színesítse és gazdagítsa az ételt.
  3. Fűszerezés: Próbáld ki más fűszerekkel, például fokhagymával, rozmaringgal vagy chilivel, hogy egyedi ízvilágot teremts.
  4. Mogyoróhagyma helyett: Ha nem szereted a mogyoróhagymát, helyettesítheted apróra vágott snidlinggel vagy újhagymával.

Egészségügyi előnyök:

A lencsesaláta szalonnakockákkal egészséges és tápláló étel, amely számos előnnyel járhat az egészség szempontjából:

  1. Magas rosttartalom: A lencse kiváló rostforrás, ami segít fenntartani az emésztés egészségét és stabilizálni a vércukorszintet.
  2. Magas fehérjetartalom: A lencse gazdag fehérjében, így segít a sejtek újjáépítésében és fenntartásában.
  3. Alacsony zsírtartalom: A szalonnától eltekintve az étel alacsony zsírtartalommal rendelkezik, ami hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához.
  4. D-vitamin forrás: A füstölt szalonna D-vitaminban gazdag, amely fontos a csontok egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.
  5. Vas- és B-vitaminok: A lencse tartalmaz vasat és B-vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a vérképzéshez és az energiaellátáshoz.

Variációk:

A lencsesaláta szalonnakockákkal receptet számos módon variálhatod az ízlésednek és étrendi preferenciáidnak megfelelően:

  1. Vegetáriánus változat: Helyettesítsd a húsos szalonnát füstölt tofuval vagy gombával, hogy vegetáriánus változatot készíts.
  2. Gluténmentes változat: A recept már alapból gluténmentes, de győződj meg róla, hogy minden hozzávaló, például a vörösborecet is gluténmentes legyen.
  3. Egzotikus ízek: Adj hozzá különböző fűszereket és fűszerkeverékeket, például kurkumát és koriandert, hogy az ételbe egzotikus ízeket vigyél.
  4. Zöldségvariációk: Próbálj meg más zöldségeket is hozzáadni, például cukkinit vagy paradicsomot a frissességért és az ízvariációkért.

Érdekességek:

  • A lencse egy ősi élelmiszer, amelyet már több ezer éve fogyasztanak az emberek szerte a világon. Egyik legősibb kultúrnövényünk, és gazdag táplálkozási értékkel rendelkezik.
  • A lencse az egészséges vegetáriánus és vegán étrend egyik alapvető összetevője, mivel kiváló fehérje- és vasforrás, amely pótolhatja a hús hiányát az étrendben.
  • A szalonna hozzáadása a recepthez egy hagyományos magyar érintést kölcsönöz, mivel a magyar konyhában a szalonna gyakran használt hozzávaló, hogy ízesítse az ételeket.
  • A lencsesaláta szalonnakockákkal ideális étel lehet azok számára, akik a hűvösebb hónapokban szeretnék melegen tartani magukat, miközben egészséges és ízletes ételt fogyasztanak.
(össznézettség: 330, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating