Recept Bolgár saláta

Bolgár saláta

Bolgár saláta

Bolgár saláta: Egyszerű, ízletes és tápláló saláta recept

Bolgár saláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 15 perc.

A Bolgár Saláta egy tradicionális kelet-európai étel, amelynek származási helye Bulgária. A saláta könnyű, friss és ízletes, és általában nyáron kerül az asztalra. A Bolgár Saláta egy egészséges és tápláló étel, amely sokféle zöldséget tartalmaz, így rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk, amelyek szükségesek az egészséges élethez.

Bolgár saláta

Bolgár saláta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bolgár saláta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Teljes idő 15 perc
Fogás köret
Konyha Bolgár
Mennyiség 4 főre
Kalória 181 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az uborkát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.
  • A citromlevet a mustárral és az olajjal elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és a fölaprított zöldségfélékre öntjük.
  • Óvatosan átforgatjuk, reszelt gomolyasajttal meghintve tálaljuk

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bolgár saláta-hoz!

Nutrition

Kalória: 181kcalSzénhidrát: 15gFehérje: 7gZsír: 12gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 2gNátrium: 250mgKálium: 588mgÉlelmi rost: 5gCukor: 8gVitamin A: 350IUVitamin C: 73.4mgKalcium: 110mgVas: 2.3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword saláta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A bolgár saláta története egészen Bulgáriába nyúlik vissza. Egy friss és ízletes nyári saláta, amely a helyi gazdák piacáról származó alapanyagokból készül. A hagyományos bolgár saláta jellemzően paradicsomból, uborkából, zöldpaprikából és hagymából készül, néha hozzáadnak feta sajtot is. A citromos-mustáros öntet pedig még tovább emeli az egész saláta ízét, és frissítővé teszi a meleg nyári napokon.

Tálalás:

Ezt a salátát a legjobban hűtve tálalhatod. Tálalás előtt óvatosan keverd át még egyszer, hogy a tetején is legyen öntet. Ha van rá lehetőséged, tálald egy szép, tálaló edényben vagy salátástálban. A tetejét szórd meg néhány extra szelet uborkával, paradicsommal és zöldpaprikával, hogy színes és vonzó legyen. Egy kis extra gomolyatúróval vagy feta sajttal is megszórhatod.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél gomolyatúró, használhatsz feta sajtot vagy mozzarellát is, amelyek szintén jól passzolnak a többi összetevőhöz.

Az uborka, paradicsom, zöldpaprika és hagyma mellett más zöldségeket is hozzáadhatsz a salátához, például sárgarépát, reteket vagy céklát a változatosság érdekében.

Ha nem szereted a mustáros öntetet, használhatsz balzsamecetet, vörösbor ecetet, vagy akár görög joghurtot öntetként. Ezek mind finomak és egészségesek, és adnak egy kis változatosságot a bolgár salátának.

Egészségügyi előnyök:

A bolgár saláta kiváló egészségügyi előnyöket nyújt. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyeket az uborka, a paradicsom, a zöldpaprika és a hagyma tartalmaz. Ezek a zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, magas rosttartalmuk pedig segít a jó emésztésben. A paradicsom lycopint tartalmaz, amely erős antioxidáns és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az uborka és a zöldpaprika nagy mennyiségű vizet tartalmaz, ami hidratálja a szervezetet. A hagyma pedig antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Variációk:

A bolgár saláta nagyon változatos lehet. Próbáld ki különböző zöldségekkel, mint a cékla, a sárgarépa vagy a retek. Használhatsz különböző sajtokat is, mint a feta, mozzarella, vagy akár kecskesajt. Az öntet is változtatható, például használhatsz balzsamecetet, vörösbor ecetet vagy joghurt alapú öntetet. Még néhány olajbogyó vagy capers is hozzáadható extra ízért.

Érdekességek:

Bár a bolgár saláta a bulgáriai konyhában gyökerezik, számos balkáni és kelet-európai országban megtalálható hasonló változata. Például Görögországban a görög saláta hasonló alapanyagokat tartalmaz, de általában feta sajttal és olívaolajjal készül. Törökországban a „çoban salatasi” vagy „pásztor saláta” szintén hasonló hozzávalókból készül. Ezek a saláták mind a mediterrán diéta részei, amelyet széles körben elismertek, mint az egyik legjobb étrend a szív- és érrendszeri egészség megőrzésére.

(össznézettség: 1 376, mai nézettség: 3 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating