Máglyarakás Máglyarakás

Máglyarakás

Édes sütemény Sütemény

Hagyomány és íz harmóniája: Máglyarakás

Máglyarakás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A magyar konyha számos finomsággal büszkélkedhet, melyek között sok olyan desszert is helyet kap, ami generációkon keresztül öröklődik. A máglyarakás egyike ezeknek az időtlen finomságoknak, mely nem csak az ízével, de történetével és hagyományával is lenyűgözi az embereket. Legyen szó egy hétvégi családi ebédről, vagy egy különleges alkalomról, ez a desszert mindig helyet talál az asztalon.

Máglyarakás

Máglyarakás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Máglyarakás.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 467 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, ráöntjük a kifacsart citrom levét, majd rászórjuk a reszelt citrom héjat és a mazsolát.
  • A kifliket vékony karikákra vágjuk, meglocsoljuk a vaníliás tejjel és várunk, míg a kifli felszívja a tejet.
  • Közben a tojások fehérjéből kemény habot készítünk, a tojássárgákat pedig habosra keverjük a cukorral, a tejes kiflit beleforgatjuk, a kivajazott tepsibe helyezzük.
  • Tetejére szórjuk a mazsolás almát és 180°C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig elősütjük.
  • Ezután rásimítjuk a habot és addig sütjük tovább, míg teteje megpirul.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Máglyarakás-hoz!

Tápérték

Kalória: 467kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 8gZsír: 19gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 135mgNátrium: 381mgKálium: 378mgÉlelmi rost: 5gCukor: 49gVitamin A: 567IUVitamin C: 11mgKalcium: 124mgVas: 1mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A máglyarakás nevének eredete a magyar történelembe nyúlik vissza. A máglya, mint tűzrakás, szimbolizálja a desszert rétegeit és a sütés során keletkező aranybarna pirulást. A recept az idők során változott, de az alap összetevők és az elkészítés módja azonos maradt. Egyes feltételezések szerint a máglyarakás a 18. században jelent meg először, amikor is a maradék kifliket és a friss almát egy finom desszertben használták fel.

Tálalás:

Miután a máglyarakás aranybarnára sült, hagyjuk kissé hűlni. Tálaláskor szeleteljük fel, és tálaljuk melegen vagy langyosan. Egy gombóc vaníliafagylalt vagy tejszínhab teszi még különlegesebbé. Egy kis porcukorral vagy fahéjjal meghintve pedig az igazi hagyományos ízt cselezhetjük elő.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-gyömbéres limonádé: Frissítő és egyszerű ital. Keverjünk össze frissen facsart almalevet egy kevés szódavízzel, néhány csepp citromlével és egy kis reszelt gyömbérrel. Jéggel tálaljuk.
  2. Vanília-málna smoothie: Keverjünk össze friss vagy fagyasztott málnát, joghurtot, egy kis mézet vagy agavé szirupot és néhány csepp vanília kivonatot. Jéggel turmixoljuk össze, amíg sima állagúvá válik.
  3. Csokoládés tej: Melegítsünk fel egy kis tejet és keverjünk hozzá kakaóport és mézet. Töltsük meleg vagy hideg állapotban poharakba.

Felnőtteknek:

  1. Almás bor: Egy üveg száraz fehérborhoz adjunk hozzá néhány szelet friss almát, egy rúd fahéjat és egy-két csillagánizst. Hagyjuk állni néhány órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek, majd szűrjük le és tálaljuk.
  2. Fűszeres chai tea: Egy forró, indiai fűszeres tea, ami tökéletesen kiegészíti a máglyarakás ízvilágát. Kardamom, fahéj, gyömbér és fekete tea keveréke tejjel és mézzel.
  3. Kávé egy csepp vanília likőrrel: Egy klasszikus fekete kávé, amibe cseppentünk egy kevés vanília likőrt. A likőr édes, vaníliás íze tökéletesen kiegészíti a máglyarakás ízét.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes verzió: A kifliket cseréljük le gluténmentes kenyérre vagy gluténmentes kiflire.
  • Laktózmentes verzió: A tejet cseréljük le lactózmentes tejre vagy növényi tejre, a vajat pedig növényi margarinra.
  • Cukormentes verzió: A cukrot és vaníliás cukrot cseréljük le eritritre vagy más természetes édesítőszerre.
  • Gyümölcs változatok: Az almát cseréljük le körtére vagy málnára egy kis változatosságért.

Egészségügyi előnyök:

A máglyarakás alapösszetevői között olyan hozzávalók találhatók, melyek pozitív hatással lehetnek egészségünkre:

  1. Alma: Gazdag rostban, C-vitaminban és antioxidánsokban. Az almák rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és segíthet az emésztésben.
  2. Tojás: Kiváló fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Jó a szem és az agy egészségének megőrzésében.
  3. Tej: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, amelyek erősítik a csontokat és elősegítik a csontok egészségét.
  4. Fahéj: Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, valamint segít a vércukorszint szabályozásában.

Variációk:

  1. Csokoládés Máglyarakás: Az almás réteghez adjunk hozzá darabolt étcsokoládét vagy csokoládé csipszet.
  2. Diós-Mazsolás: Az almás réteghez adjunk hozzá darált diót és mazsolát egyedi ízért.
  3. Túrós Máglyarakás: Egy rétegben adjunk hozzá túrót, ami extra kremességet és ízvilágot ad a desszertnek.

Érdekességek:

  1. Népi hiedelem: Régen úgy tartották, hogy a máglyarakás elkészítése közben a rétegezés sorrendje szerencsét hozhat a háziasszonynak és családjának az elkövetkező évben.
  2. Népszerűség: A máglyarakás Magyarországon kívül is népszerűvé vált. Sok magyar étteremben és fesztiválon kínálják ezt a desszertet külföldön, ahol a látogatók azonnal beleszeretnek ebbe az édes ínyencségbe.
  3. Eredeti receptek: Az idők során számos variáció született ebből a klasszikus receptből, azonban a legtöbb magyar családnál megtalálható egy saját, generációk óta öröklődő máglyarakás recept, ami az adott családra jellemző sajátosságokkal bír.
(össznézettség: 273, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating