Jánoshalmi kapros túrós lepény Jánoshalmi kapros túrós lepény

Jánoshalmi kapros túrós lepény

Pite Sütemény

Élvezd a frissességét és ízletesességét a Jánoshalmi kapros túrós lepénynek!

Jánoshalmi kapros túrós lepény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A Jánoshalmi kapros túrós lepény egy olyan tradicionális magyar édesség, amelyet a különleges ízek és a frissessége miatt szeretnek az emberek. A lepényben a túró és a kapor ízei keverednek, amelyek harmonizálnak egymással, és biztosan elnyerik mindenki tetszését.

Jánoshalmi kapros túrós lepény

Jánoshalmi kapros túrós lepény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Jánoshalmi kapros túrós lepény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 680 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • Az élesztőt egy kevés tejben egy pici cukorral feloldjuk. A lisztet, tojást, vajat, élesztős tejet, sót, s a többi tejet simára összedolgozzuk, és nem túl kemény tésztát gyúrunk belőle.
  • Langyos helyen letakarva duplájára kelesztjük.
  • Ujjnyi vas-tagra nyújtjuk, és jól kizsírozott tepsibe tesszük. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
  • Szitán áttörjük a túrót, és egy kanál búzadarával, két tojássárgájával elkeverjük. Végül hozzáadjuk a tojások felvert habját, egy kevés sót és cukrot és a finomra vágott kaprot is.
  • A tölteléket a tészta tetejére kenjük, és lassan sütjük. Mielőtt egészen megsülne, a tetejét kenőtollal megkenjük a tejföl és a tojássárga keverékével.
  • Ha megsült, egy kicsit hűlni hagyjuk, s csak azután daraboljuk fel négyszögletes darabokra.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Jánoshalmi kapros túrós lepény-hez!

Tápérték

Kalória: 680kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 31gZsír: 29gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 242mgNátrium: 1262mgKálium: 464mgÉlelmi rost: 4gCukor: 9gVitamin A: 1789IUVitamin C: 9mgKalcium: 227mgVas: 5mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Jánoshalmi kapros túrós lepény Magyarország déli részén, a kisvárosban, Jánoshalmán született. A lepény egy ősi recept alapján készül, melyet az anyák generációról generációra adtak tovább lányaiknak. A kapros és túrós kombináció tükrözi a magyar konyha gazdagságát és hagyományait. Jánoshalma környékén a kapor gyakori fűszerként szerepel az étkezésben, és mivel a területen sok tehenészettel foglalkozó gazdaság található, a túró is könnyen hozzáférhető és népszerű hozzávaló.

Tálalás:

A Jánoshalmi kapros túrós lepényt tradicionálisan vastagon szeletelve, friss tejföllel és apróra vágott friss kaporral megszórva tálalják. Hűvösebb napokon egy bögre forró tea vagy fröccs kíséretében fogyasztják. A lepény kiváló választás lehet egy családi ebédre vagy piknikre is.

Alternatív hozzávalók:

  1. Liszt: Ha valaki gluténmentes étrendet követ, a normál lisztet hozzávalókat követően készülő, gluténmentes liszttel helyettesítheti.
  2. Túró: A túró helyett használható ricotta vagy cottage cheese is. Ezek lágyabb állagot adnak a tölteléknek, de az ízviláguk hasonló.
  3. Tej: Laktózérzékenyek számára a tej helyettesíthető laktózmentes tejjel, növényi tejjel vagy akár mandulatejjel is.
  4. Kapor: Ha nem vagyunk a kapor nagy rajongói, helyettesíthetjük petrezselyemmel vagy snidlinggel, bár ez megváltoztatja az eredeti ízvilágot.
  5. Cukor: Diétázók számára a cukor helyettesíthető édesítőszerrel vagy mézzel.

Egészségügyi előnyök:

  1. Túró: A túró gazdag fehérjében, ami segíti az izomépítést és a regenerációt. Emellett kalciumban is gazdag, ami erősíti a csontokat és a fogakat.
  2. Kapor: Ezen fűszer növény antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami elősegítheti az emésztést és csökkentheti a puffadást. Ezenkívül fontos B-vitaminok forrása is, amelyek támogatják az anyagcserét.
  3. Tojás: A tojás kiváló fehérje forrás és tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat és vitaminokat, például B12-vitamint és szelént.

Variációk:

  1. Gyümölcsös változat: A túrós töltelékhez adhatunk apróra vágott friss vagy szárított gyümölcsöket (pl. mazsola, szilva, meggy) az édes és sós ízek kombinációjáért.
  2. Sajtos változat: Reszelt trappista vagy ementáli sajtot adhatunk a túróhoz, hogy krémesebb, szaftosabb legyen a töltelék.
  3. Zöldfűszeres változat: A kaporon kívül más friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel, snidlinggel vagy bazsalikommal is gazdagíthatjuk a töltelék ízvilágát.

Érdekességek:

  1. Történelem: Bár a Jánoshalmi kapros túrós lepény specifikusan egy adott régióból származik, hasonló receptek megtalálhatók szerte Közép-Európában, ami a különböző kultúrák és konyhák közötti kölcsönhatásra utal.
  2. Népi hiedelmek: Magyarországon a kaporral kapcsolatban több népi hiedelem is létezik. Egyesek szerint a kapor elűzi a rossz energiákat és védi a házat.
  3. Túró a magyar konyhában: A túró nemcsak a süteményekben, hanem más magyar ételekben, mint a túrógombóc, túróscsusza vagy a rakott túrós tészta is megtalálható.
(össznézettség: 1 845, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése