Szalonnás-hagymás rántotta – Klasszikus magyar tojásétel egyszerűen
Szalonnás-hagymás rántotta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 15 perc.
A szalonnás-hagymás rántotta a magyar konyha egyik legkedveltebb, gyorsan elkészíthető tojásos étele. A füstölt szalonna, az aranybarnára pirított hagyma és a habosra vert tojás tökéletes harmóniája kiadós és ízletes fogást eredményez – ideális választás reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is.
Szalonnás-hagymás rántotta
Hozzávalók
- 8 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 8 dkg füstölt szalonna húsos
- só ízlés szerint
Elkészítés
- Vágjuk fel a füstölt, húsos szalonnát apró, egyenletes kockákra. Ha van rajta bőr, azt távolítsuk el, csak a húsos, zsíros részt használjuk fel. Minél kisebbek a kockák, annál gyorsabban kisül belőlük a zsír.
- Egy közepes serpenyőt tegyünk a tűzhelyre, és közepes lángon kezdjük el sütni a szalonnakockákat. Kevergessük folyamatosan, hogy ne égjenek le. Addig süssük őket, amíg aranybarnára pirulnak és szép mennyiségű zsír kisül belőlük.
- Amikor a szalonna már ropogósra sült, adjuk hozzá a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Pirítsuk tovább a keveréket, amíg a hagyma megpuhul, üvegesre és enyhén aranybarnára sül. Ez további 3-4 percet vesz igénybe.
- Közben egy tálba üssük fel a tojásokat, majd habverővel vagy villával verjük fel alaposan, míg kissé habos állagúak nem lesznek. Ezzel a lépéssel levegőt juttatunk a tojásba, amitől a rántotta könnyedebb lesz.
- Ha a hagyma megpuhult, öntsük rá a felvert tojásokat a szalonnás-hagymás alapra. A láng legyen közepes. Folyamatosan kevergetve süssük tovább, ügyelve arra, hogy a tojás ne égjen le, de ne is maradjon folyós.
- Addig kevergessük a tojásos keveréket, míg az egész massza össze nem áll, és a tojás megkocsonyásodik, azaz szilárd, de még szaftos állagú nem lesz. Ne süssük túl, mert akkor a rántotta kiszáradhat.
- Mivel a füstölt szalonna már sós, a sózást érdemes elhagyni a főzés során, helyette mindenki ízlés szerint sózhat a tányérján. Extra ízként egy csipet őrölt fűszerpaprikával is megszórhatjuk tálalás előtt, ha szeretjük a pikánsabb ízt.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Szalonnás-hagymás rántotta recepthez:
A szalonnás-hagymás rántotta egy hagyományos, egyszerűen elkészíthető magyar tojásétel, amely három fő összetevőből – füstölt szalonna, vöröshagyma és tojás – áll. A szalonna zsírját kisütve megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd a felvert tojásokat ráöntve együtt sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik. Ez az étel a magyar paraszti konyha jellegzetes fogása, ami gyorsasága, laktató jellege és gazdag ízvilága miatt máig népszerű. Leggyakrabban reggelire, egytál vacsoraként vagy akár hidegkonyhai fogásként is fogyasztják.
A füstölt szalonna már önmagában is jelentős mennyiségű sót tartalmaz, amely sütés közben kioldódik, és átjárja a rántotta egészét. Ha előre megsózzuk a tojást, könnyen túl sós lehet a végeredmény. Ezért a sózást célszerű a tányéron, egyénileg elvégezni.
A szalonnás-hagymás rántotta akkor ideális, ha kocsonyás, mégis átsült állagú. Nem szabad kiszárítani, mert akkor a tojás rágóssá válik. A megfelelő állag akkor érhető el, ha folyamatosan kevergetve, közepes lángon készítjük, és levesszük a tűzről, mielőtt teljesen „szilárd” lenne.
A füstölt szalonna helyett használható főtt sonka, baconszalonna, vagy fűszeres kolbász is, de fontos, hogy mindegyik tartalmazzon valamennyi zsírtartalmat, hiszen ez adja meg az étel karakterét. A túl sovány húsfélék esetén érdemes kevés vajat vagy olívaolajat hozzáadni.
A rántotta leginkább frissen az igazi, de hűtőben tárolva másnap is fogyasztható. Az újramelegítésnél ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki – ehhez ajánlott fedő alatt, alacsony lángon vagy mikrohullámú sütőben pár másodperc alatt átmelegíteni.
A klasszikus vöröshagyma a legelterjedtebb választás, mivel kellemesen karamellizálódik a szalonnazsírban, és édes ízt ad a rántottának. Ugyanakkor használható lilahagyma is a színe és enyhébb karaktere miatt, illetve újhagyma, ha könnyedebb változatot szeretnénk.
Történet:
A szalonnás-hagymás rántotta a magyar konyha egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb fogása, amely gyakran szerepel a falusi reggelik vagy gyors vacsorák listáján. Ez a recept generációkon át öröklődött, különösen a vidéki háztartásokban, ahol a füstölt szalonna és a friss tojás mindig kéznél volt. A hagyma kellemes édessége és a szalonna füstös íze tökéletes harmóniát alkot, amit sokan gyerekkoruk reggelijéhez kötnek. A tojáspörkölt vagy tojásrántotta ezen változata különösen laktató, így ideális választás nehéz munkanapok kezdéséhez is.
Tálalás:
A szalonnás rántotta frissen, melegen az igazi. Leggyakrabban friss fehér kenyérrel vagy házi kovászos kenyérrel kínálják, de jól passzol mellé a paradicsom, paprika vagy uborka is, amelyek frissítik az ízvilágot. Tálaláskor megszórható egy kevés őrölt fűszerpaprikával is, ami nemcsak színt, de plusz aromát is ad. A tányéron egy kevés durva szemű sóval is ízesíthető, hiszen a szalonna sóssága mellett ez kiegészítő réteget adhat. A tojásos ételek között ez az egyik legegyszerűbb, mégis legízesebb fogás, amit gyorsan, egy serpenyőben el lehet készíteni.
Ital ajánló a Szalonnás-hagymás rántotta mellé:
Gyerekeknek:
- Frissen facsart narancslé – természetes édes ízével kiegyensúlyozza a szalonna sós jellegét.
- Almás gyümölcslé szűrten vagy rostosan – kellemes, lágy ital reggeli vagy vacsora mellé.
- Házi limonádé kevés mézzel – üdítő és frissítő kísérője lehet a meleg rántottának.
Felnőtteknek:
- Könnyű száraz fehérbor (pl. Olaszrizling) – elegánsan ellensúlyozza a szalonna zsírosságát.
- Fröccs – üdítő és frissítő, különösen nyári estéken tökéletes választás mellé.
- Hideg házi sör vagy világos lager – klasszikusan passzol a hagymás-szalonnás ízvilághoz.
Alternatív hozzávalók:
Bár a klasszikus változatban csak szalonna, tojás és vöröshagyma szerepel, bátran lehet kísérletezni más hozzávalókkal is. A sonka, kolbász, vagy akár baconszalonna is kiválóan illik ebbe az ételbe, míg a zöldhagymával enyhébb, tavasziasabb változatot kapunk. Aki kedveli a zöldségeket, tehet bele kaliforniai paprikát, paradicsomot vagy akár spenótot is. A reszelt sajt is nagyszerű választás a végén, mely ráolvadva még krémesebbé teszi a rántottát. A tojásokhoz egy kis tej vagy tejszín is keverhető, amitől lágyabb, habosabb állagot kap az étel.
Egészségügyi előnyök:
A tojás kiváló fehérjeforrás, mely minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így támogatja az izomépítést és a telítettségérzetet. A rántotta elkészítése során nem szükséges hozzáadott zsiradékot használni, hiszen a füstölt szalonna már biztosítja a szükséges zsírtartalmat. A hagyma természetes antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz, melyek támogatják az immunrendszert és segíthetnek a gyulladáscsökkentésben. Bár a szalonna zsírosabb alapanyag, mértékkel fogyasztva és megfelelő kiegyensúlyozott étrend részeként beilleszthető az egészséges táplálkozásba.
Variációk:
A klasszikus szalonnás-hagymás rántotta többféleképp variálható. A szalonna helyett vagy mellett használhatunk főtt sonkát, kolbászt, vagy akár pirított gombát is. A tojás állaga tovább puhítható kevés tejjel vagy tejszínnel, amit a felveréskor adunk hozzá. Aki szereti a karakteresebb ízeket, keverhet a rántottába reszelt sajtokat, például trappistát, edámit, vagy füstölt sajtot. A zöldségek kedvelői gazdagíthatják az ételt paradicsommal, paprikával, cukkinivel vagy akár spenóttal is, ezzel növelve a rosttartalmat és az ásványianyag-bevitelt.
Érdekességek:
A rántotta világszerte ismert étel, de a szalonnás-hagymás változat kifejezetten a magyar gasztronómia jellegzetes eleme. Régen főként mezei munkák előtt készítették, hogy hosszan tartó energiát adjon a dolgozóknak. A szalonna kisütése során keletkező sertészsír pedig sok helyen külön értéket képviselt – kenyeret mártottak bele vagy más ételek alapjaként használták. A rántotta gyakran szerepelt katonai kosztként is, mivel a hozzávalói egyszerűek és könnyen szállíthatók. Ma már a modern konyhákban is megtalálható, akár brunch vagy egytálétel formájában.