Szalonnás-hagymás rántotta tányéron tálalva, savanyú uborkával – klasszikus magyar tojásétel reggelire vagy vacsorára Szalonnás-hagymás rántotta

Szalonnás-hagymás rántotta

Egytálételek Omlett

Szalonnás-hagymás rántotta – Klasszikus magyar tojásétel egyszerűen

Szalonnás-hagymás rántotta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 15 perc.

A szalonnás-hagymás rántotta a magyar konyha egyik legkedveltebb, gyorsan elkészíthető tojásos étele. A füstölt szalonna, az aranybarnára pirított hagyma és a habosra vert tojás tökéletes harmóniája kiadós és ízletes fogást eredményez – ideális választás reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is.

Szalonnás-hagymás rántotta tányéron tálalva, savanyú uborkával – klasszikus magyar tojásétel reggelire vagy vacsorára

Szalonnás-hagymás rántotta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Szalonnás-hagymás rántotta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 5 minutes
Sütés/Főzés 10 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 2 főre
Kalória 632 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Vágjuk fel a füstölt, húsos szalonnát apró, egyenletes kockákra. Ha van rajta bőr, azt távolítsuk el, csak a húsos, zsíros részt használjuk fel. Minél kisebbek a kockák, annál gyorsabban kisül belőlük a zsír.
  • Egy közepes serpenyőt tegyünk a tűzhelyre, és közepes lángon kezdjük el sütni a szalonnakockákat. Kevergessük folyamatosan, hogy ne égjenek le. Addig süssük őket, amíg aranybarnára pirulnak és szép mennyiségű zsír kisül belőlük.
  • Amikor a szalonna már ropogósra sült, adjuk hozzá a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Pirítsuk tovább a keveréket, amíg a hagyma megpuhul, üvegesre és enyhén aranybarnára sül. Ez további 3-4 percet vesz igénybe.
  • Közben egy tálba üssük fel a tojásokat, majd habverővel vagy villával verjük fel alaposan, míg kissé habos állagúak nem lesznek. Ezzel a lépéssel levegőt juttatunk a tojásba, amitől a rántotta könnyedebb lesz.
  • Ha a hagyma megpuhult, öntsük rá a felvert tojásokat a szalonnás-hagymás alapra. A láng legyen közepes. Folyamatosan kevergetve süssük tovább, ügyelve arra, hogy a tojás ne égjen le, de ne is maradjon folyós.
  • Addig kevergessük a tojásos keveréket, míg az egész massza össze nem áll, és a tojás megkocsonyásodik, azaz szilárd, de még szaftos állagú nem lesz. Ne süssük túl, mert akkor a rántotta kiszáradhat.
  • Mivel a füstölt szalonna már sós, a sózást érdemes elhagyni a főzés során, helyette mindenki ízlés szerint sózhat a tányérján. Extra ízként egy csipet őrölt fűszerpaprikával is megszórhatjuk tálalás előtt, ha szeretjük a pikánsabb ízt.

Jegyzet

Jó étvágyat a Szalonnás-hagymás rántotta-hoz!

Kalória

Kalória: 632kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 23gZsír: 57gTelített zsír: 21gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 24gTranszzsír: 0.1gKoleszterin: 693mgNátrium: 893mgKálium: 323mgRost: 1gCukor: 3gA-vitamin: 952IUC-vitamin: 4mgKalcium: 112mgVas: 3mg
Keyword Egyszerű rántotta recept, Falusi rántotta, Füstölt szalonnás receptek, Gyors ebéd ötletek, Gyors tojásos étel, Házi reggeli recept, Kiadós reggeli tojásból, Klasszikus magyar főétel, Magyar reggeli, Reggeli ötlet szalonnával, Szabad tűzön süthető étel, Szalonnás-hagymás rántotta, Tojásos hagymás étel, Tojásos szalonnás hagymás, Tojásos vacsora ötlet
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Szalonnás-hagymás rántotta recepthez:

Mi az a szalonnás-hagymás rántotta?

A szalonnás-hagymás rántotta egy hagyományos, egyszerűen elkészíthető magyar tojásétel, amely három fő összetevőből – füstölt szalonna, vöröshagyma és tojás – áll. A szalonna zsírját kisütve megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd a felvert tojásokat ráöntve együtt sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik. Ez az étel a magyar paraszti konyha jellegzetes fogása, ami gyorsasága, laktató jellege és gazdag ízvilága miatt máig népszerű. Leggyakrabban reggelire, egytál vacsoraként vagy akár hidegkonyhai fogásként is fogyasztják.

Miért nem kell megsózni a tojást sütés előtt?

A füstölt szalonna már önmagában is jelentős mennyiségű sót tartalmaz, amely sütés közben kioldódik, és átjárja a rántotta egészét. Ha előre megsózzuk a tojást, könnyen túl sós lehet a végeredmény. Ezért a sózást célszerű a tányéron, egyénileg elvégezni.

Milyen állagúra érdemes sütni a rántottát?

A szalonnás-hagymás rántotta akkor ideális, ha kocsonyás, mégis átsült állagú. Nem szabad kiszárítani, mert akkor a tojás rágóssá válik. A megfelelő állag akkor érhető el, ha folyamatosan kevergetve, közepes lángon készítjük, és levesszük a tűzről, mielőtt teljesen „szilárd” lenne.

Mivel lehet helyettesíteni a füstölt szalonnát?

A füstölt szalonna helyett használható főtt sonka, baconszalonna, vagy fűszeres kolbász is, de fontos, hogy mindegyik tartalmazzon valamennyi zsírtartalmat, hiszen ez adja meg az étel karakterét. A túl sovány húsfélék esetén érdemes kevés vajat vagy olívaolajat hozzáadni.

Lehet előre elkészíteni és újramelegíteni?

A rántotta leginkább frissen az igazi, de hűtőben tárolva másnap is fogyasztható. Az újramelegítésnél ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki – ehhez ajánlott fedő alatt, alacsony lángon vagy mikrohullámú sütőben pár másodperc alatt átmelegíteni.

Milyen típusú hagyma a legjobb ehhez a recepthez?

A klasszikus vöröshagyma a legelterjedtebb választás, mivel kellemesen karamellizálódik a szalonnazsírban, és édes ízt ad a rántottának. Ugyanakkor használható lilahagyma is a színe és enyhébb karaktere miatt, illetve újhagyma, ha könnyedebb változatot szeretnénk.

Történet:

A szalonnás-hagymás rántotta a magyar konyha egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb fogása, amely gyakran szerepel a falusi reggelik vagy gyors vacsorák listáján. Ez a recept generációkon át öröklődött, különösen a vidéki háztartásokban, ahol a füstölt szalonna és a friss tojás mindig kéznél volt. A hagyma kellemes édessége és a szalonna füstös íze tökéletes harmóniát alkot, amit sokan gyerekkoruk reggelijéhez kötnek. A tojáspörkölt vagy tojásrántotta ezen változata különösen laktató, így ideális választás nehéz munkanapok kezdéséhez is.

Tálalás:

A szalonnás rántotta frissen, melegen az igazi. Leggyakrabban friss fehér kenyérrel vagy házi kovászos kenyérrel kínálják, de jól passzol mellé a paradicsom, paprika vagy uborka is, amelyek frissítik az ízvilágot. Tálaláskor megszórható egy kevés őrölt fűszerpaprikával is, ami nemcsak színt, de plusz aromát is ad. A tányéron egy kevés durva szemű sóval is ízesíthető, hiszen a szalonna sóssága mellett ez kiegészítő réteget adhat. A tojásos ételek között ez az egyik legegyszerűbb, mégis legízesebb fogás, amit gyorsan, egy serpenyőben el lehet készíteni.

Ital ajánló a Szalonnás-hagymás rántotta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Frissen facsart narancslé – természetes édes ízével kiegyensúlyozza a szalonna sós jellegét.
  2. Almás gyümölcslé szűrten vagy rostosan – kellemes, lágy ital reggeli vagy vacsora mellé.
  3. Házi limonádé kevés mézzel – üdítő és frissítő kísérője lehet a meleg rántottának.

Felnőtteknek:

  1. Könnyű száraz fehérbor (pl. Olaszrizling) – elegánsan ellensúlyozza a szalonna zsírosságát.
  2. Fröccs – üdítő és frissítő, különösen nyári estéken tökéletes választás mellé.
  3. Hideg házi sör vagy világos lager – klasszikusan passzol a hagymás-szalonnás ízvilághoz.

Alternatív hozzávalók:

Bár a klasszikus változatban csak szalonna, tojás és vöröshagyma szerepel, bátran lehet kísérletezni más hozzávalókkal is. A sonka, kolbász, vagy akár baconszalonna is kiválóan illik ebbe az ételbe, míg a zöldhagymával enyhébb, tavasziasabb változatot kapunk. Aki kedveli a zöldségeket, tehet bele kaliforniai paprikát, paradicsomot vagy akár spenótot is. A reszelt sajt is nagyszerű választás a végén, mely ráolvadva még krémesebbé teszi a rántottát. A tojásokhoz egy kis tej vagy tejszín is keverhető, amitől lágyabb, habosabb állagot kap az étel.

Egészségügyi előnyök:

A tojás kiváló fehérjeforrás, mely minden esszenciális aminosavat tartalmaz, így támogatja az izomépítést és a telítettségérzetet. A rántotta elkészítése során nem szükséges hozzáadott zsiradékot használni, hiszen a füstölt szalonna már biztosítja a szükséges zsírtartalmat. A hagyma természetes antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz, melyek támogatják az immunrendszert és segíthetnek a gyulladáscsökkentésben. Bár a szalonna zsírosabb alapanyag, mértékkel fogyasztva és megfelelő kiegyensúlyozott étrend részeként beilleszthető az egészséges táplálkozásba.

Variációk:

A klasszikus szalonnás-hagymás rántotta többféleképp variálható. A szalonna helyett vagy mellett használhatunk főtt sonkát, kolbászt, vagy akár pirított gombát is. A tojás állaga tovább puhítható kevés tejjel vagy tejszínnel, amit a felveréskor adunk hozzá. Aki szereti a karakteresebb ízeket, keverhet a rántottába reszelt sajtokat, például trappistát, edámit, vagy füstölt sajtot. A zöldségek kedvelői gazdagíthatják az ételt paradicsommal, paprikával, cukkinivel vagy akár spenóttal is, ezzel növelve a rosttartalmat és az ásványianyag-bevitelt.

Érdekességek:

A rántotta világszerte ismert étel, de a szalonnás-hagymás változat kifejezetten a magyar gasztronómia jellegzetes eleme. Régen főként mezei munkák előtt készítették, hogy hosszan tartó energiát adjon a dolgozóknak. A szalonna kisütése során keletkező sertészsír pedig sok helyen külön értéket képviselt – kenyeret mártottak bele vagy más ételek alapjaként használták. A rántotta gyakran szerepelt katonai kosztként is, mivel a hozzávalói egyszerűek és könnyen szállíthatók. Ma már a modern konyhákban is megtalálható, akár brunch vagy egytálétel formájában.

(össznézettség: 384, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése