Kenyérlángos – Egyszerű és finom recept
Kenyérlángos recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A kenyérlángos egy népszerű magyar étel, amelyet szinte mindenki ismer és szeret. Ez az étel egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom ízű. A kenyérlángos egy hagyományos étele Magyarországon, de az utóbbi években egyre népszerűbbé vált szerte a világon.
Kenyérlángos
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 2-3 kanál langyos vízben.
- A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Lassan adagolva a vizet és az olajat egységes, hólyagosodó tésztává gyúrjuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen másfél órán át kelni hagyjuk.
- Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk oly módon, hogy a tepsit beterítse, majd tovább pihentetjük kb. egy órán keresztül.
- Ekkor megkenjük a tejföllel, ráterítjük a vékony karikákra szeletelt hagymákat és rászórjuk a felkockázott bacont is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- 180-200°C fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Kenyérlángos recepthez:
A kenyérlángos egy tradicionális magyar étel, amely egyfajta sütött lepény, általában tejföllel, hagymával és szalonnával megpakolva. Általában ropogós, és kívül-belül ízletes.
Bármilyen típusú liszt használható, de a legjobb eredmény érdekében finomított fehér búzalisztet (BL55 vagy BL80) ajánlott használni, amely sima és rugalmas tésztát eredményez.
Próbálkozhatsz különböző fűszerek hozzáadásával a tésztához, mint például füstölt paprika vagy aszalt fűszernövények, amelyek még gazdagabb ízt adnak a kész ételnek.
Friss élesztő helyett használhatsz szárított (instant) élesztőt is. Általános szabályként, 5 dkg friss élesztő helyettesíthető 1,5-2 teáskanál szárított élesztővel.
A kenyérlángost általában 180-200°C-os előmelegített sütőben sütjük, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. A pontos idő a sütő típusától függ.
A kenyérlángost legjobb melegen fogyasztani, de ha maradék van, azt becsomagolva, hűtőszekrényben tárolhatod. Újramelegítheted sütőben vagy mikrohullámú sütőben a legjobb eredmény érdekében.
Igen, a tészta előre elkészíthető és akár egy éjszakán át is hagyható a hűtőben kelni, fedett edényben. Ez segíthet az ízek összeérésében és még könnyebbé teszi a nyújtást.
A kenyérlángoshoz számos más feltét is használható, mint például sajt, zöldségek (paprika, paradicsom), vagy akár édes változatban gyümölcsökkel és fahéjjal.
Történet:
A kenyérlángos eredete Magyarországra vezethető vissza, ahol már évszázadok óta készítik ezt az ízletes ételt. A lángos neve is magyar eredetű, a ‘láng’ szóból származik, mely a tűzön sütésre utal. Régebben a paraszti családok készítették a lángosokat otthon, majd az idők folyamán elterjedt az utcai árusok és a rendezvények kínálatában is.
Tálalás:
A kenyérlángos legnépszerűbb tálalása fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, de lehetőség van más ízesítésekkel is kísérletezni. Például paradicsommal, uborkával, hagymával, sonkával, kolbásszal vagy akár füstölt lazaccal is tálalhatjuk. A lángosokat legjobb frissen tálalni, amikor még melegen és ropogósak.
Ital ajánló a Kenyérlángos mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcslevek: Frissítő, természetes gyümölcslevek, mint például alma vagy szőlő, jól harmonizálnak a sós ételek mellé.
- Citromos ásványvíz: Házilag készített citromos vagy lime-os ásványvíz, esetleg egy kevés mentával ízesítve, kellemes frissítő.
- Barackos vagy málnás tejes turmix: Könnyű, mégis tápláló ital, amely jól kiegészíti a kenyérlángost, különösen ha desszertként szolgálják fel.
Felnőtteknek:
- Fröccs: A klasszikus magyar fröccs (vízzel hígított bor) remek választás, különösen a nyári hónapokban. A száraz fehérborok, mint például egy jó Szürkebarát vagy Olaszrizling, kiválóan illenek a sós és krémes ízekhez.
- Sör: A magyar ételek, mint a kenyérlángos, gyakran jól harmonizálnak a világos és sötét sörökkel egyaránt. Egy könnyű lager vagy egy aromás búzasör is jó választás lehet.
- Savanykás koktélok: Az italok, mint a Gin Tonic vagy egy Whiskey Sour, frissítő ellensúlyt nyújthatnak a kenyérlángos sós és fűszeres ízeihez.
Alternatív hozzávalók:
Ha változatosságot szeretnél vinni a kenyérlángosodba, akkor próbálj ki alternatív hozzávalókat is. A tészta elkészítésénél például használhatsz teljes kiőrlésű lisztet vagy gabonaféléket, mint például rozsliszt, zabpehelyliszt vagy kölesliszt. Az ízesítésnél pedig használhatsz fokhagymás, mediterrán vagy mexikói fűszerkeveréket, vagy akár édes ízesítést is adhatsz a lángosodhoz, például cukorral, vaníliával vagy fahéjjal.
Egészségügyi előnyök:
A kenyérlángos egy igazi ínyencfalat, de ha odafigyelsz a hozzávalókra és az adagolásra, akkor nem kell aggódnod az egészségi hatásai miatt sem. A benne található liszt gazdag tápanyagforrás, amely energiát ad és segít a szervezetnek a megfelelő működésében. Emellett a lángosba található tejföl és sajt kalciumban gazdag, ami fontos az erős csontok és fogak kialakulásához.
Variációk:
Nagyon sokféle ízesítéssel elkészíthető, így számtalan variációval rendelkezik. Néhány kedvelt ízesítési lehetőség közé tartozik a fokhagymás, tejfölös, sajtos, sonkás, szalonnás, és az olajbogyós lángos. Emellett a kenyérlángos alapjára is lehet építeni egyedi recepteket, például avokádókrémmel, vagy édes változatokkal, mint a Nutellás kenyérlángos.
Érdekességek:
A története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a paraszti kultúrában jelentős élelmiszer volt. A hagyományos kenyérlángosra rájárva pedig számos mondás és szokás kapcsolódik. Például a lángosra tett káposzta megkönnyíti az emésztést, a csípős íz pedig segít megszabadulni a hidegtől.