Kenyérlángos Kenyérlángos

Kenyérlángos

Húsételek

Kenyérlángos – Egyszerű és finom recept

Kenyérlángos recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A kenyérlángos egy népszerű magyar étel, amelyet szinte mindenki ismer és szeret. Ez az étel egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom ízű. A kenyérlángos egy hagyományos étele Magyarországon, de az utóbbi években egyre népszerűbbé vált szerte a világon.

Kenyérlángos

Kenyérlángos

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kenyérlángos.
4.15 Értékelés 7 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 442 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a feltéthez:

Elkészítés
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 2-3 kanál langyos vízben.
  • A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Lassan adagolva a vizet és az olajat egységes, hólyagosodó tésztává gyúrjuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen másfél órán át kelni hagyjuk.
  • Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk oly módon, hogy a tepsit beterítse, majd tovább pihentetjük kb. egy órán keresztül.
  • Ekkor megkenjük a tejföllel, ráterítjük a vékony karikákra szeletelt hagymákat és rászórjuk a felkockázott bacont is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • 180-200°C fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kenyérlángos-hoz!

Tápérték

Kalória: 442kcalSzénhidrát: 45gFehérje: 11gZsír: 25gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 31mgNátrium: 962mgKálium: 220mgÉlelmi rost: 3gCukor: 2gVitamin A: 198IUVitamin C: 2mgKalcium: 50mgVas: 3mg
Keyword lángos
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kenyérlángos eredete Magyarországra vezethető vissza, ahol már évszázadok óta készítik ezt az ízletes ételt. A lángos neve is magyar eredetű, a ‘láng’ szóból származik, mely a tűzön sütésre utal. Régebben a paraszti családok készítették a lángosokat otthon, majd az idők folyamán elterjedt az utcai árusok és a rendezvények kínálatában is.

Tálalás:

A kenyérlángos legnépszerűbb tálalása fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, de lehetőség van más ízesítésekkel is kísérletezni. Például paradicsommal, uborkával, hagymával, sonkával, kolbásszal vagy akár füstölt lazaccal is tálalhatjuk. A lángosokat legjobb frissen tálalni, amikor még melegen és ropogósak.

Alternatív hozzávalók:

Ha változatosságot szeretnél vinni a kenyérlángosodba, akkor próbálj ki alternatív hozzávalókat is. A tészta elkészítésénél például használhatsz teljes kiőrlésű lisztet vagy gabonaféléket, mint például rozsliszt, zabpehelyliszt vagy kölesliszt. Az ízesítésnél pedig használhatsz fokhagymás, mediterrán vagy mexikói fűszerkeveréket, vagy akár édes ízesítést is adhatsz a lángosodhoz, például cukorral, vaníliával vagy fahéjjal.

Egészségügyi előnyök:

A kenyérlángos egy igazi ínyencfalat, de ha odafigyelsz a hozzávalókra és az adagolásra, akkor nem kell aggódnod az egészségi hatásai miatt sem. A benne található liszt gazdag tápanyagforrás, amely energiát ad és segít a szervezetnek a megfelelő működésében. Emellett a lángosba található tejföl és sajt kalciumban gazdag, ami fontos az erős csontok és fogak kialakulásához.

Variációk:

Nagyon sokféle ízesítéssel elkészíthető, így számtalan variációval rendelkezik. Néhány kedvelt ízesítési lehetőség közé tartozik a fokhagymás, tejfölös, sajtos, sonkás, szalonnás, és az olajbogyós lángos. Emellett a kenyérlángos alapjára is lehet építeni egyedi recepteket, például avokádókrémmel, vagy édes változatokkal, mint a Nutellás kenyérlángos.

Érdekességek:

A története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a paraszti kultúrában jelentős élelmiszer volt. A hagyományos kenyérlángosra rájárva pedig számos mondás és szokás kapcsolódik. Például a lángosra tett káposzta megkönnyíti az emésztést, a csípős íz pedig segít megszabadulni a hidegtől.

(össznézettség: 3 550, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése