Kenyérlángos – Egyszerű és finom recept
Kenyérlángos recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A kenyérlángos egy népszerű magyar étel, amelyet szinte mindenki ismer és szeret. Ez az étel egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom ízű. A kenyérlángos egy hagyományos étele Magyarországon, de az utóbbi években egyre népszerűbbé vált szerte a világon.
Kenyérlángos
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 2-3 kanál langyos vízben.
- A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Lassan adagolva a vizet és az olajat egységes, hólyagosodó tésztává gyúrjuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen másfél órán át kelni hagyjuk.
- Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk oly módon, hogy a tepsit beterítse, majd tovább pihentetjük kb. egy órán keresztül.
- Ekkor megkenjük a tejföllel, ráterítjük a vékony karikákra szeletelt hagymákat és rászórjuk a felkockázott bacont is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- 180-200°C fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A kenyérlángos eredete Magyarországra vezethető vissza, ahol már évszázadok óta készítik ezt az ízletes ételt. A lángos neve is magyar eredetű, a ‘láng’ szóból származik, mely a tűzön sütésre utal. Régebben a paraszti családok készítették a lángosokat otthon, majd az idők folyamán elterjedt az utcai árusok és a rendezvények kínálatában is.
Tálalás:
A kenyérlángos legnépszerűbb tálalása fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, de lehetőség van más ízesítésekkel is kísérletezni. Például paradicsommal, uborkával, hagymával, sonkával, kolbásszal vagy akár füstölt lazaccal is tálalhatjuk. A lángosokat legjobb frissen tálalni, amikor még melegen és ropogósak.
Alternatív hozzávalók:
Ha változatosságot szeretnél vinni a kenyérlángosodba, akkor próbálj ki alternatív hozzávalókat is. A tészta elkészítésénél például használhatsz teljes kiőrlésű lisztet vagy gabonaféléket, mint például rozsliszt, zabpehelyliszt vagy kölesliszt. Az ízesítésnél pedig használhatsz fokhagymás, mediterrán vagy mexikói fűszerkeveréket, vagy akár édes ízesítést is adhatsz a lángosodhoz, például cukorral, vaníliával vagy fahéjjal.
Egészségügyi előnyök:
A kenyérlángos egy igazi ínyencfalat, de ha odafigyelsz a hozzávalókra és az adagolásra, akkor nem kell aggódnod az egészségi hatásai miatt sem. A benne található liszt gazdag tápanyagforrás, amely energiát ad és segít a szervezetnek a megfelelő működésében. Emellett a lángosba található tejföl és sajt kalciumban gazdag, ami fontos az erős csontok és fogak kialakulásához.
Variációk:
Nagyon sokféle ízesítéssel elkészíthető, így számtalan variációval rendelkezik. Néhány kedvelt ízesítési lehetőség közé tartozik a fokhagymás, tejfölös, sajtos, sonkás, szalonnás, és az olajbogyós lángos. Emellett a kenyérlángos alapjára is lehet építeni egyedi recepteket, például avokádókrémmel, vagy édes változatokkal, mint a Nutellás kenyérlángos.
Érdekességek:
A története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a paraszti kultúrában jelentős élelmiszer volt. A hagyományos kenyérlángosra rájárva pedig számos mondás és szokás kapcsolódik. Például a lángosra tett káposzta megkönnyíti az emésztést, a csípős íz pedig segít megszabadulni a hidegtől.