Recept Ananásszal töltött kuglóf

Ananásszal töltött kuglóf

Ananásszal töltött kuglóf

Ananásszal töltött kuglóf recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

Az ananász a trópusi gyümölcsök egyik legismertebb képviselője, amelyet sokan a nyári időszakban fogyasztanak szívesen. Azonban az ananász nem csak önmagában, hanem sok más édességben is remekül mutat, így például az ananásszal töltött kuglóf is egy nagyon finom és különleges desszert.

Ananásszal töltött kuglóf

Ananásszal töltött kuglóf

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ananásszal töltött kuglóf.
3.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 841 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Sütőt bemelegítettem.
  • A lisztet összeszitáltam a sütőporral, majd belereszeltem a citromhéjat..
  • A tejet összeöntöttem a rummal.
  • Konyhai robottal a vajat, a tojásokkal és a cukrokkal, valamint az aromával simára kevertem, majd felváltva hozzáadagoltam a lisztet, és a rumos tejet. Egy – két percig magas fokozaton kevertem, hogy jó egynemű legyen a massza.
  • A felét beleöntöttem egy szilikonos kuglóf formába. A másik feléhez hozzákevertem a kakaót, azzal is jó egyneművé kell kavarni.
  • A leszűrt ananász darabokat egyenletesen körben rászórtam a fehér tésztára, majd erre terítettem a kakaós masszát.
  • A sütőbe, takarékon 45 percig sütöttem, 10 percig pihent a formában, majd rácsra borítottam, hogy teljesen kihűljön. Csak eztán porcukroztam.
  • Felvágni is csak teljes hűlés után tanácsos, de azután csodálatosan szépen lehet szeletelni és nagyon finom.

Megjegyzés

Tálalás:

Az ananásszal töltött kuglófot melegen vagy hidegen tálalhatjuk. Kiváló desszert lehet egy ünnepi ebéd vagy vacsora után, de akár egy finom reggeli süteménynek is tökéletes választás lehet.
Jó étvágyat az Ananásszal töltött kuglóf-hoz!

Nutrition

Kalória: 841kcalSzénhidrát: 131gFehérje: 20gZsír: 27gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 197mgNátrium: 611mgKálium: 457mgÉlelmi rost: 5gCukor: 68gVitamin A: 937IUVitamin C: 62mgKalcium: 315mgVas: 6mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword ananász, kuglóf
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kuglóf eredetileg egy tradicionális közép-európai sütemény, amelyet gyakran ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken szolgálnak fel. A kuglóf formáját és az ahhoz használt recepteket több mint egy évszázada használják, és azóta számos változatát fejlesztették ki. Az ananásszal töltött kuglóf egy modern változata, amely a hagyományos receptet friss gyümölcsös ízzel gazdagítja.

Tálalás:

Az ananásszal töltött kuglófot általában melegen vagy szobahőmérsékleten szolgálják fel. A süteményt lehetőség szerint frissen sütve érdemes felszolgálni, hogy a meleg, illatos aroma élményét élvezhessük. A kuglófot gyakran porcukorral meghintik a tálalás előtt, hogy díszesebbé tegyék. Egyesek az ananász szeletekkel vagy gyümölcsszósszal díszítik a süteményt, hogy kiemeljék a gyümölcs ízét.

Alternatív hozzávalók:

Az ananásszal töltött kuglóf elkészítéséhez a következő alternatív hozzávalókat is felhasználhatod:

  1. Más gyümölcsök: Ha nem kedveled az ananászt, kísérletezhetsz más gyümölcsökkel is. Például használhatsz friss vagy konzerv őszibarackot, körteket vagy sárgabarackot.
  2. Mogyoró vagy mandula: A dió mellett a mogyoró vagy a mandula is kiválóan illik az ananásszal töltött kuglófhoz. Ezek a diófélék gazdagabbá teszik az ízét és textúráját.
  3. Vanília helyett más ízesítők: Ha szeretnél változatot vinni a kuglóf ízébe, kísérletezhetsz más ízesítőkkel is. Például használhatsz rumot vagy citromhéjat az ízesítéshez.

Egészségügyi előnyök:

Az ananászal töltött kuglófhoz használt alapanyagok néhány egészségügyi előnnyel járnak:

  1. Ananász: Az ananász gazdag C-vitaminban és bromelain nevű enzimben. A C-vitamin erősítheti az immunrendszert és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A bromelain pedig segíthet az emésztési folyamatokban és enyhítheti az gyulladásokat.
  2. Dió: A diók jó forrásai az egészséges zsíroknak, fehérjének, rostoknak és antioxidánsoknak. Segíthetnek a szív-és érrendszer egészségének fenntartásában, a jó koleszterinszint növelésében és az agyműködés támogatásában.

Variációk:

Az ananásszal töltött kuglóf receptjét számos módon lehet variálni:

  1. Glazúrral: A sütemény tetejét egy finom glazúrral teheted még vonzóbbá. Például készíthetsz citrom vagy vanília ízű glazúrt, amely még gazdagabbá teszi az ízét.
  2. Mázban áztatva: A kuglófot egy ízletes mázba is áztathatod a tálalás előtt. Például készíthetsz ananász vagy rum ízű mázat, amely extra frissességet ad a süteménynek.
  3. Több gyümölcs hozzáadása: A receptben szereplő ananász mellett más gyümölcsöket is felhasználhatsz. Próbáld ki például a mangót, a sárgadinnyét vagy az őszibarackot, hogy még változatosabb ízvilágot érjél el.

Érdekességek:

  • A kuglóf eredete visszavezethető az ókori Rómába, ahol a receptet a gladiátorok használták energiát adó ételként.
  • A kuglóf hagyományosan kerek alakú, kúpos formában sült, ami a forma nevét is adta neki (a német „Gugelhupf” szóból ered).
  • Az ananászal töltött kuglóf tökéletes desszert lehet egy nyári kerti partin vagy egy ünnepi alkalomon, mivel friss és gyümölcsös ízt kínál a vendégeknek.
  • A kuglóf sütéséhez speciális kuglóf formát használnak, amelynek közepén egy kis kémény található, hogy a sütemény egyenletesen megsüljön.
(össznézettség: 1 083, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating