Fahéjas szelet

Édes sütemény Sütemény

Fahéjas szelet: Az édes ízek királynője

Fahéjas szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Az édesszájúak számára nincs is annál jobb, mint egy finom szelet sütemény, kávé vagy tea mellé. A fahéjas szelet az egyik legnépszerűbb sütemények közé tartozik, amely tökéletes választás reggelire, tízóraira vagy akár desszertnek is.

Mi teszi különlegessé a fahéjas szeletet?

A fahéjas szelet egyedisége teszi különlegessé. Intenzív íze miatt ez a sütemény nagyon aromás és finom. Az édes és fűszeres ízek tökéletes egyensúlyt teremtenek, amely garantáltan elkápráztatja az ízlelőbimbóidat. A fahéjas szeletet ráadásul különféle módon is elkészítheted. Ha szereted a diót, akkor szórj a tészta tetejére egy kevés diót is, vagy készítsd el a tésztát kakaóporral együtt, így egy csokoládés-fahéjas szeletet kapunk.

Fahéjas szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fahéjas szelet.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1240 kcal

Hozzávalók
  

a fahéjas lapokhoz:

a piskótához:

a krémhez:

a csokimázhoz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 5 evőkanál olaj

Elkészítés
 

  • A tésztához megadott hozzávalókat jól összegyúrjuk. Összeállításkor látjuk majd rajta, hogy esetleg kell-e még egy kis tejföl vagy liszt bele. Alapvetően jól gyúrható tésztát kapunk így.
  • A tésztát 4 kis cipóra osztjuk, ezekből pedig 4 lapot sütünk a tepsi hátoldalán, vékonyra elnyújtva. Sütési ideje kb. 180°C fokon 15-20 perc. Sütés után óvatosan kezeljük a lapokat, mert kihűlés után törékenyek lehetnek. A piskótát is ugyanolyan méretű tepsiben sütjük, mint a fahéjas lapokat.
  • A krémhez a vajat jól kikavarjuk a porcukorral. A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk. Miután kihűlt, összekeverjük a kikavart vajjal, a vaníliaaromával. Ha szeretnénk még ízesebbé tenni, kettéosztjuk a krémet, és az egyik részébe őrölt fahéjat is keverünk még.
  • A lapokat úgy kenjük meg a krémmel, hogy először a két fahéjas lapot, erre jön a piskóta, majd újból két fahéjas lap.
  • A csokimázhoz az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk az étolajjal, majd a süteményre kenjük. A máznak kell 1-2 óra, míg jól megszilárdul.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fahéjas szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 1240kcalSzénhidrát: 142gFehérje: 15gZsír: 70gTelített zsír: 37gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 22gTrans Fat: 2gKoleszterin: 236mgNátrium: 978mgKálium: 458mgÉlelmi rost: 4gCukor: 95gVitamin A: 1769IUVitamin C: 1mgKalcium: 260mgVas: 5mg
Keyword fahéjas, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Fahéjas szelet egy igazi magyar klasszikus sütemény, melyet szívesen készítenek a családok nagyobb ünnepekre, vagy egyszerűen csak vasárnapi desszertként. A sütemény az egyszerű hozzávalókból és a könnyű elkészítésből adódóan széles körben népszerű. A fahéjas ízjegyek emlékeztetnek a karácsonyi hangulatra, a piskóta és a krém pedig egyensúlyban hozzák ki egymás ízeit. Az étcsokoládéval bevont teteje pedig igazi luxusélményt nyújt.

Tálalás:

A Fahéjas szeletet tálaláskor szeleteld fel kisebb darabokra. Tálalhatod teával vagy kávéval, de nagyon finom vaníliafagylalttal is. Tálaláskor a Fahéjas szelet sütemény tetejét megszórhatod egy kevés porcukorral és fahéjjal, hogy még ízletesebb legyen.

Alternatív hozzávalók:

  • A liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű lisztet vagy gluténmentes lisztet is, ha valaki gluténérzékeny a családban.
  • A vajat cserélheted margarinra, vagy ha egészségesebb változatot szeretnél, akkor kókuszzsírt is használhatsz.
  • A porcukor helyett használhatsz kókuszcukrot vagy eritritet, ha diétázol vagy cukormentes édességet szeretnél készíteni.
  • A tejföl helyett használhatsz joghurtot vagy kefirt is, a krémhez pedig rizstejet vagy mandulatejet, ha tejmentes változatot készítenél.
  • A csokimázhoz használt étcsokoládé helyett használhatsz tejcsokoládét vagy fehér csokoládét is, attól függően, hogy milyen ízt szeretnél elérni.

gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, illetve segíthet a vércukorszint szabályozásában. A méz szintén antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, valamint segíthet az emésztési problémák enyhítésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy a Fahéjas szelet nagy mennyiségű cukrot és zsírt tartalmaz, ezért mértékkel fogyasszuk.

Variációk:

A Fahéjas szeletet számos módon variálhatod. Például a piskótát készítheted kakaóval is, ezzel még gazdagabb ízvilágot elérve. A krémet ízesítheted különböző ízű pudingokkal, mint például csokoládé, karamell vagy mogyoró. A csokimáz helyett használhatsz marcipánt vagy fondantot a bevonathoz, amit akár színezheted is, hogy még látványosabb legyen a sütemény.

Érdekességek:

A Fahéjas szelet egy olyan sütemény, ami a hagyományos magyar konyha édességeit idézi. Sokan emlékeznek rá gyerekkorukból, és a családi összejövetelek egyik kedvelt süteménye. A fahéjas ízvilág és az édes krém különleges kombinációjának köszönhetően sokan kedvelik a Fahéjas szeletet. Az étcsokoládéval bevont teteje pedig a luxus édességeket idézi, így a Fahéjas szelet igazán különleges desszert.

(össznézettség: 487, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése