Flódni Flódni

Flódni

Pite Sütemény

Flódni: Az ízek varázslatos összhangja

Flódni recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 105 perc.

A flódni egy igazán különleges sütemény, melynek egyedi ízvilága a hagyomány és a kreativitás találkozását tükrözi. A flódni az édes élet örömeit hozza el számunkra, nem véletlenül vált népszerűvé szerte a világban.

Flódni

Flódni

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Flódni.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 45 perc
Fogás desszert
Konyha Zsido
Mennyiség 12 főre
Kalória 960 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A lisztet, a margarint, a tojássárgáját ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrom.
  • Öt részre osztom, az egyik egy kicsit nagyobb legyen.
  • Mindegyiket sorban, vékonyra nyújtom, a legnagyobbal kibélelek egy tepsit, erre máktölteléket (a darált mákot borral felfőzöm, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt adok bele) kenek.
  • Ráhelyezem a következő tésztalapot, amelyre a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül.
  • Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket (a darált diót borral felfőzöm, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverek bele) halmozom.
  • A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítok az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenem, és lassú tűzön készre sütöm. (Valamennyi tölteléket kihűtve teszem a tésztába).

Megjegyzés

Jó étvágyat a Flódni-hoz!

Tápérték

Kalória: 960kcalSzénhidrát: 144gFehérje: 17gZsír: 38gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 18gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 49mgNátrium: 212mgKálium: 676mgÉlelmi rost: 15gCukor: 62gVitamin A: 880IUVitamin C: 8mgKalcium: 329mgVas: 6mg
Keyword desszert, pite
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Flódni az évszázadok során vált a magyar zsidó közösség egyik jelképévé. Eredetileg a Hanuka ünnepéhez kötődik, de az idők folyamán más zsidó ünnepeken, így például Purimon és Pészah alatt is előszeretettel készítették. Az édesség hozzávalói – alma, dió, mák – a termékenység és a jólét szimbólumai. Ezen kívül, az alma és a dió édes és roppanós textúrája, valamint a mák lágy állaga tökéletes harmóniában áll egymással, ami együtt a lekvárral egy igazán különleges ízélményt nyújt.

Tálalás:

A Flódni elegáns tálalásához használjunk egy szép, vintage desszerttányért. A szelet Flódni mellé tehetünk egy kis tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot, amit megszórhatunk egy kevés fahéjjal és reszelt narancshéjjal. Egy friss mentalevéllel a tetején pedig még vonzóbbá tehetjük a desszertet. A tányér szélét egy kevés porcukorral is meghintjük, amely nem csak dekoratív, de egy plusz édes réteget is ad a desszertnek.

Alternatív hozzávalók:

  • Liszt: Ha gluténmentes változatot készítenénk, használjunk mandula- vagy kókuszlisztet.
  • Margarin: Az egészségesebb, természetesebb változatért cseréljük le vajra.
  • Cukor: Természetes édesítőszerekkel, mint a kókuszvirág-cukor vagy az agavé szirup, csökkenthetjük a hozzáadott cukor mennyiségét.
  • Bor: Ha alkoholmentes változatot szeretnénk, a bort pótolhatjuk almaborral vagy egyéb gyümölcslével.
  • Tojássárgája: Vegán változatban a tojást pótolhatjuk „chia tojással”, ami chia mag és víz keverékéből áll.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség javításához, valamint antioxidánsokban, melyek harcolnak a szabad gyökök káros hatásai ellen.
  2. Alma: Tartalmaz rostot, amely segíti az emésztést és elősegíti a jó bélműködést. Emellett a C-vitamin forrása.
  3. Mák: Kalcium- és foszforforrás, amelyek támogatják a csontok és fogak egészségét. Ezen kívül a makban található ópiátok enyhe nyugtató hatásúak.
  4. Szilva és baracklekvár: Egyes lekvárok természetes forrásai a rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Javasolt azonban óvatosnak lenni a cukortartalmukkal.

Variációk:

  1. Csokoládés Flódni: A dió és máktöltelék közé tehetünk egy vékony réteg olvasztott étcsokoládét vagy csokoládécsipszet.
  2. Mogyorós változat: A dió helyett használjunk darált mogyorót a töltelékben.
  3. Vegán Flódni: Az állati eredetű összetevőket pótoljuk vegán alternatívákkal: növényi margarin, chia tojás stb.

Érdekességek:

  1. Eredet: Bár a Flódni hagyományosan magyar zsidó édességnek számít, hasonló változatai megtalálhatók más közép-kelet-európai országokban is, bár az összetevők és az elkészítés módja lehet eltérő.
  2. Népszerűség: A Flódni az elmúlt években egyre népszerűbb a nemzetközi gasztronómiai szcénában, és sok nem zsidó étterem is felvette a menüjükre.
  3. Jelentése: A Flódni neve valószínűleg a német „fladen” (lapos sütemény) szóból származik, ami a sütemény lapos, réteges formájára utal.
(össznézettség: 383, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése