Makói csirkecomb Makói csirkecomb

Makói csirkecomb

Csirke Szárnyas

Az ízletes magyar konyha: Makói csirkecomb

Makói csirkecomb recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A magyar gasztronómia sokszínűsége és gazdagsága világszerte ismert. A tradicionális magyar fogások között sok olyan különlegesség található, melyek generációkon átívelően képesek az asztal köré gyűjteni a családokat. Az olyan hagyományos ételek, mint a gulyás vagy a pörkölt, mára már nemzetközi ismertségnek örvendenek. De vajon ismerjük-e azokat a kevésbé híres, de ugyanolyan ízletes és jellegzetes fogásokat, mint a Makói csirkecomb?

Makói csirkecomb

Makói csirkecomb

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Makói csirkecomb.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 596 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A combokat kettévágjuk, besózzuk, fűszerezzük, és 30 percre félretesszük.
  • Ha már jól átjárták a fűszerek mindegyik darabot becsavarjuk egy szelet szalonnába. Kikenünk zsiradékkal egy közepes tepsit (esetleg jénait) és beletesszük a combokat. Pici vizet önthetünk alá. A tepsit lefedjük alufóliával, és 210°C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
  • Amíg sül felkarikázzuk a hagymát, szétszedegetjük a szeleteket és egy tálba tesszük. Rászórjuk a lisztet, jól beleforgatjuk, majd forró olajban, kis adagokban szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan pirul! Ha letelt a 40 perc levesszük a fóliát a húsról és egyszer-kétszer megforgatva, szép pirosra sütjük a combokat.
  • Egy nagyobb jénaiba soroljuk a combokat és a hagymakarikákat, úgy hogy alulra is hagyma kerüljön. Lefedjük a jénait és 5-10 percet pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.
  • Petrezselymes burgonyával és paradicsom – salátával a legfinomabb.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Makói csirkecomb-hoz!

Tápérték

Kalória: 596kcalSzénhidrát: 11gFehérje: 29gZsír: 48gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 160mgNátrium: 744mgKálium: 457mgÉlelmi rost: 1gCukor: 2gVitamin A: 142IUVitamin C: 4mgKalcium: 31mgVas: 2mg
Keyword csirke, makó
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Makói csirkecomb receptje nem olyan ismert, mint néhány másik magyar klasszikus, mégis mélyen gyökerezik a hagyományokban. A történet szerint a 19. században, a makói vásárokon, a helyi gazdák és kofák kínáltak fel egyszerű, de ízletes fogásokat a vásárlóknak és látogatóknak. A bacon, a csirke és a vöröshagyma, melyeket a közeli földeken termeltek, gyakori hozzávalók voltak a helyi konyhában. Ebből született meg a Makói csirkecomb, ami azóta is a helyi vendéglők és családi asztalok kedvence.

Tálalás:

A Makói csirkecomb tálalása egyszerű, de stílusos. Tálald a csirkecombokat egy hagyományos cserépedényben vagy fa tálban, a bacon szeletekkel és a pirított hagymával a tetején. Az étel mellé kiválóan illik egy adag tejföllel meglocsolt petrezselymes burgonya vagy egy szelet friss, ropogós kenyér. Díszítheted pár petrezselyem levéllel is, ami színt és frissességet visz az ételhez.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Alma-körte frissítő: Egy egyszerű, házilag készített gyümölcslé kombináció, melyben az édes alma kiegyensúlyozza a körtének enyhe savanykás ízét. Nem csak finom, de vitaminokban is gazdag. Díszítheted néhány mentalevéllel is.
  2. Uborka-lime hűsítő: Keverj össze néhány szelet friss uborkát és egy kis lime levét ásványvízzel. A végeredmény egy frissítő, kicsit savanykás ital, ami remekül ellensúlyozza a Makói csirkecomb gazdag ízeit.
  3. Eper smoothie: Egy egyszerű smoothie, mely eperből, joghurtból és egy kevés mézből készül. A gyerekek imádni fogják az édes, krémes ízét.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor, száraz vagy fél-száraz: Egy könnyed, de karakteres magyar fehérbor, mint például egy Szürkebarát vagy Olaszrizling, jól kiegészíti a csirkecomb és a bacon ízeit.
  2. Málnás limonádé: Egy frissítő limonádé, mely citromléből, friss málnából, egy kevés cukorból és ásványvízből készül. A málna édes-savanykás íze remekül kiegészíti az étel ízeit.
  3. Sör: Egy könnyed lager vagy világos sör remekül kiegészíti a sós bacon és a pirított hagyma ízeit.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem érhető el minden hozzávaló, vagy változatosabb változatot szeretnél kipróbálni, itt van néhány alternatíva:

  • Csirke helyett: Próbáld ki pulykacombbal vagy sertéscsonttal.
  • Bacon helyett: Kolbász vagy sonka szeletekkel is helyettesíthető.
  • Vöröshagyma helyett: Lilahagyma vagy póréhagyma ad másféle ízvilágot az ételnek.
  • Liszt helyett: Zabliszt vagy mandulaliszt is használható a csirke bevonásához, ha gluténmentes változatot szeretnél.

Egészségügyi előnyök:

  1. Csirke: A csirkehús egy kiváló fehérjeforrás, ami hozzájárul az izomépítéshez és fenntartásához. Alacsony zsírtartalmú, különösen, ha a bőrt eltávolítjuk róla.
  2. Vöröshagyma: A hagyma flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben. A hagymában található kénvegyületek is jótékony hatásúak lehetnek az egészségre.
  3. Bacon: Bár a bacon magasabb zsírtartalmú, mértékkel fogyasztva biztosít bizonyos ásványi anyagokat és vitaminokat.

Variációk:

  1. Vegetáriánus változat: A csirkecombot és a bacont helyettesítheted füstölt tofuval vagy tempeh-vel, amelyek hasonló állagúak és ízvilágúak.
  2. Pikáns változat: Adj hozzá chili pelyhet vagy erős paprikát, ha szereted a csípősebb ételeket.
  3. Rizses változat: A csirkecombok alá fektethetsz egy réteg előfőzött rizst, így a hagymás-baconos lé átitatja a rizst is, ami kiváló köret lesz.

Érdekességek:

  1. Hagymás kultúra: Makó városa, ahonnan a recept ered, híres a hagymatermesztéséről. Olyannyira, hogy évente hagymafesztivált is rendeznek, ahol a hagymás ételek kapnak főszerepet.
  2. Régi hagyomány: A Makói csirkecomb nem csak az ízéért különleges. A módszer, amellyel készítik, több generáción át szállt le, így az étel evésével egyfajta történelmi utazáson is részt veszünk.
  3. Konyhai trükk: Ha azt szeretnéd, hogy a csirkecomb bőre ropogós legyen, távolítsd el róla a nedvességet egy papírtörlővel, mielőtt megsütöd.
(össznézettség: 235, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating