Csirkemell sonkás sajtmártással tálalva, sajttal pirított, sütőben sült csirkemell szeletek lilahagymával díszítve. Csirkemell sonkás sajtmártással

Csirkemell sonkás sajtmártással

Csirke Szárnyas

Csirkemell sonkás sajtmártással – Szaftos, gazdag ízélmény egyszerűen

Csirkemell sonkás sajtmártással recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ha gyorsan elkészíthető, mégis különleges főételt keresel, a csirkemell sonkás sajtmártással tökéletes választás lehet. A szaftos csirkemell és a krémes sajtmártás tökéletes harmóniát alkot, amit a karakteres sonkás csirkemell tesz még ízletesebbé. Ez a sütőben sült csirkemell ideális választás lehet egy családi ebédre vagy akár egy gyors hétköznapi vacsorára is. A recept egyszerűen elkészíthető, a tejszínes csirkemell pedig minden alkalomra megállja a helyét.

Csirkemell sonkás sajtmártással tálalva, sajttal pirított, sütőben sült csirkemell szeletek lilahagymával díszítve.

Csirkemell sonkás sajtmártással

Dömőkné Salamon Csilla
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkemell sonkás sajtmártással.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 10 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 943 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A csirkemellfiléket megmossuk, leszárítjuk, majd éles késsel egyforma, közepes vastagságú szeletekre vágjuk. A húsdarabokat mindkét oldalukon ízlés szerint megsózzuk és frissen őrölt fekete borssal meghintjük.
  • Egy tepsit vékonyan kikenünk napraforgóolajjal, majd a fűszerezett csirkemelleket egymás mellé fektetjük. Aláöntünk körülbelül 0,5 dl vizet, hogy a hús szaftos maradjon a sütés során. A tepsit alufóliával lefedjük, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon (kb. 180 °C-on) addig sütjük, amíg a hús félig átsül (kb. 10-15 perc).
  • Amíg a hús sül, egy serpenyőben felforrósítunk 4 evőkanál napraforgóolajat. A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt sonkát is, és pár perc alatt együtt pirítjuk őket.
  • A serpenyőbe a hagyma és sonka mellé belereszeljük a sajt felét, majd tovább pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek. Ezután hozzáöntjük a főzőtejszínt és a tejfölt is, majd ízlés szerint újra borsozzuk. Folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt kiforraljuk a szószt, hogy krémes, kissé sűrű állagot kapjunk.
  • A félig átsült csirkemellekre egyenletesen rákanalazzuk a kész sajtos-sonkás mártást. Ezután az étel tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd kevés zsemlemorzsát hintünk rá, ami ropogós réteget ad majd neki sütés közben. Végül kisebb vajdarabkákat helyezünk a tetejére, hogy még gazdagabb és szaftosabb legyen.
  • A tepsit újra visszatesszük a sütőbe (immár fólia nélkül), és addig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és aranybarnára pirul a tetején (kb. 10-15 perc).
  • Az elkészült ételt frissen, forrón tálaljuk, köretként kínálhatunk hozzá párolt rizst, burgonyapürét, vagy egy friss, ropogós salátát.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csirkemell sonkás sajtmártással-hoz!

Kalória

Kalória: 943kcalSzénhidrát: 13gFehérje: 66gZsír: 69gTelített zsír: 30gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gTranszzsír: 0.2gKoleszterin: 297mgNátrium: 1102mgKálium: 1145mgRost: 1gCukor: 5gA-vitamin: 1412IUC-vitamin: 7mgKalcium: 297mgVas: 2mg
Keyword Csirkemell sonkás sajtmártással, Csirkemell tejszínes mártással, Sajtmártás recept, Sajtmártásos csirkemell, Sajtos-sonkás csirke, Sonkás-sajtos hús, Tejszínes csirkemell
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csirkemell sonkás sajtmártással recepthez:

Mi az a csirkemell sonkás sajtmártással?

A csirkemell sonkás sajtmártással egy népszerű, magyaros jellegű főétel, amelynek alapja a szaftos csirkemell, amit sütőben sütnek meg, majd egy gazdag, krémes sajtmártással és csíkokra vágott sonkával rétegeznek. A fogás különlegességét a reszelt sajt és a tejszínes-tejfölös szósz adja, amit végül a sütőben aranybarnára pirítanak. Ez a tejszínes csirkemell recept egyszerre gyors, laktató és ízletes, így tökéletes választás lehet akár hétköznapi vacsorára, akár vendégváró fogásként.

Milyen típusú csirkemell a legalkalmasabb ehhez a recepthez?

A recepthez a friss, bőr nélküli csirkemellfilé a legideálisabb, mivel ez a húsrész könnyen szeletelhető, gyorsan átsül és szaftos marad a sütőben sült csirkemell készítése során. Érdemes vékonyabb szeletekre vágni, hogy a sajtmártás mindenhol jól átjárja a húst.

Milyen sonkát ajánlott használni a recepthez?

A legjobb választás a főtt vagy füstölt, szeletelt sonka, mivel ezek könnyen csíkokra vághatók, és jól harmonizálnak a tejszínes csirkemell krémes ízvilágával. Ha intenzívebb ízre vágyunk, választhatunk füstölt sonkát, de akár pulykasonka is használható egy könnyedebb változathoz.

Milyen sajtokkal működik jól a sajtmártás?

A sajtmártás recept alapjául érdemes jól olvadó sajtokat választani, mint például trappista, edami, vagy ementáli sajt. Ezek kellemesen krémes textúrát adnak, és sütés során szép aranybarna kérget képeznek a sonkás csirkemell tetején.

Hogyan érhető el, hogy a sajtmártásos csirkemell ne legyen száraz?

A csirkemell sonkás sajtmártással ízei erőteljesek és krémesek, ezért jól illik mellé semlegesebb köret, például párolt rizs, burgonyapüré vagy akár egy friss zöldsaláta. A ropogósabb textúrák, mint a sült krumpli vagy pirított zöldségek is jól kiegészítik a krémes tejszínes csirkemell állagát.

Történet:

A csirkemell sonkás sajtmártással egy olyan klasszikus étel, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákra és ünnepi alkalmakra is. A szaftos csirkemell és a gazdag, krémes sajtmártás kombinációja igazán ellenállhatatlan, miközben a sonkás csirkemell adja meg az étel karakteres ízét. A magyaros konyha kedvelőinek egy gyors és egyszerű alternatíva, ha valami tartalmas és mégis különleges fogásra vágynak.

Tálalás:

Az elkészült sütőben sült csirkemell tálalható párolt rizzsel, burgonyapürével vagy egy könnyed zöldsalátával. A gazdag tejszínes csirkemell ízvilága miatt ajánlott valamilyen semlegesebb köretet választani, hogy a sajtos-sonkás csirke ízei maradjanak a középpontban. Díszítésként friss petrezselyemmel is megszórhatjuk, így még étvágygerjesztőbb látványt nyújt az asztalon.

Ital ajánló a Csirkemell sonkás sajtmártással mellé:

Gyerekeknek:

  • Almafröccs: könnyű, frissítő ital, 100% almalevet szódavízzel hígítva.
  • Házi limonádé: enyhén édes-citrusos ízével remekül kiegészíti a szaftos, sajtos csirkét.
  • Őszibaracklé: édeskés, mégis üdítő gyümölcslé, amit a legtöbb gyerek szívesen kortyol étkezés mellé.

Felnőtteknek:

  • Száraz fehérbor: például egy könnyed olaszrizling vagy sauvignon blanc, ami szépen harmonizál a sajtmártásos csirkével.
  • Citromos szóda: egy egyszerű, frissítő ital azoknak, akik alkoholmentes kísérőt keresnek.
  • Könnyű, világos sör: egy hűs lager sör jól ellensúlyozza a krémes, gazdag ízeket.

Alternatív hozzávalók:

Ha egy kicsit változtatnánk a recepten, a sonkás csirkemell helyett használhatunk például füstölt tarját vagy bacon szalonnát, hogy karakteresebb ízeket kapjunk. A sajtmártás recept gazdagítható más típusú sajtokkal is, például goudával vagy mozzarellával. A csirkemell recept könnyen variálható, akár gombával, kukoricával vagy spenóttal is gazdagíthatjuk, így még változatosabb ételeket alkothatunk belőle.

Egészségügyi előnyök:

A csirkemell recept egyik legnagyobb előnye, hogy a csirkemell rendkívül sovány húsféle, így alacsony zsírtartalma mellett magas a fehérjetartalma is. A szaftos csirkemell fogyasztása hozzájárul az izomépítéshez, a regenerációhoz és az energiaszint fenntartásához. A tejszínes csirkemell ugyan gazdagabb a kalóriákban a tejföl és tejszín miatt, de mértékkel fogyasztva értékes tápanyagforrás, és egyensúlyban tartható egy kiegyensúlyozott étrenddel. A sonkás csirkemell pedig jó alternatíva lehet, ha gyors, laktató, mégis minőségi fehérjeforrást keresünk.

Variációk:

A klasszikus csirkemell sonkás sajtmártással receptet számos módon variálhatjuk. Például a sajtos-sonkás csirke készülhet grillezve is, ha szeretnénk elkerülni a tepsis sütést. A sajtmártásos csirkemell gazdagítható különféle zöldségekkel, mint például brokkoli, cukkini vagy paprika, hogy még táplálóbb legyen az étel. Akik szeretik a fűszeresebb ízeket, a sonkás csirkemell változatát megbolondíthatják egy csipetnyi chili pehellyel vagy fokhagymával is. A tejszínes csirkemell egy másik közkedvelt változata a gombás tejszínes szósz, amely még gazdagabb ízvilágot ad.

Érdekességek:

A sütőben sült csirkemell a világ számos konyhájában népszerű, nemcsak Magyarországon. A csirkemell sajtmártással például Franciaországban is ismert, ott gyakran Gruyère sajttal és fehérborral készítik. A magyar változatban a magyaros csirkemell recept alapvető része a tejföl és a karakteresebb sajt, amely hazai ízekkel gazdagítja az ételt. A sonkás-sajtos hús kombinációja különösen kedvelt a háziasszonyok körében, mert gyorsan elkészíthető és könnyen variálható a család ízlése szerint.

(össznézettség: 530, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése