Csirkemell sonkás sajtmártással – Szaftos, gazdag ízélmény egyszerűen
Csirkemell sonkás sajtmártással recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
Ha gyorsan elkészíthető, mégis különleges főételt keresel, a csirkemell sonkás sajtmártással tökéletes választás lehet. A szaftos csirkemell és a krémes sajtmártás tökéletes harmóniát alkot, amit a karakteres sonkás csirkemell tesz még ízletesebbé. Ez a sütőben sült csirkemell ideális választás lehet egy családi ebédre vagy akár egy gyors hétköznapi vacsorára is. A recept egyszerűen elkészíthető, a tejszínes csirkemell pedig minden alkalomra megállja a helyét.
Csirkemell sonkás sajtmártással
Hozzávalók
- 80 dkg csirkemellfilé
- só ízlés szerint
- fekete bors őrölt ízlés szerint
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 0.5 dl víz
- 2 db vöröshagyma közepes
- 20 dkg sonka
- 10 dkg sajt
- 2 dl főzőtejszín
- 1.5 dl tejföl
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 dkg vaj
Elkészítés
- A csirkemellfiléket megmossuk, leszárítjuk, majd éles késsel egyforma, közepes vastagságú szeletekre vágjuk. A húsdarabokat mindkét oldalukon ízlés szerint megsózzuk és frissen őrölt fekete borssal meghintjük.
- Egy tepsit vékonyan kikenünk napraforgóolajjal, majd a fűszerezett csirkemelleket egymás mellé fektetjük. Aláöntünk körülbelül 0,5 dl vizet, hogy a hús szaftos maradjon a sütés során. A tepsit alufóliával lefedjük, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon (kb. 180 °C-on) addig sütjük, amíg a hús félig átsül (kb. 10-15 perc).
- Amíg a hús sül, egy serpenyőben felforrósítunk 4 evőkanál napraforgóolajat. A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt sonkát is, és pár perc alatt együtt pirítjuk őket.
- A serpenyőbe a hagyma és sonka mellé belereszeljük a sajt felét, majd tovább pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek. Ezután hozzáöntjük a főzőtejszínt és a tejfölt is, majd ízlés szerint újra borsozzuk. Folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt kiforraljuk a szószt, hogy krémes, kissé sűrű állagot kapjunk.
- A félig átsült csirkemellekre egyenletesen rákanalazzuk a kész sajtos-sonkás mártást. Ezután az étel tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd kevés zsemlemorzsát hintünk rá, ami ropogós réteget ad majd neki sütés közben. Végül kisebb vajdarabkákat helyezünk a tetejére, hogy még gazdagabb és szaftosabb legyen.
- A tepsit újra visszatesszük a sütőbe (immár fólia nélkül), és addig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és aranybarnára pirul a tetején (kb. 10-15 perc).
- Az elkészült ételt frissen, forrón tálaljuk, köretként kínálhatunk hozzá párolt rizst, burgonyapürét, vagy egy friss, ropogós salátát.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Csirkemell sonkás sajtmártással recepthez:
A csirkemell sonkás sajtmártással egy népszerű, magyaros jellegű főétel, amelynek alapja a szaftos csirkemell, amit sütőben sütnek meg, majd egy gazdag, krémes sajtmártással és csíkokra vágott sonkával rétegeznek. A fogás különlegességét a reszelt sajt és a tejszínes-tejfölös szósz adja, amit végül a sütőben aranybarnára pirítanak. Ez a tejszínes csirkemell recept egyszerre gyors, laktató és ízletes, így tökéletes választás lehet akár hétköznapi vacsorára, akár vendégváró fogásként.
A recepthez a friss, bőr nélküli csirkemellfilé a legideálisabb, mivel ez a húsrész könnyen szeletelhető, gyorsan átsül és szaftos marad a sütőben sült csirkemell készítése során. Érdemes vékonyabb szeletekre vágni, hogy a sajtmártás mindenhol jól átjárja a húst.
A legjobb választás a főtt vagy füstölt, szeletelt sonka, mivel ezek könnyen csíkokra vághatók, és jól harmonizálnak a tejszínes csirkemell krémes ízvilágával. Ha intenzívebb ízre vágyunk, választhatunk füstölt sonkát, de akár pulykasonka is használható egy könnyedebb változathoz.
A sajtmártás recept alapjául érdemes jól olvadó sajtokat választani, mint például trappista, edami, vagy ementáli sajt. Ezek kellemesen krémes textúrát adnak, és sütés során szép aranybarna kérget képeznek a sonkás csirkemell tetején.
A csirkemell sonkás sajtmártással ízei erőteljesek és krémesek, ezért jól illik mellé semlegesebb köret, például párolt rizs, burgonyapüré vagy akár egy friss zöldsaláta. A ropogósabb textúrák, mint a sült krumpli vagy pirított zöldségek is jól kiegészítik a krémes tejszínes csirkemell állagát.
Történet:
A csirkemell sonkás sajtmártással egy olyan klasszikus étel, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákra és ünnepi alkalmakra is. A szaftos csirkemell és a gazdag, krémes sajtmártás kombinációja igazán ellenállhatatlan, miközben a sonkás csirkemell adja meg az étel karakteres ízét. A magyaros konyha kedvelőinek egy gyors és egyszerű alternatíva, ha valami tartalmas és mégis különleges fogásra vágynak.
Tálalás:
Az elkészült sütőben sült csirkemell tálalható párolt rizzsel, burgonyapürével vagy egy könnyed zöldsalátával. A gazdag tejszínes csirkemell ízvilága miatt ajánlott valamilyen semlegesebb köretet választani, hogy a sajtos-sonkás csirke ízei maradjanak a középpontban. Díszítésként friss petrezselyemmel is megszórhatjuk, így még étvágygerjesztőbb látványt nyújt az asztalon.
Ital ajánló a Csirkemell sonkás sajtmártással mellé:
Gyerekeknek:
- Almafröccs: könnyű, frissítő ital, 100% almalevet szódavízzel hígítva.
- Házi limonádé: enyhén édes-citrusos ízével remekül kiegészíti a szaftos, sajtos csirkét.
- Őszibaracklé: édeskés, mégis üdítő gyümölcslé, amit a legtöbb gyerek szívesen kortyol étkezés mellé.
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor: például egy könnyed olaszrizling vagy sauvignon blanc, ami szépen harmonizál a sajtmártásos csirkével.
- Citromos szóda: egy egyszerű, frissítő ital azoknak, akik alkoholmentes kísérőt keresnek.
- Könnyű, világos sör: egy hűs lager sör jól ellensúlyozza a krémes, gazdag ízeket.
Alternatív hozzávalók:
Ha egy kicsit változtatnánk a recepten, a sonkás csirkemell helyett használhatunk például füstölt tarját vagy bacon szalonnát, hogy karakteresebb ízeket kapjunk. A sajtmártás recept gazdagítható más típusú sajtokkal is, például goudával vagy mozzarellával. A csirkemell recept könnyen variálható, akár gombával, kukoricával vagy spenóttal is gazdagíthatjuk, így még változatosabb ételeket alkothatunk belőle.
Egészségügyi előnyök:
A csirkemell recept egyik legnagyobb előnye, hogy a csirkemell rendkívül sovány húsféle, így alacsony zsírtartalma mellett magas a fehérjetartalma is. A szaftos csirkemell fogyasztása hozzájárul az izomépítéshez, a regenerációhoz és az energiaszint fenntartásához. A tejszínes csirkemell ugyan gazdagabb a kalóriákban a tejföl és tejszín miatt, de mértékkel fogyasztva értékes tápanyagforrás, és egyensúlyban tartható egy kiegyensúlyozott étrenddel. A sonkás csirkemell pedig jó alternatíva lehet, ha gyors, laktató, mégis minőségi fehérjeforrást keresünk.
Variációk:
A klasszikus csirkemell sonkás sajtmártással receptet számos módon variálhatjuk. Például a sajtos-sonkás csirke készülhet grillezve is, ha szeretnénk elkerülni a tepsis sütést. A sajtmártásos csirkemell gazdagítható különféle zöldségekkel, mint például brokkoli, cukkini vagy paprika, hogy még táplálóbb legyen az étel. Akik szeretik a fűszeresebb ízeket, a sonkás csirkemell változatát megbolondíthatják egy csipetnyi chili pehellyel vagy fokhagymával is. A tejszínes csirkemell egy másik közkedvelt változata a gombás tejszínes szósz, amely még gazdagabb ízvilágot ad.
Érdekességek:
A sütőben sült csirkemell a világ számos konyhájában népszerű, nemcsak Magyarországon. A csirkemell sajtmártással például Franciaországban is ismert, ott gyakran Gruyère sajttal és fehérborral készítik. A magyar változatban a magyaros csirkemell recept alapvető része a tejföl és a karakteresebb sajt, amely hazai ízekkel gazdagítja az ételt. A sonkás-sajtos hús kombinációja különösen kedvelt a háziasszonyok körében, mert gyorsan elkészíthető és könnyen variálható a család ízlése szerint.