Mustáros felsál – Hagyományos magyar ízek modern köntösben
Mustáros felsál recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Ha egy igazán ízletes és különleges magyar fogásra vágysz, a mustáros felsál remek választás! Ez a klasszikus recept a puha, ízletes marhahúst és a gazdag, vörösboros-mustáros mártást ötvözi, amely garantáltan levesz mindenkit a lábáról. Tökéletes ebédre vagy vacsorára, akár hétköznapi, akár ünnepi alkalmakra. Tálalhatod párolt rizzsel, burgonyakrokettel vagy knédlivel – minden formában mennyei élményt nyújt!
Mustáros felsál
Hozzávalók
- 4 szelet felsál vastagabb
- 3 db vöröshagyma
- 1,5 dl mustár
- 1 csomó petrezselyem apróra vágott
- 3 szál kakukkfű
- 1,5 dl vörösbor
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- fekete bors őrölt
- borókabogyó
- ketchup
- Worchester szósz
- cukor
- olaj
- liszt
Elkészítés
- Az elkészítést megelőző nap – de lehet 2-3 nappal korábban is – a felsál szeleteket megborsozzuk, olajjal és kevés mustárral megkenve érleljük. Másnap a szeleteket lisztbe forgatjuk, és forró olajban mindkét oldalukat megkapatjuk. Ezt követően a serpenyőből a szeleteket kivesszük és félretesszük.
- Ugyanabban a serpenyőben a szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, rászórjuk a 8-10 szem borókabogyót, amikor a hagyma megdinsztelődött, meghintjük 1 evőkanál kristálycukorral. Amikor a cukor már kissé karamellizálódott rászórjuk az apróra vágott fokhagymát, majd 2 kanál ketchup-öt, 1 kanál Worchester szószt, a mustárt és a petrezselymet, végül felöntjük a vörösborral.
- Jól megkeverjük, kicsit összepároljuk, majd visszatesszük a mártásba a hússzeleteket, majd puhára pároljuk.
- Ha a párolólé nagyon besűrűsödne, a vörösborral vagy vízzel pótoljuk. Amennyiben a mártást krémesebben szeretjük, a babérlevelet kivéve belőle, turmixoljuk le.
- A felsált párolt rizzsel, főtt tésztával, burgonyakrokettel, esetleg knédlivel tálalhatjuk.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Mustáros felsál recepthez:
A mustáros felsál egy hagyományos magyar húsétel, amelynek alapja a felsál, a marhahús egyik ízletes és puha része. Az étel különlegességét a gazdag mustáros, vörösboros, fűszerekkel ízesített mártás adja, amely selymesen bevonja a húst. Ez a fogás gyakran párolt rizzsel, krokettel vagy más semleges körettel tálalva kerül az asztalra, és a magyar konyha egyik jellegzetes, mégis könnyen elkészíthető különlegessége.
A felsál egy különösen puha és ízletes része a marhahúsnak, de helyettesíthető más húsrészekkel is. Ha marhahúst szeretnél használni, a hátszín vagy a lapocka szintén jó választás lehet, bár ezek valamivel hosszabb főzési időt igényelhetnek. Ha más típusú húsra váltanál, a sertéskaraj, sertéscomb vagy csirkemell is kiváló alternatíva. A csirkehús gyorsabban megpuhul, így időt is spórolhatsz vele, míg a sertéshús kellemesen szaftos lesz a párolás során.
A vörösbor ízt és savasságot ad a mártásnak, de alkoholmentes változatokban is könnyen helyettesíthető. A szőlőlé kiváló alternatíva, mert hasonló édességet és savasságot biztosít. Az alaplé – lehetőleg marha- vagy zöldségleves – is remek választás, különösen, ha egy kis balzsamecettel vagy egy csepp citromlével kiegészíted az ízeket. A gránátalmaszirup vagy akár egy kis áfonyalé szintén jó választás lehet, ha gyümölcsösebb ízt szeretnél adni a mártásnak.
Ha a párolás során a mártás túlságosan besűrűsödik, egyszerűen adj hozzá folyadékot. A legjobb, ha ugyanazt a vörösbort vagy alaplevet használod, amit eredetileg a recepthez adtál, de vízzel is hígíthatod. Kis adagokban öntsd hozzá, miközben folyamatosan kevered, hogy elérd a kívánt állagot. Ügyelj arra, hogy ne hígítsd túl, mert ez az ízek elvesztéséhez vezethet.
A mustáros felsál gazdag ízvilága miatt érdemes semlegesebb köretet választani, amely nem nyomja el a mártás aromáit. A klasszikus párolt rizs remek választás, mivel jól felszívja a szaftot. A krokett vagy a krumplipüré selymes textúrájával szintén jól kiegészíti az ételt. Ha egy különlegesebb köretet szeretnél, próbáld ki a knédlit, amely a cseh konyha egyik kedvence, vagy készíts házi galuskát. A könnyedebb alternatívák kedvelőinek egy friss zöldsaláta vagy párolt zöldség is kiváló opció lehet.
Történet:
A mustáros felsál a magyar konyha egyik klasszikus fogása, amely régóta a családi asztalok kedvence. A recept gazdagságát és egyediségét a hagyományos fűszerek és a vörösboros-mustáros mártás adják. Eredetileg vidéki konyhákban terjedt el, ahol a marhahúst tartósították és különleges ízekkel egészítették ki. Idővel a recept modernizálódott, de megőrizte rusztikus báját és ízvilágát. A mustáros felsál nemcsak a magyar gasztronómia egyik ékköve, de egy olyan étel is, amely emlékeztet minket a családi összejövetelek melegségére.
Tálalás:
A mustáros felsált melegen, frissen párolt rizzsel, burgonyakrokettel vagy főtt tésztával tálald. A tálalásnál szórj rá egy kevés frissen vágott petrezselymet, hogy feldobd az étel színét és aromáját. Egy szelet friss kenyér vagy baguette is remek kísérője lehet, amely segít a szaftot is kiélvezni. Az ételt elegáns tányérokon tálalva akár egy ünnepi vacsorához is méltó választás.
Italajánló a Mustáros felsál mellé:
Gyerekeknek:
- Almafröccs: Frissen facsart almalé szódavízzel keverve, hűsítő és egészséges ital.
- Málnás limonádé: Málnaszörp szénsavmentes vízzel, egy kis citromlével feldobva.
- Narancsos tea: Koffeinmentes gyümölcstea frissen facsart narancslével összekeverve.
Felnőtteknek:
- Vörösbor: Egy könnyed, száraz vörösbor, amely tökéletesen kiegészíti a mustáros mártás ízvilágát.
- Rozé fröccs: Frissítő választás, ha valami könnyedebbre vágysz.
- Tonic lime-mal: Egy kesernyés, de frissítő ital, amely jól harmonizál a gazdag ételekkel.
Alternatív hozzávalók:
- Hús helyettesítés: Ha marhahús helyett mást szeretnél használni, csirke- vagy sertéshússal is elkészítheted. Ezek gyorsabban puhulnak, de ugyanolyan ízletesek lesznek.
- Mustár: A klasszikus mustár helyett dijoni vagy mézes mustárt is használhatsz, hogy édesebb vagy karakteresebb ízvilágot adj az ételnek.
- Vörösbor: Alkoholmentes változathoz használhatsz szőlőlevet vagy alaplevet a mártáshoz.
- Fűszerek: A kakukkfű helyett rozmaringot, oregánót vagy bazsalikomot is választhatsz, hogy a mártás ízvilága még izgalmasabb legyen.
- Köret: A párolt rizs és krokett mellett remek alternatíva lehet a gőzgombóc, bulgur, vagy akár egy friss zöldsaláta is.
Ezek az apró változtatások segítenek az ételt a saját ízlésedre szabni, miközben megőrzik annak hagyományos jellegét.
Egészségügyi előnyök:
- Fehérjében gazdag: A felsál, mint marhahús, kiváló fehérjeforrás, amely segíti az izomépítést és a szövetek regenerálódását.
- Vas és B-vitaminok: A marhahús gazdag vasban és B-vitaminokban, amelyek fontosak az energiatermeléshez és a vérképzéshez.
- Antioxidánsok a vörösborból: A vörösbor antioxidánsokat, például rezveratrolt tartalmaz, amelyek segíthetik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését (alkoholmentes opció esetén szőlőlé is használható).
- Fokhagyma: A receptben használt fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.
- Mérsékelt zsírtartalom: Az olaj és a bor alapú mártás könnyebb alternatíva, mint a tejszínes szószok, így ez az étel kiegyensúlyozottabb lehet az étrendedben.
Variációk:
- Tejszínes mustáros felsál: A mártást vörösbor helyett tejszínnel készítsd, hogy lágyabb és krémesebb legyen.
- Zöldséges változat: Adj a mártáshoz szeletelt gombát, paprikát vagy cukkinit, hogy egy gazdagabb és tápanyagokban dúsabb ételt kapj.
- Csípős változat: Tegyél a mártásba egy kevés chilit vagy erőspaprikát, ha szereted a tüzesebb ízeket.
- Egyszerűbb verzió: A vörösboros mártás helyett csak mustárból, ketchupból és alapléből készíts egy gyorsabb szószt.
- Vegetáriánus opció: A hús helyett sült gombát vagy szejtánt használj, és a mártást a recept szerint készítsd el.
Érdekességek:
- A mustáros mártás eredete a francia konyhára vezethető vissza, de a magyar változat gazdagabb fűszerezéssel és hagyományos hozzávalókkal készült.
- A borókabogyót régóta használják húsételek ízesítésére, mivel erős, aromás ízt ad, és segíti az emésztést.
- A felsál egy különösen értékes része a marhának, mert puha és jól ízesíthető, így ideális választás párolt ételekhez.
- A mustár már az ókori Rómában is népszerű volt, ahol húsok tartósítására és ízesítésére használták.
- A vörösbor és a hús kombinációja nemcsak ízletes, de a bor savassága segíti a hús omlósabbá válását főzés közben.
Ezek a szempontok még különlegesebbé és izgalmasabbá tehetik a mustáros felsált mind a készítők, mind az ínyencek számára.