Túrós batyu – Klasszikus magyar kelt tésztás sütemény házilag
Túrós batyu recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A túrós batyu egy igazi klasszikus magyar sütemény, amelyet kelt tésztából és édes túrós töltelékből készítünk. A mazsolás, vaníliás cukorral ízesített túró és a puha, hajtogatott tészta találkozása minden falatban a régi idők ízvilágát idézi. Kiváló választás reggelire, uzsonnára vagy desszertként egyaránt.
Túrós batyu
Hozzávalók
a töltelékez:
- 50 dkg túró
- 4 evőkanál porcukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 db tojás
- búzadara
Elkészítés
- Először a 20 dkg vajat és 10 dkg lisztet keverjük össze alaposan egy tálban. Addig dolgozzuk, míg egynemű, sima tésztát nem kapunk. Ezt az alapot csomagoljuk folpackba vagy egy zárható dobozba, majd tegyük hűtőbe, amíg a többi tésztarészt elkészítjük.
- Egy kis tálban keverjünk el 1 dl langyos tejet az élesztővel és 1 dkg cukorral. Hagyjuk állni 10-15 percig meleg helyen, míg a kovász felhabosodik és láthatóan megkel.
- A maradék 40 dkg lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a maradék 5 dkg vajat, a cukrot, egy csipet sót, a maradék 2 dl tejet, valamint az időközben megkelt kovászt. Az egészet gyúrjuk össze alaposan, amíg közepesen kemény, de rugalmas tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle egy cipót, takarjuk le, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 30-40 percig, amíg a duplájára nő.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. 25×35 cm-es méretűre. Vegyük ki a hűtőből a korábban elkészített vajas-lisztes keveréket, és kenjük rá a kinyújtott tésztára. Ezután hajtogassuk össze úgy, mint a leveles vagy vajastésztát: először a felső és alsó széleket hajtsuk be középre, majd a két oldalsó részt is, így négy réteg keletkezik. Ezután ismét nyújtsuk ki, majd hajtogassuk újra. Ezt a műveletet legalább kétszer ismételjük meg. Hajtogatás után a tésztát tegyük hűtőbe kb. 15 percre, hogy újra dermedjen egy kicsit.
- Egy tálban keverjük össze a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a mazsolával és egy egész tojással. Adjuk hozzá a búzadarát is, de csak annyit, hogy a töltelék ne legyen túl folyós, hanem formázható, krémes állagú legyen.
- A pihentetett tésztát nyújtsuk ki kb. 25×70 cm-es téglalappá. Ezután egy éles késsel vagy pizzavágóval osszuk fel 10 egyforma, szabályos négyzetre. Minden négyzet közepére helyezzünk egy adag túrós tölteléket.
- A tésztanégyzetek széleit kenjük meg enyhén felvert tojásfehérjével, hogy sütés közben jól záródjanak. Ezután a négy sarkot hajtsuk rá a túrótöltelékre úgy, hogy középen batyut alkossanak. Óvatosan nyomjuk össze a sarkokat.
- A betöltött és formázott batyukat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le tiszta konyharuhával. Hagyjuk pihenni 10-15 percig meleg helyen, hogy ismét kissé megkeljenek.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Tegyük be a batyukat, és süssük aranybarnára, kb. 20-25 perc alatt.
- A megsült túrós batyukat hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint hintsük meg porcukorral. Melegen és hidegen is kiváló, egy bögre kakaóval vagy teával különösen finom.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Túrós batyu recepthez:
A túrós batyu egy klasszikus magyar édes péksütemény, amelyet kelt tésztából készítenek, és túróval töltik meg, gyakran mazsolával és vaníliás cukorral ízesítve. A tésztát általában vajas-lisztes réteggel hajtogatják, amitől könnyed és leveles szerkezetet kap. A tölteléket a tészta közepére halmozzák, majd a négy sarkát középre hajtják, batyuformát létrehozva. A kész süteményt sütés után porcukorral meghintve tálalják. A túrós batyu kiválóan alkalmas reggelire, uzsonnára, vagy akár desszertként is, és jellegzetes ízvilágával az egyik legnépszerűbb hazai túrós sütemény.
A túrós batyu elkészítéséhez a legideálisabb a finomliszt (BL55), mivel ez biztosítja a kelt tészta puhaságát és rugalmasságát. Aki egészségesebb változatot keres, az próbálkozhat teljes kiőrlésű liszttel, de azzal sűrűbb, tömörebb állagú süteményre számíthat.
A búzadara segít megkötni a túrós töltelék nedvességtartalmát, így sütés közben nem áztatja el a kelt tésztát. Ezáltal a batyu formája megtartható, a belső rész pedig krémes marad, anélkül hogy túlfolyna.
Igen, a mazsola opcionális, elhagyható, ha valaki nem kedveli. A túrós batyu receptje így is teljes értékű marad. Helyettesíthető akár aszalt vörösáfonyával, aprított barackkal, vagy csokoládécseppel, ha egyedi ízvilágra vágyunk.
A hajtogatás célja, hogy a vajas-lisztes réteg egyenletesen oszoljon el a kelt tésztában, ezáltal réteges, levegős állagot kapjon a batyu. Legalább kétszer érdemes hajtogatni, de minél többször ismételjük meg (3-4x), annál levelesebb lesz a végeredmény.
A tészta első kelesztése körülbelül 30-40 percig tart meleg helyen, amíg a duplájára kel. A második, formázás utáni kelesztés rövidebb, körülbelül 10-15 perc, hogy a batyuk fellazuljanak, és szép levegősre süljenek.
A kész túrós batyu légmentesen záródó dobozban, szobahőmérsékleten 1-2 napig megőrzi puhaságát. Hűtőben tárolva akár 3-4 napig is eltartható, de fogyasztás előtt érdemes melegen újramelegíteni egy sütőben vagy mikrohullámú sütőben.
Történet:
A túrós batyu a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb édes süteménye, amelynek hagyománya generációkon ível át. Eredetileg vidéki pékségek kínálatában jelent meg, de hamar elterjedt az egész országban, főként a kelt tésztás sütemények kedvelői körében. A vaníliás cukorral, mazsolával és porcukorral megszórt túrós töltelék íze mindenkit a nagymama konyhájára emlékeztet. Az otthon készített változatok különösen népszerűek ünnepekkor vagy akár egy vasárnapi ebéd után.
Tálalás:
A frissen sült túrós batyu illata már önmagában is étvágygerjesztő, de ha kihűlt, akkor is megőrzi puhaságát. A batyukat érdemes porcukorral megszórva kínálni, de egyesek baracklekvárral vagy tejszínhabbal tálalják. Uzsonnára, reggelire, vagy vendégváró süteményként is megállja a helyét. Kiváló választás egy csésze tea, kakaó, vagy friss tej mellé. Melegen fogyasztva a kelt tészta és a túró krémes állaga adja meg a sütemény különlegességét.
Ital ajánló a Túrós batyu mellé:
Gyerekeknek:
- Kakaó – A klasszikus meleg kakaó tökéletesen harmonizál a túrós töltelék édességével és a puha tésztával.
- Vaníliás tejital – Enyhén édesített, hidegen vagy langyosan kínálva szelíd kiegészítője lehet az édességnek.
- Gyümölcstea mézzel – Almalapú vagy bogyós ízű tea, amely frissítő és koffeinmentes, gyerekbarát választás.
Felnőtteknek:
- Lágy fehérbor – Egy édeskés, muskotályos jellegű bor (pl. sárgamuskotály) kiemeli a túró és mazsola ízét.
- Tejeskávé – Kiegyensúlyozott, lágy kávé, ami reggeli vagy uzsonna mellé is kiváló.
- Fahéjas chai latte – Fűszeres, de mégis édes ital, amely remekül illik a vaníliás cukorral készült batyuhoz.
Alternatív hozzávalók:
Ha valaki nem szereti a mazsolát, egyszerűen elhagyhatja, vagy helyettesítheti aszalt áfonyával vagy aprított barackkal. A búzadara helyett használható zsemlemorzsa is, ha a túró túl nedves lenne. Aki laktózmentes változatot szeretne, használhat laktózmentes túrót, vajat és tejet. A vaníliás cukor kiváltható vanília kivonattal, és akár egy kevés citromhéj is gazdagíthatja az ízeket. A tésztát elkészíthetjük teljes kiőrlésű lisztből is, bár így kissé tömörebb állagot kapunk.
Egészségügyi előnyök:
Bár a túrós batyu alapvetően egy édes sütemény, van néhány egészségügyi szempontból előnyös összetevője is. A túró kiváló fehérjeforrás, emellett kalciumban gazdag, így hozzájárulhat a csontok egészségéhez. A búzadara kis mennyiségben segít a töltelék állagának javításában, miközben lassú felszívódású szénhidrátként működik. Ha teljes kiőrlésű lisztet vagy laktózmentes termékeket használunk, tovább csökkenthetjük a nehéz emészthetőség kockázatát, és könnyebben illeszthetjük a receptet egészséges étrendbe is.
Variációk:
A túrós batyu sokféleképpen variálható az egyéni ízlés szerint. A mazsola helyett kerülhet bele aszalt meggy, csokoládécsepp, vagy akár dió is. A túrós tölteléket gazdagíthatjuk reszelt citromhéjjal, vagy ízesíthetjük fahéjjal. A kelt tészta helyett használhatunk leveles tésztát, ha gyorsabb megoldást keresünk. Egyesek lekvárral töltött változatban is készítik, vagy kombinálják túró és alma keverékével. A formázásnál a klasszikus batyu mellett készíthető táska, csiga vagy háromszög alak is.
Érdekességek:
A túrós batyu az egyik legismertebb péksütemény, amelyet gyakran találunk meg iskolai büfék, hazai pékségek vagy reggeliző helyek kínálatában. A batyu elnevezés a formájára utal, hiszen a tészta négy sarkát középre hajtva olyan, mintha egy kis csomagot, „batyut” kötnénk. Érdekesség, hogy a túrós péksütemények változatai a Kárpát-medence számos régiójában megtalálhatók, néhol más néven, de hasonló technikával készítve. A régi receptkönyvek gyakran említik különlegességként, főként akkor, ha házi tehéntúróból és kézzel gyúrt vajas tésztából készült.