Frissen sült amerikai csokis keksz, amely kívül ropogós, belül pedig puha és csokoládédarabokkal teli. Amerikai csokis keksz

Amerikai csokis keksz

Édes sütemény Sütemény

Amerikai csokis keksz – Az ellenállhatatlan klasszikus desszert receptje

Amerikai csokis keksz recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

Szeretnéd elkészíteni a tökéletesen omlós és csokoládéval teli amerikai csokis kekszet? Ez a gyorsan elkészíthető, mennyei sütemény minden alkalomra ideális: legyen szó családi ebédről, baráti összejövetelről vagy egy kis otthoni kényeztetésről. Kövesd az egyszerű receptünket, és varázsolj mosolyt mindenki arcára!

Frissen sült amerikai csokis keksz, amely kívül ropogós, belül pedig puha és csokoládédarabokkal teli.

Amerikai csokis keksz

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Amerikai csokis keksz.
4.10 Értékelés 10 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 35 minutes
Course desszert
Konyha Amerikai
Főre 8 főre
Kalória 557 kcal

Ingredients
  

Instructions
 

  • Első lépésként olvasszuk fel mikróban a margarint (vagy vajat), majd még melegen adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, és alaposan keverjük el a három hozzávalót. A meleg margarin megolvasztja a kristálycukrot, így egy sűrű, szirupos egyveleget kapunk.
  • Ehhez ezután hozzákeverhetjük első körben a lisztet, hogy az így kapott masszánkat könnyedén csomómentesre tudjuk keverni. Ezután mehet a tálkánkba a többi hozzávaló is: a tojások, a sütőpor, a tej, egy csipet só és legvégül a csokoládé, amit előzetesen apróra kockáztunk.
  • Ha az összes hozzávaló a tálkánkba került, akkor alaposan keverjük össze az egész masszát és már kezdődhet is az amerikai csokis keksz sütési folyamata. Melegítsük elő a sütőt 150-180 fokra.
  • Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd egy teáskanál segítségével kanalazzunk apró halmokat a tésztából a tepsibe. Egy darab amerikai csokis keksz kb. egy púpos teáskanálnyi tésztát jelent. Figyeljünk arra, hogy hagyjunk elegendő távolságot két-két tésztakupac között, ugyanis ahogy a tepsink bekerül a sütőbe, a tészta elterül és felveszi a végleges, kerek formáját. Ha túl közel pakoljuk egymáshoz a kupacokat, akkor a tészta könnyen összefolyhat. Így is finom, de kevésbé adagolható és nem is mutat olyan jól.
  • A csokis keksz tésztájából teáskanálnyi halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Ha a kis tésztakupacok belekerültek a tepsibe, akkor következik a sütés. Tegyük a süteményt az előmelegített sütőbe, majd a korábban már beállított 150-180 fokon kb. 15-17 perc alatt süssük készre.
  • Amíg az első adag sül, nyugodtan kiadagolhatjuk egy másik, szintén sütőpapírral bélelt tepsibe a következő adag kekszet, ezzel némi időt spórolva.
  • A fenti adag hozzávalóból kb. 40-50 darab amerikai csokis keksz készíthető. Sütés után az elkészült kekszek azonnal fogyaszthatóak.

Notes

Jó étvágyat az Amerikai csokis keksz-hez!

Nutrition

Kalória: 557kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 8gZsír: 28gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 54mgNátrium: 381mgKálium: 125mgRost: 2gCukor: 42gA-vitamin: 1550IUKalcium: 40mgVas: 2mg
Keyword Amerikai csokis keksz, Amerikai konyha desszert, Csokis keksz recept, Csokoládés sütemény, Desszert ötlet vendégeknek, Egyszerű keksz recept, Gyors desszert, Házi csokis keksz, Keksz készítés otthon, Keksz sütési tippek, Keksz sütőpapírral, Keksz tésztakupacok, Klasszikus amerikai süti, Tejcsokoládés keksz, Vajas keksz recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Amerikai csokis keksz recepthez:

Miért esik össze a tésztám?

Lehetséges, hogy nem keverted el eléggé az összetevőket, vagy túl sok folyadékot adtál hozzá. Mindig kövesd a receptet, és ha úgy érzed, túl száraz a tészta, csak óvatosan adj hozzá extra folyadékot.

Hogyan maradjon a keksz minél tovább friss?

Tárold légmentesen záródó dobozban, szobahőmérsékleten. Így akár egy hétig is friss maradhat.

Van valami trükkje, hogy a keksz még ropogósabb legyen?

A legjobb, ha a sütőt alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig sütöd a kekszet. Vigyázz, nehogy túlsüsd!

Hol tudok jó minőségű csokoládét beszerezni a recepthez?

A helyi bioboltokban és specializált élelmiszerboltokban gyakran találsz prémium minőségű csokoládét. Az online vásárlás is egy jó opció.

Lehet variálni a receptet más hozzávalókkal?

Természetesen! Próbálkozhatsz diófélék, mazsolák vagy akár fehér csokoládé darabok hozzáadásával is. A recept rugalmas, így bátran kísérletezz!

Mennyi ideig kell hűlnie a keksznek, mielőtt meg lehet enni?

Ajánlott legalább 10-15 percig hagyni hűlni a kekszet, mielőtt elfogyasztod, hogy megőrizze formáját és állagát.

Milyen tippeket tudsz adni kezdőknek?

Mérj pontosan, kövesd a receptet, és ne siess! A sütésnek élvezetesnek kell lennie, és ha türelmes vagy, a végeredmény mindenképp megéri.

Történet:

Az amerikai csokis keksz története az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor Ruth Wakefield, egy Massachusetts állambeli panzió tulajdonosa véletlenül alkotta meg a receptet. Az eredeti célja az volt, hogy csokoládét olvasszon a tésztába, de a darabok nem olvadtak meg teljesen – így született meg az első csokidarabos keksz. Azóta az amerikai csokis keksz világszerte népszerű lett, és mára a kekszek koronázatlan királyának számít.

Tálalás:

A csokis kekszeket szobahőmérsékleten, frissen sütve a legjobb kínálni, amikor a csokoládé még enyhén olvadt. Egy pohár hideg tej, forró kávé vagy kakaó tökéletes kísérője lehet. Ha ünnepi alkalomra készíted, halmozd őket egy szép tálcára, és díszítsd néhány friss mentalevéllel vagy porcukorral. A kekszek remekül elférnek egy piknikkosárban, és gyerekzsúrok sztárjai is lehetnek.

Ital ajánló az Amerikai csokis keksz mellé:

Gyerekeknek:

  1. Csokoládés tej: A csokoládés tej remekül kiegészíti a csokis ízeket, és a gyerekek nagy rajongói. Ráadásul tápláló is.
  2. Vanília turmix: Egy kis vanília jégkrémből, tejből és egy csipetnyi vaníliakivonatból készült turmix remekül harmonizál a keksszel.
  3. Eperlé: Frissítő és természetesen édes, az eperlé remek választás a csokoládé mellett.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy finom, frissen főzött kávé mindig jó választás a csokoládé mellé. Akár egy cseppnyi tejszínnel vagy vaníliával is feldobható.
  2. Forró csokoládé: Egy gazdag, sűrű forró csokoládé kiváló a hidegebb hónapokban, és remekül kiegészíti a csokis keksz ízét.
  3. Tea: Egy finom, enyhe fekete tea, mint például az Earl Grey, vagy egy gyümölcstea szintén jól passzol a csokoládéhoz.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd feldobni a klasszikus receptet, próbáld ki az alábbi variációkat:

  • Étcsokoládé helyett: Használhatsz fehér csokoládét, karamell darabokat vagy akár vegyes csokoládét is.
  • Magvak: Adj hozzá apróra vágott diót, mogyorót, mandulát vagy pekándiót a ropogós textúráért.
  • Gyümölcsök: Szárított áfonya, mazsola vagy kókuszreszelék izgalmas ízt ad a keksznek.
  • Ízesítők: Kísérletezz egy csipetnyi fahéjjal, gyömbérrel vagy szerecsendióval a különleges aromákért.
  • Cukorhelyettesítők: Ha kevesebb cukorral készítenéd, használj barna cukrot vagy eritritet az egészségesebb változathoz.
  • Gluténmentes változat: A liszt helyett próbáld ki mandulaliszttel vagy más gluténmentes keverékkel.

Ezekkel a variációkkal minden sütésed különlegessé válhat, és mindenki találhat a kedvére való változatot!

Egészségügyi előnyök:

Bár az amerikai csokis keksz elsősorban desszert, néhány hozzávalója egészségügyi előnyöket is hordozhat:

  • Csokoládé: A magas kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidánsokban, különösen flavonoidokban, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészséghez.
  • Diófélék és magvak (variációkban): Ha diót, mandulát vagy mogyorót adsz a kekszhez, az extra adag egészséges zsírsavakkal, E-vitaminnal és fehérjével gazdagítja.
  • Teljes kiőrlésű liszt (alternatív hozzávalóként): A teljes kiőrlésű liszt több rostot és tápanyagot tartalmaz, ami támogatja az emésztést.
  • Mértékletesség: Egy-két darab csokis keksz tökéletes energiaforrás lehet, különösen sportolás vagy tanulás közben.

Variációk:

Az amerikai csokis keksz könnyen testreszabható, hogy új ízekkel kísérletezhess:

  • Dupla csokis keksz: Adj a tésztához kakaóport, hogy gazdagabb csokoládés ízt kapj.
  • Sós-karamellás keksz: Dobd fel a tésztát karamell darabokkal, és szórd meg a kekszek tetejét egy csipet tengeri sóval.
  • Mentes változat: Készítsd el tejmentesen kókuszolajjal és növényi tejjel, vagy gluténmentesen mandulaliszttel.
  • Fűszeres változat: Adj hozzá egy csipetnyi cayenne borsot vagy chiliport, ha pikáns édességre vágysz.
  • Gyümölcsös ízek: Szárított cseresznyével, áfonyával vagy narancshéjjal ízesítheted a kekszet.

Érdekességek:

  • Világszerte kedvelt: Az amerikai csokis keksz az Egyesült Államok egyik legismertebb édessége, és szinte minden országban találkozhatsz vele.
  • Guinness-rekord: A világ legnagyobb csokis kekszét 2003-ban sütötték az USA-ban, és több mint 100 négyzetméteres volt!
  • Az első recept: Ruth Wakefield, a csokis keksz feltalálója az első receptet a híres Toll House szakácskönyvben publikálta, és azóta is ezt tartják az alapverziónak.
  • Egyedi állag: Az amerikai csokis keksz titka a tészta állagában rejlik – kívül ropogós, belül puha és omlós, ami a különleges sütési technikának köszönhető.
  • Csokis keksz nap: Az USA-ban augusztus 4-ét hivatalosan a Csokis Keksz Napjaként ünneplik.

Ezek az információk még különlegesebbé teszik az egyszerű, de ellenállhatatlan süteményt!

(össznézettség: 5 204, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.10 from 10 votes (10 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése