Amerikai csokis keksz – Az ellenállhatatlan klasszikus desszert receptje
Amerikai csokis keksz recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
Szeretnéd elkészíteni a tökéletesen omlós és csokoládéval teli amerikai csokis kekszet? Ez a gyorsan elkészíthető, mennyei sütemény minden alkalomra ideális: legyen szó családi ebédről, baráti összejövetelről vagy egy kis otthoni kényeztetésről. Kövesd az egyszerű receptünket, és varázsolj mosolyt mindenki arcára!
Amerikai csokis keksz
Ingredients
- 30 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 20 dkg cukor
- 20 dkg tejcsokoládé
- 3 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 0,5 dl tej
- csipet só
Instructions
- Első lépésként olvasszuk fel mikróban a margarint (vagy vajat), majd még melegen adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, és alaposan keverjük el a három hozzávalót. A meleg margarin megolvasztja a kristálycukrot, így egy sűrű, szirupos egyveleget kapunk.
- Ehhez ezután hozzákeverhetjük első körben a lisztet, hogy az így kapott masszánkat könnyedén csomómentesre tudjuk keverni. Ezután mehet a tálkánkba a többi hozzávaló is: a tojások, a sütőpor, a tej, egy csipet só és legvégül a csokoládé, amit előzetesen apróra kockáztunk.
- Ha az összes hozzávaló a tálkánkba került, akkor alaposan keverjük össze az egész masszát és már kezdődhet is az amerikai csokis keksz sütési folyamata. Melegítsük elő a sütőt 150-180 fokra.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd egy teáskanál segítségével kanalazzunk apró halmokat a tésztából a tepsibe. Egy darab amerikai csokis keksz kb. egy púpos teáskanálnyi tésztát jelent. Figyeljünk arra, hogy hagyjunk elegendő távolságot két-két tésztakupac között, ugyanis ahogy a tepsink bekerül a sütőbe, a tészta elterül és felveszi a végleges, kerek formáját. Ha túl közel pakoljuk egymáshoz a kupacokat, akkor a tészta könnyen összefolyhat. Így is finom, de kevésbé adagolható és nem is mutat olyan jól.
- A csokis keksz tésztájából teáskanálnyi halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Ha a kis tésztakupacok belekerültek a tepsibe, akkor következik a sütés. Tegyük a süteményt az előmelegített sütőbe, majd a korábban már beállított 150-180 fokon kb. 15-17 perc alatt süssük készre.
- Amíg az első adag sül, nyugodtan kiadagolhatjuk egy másik, szintén sütőpapírral bélelt tepsibe a következő adag kekszet, ezzel némi időt spórolva.
- A fenti adag hozzávalóból kb. 40-50 darab amerikai csokis keksz készíthető. Sütés után az elkészült kekszek azonnal fogyaszthatóak.
Notes
Nutrition
Gyakran ismételt kérdések az Amerikai csokis keksz recepthez:
Lehetséges, hogy nem keverted el eléggé az összetevőket, vagy túl sok folyadékot adtál hozzá. Mindig kövesd a receptet, és ha úgy érzed, túl száraz a tészta, csak óvatosan adj hozzá extra folyadékot.
Tárold légmentesen záródó dobozban, szobahőmérsékleten. Így akár egy hétig is friss maradhat.
A legjobb, ha a sütőt alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig sütöd a kekszet. Vigyázz, nehogy túlsüsd!
A helyi bioboltokban és specializált élelmiszerboltokban gyakran találsz prémium minőségű csokoládét. Az online vásárlás is egy jó opció.
Természetesen! Próbálkozhatsz diófélék, mazsolák vagy akár fehér csokoládé darabok hozzáadásával is. A recept rugalmas, így bátran kísérletezz!
Ajánlott legalább 10-15 percig hagyni hűlni a kekszet, mielőtt elfogyasztod, hogy megőrizze formáját és állagát.
Mérj pontosan, kövesd a receptet, és ne siess! A sütésnek élvezetesnek kell lennie, és ha türelmes vagy, a végeredmény mindenképp megéri.
Történet:
Az amerikai csokis keksz története az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor Ruth Wakefield, egy Massachusetts állambeli panzió tulajdonosa véletlenül alkotta meg a receptet. Az eredeti célja az volt, hogy csokoládét olvasszon a tésztába, de a darabok nem olvadtak meg teljesen – így született meg az első csokidarabos keksz. Azóta az amerikai csokis keksz világszerte népszerű lett, és mára a kekszek koronázatlan királyának számít.
Tálalás:
A csokis kekszeket szobahőmérsékleten, frissen sütve a legjobb kínálni, amikor a csokoládé még enyhén olvadt. Egy pohár hideg tej, forró kávé vagy kakaó tökéletes kísérője lehet. Ha ünnepi alkalomra készíted, halmozd őket egy szép tálcára, és díszítsd néhány friss mentalevéllel vagy porcukorral. A kekszek remekül elférnek egy piknikkosárban, és gyerekzsúrok sztárjai is lehetnek.
Ital ajánló az Amerikai csokis keksz mellé:
Gyerekeknek:
- Csokoládés tej: A csokoládés tej remekül kiegészíti a csokis ízeket, és a gyerekek nagy rajongói. Ráadásul tápláló is.
- Vanília turmix: Egy kis vanília jégkrémből, tejből és egy csipetnyi vaníliakivonatból készült turmix remekül harmonizál a keksszel.
- Eperlé: Frissítő és természetesen édes, az eperlé remek választás a csokoládé mellett.
Felnőtteknek:
- Kávé: Egy finom, frissen főzött kávé mindig jó választás a csokoládé mellé. Akár egy cseppnyi tejszínnel vagy vaníliával is feldobható.
- Forró csokoládé: Egy gazdag, sűrű forró csokoládé kiváló a hidegebb hónapokban, és remekül kiegészíti a csokis keksz ízét.
- Tea: Egy finom, enyhe fekete tea, mint például az Earl Grey, vagy egy gyümölcstea szintén jól passzol a csokoládéhoz.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnéd feldobni a klasszikus receptet, próbáld ki az alábbi variációkat:
- Étcsokoládé helyett: Használhatsz fehér csokoládét, karamell darabokat vagy akár vegyes csokoládét is.
- Magvak: Adj hozzá apróra vágott diót, mogyorót, mandulát vagy pekándiót a ropogós textúráért.
- Gyümölcsök: Szárított áfonya, mazsola vagy kókuszreszelék izgalmas ízt ad a keksznek.
- Ízesítők: Kísérletezz egy csipetnyi fahéjjal, gyömbérrel vagy szerecsendióval a különleges aromákért.
- Cukorhelyettesítők: Ha kevesebb cukorral készítenéd, használj barna cukrot vagy eritritet az egészségesebb változathoz.
- Gluténmentes változat: A liszt helyett próbáld ki mandulaliszttel vagy más gluténmentes keverékkel.
Ezekkel a variációkkal minden sütésed különlegessé válhat, és mindenki találhat a kedvére való változatot!
Egészségügyi előnyök:
Bár az amerikai csokis keksz elsősorban desszert, néhány hozzávalója egészségügyi előnyöket is hordozhat:
- Csokoládé: A magas kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidánsokban, különösen flavonoidokban, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészséghez.
- Diófélék és magvak (variációkban): Ha diót, mandulát vagy mogyorót adsz a kekszhez, az extra adag egészséges zsírsavakkal, E-vitaminnal és fehérjével gazdagítja.
- Teljes kiőrlésű liszt (alternatív hozzávalóként): A teljes kiőrlésű liszt több rostot és tápanyagot tartalmaz, ami támogatja az emésztést.
- Mértékletesség: Egy-két darab csokis keksz tökéletes energiaforrás lehet, különösen sportolás vagy tanulás közben.
Variációk:
Az amerikai csokis keksz könnyen testreszabható, hogy új ízekkel kísérletezhess:
- Dupla csokis keksz: Adj a tésztához kakaóport, hogy gazdagabb csokoládés ízt kapj.
- Sós-karamellás keksz: Dobd fel a tésztát karamell darabokkal, és szórd meg a kekszek tetejét egy csipet tengeri sóval.
- Mentes változat: Készítsd el tejmentesen kókuszolajjal és növényi tejjel, vagy gluténmentesen mandulaliszttel.
- Fűszeres változat: Adj hozzá egy csipetnyi cayenne borsot vagy chiliport, ha pikáns édességre vágysz.
- Gyümölcsös ízek: Szárított cseresznyével, áfonyával vagy narancshéjjal ízesítheted a kekszet.
Érdekességek:
- Világszerte kedvelt: Az amerikai csokis keksz az Egyesült Államok egyik legismertebb édessége, és szinte minden országban találkozhatsz vele.
- Guinness-rekord: A világ legnagyobb csokis kekszét 2003-ban sütötték az USA-ban, és több mint 100 négyzetméteres volt!
- Az első recept: Ruth Wakefield, a csokis keksz feltalálója az első receptet a híres Toll House szakácskönyvben publikálta, és azóta is ezt tartják az alapverziónak.
- Egyedi állag: Az amerikai csokis keksz titka a tészta állagában rejlik – kívül ropogós, belül puha és omlós, ami a különleges sütési technikának köszönhető.
- Csokis keksz nap: Az USA-ban augusztus 4-ét hivatalosan a Csokis Keksz Napjaként ünneplik.
Ezek az információk még különlegesebbé teszik az egyszerű, de ellenállhatatlan süteményt!