Csikós tokány Csikós tokány

Csikós tokány

Húsételek Sertés

Csikós tokány – A hagyományos magyar étel

Csikós tokány recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A Csikós tokány egy hagyományos magyar étel, amely kifejezetten a hús szerelmeseinek készült. A Csikós tokány elkészítése egyszerű, és a végeredmény igazán ízletes. Az étel eredete az alföldi pásztoréletre vezethető vissza, és azóta is nagyon népszerű a magyar konyhában.

Csikós tokány

Csikós tokány

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csikós tokány.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 602 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A kockára vágott szalonnából kiolvasztom a zsírt, majd rádobom a felaprított vöröshagymát és megdinsztelem rajta.
  • Ezután megszórom pirospaprikával, hozzáadom a felaprított paprikát és paradicsomot, majd a csíkokra vágott húst.
  • Megsózom, borsozom, ráöntöm konyakot és a hús kifehéredéséig erős tűzön pirítom, majd aláöntöm a bort, elkeverem és a hús puhulásáig főzöm.
  • Ha elfő a leve, vízzel pótolom. A konyak megakadályozza a hús szétesését, mindamellett puhára fő.
  • A keményítőt és tejfölt elkeverem egy tálban, majd szedek rá a forró pörköltléből. Simára keverem és visszaöntöm a húshoz, elkeverem, egyet forralok rajta és tálalom.
  • Kifőtt tésztát kínálok mellé.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csikós tokány-hoz!

Tápérték

Kalória: 602kcalSzénhidrát: 8gFehérje: 23gZsír: 51gTelített zsír: 20gKoleszterin: 121mgNátrium: 318mgKálium: 607mgÉlelmi rost: 2gCukor: 4gVitamin A: 2157IUVitamin C: 43mgKalcium: 67mgVas: 2mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Csikós tokány a magyar konyha egyik jellegzetes, hagyományos ételének számít, amely a híres pörköltöt idézi, de mégis egyedi és különleges. Neve alapján talán gondolhatnánk, hogy a Hortobágyon, a híres magyar puszta csikósainak köszönheti eredetét, de valójában nem. Csak a szeletelt, hosszúkás formájú húsdarabok, amelyeket használnak hozzá, hozza kapcsolatba a csikósok hosszúkás ostorával, amit szintén csikónak hívnak.

Tálalás:

A Csikós tokány tökéletes választás lehet, ha ízletes, laktató, és tartalmas fogást szeretnénk készíteni. A leggyakrabban friss kenyérrel, tarhonyával vagy nokedlivel szokták tálalni, de más köret is illik hozzá, mint például a burgonyapüré, tészta vagy a rizs. A hús mellett zöldsalátát is kínálhatunk, ami frissességet ad az ételhez.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almalé: Friss és természetes almalé jó választás lehet. Ügyelj arra, hogy 100% gyümölcstartalmú legyen és ne tartalmazzon hozzáadott cukrot.
  2. Gyümölcs-infúziós víz: Egy kancsó vízben különböző gyümölcsöket (pl. eper, narancs, citrom) és néhány mentalevelet hagyj ázni egy ideig, így természetes és finom ízű italt kapsz.
  3. Homoktövis vagy csipkebogyó tea: Egy kellemes, meleg, gyümölcstea, amely jól kiegészíti a húsos, fűszeres ételeket és tele van vitaminnal.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: A hagyományos magyar konyha sok ételéhez, így a Csikós tokányhoz is, kitűnően passzol egy pohár közepes testességű vörösbor, például egy jó minőségű Kékfrankos vagy Villányi Cabernet Franc.
  2. Pálinka: Aki a hagyományokat szereti, annak a Csikós tokány előtt egy kis barack- vagy szilvapálinka is felpezsdítheti az ízlelőbimbókat, az étel ízét pedig még intenzívebbé teheti.
  3. Sör: Egy könnyed, nem túl keserű lager sör is remek választás lehet a Csikós tokány mellé.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretné egy kicsit variálni a hagyományos Csikós tokány receptet, akkor a következő alternatív hozzávalókat ajánlom:

  1. Hús: A sertéshúst kicserélheti marhahúsra vagy csirkemellre, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretne elérni.
  2. Zöldségek: Hozzáadhatunk a tokányhoz gombát vagy cukkinit is, hogy még gazdagabb legyen az ízvilága.
  3. Bor: Ha nincs otthon fehérbor, akkor vörösborral is elkészíthetjük a tokányt, vagy akár teljesen kihagyhatjuk a bor adalékot.
  4. Tejföl helyett használhatunk krémsajtot vagy főzőtejszínt, attól függően, hogy mennyire szeretnénk krémesen elkészíteni a tokányt.
  5. Keményítő helyett használhatunk lisztet a szósz sűrítésére, de ezt a lépést is ki lehet hagyni, ha szeretnénk, hogy a tokányunk kissé folyékonyabb legyen.

Egészségügyi előnyök:

A Csikós tokány húst tartalmaz, ami jó forrása a teljes értékű fehérjének és a B-vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak, amely segít fenntartani az idegrendszer egészségét. A húsban található vas hozzájárul a szervezet oxigénellátásához.

A paprika és a paradicsom gazdag C-vitaminban, amely antioxidáns és segít az immunrendszer egészségének fenntartásában. A paradicsom pedig likopint is tartalmaz, ami egy másik erőteljes antioxidáns.

A füstölt szalonna magas zsírtartalma azonban mértékkel való fogyasztást igényel, mivel hosszú távon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Variációk:

  1. Húsfajták variációja: A Csikós tokány elkészíthető sertés-, marha-, borjú-, vagy csirkehússal, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni.
  2. Vegetáriánus változat: Ha vegetáriánus vagy, a húst helyettesítheted tofuval vagy más vegetáriánus húspótlóval.
  3. Szalonna nélküli verzió: Ha szeretnéd csökkenteni az étel zsírtartalmát, a szalonnát kihagyhatod, és helyette olívaolajon dinsztelheted a hagymát.

Érdekességek:

A Csikós tokány név a csikósokról, a magyar pásztorokról kapta a nevét. Az étel eredeti neve „csíkos tokány” volt, ami az apróra vágott húsra utal, amit használtak hozzá. Az idők folyamán azonban a név „csikós tokányra” változott a csíkos és csikós szavak hasonlósága miatt.

Bár a hagyományos receptben füstölt szalonnát használnak a hús megpirításához, az ételnek számos változata létezik, amelyek közül néhányban a szalonnát teljesen kihagyják, és helyette olajat használnak. Ez azonban nem mindig találkozik a hagyományos receptet kedvelők tetszésével, mert a szalonna adja meg az ételnek a jellegzetes ízét.

(össznézettség: 1 983, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése