Csokis-diós álom: Darált dióval meghintett süteménygolyók csokoládékrémmel a tetejükön. Csokis-diós álom

Csokis-diós álom

Édes sütemény Sütemény

Csokis-diós álom: Egy karácsonyi csemege

Csokis-diós-alom recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 120 perc.

Merüljön el a csokoládé és dió örökzöld kombinációjában ezzel a különleges recepttel, amely nem csak ízében lenyűgöző, de látványában is az ünnepi asztalon. Az édes csokoládés töltelék és a ropogós diós külső tökéletes harmóniát alkot, amely minden csokoládérajongó számára kötelező! Az elkészítése egyszerű, így még a kezdő sütögetők számára is kiváló választás. Készítsen el ezt a desszertet és varázsolja el vele szeretteit a következő karácsonyon!

Csokis-diós álom: Darált dióval meghintett süteménygolyók csokoládékrémmel a tetejükön.

Csokis-diós álom

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokis-diós álom.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra 45 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 2 hours
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 734 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

  • 3 evőkanál Nutella
  • ½ evőkanál vaj

Elkészítés
 

  • A vajat keverjük ki a tojássárgájával és a porcukorral egy tálban.
  • Adjuk hozzá a lisztet, sütőport, keményítőt és kakaóport. Dolgozzuk össze alaposan.
  • Formázzuk a masszát egy egységes tésztává, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük hűtőbe másfél órára.
  • Formázzunk kis golyókat a tésztából, majd forgassuk meg őket a darált dióban. Helyezzük a golyókat egy sütőpapírral borított tepsire.
  • A golyók közepébe nyomjunk mélyedést az ujjunkkal.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük a süteményeket körülbelül 15 percig.
  • Amíg a sütemények hűlnek, készítsük el a tölteléket: keverjük össze a Nutellát a szobahőmérsékletű vajjal.
  • A kihűlt sütemények mélyedéseibe nyomjuk bele a csokoládés tölteléket.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csokis-diós álom-hoz!

Tápérték

Kalória: 734kcalSzénhidrát: 67gFehérje: 11gZsír: 49gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 165mgNátrium: 403mgKálium: 263mgÉlelmi rost: 4gCukor: 23gVitamin A: 929IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 171mgVas: 4mg
Keyword Csokoládés töltelék, Darált dió, desszert, Desszert golyók, Étkezési keményítő, Kakaópor, Kalóriadús, Karácsony, Liszt, Magyar konyha, Nutella, Porcukor, Sütés, sütőpor, Tojássárgája, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csokis-diós álom recepthez:

Mi a Csokis-diós álom?

A Csokis-diós álom egy magyar desszert, amely apró, dióval meghintett, csokoládéval töltött süteménygolyókból áll. Ez a sütemény jellemzően dióból, lisztből, vajból, tojássárgájából, cukorból és kakaóporból készül, töltelékként pedig gyakran Nutellát vagy más csokoládékrémet használnak. Édes, ropogós és gazdag ízvilágú, tökéletes választás teadélutánokhoz vagy ünnepi alkalmakra.

Mennyi ideig tárolható a sütemény?

A Csokis-diós álom sütemény általában 3-4 napig marad friss, ha légmentesen lezárt edényben, hűvös, száraz helyen tárolják.

Lehet-e előre elkészíteni a tésztát?

Igen, a tészta akár egy napra is előre elkészíthető és hűtőszekrényben tárolható, mielőtt formázná és megsütné a süteményeket.

Lehet használni más típusú diót vagy hozzávalót a dió helyett?

Igen, a diót helyettesítheti mandulával, mogyoróval vagy akár kókuszreszelékkel is, ha más ízt szeretne vagy allergiás valamelyik összetevőre.

Milyen hőmérsékleten kell sütni a süteményt?

A süteményt 180 Celsius-fokon kell sütni, ami általában az átlagos sütési hőmérséklet a legtöbb sütőben.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy kész-e a sütemény?

A sütemény kész, ha szélei kissé megszilárdulnak, de a közepük még puha. Ügyeljen arra, hogy ne süssön túl, mert ez a sütemény gyorsan megszilárdulhat.

Mit tehetek, ha nincs Nutellám a töltelékhez?

Nutella helyett használhat más csokoládékrémet, mogyoróvajat vagy akár házi készítésű csokoládé tölteléket.

Gluténmentes változatban elkészíthető-e a sütemény?

Igen, egyszerűen cserélje le a hagyományos lisztet gluténmentes lisztkeverékkel.

Milyen kalóriatartalma van egy adagnak?

Egy adag sütemény körülbelül 734 kcal, de ez változhat az összetevők és a szolgáltatott méret függvényében.

Történet:

Réges-régen egy kis magyar faluban, ahol a tél hóval borította be a házakat és az utakat, egy nagymama konyhájában készült el először a Csokis-Diós Álom. A falu gyerekei minden évben izgatottan várták a karácsonyt, nem csak az ajándékok és a családi összejövetelek miatt, hanem azért is, mert tudták, hogy a nagymama ezen az ünnepen készíti el a különleges süteményét. Az évek során a recept átadódott generációról generációra, és ma is sok család ünnepi asztalán megtalálható.

Tálalás:

A Csokis-Diós Álom golyókat egy szép tálon vagy tányéron szolgáljuk fel. A golyók tetejére a Nutellás töltelék kerül. Tálaláskor díszíthetjük porcukorral, kakaóporral vagy akár egy-egy friss mentalevéllel a golyók mellé a vizuális hatás érdekében. Egy elegáns szervírozással a golyók még vonzóbbak és ízletesebbek lesznek a vendégek számára.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Vaníliás tej: Egy pohár meleg tejben oldjunk fel egy kis vaníliás cukrot, és adjunk hozzá egy csipetnyi fahéjat a fűszeresebb ízért. Egy kis habosított tej a tetején különlegesé teszi!
  2. Gyümölcsös ásványvíz: Egy pohár szénsavas ásványvízhez adjunk néhány csepp friss citrom vagy narancslevet, valamint néhány darab megfagyott gyümölcsöt (mint eper vagy málna) a hűsítő élményért.
  3. Almás-csokis smoothie: Turmixoljunk össze egy almát, egy evőkanál kakaóport, egy pohár tej vagy növényi alapú ital és egy kis mézet vagy agave szirupot.

Felnőtteknek:

  1. Mokka: Egy szelet csokis-diós sütemény mellé a keserűsége tökéletesen kiegészíti a desszert édességét. Egy kis habosított tej a tetején, és már kész is az otthoni kávézói élmény!
  2. Diós likőr: A Csokis-Diós Álom süteményben található dió ízét egy finom, édes diós likőrrel is kiemelhetjük, amit hűtve vagy szobahőmérsékleten is fogyaszthatunk.
  3. Fűszeres vörösbor: A téli hónapokban egy pohár melegített, fűszerekkel ízesített vörösbor (pl. fahéj, szegfűszeg, narancshéj) remekül kiegészíti a Csokis-Diós Álom sütemény ízvilágát.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha valaki allergiás a dióra vagy egyszerűen csak más ízt szeretne, a darált dió helyett használhat darált mogyorót vagy mandulát.
  • A Nutella helyett használhatjuk saját házi készítésű csokoládés krémet vagy más csokoládé alapú krémet.
  • A porcukor helyett próbálkozzunk kókuszvirág cukorral vagy eritrittel a kevesebb kalória érdekében.
  • Tojásmentes verzióban a tojássárgáját avokádóval vagy almáspürével helyettesíthetjük.

Egészségügyi előnyök:

  • Dió: A dió magas omega-3 zsírsavtartalmú, amely jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Ezen kívül antioxidánsokban és E-vitaminban is gazdag, ami elősegíti a sejtek védelmét.
  • Kakaó: A kakaóban található flavonoidoknak számos egészségügyi előnye van, többek között gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
  • Csökkentett cukortartalom: A receptben használt cukormennyiség csökkentése vagy alternatív édesítőszerek használata lehetővé teszi a sütemény élvezetét anélkül, hogy túl sok cukrot vinnénk be.

Variációk:

  • Mogyorós változat: A darált diót cseréljük le darált mogyoróra és a Nutella helyett használjunk mogyorókrémet a töltelékhez.
  • Csokoládés-áfonyás: Adjunk az alaptésztához szárított áfonyát az extra ízért és textúráért.
  • Kókuszos twist: A dió forgatás helyett használjunk kókuszreszeléket a külsejéhez.

Érdekességek:

  • A csokoládé és a dió kombinációja számos kultúrában népszerű. A közép-amerikai civilizációk már az i.e. 1500-as években is ismerték és használták a kakaót ételként és italként.
  • A kakaóbabok fermentációjának és szárításának folyamata, amely a csokoládé készítésének alapja, változatlanul maradt az évezredek során.
  • Bár a recept magyar eredetűnek tűnik, hasonló édességek megtalálhatók más európai országok konyhájában is, így mutatva a kulináris hagyományok összefonódását.
(össznézettség: 288, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating