Kolostor kunyhó: Egy ízletes, réteges, cseresznyés desszert, melynek sötét csokoládéreszelékkel megszórt tetején A több rétegű tészta és a tejfölös krém egyedülálló vizuális és ízélményt nyújt. Kolostor kunyhó: Orosz ízélmény cseresznyével és csokoládéval.

Kolostor kunyhó

Sütemény Torta

Kolostor kunyhó – A különleges cseresznyés torta

Kolostor kunyhó recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A Kolostor Kunyhó egy hagyományos orosz desszert, amely a tészta finomságát és a cseresznye frissességét ötvözi egy krémes, édes réteggel. Ez a sütemény nemcsak ízletes, hanem gyönyörű is, így tökéletes választás lehet vendégváró vagy ünnepi alkalmakra. Bár elkészítése időigényesnek tűnhet, a végeredmény minden percet megér. Ismerjük meg lépésről lépésre, hogyan készíthetjük el ezt a magyar édességet, és kényeztessük vele családunkat és barátainkat!

Kolostor kunyhó: Egy ízletes, réteges, cseresznyés desszert, melynek sötét csokoládéreszelékkel megszórt tetején A több rétegű tészta és a tejfölös krém egyedülálló vizuális és ízélményt nyújt.

Kolostor kunyhó

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kolostor kunyhó.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Orosz
Mennyiség 8 főre
Kalória 629 kcal

Hozzávalók
  

a tésztahoz:

a krémhez:

a töltelékhez:

a díszítéshez:

  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés
 

  • A kolostor kunyhó torta elkészítéséhez előkészítjük a szükséges alapanyagokat, majd hagyjuk őket szobahőmérsékletűre melegedni a hűtőszekrényből.
  • A tészta készítéséhez összekeverjük a puha vajat és a tejfölt egy nagy tálban, amíg homogén állagú lesz a keverék. Hozzáadjuk a cukrot, majd újra alaposan elkeverjük habverővel.
  • A lisztet átszitáljuk a tésztakeverékhez, hozzáadjuk a sütőport és egy csipet sót, majd spatulával és kézzel összedolgozzuk a tésztát.
  • A tésztát labdává formáljuk, fóliába csomagoljuk, majd legalább egy órára hűtőszekrényben pihentetjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket: eltávolítjuk a cseresznyékből a magokat, majd leszűrjük őket, hogy a felesleges nedvesség kicsöpögjön (különösen igaz ez a fagyasztott vagy konzerv cseresznyére).
  • A tésztát kivesszük a hűtőből, és 15 egyenlő részre osztjuk, amelyeket golyókká formálunk.
  • Egy golyót enyhén olajozott vagy lisztezett felületen kinyújtunk kézzel egy kis hengerré. Ezt követően a hengert kinyújtjuk úgy, hogy kb. 20 cm hosszú és 8 cm széles sávot kapjunk. Ezen a sávon 8-10 cseresznyét helyezünk el egy vonalban.
  • A sáv oldalait óvatosan behajtjuk, hogy befedjük a tölteléket. Jól zárjuk le, majd ezt a műveletet megismételjük a többi tésztagolyóval, ügyelve arra, hogy az összes cseresznyés henger ugyanolyan hosszúságú legyen.
  • A hengereket varrással felfelé helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  • Az előmelegített sütőben 180°C-on 20-25 percig sütjük, amíg a tetejük enyhén aranybarna színű lesz. Ne aggódjunk, ha a cseresznye töltelék kissé kifolyik a sütés során. A sütés után hagyjuk teljesen kihűlni a hengereket.
  • A krém elkészítéséhez a tejfölt és a sűrű tejszínt összekeverjük a porcukorral (a porcukorból kicsit többet vagy kevesebbet is hozzáadhatunk, attól függően, mennyire szeretjük édesen).
  • Most következik a torta összeállításának legizgalmasabb része. Egy nagy tányérra helyezzük párhuzamosan az első 5 hengert, majd gazdagon megkenjük őket krémmel. Erre kerülnek a következő 4 henger, majd újra krémmel megkenjük. A harmadik réteg 3 hengerből áll, majd ismét krémmel kenjük meg, ezután következik a 2 henger, és a tetejére kerül az utolsó cseresznyés sáv, amit szintén bekenünk krémmel az oldalán.
  • A torta átitatódásához a krémmel körbevesszük élelmiszerfóliával, majd legalább 5 órára (de inkább egy éjszakára) hűtőbe helyezzük.
  • Másnap reggel óvatosan távolítjuk el a fóliát a tortáról, majd sötét csokoládéreszelékkel díszítjük.
  • Készítünk egy erős kávét, majd élvezzük a pompás torta nagy szeletét.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kolostor kunyhó-hoz!

Tápérték

Kalória: 629kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 8gZsír: 34gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 88mgNátrium: 230mgKálium: 320mgÉlelmi rost: 3gCukor: 39gVitamin A: 1059IUVitamin C: 5mgKalcium: 119mgVas: 3mg
Keyword Cseresznye, Cukor, Étcsokoládé, Kolostori kunyhó, Tejföl, tejszín, tészta, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Kolostor kunyhó recepthez:

  1. Miért repedezik el a tésztám sütés közben?
    • A tészta túl száraz lehet, ha nem mérjük pontosan az összetevőket. Fontos, hogy az összetevőket pontosan mérjük le, és alaposan dolgozzuk össze a tésztát.
  2. Hogyan maradhat meg a torta minél tovább friss?
    • A legjobb, ha a tortát légmentesen záró dobozban vagy élelmiszerfóliával letakarva tároljuk a hűtőben. Így akár 3-4 napig is friss marad.
  3. Milyen beszerzési forrásokat ajánlanátok a hozzávalókhoz?
    • A friss cseresznye szezonális termék, így a legjobb, ha helyi piacokon vagy bioboltokban vásároljuk meg. A többi alapanyagot pedig bármelyik nagyobb élelmiszerboltban vagy szaküzletben beszerezhetjük.
  4. Milyen további változatokat készíthetek a tortából?
    • Kipróbálhatjuk a már említett variációkat, mint például a diós vagy csokoládés változatot, de szilvával, barackkal vagy akár almával is helyettesíthetjük a cseresznyét a töltelékben.
  5. Milyen szakmai fogásokat ajánlanátok a tökéletes tészta elkészítéséhez?
    • Fontos, hogy a tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek legyenek, és a vaj legyen puha, de ne olvadt. A tésztát keverjük addig, amíg minden hozzávaló jól össze nem áll, de ne túl sokáig, mert akkor a tészta túl kemény lehet.
  6. Mit tegyek, ha a cseresznye töltelék kifolyik sütés közben?
    • Egy kis kifolyás normális, különösen, ha a cseresznye sok levét adja ki. Azonban ha túl sok kifolyás van, akkor lehetséges, hogy túl sok tölteléket tettünk a tésztába, vagy a tészta nem volt elég vastag. A jövőben próbáljuk meg a tésztát egy kicsit vastagabban kinyújtani és kevesebb tölteléket használni.

Ezek a tippek és válaszok segítenek elkerülni a leggyakoribb hibákat és biztosítani, hogy a „Kolostor kunyhó” torta minden alkalommal tökéletes legyen!

Történet:

A „Kolostor kunyhó” neve mögött egy érdekes történet húzódik meg. Ezt a süteményt hagyományosan orosz kolostorokban készítették eladásra vagy ünnepekre. Az eredeti receptben a cseresznyét csak akkor használták, ha az adott évben bőven termett a kolostor kertjében. Más időszakokban más, elérhető gyümölcsökkel helyettesítették.

A hengerek rétegezése a tortában jelképezi a kolostor falait és a kertjében található fák sorait. Minden egyes réteg egy-egy emléket, egy történetet rejt a kolostor életéből. A sütemény így nem csak az ízéért volt különleges, hanem a mögötte rejlő történetek miatt is.

Tálalás:

Tálaláskor a torta közepébe kereszt alakban vágjuk bele a szeleteket, hogy még inkább emlékeztessen a kolostori életre. A szeleteket vékony szeletekre vágott friss cseresznyével és mentalevéllel díszítjük, hogy az ízek még gazdagabbak legyenek. Egy pohárka édes vörösborral vagy egy bögre forró tea mellett tálaljuk.

Ital ajánló a Kolostor kunyhó mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Kefír: A cseresznyés ízek kiegészítéseként egy enyhén édes, gyümölcsös kefír kiváló választás. Egy csepp vaníliaesszenciával és friss gyümölcsdarabokkal is dúsíthatjuk.
  2. Cseresznyés Ásványvíz: Egy buborékos, természetes ásványvíz, amelybe néhány friss cseresznyét és mentalevelet dobsz, izgalmas és frissítő italt eredményez.
  3. Kakaós tej: Egy meleg, édes kakaós tej kiválóan illik a torta csokoládés díszítéséhez.

Felnőtteknek:

  1. Cseresznyés Liqueur: Akik szeretik az alkoholos italokat, egy finom cseresznyés likőrt kínálhatnak a torta mellé. Nemcsak az ízében harmonizál a desszerttel, hanem emeli is annak karakterét.
  2. Rusztikus Fekete Tea: Egy erőteljes, gazdag fekete tea, lehetőleg fűszerekkel ízesítve, mint például a kardamom vagy a fahéj, kiválóan kiegészíti a torta gazdag ízvilágát.
  3. Espresso: Az erős kávé kesernyés íze remek kontrasztot nyújt a torta édességével, és kiválóan kiegyensúlyozza azt. Egy kis habosított tejjel vagy egy cseppnyi cseresznyés sziruppal még különlegesebbé tehetjük.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél cseresznye, vagy egyszerűen változatossá szeretnénk tenni a receptet, használjunk más gyümölcsöket:

  • Szilva: Az érett szilva édes és szaftos íze tökéletesen harmonizál a krémmel.
  • Meggy: Egy picit savanykásabb, de a porcukorral édesített krém kiegyensúlyozza az ízét.
  • Alma: Apróra vágott és fahéjjal ízesített alma remek választás a tél közeledtével.
  • Málna vagy áfonya: Ezek a kisebb bogyós gyümölcsök finom és frissítő ízt adnak a süteménynek.

Ezen felül, ha valaki nem kedveli a tejtermékeket, a krém elkészíthető kókusztejjel vagy mandulatejjel is, és a tejföl helyett használható kókuszkrém vagy más növényi alapú krémesítő.

Egészségügyi előnyök:

  1. Cseresznye: Gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás elleni védekezésben. A cseresznyében található antocianinok gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
  2. Tejföl és Tejszín: Ezek a tejtermékek jó kalciumforrások, amelyek hozzájárulnak a csontok és a fogak egészségéhez.
  3. Étcsokoládé: Mértékkel fogyasztva az étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, amelyek jó hatással lehetnek a szív- és érrendszeri egészségre.

Variációk:

  1. Diétás változat: Cseréljük le a hagyományos cukrot eritritre vagy steviára, és használjunk teljes kiőrlésű lisztet a fehér liszt helyett. A krémben pedig használjunk alacsony zsírtartalmú tejfölt.
  2. Vegán változat: A vajat cseréljük le kókuszzsírra, a tejfölt és a tejszínt pedig szója- vagy kókuszalapú alternatívára. A tészta összetartásához használjunk chia mag vagy lenmag „tojást”.
  3. Többféle gyümölcs: Próbáljunk ki más gyümölcsök kombinációját is a cseresznye mellett, például áfonya és málna keverékét.

Érdekességek:

  1. A „Kolostor kunyhó” neve nemcsak az orosz kolostorokra utal, hanem arra is, hogy a sütemény elkészítési módja – a rétegezés – a kolostorok építészetét idézi.
  2. Bár a sütemény orosz eredetű, sok más kultúrában is találkozhatunk hasonló réteges süteményekkel. A közös jellemzőjük, hogy mindegyikben fontos a töltelék és a tészta közti egyensúly.
  3. A „Kolostor kunyhó” egyike azon süteményeknek, melyeket idővel és türelemmel kell elkészíteni.
  4. A torta rétegezése – ahol a hengerek száma csökken az aljától a tetejéig – szimbolikus jelentéssel is bírhat, amely az élet útját, a növekedést és az elérni kívánt csúcsot jelképezi.
(össznézettség: 130, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating