Méztorta tejszínes krémmel – Klasszikus orosz desszert házilag
Méztorta tejszínes krémmel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 112 perc.
Ez a rétegezett méztorta tejszínes krémmel igazi különlegesség az édesszájúaknak! A puha, mézes tésztalapok és a selymes tejszínes krém tökéletes harmóniát alkotnak, miközben az aranybarna morzsa bevonat klasszikus, rusztikus megjelenést kölcsönöz a tortának. Egy igazi házi sütemény, amely minden alkalmat ünnepivé varázsol!
Méztorta tejszínes krémmel
Hozzávalók
a tészta lapokhoz:
- 10 dkg vaj
- 3 db tojás
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg cukor
- 60 dkg liszt
- 13 dkg méz 3 púpozott ek.
a krémhez:
- 1 csésze dió opcionális
- 40 dkg tejföl mérve
- 50 dkg tejszín
- 20 dkg porcukor
- vaníliás cukor
Elkészítés
- Egy kisebb lábosban kezdjük el megolvasztani a vajat (vagy margarint) közepes lángon. Miután elkezd olvadni, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a cukrot, a tojásokat és a mézet.
- Folyamatos keverés mellett melegítsük a keveréket addig, amíg a vaj teljesen felolvad, a cukor elolvad, és az egész massza kissé sűrűsödni kezd. Ez körülbelül 5-8 percet vesz igénybe.
- Amikor a keverék elérte a sűrű, egységes állagot, vegyük le a tűzről, majd hozzáadjuk a szitált lisztet. Kezdetben fakanállal keverjük össze, majd amikor már nem túl forró, kézzel gyúrjuk tovább.
- Amikor egy jól formázható, nem ragadós tésztát kapunk, osszuk azt 8-10 egyforma részre. A tésztagombócokat gömbölyítsük, és takarjuk le, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy megkeményedjenek és könnyebben nyújthatók legyenek.
- A pihentetett tésztagolyókat vegyük ki a hűtőből, és egyenként nyújtsuk ki lisztezett felületen körülbelül 2-3 mm vastagságú kör alakra, lehetőleg egyforma méretre.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített 180°C-os sütőben süssük a lapokat 7-8 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, mert könnyen kiszáradhatnak!
- A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni egy rácson vagy tálcán, mielőtt megtöltenénk őket.
- Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze a tejfölt, a habtejszínt, a porcukrot és ízlés szerint vaníliás cukrot. Elektromos habverővel addig keverjük, míg selymesen sima és lágy állagú krémet kapunk. Ha szeretnénk, durvára vágott diót is hozzáadhatunk.
- A teljesen kihűlt lapokat egyesével megkenjük a tejszínes krémmel, majd szépen egymásra rétegezzük őket. Ügyeljünk arra, hogy minden rétegbe egyenletesen jusson a krémből.
- Az utolsó lapot is krémmel borítjuk be, majd a torta oldalát is körbekenjük vele.
- A tetejére szórhatunk a megsült tésztalapokból készült morzsolékot, vagy megszórhatjuk darált dióval, esetleg mindkettővel.
- A kész tortát fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább egy éjszakára. Ez idő alatt a lapok jól átveszik a krém nedvességét, és puha, szaftos állagúvá válnak.
- Másnap szeleteljük fel, és kínáljuk frissen kávé, tea mellé vagy ünnepi alkalmakra.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Méztorta tejszínes krémmel recepthez:
A Méztorta tejszínes krémmel egy klasszikus orosz eredetű desszert, amely több réteg mézes süteménylapból és lágy tejszínes krémből áll. A méztorta recept különlegessége, hogy a tésztalapok mézzel készülnek, amitől enyhén karamellás, gazdag ízvilágot kapnak, míg a tejszínes krém selymes textúrája tökéletesen kiegyensúlyozza a lapok édességét. A torta jellemzően egy éjszakán át pihen a hűtőben, hogy a krém jól átjárja a rétegeket, így szeleteléskor puha, krémes és harmonikus süteményt kapunk. Ez a házi méztorta kiváló választás ünnepekre, vendégváráshoz vagy különleges alkalmakra.
A mézes sütemény lapjai akkor törnek meg könnyen, ha túl sokáig vagy túl forrón sütjük őket. Ügyeljünk arra, hogy a sütési idő ne haladja meg a 7–8 percet, és a tészta ne legyen túl vékony. A rétegezett méztorta lapjai a hűtés alatt megpuhulnak, ezért nem kell aggódni, ha elsőre kissé keményebbnek tűnnek.
A mézes sütemény tésztája a melegítés során még lágyabb lehet, ezért fontos, hogy a lisztet mindig fokozatosan adjuk hozzá, és szitáljuk, hogy egyenletesen oszoljon el. Ha mégis ragad, tegyük 10-15 percre a hűtőbe, majd kevés szóróliszttel dolgozzuk tovább. A házi méztorta egyik titka a megfelelően kezelhető, puha, de nem túl lágy tészta.
A legideálisabb választás a 30-35%-os habtejszín, mert ez habverés közben szépen felverhető, és jól megtartja az alakját. Ha alacsonyabb zsírtartalmú vagy főzőtejszínt használunk, akkor a tejszínes krém tortához túl híg lesz, nem tudja kellően összefogni a rétegeket, és kifolyhat a mézes torta oldalain. Fontos, hogy a tejszín jól lehűtött legyen a felveréshez.
A legjobb választás a sima, búzafinomliszt (BL55), amely jól kezelhető tésztát eredményez. A túl sok rostot tartalmazó lisztek (pl. teljes kiőrlésű) módosíthatják a méztorta recept állagát és nehezíthetik a nyújtást. Ha gluténmentes verziót szeretnénk, használjunk gluténmentes lisztkeveréket, de ebben az esetben a tészta állaga eltérhet az eredetitől.
Történet:
A méztorta eredete egészen az orosz és kelet-európai konyhákig nyúlik vissza. Az egyik legismertebb és legkedveltebb verzió az orosz méztorta, amelyet generációk óta készítenek ünnepi alkalmakra. A házi méztorta különlegessége a mézes sütemény lapjaiban és a tejszínes krém lágyságában rejlik. A réteges házi torta nemcsak látványos, de minden falatja igazi ízélmény. Ez a klasszikus mézes krémes recept tökéletes választás lehet családi összejövetelekre, születésnapokra vagy akár karácsonyi desszertként is.
Tálalás:
A jól lehűtött méztorta szeletelés után gyönyörűen mutat a tányéron, különösen, ha a tetejét megszórjuk egy kis darált dióval vagy a mézes süti morzsájával. Tálalhatjuk egy csésze kávé vagy tea mellé, de remekül illik egy ünnepi menü végére is. Ha szeretnénk, egy kis vaníliás öntet vagy gyümölcsös szósz is feldobhatja a tálalást. A tejszínes krém tortához kellemesen lágy állagot biztosít, így a torta másnapra még finomabb lesz. Ez a hűtött sütemény recept garantált sikert arat minden asztalon.
Italajánló a Méztorta tejszínes krémmel mellé:
Gyerekeknek:
- Almás-málnás turmix: Friss vagy fagyasztott málnát turmixoljunk össze almával és egy kis jéggel. Nem csak ízletes, hanem tápláló is, és tökéletesen kiegészíti a méztorta édességét.
- Gyümölcstea: Válasszunk egy finom gyümölcsteát, például eper-, ribizli- vagy málnaízűt, és kínáljuk hidegen egy kis mézzel édesítve.
- Kakaó: Egy klasszikus meleg ital, ami kiválóan illik a tortához, különösen a hideg hónapokban.
Felnőtteknek:
- Espresso: A rövid, erős kávé intenzitása tökéletesen kiegészíti a méz édességét és a dió karakteres ízét.
- Tokaji Aszú: Ez a magyar édes bor csodálatos párosítás a méztortával, különösen ha egy kis nemes penészes íz is megjelenik a tortában.
- Earl Grey tea: Az Earl Grey finom citrusos bergamott íze kiváló kiegészítője a méz és dió kombinációjának, főleg egy kevés tejjel és mézzel édesítve.
Alternatív hozzávalók:
Ha valaki könnyebb változatot keres, a tejföl helyett használhat görög joghurtot, a porcukor mennyisége pedig csökkenthető vagy helyettesíthető eritrittel. A klasszikus mézes lapos torta tésztájába keverhetünk kevés fahéjat vagy szegfűszeget, hogy még fűszeresebb ízvilágot kapjunk. A házi torta recept jól variálható: például a darált dió helyett használhatunk darált mogyorót vagy akár kókuszreszeléket is. A mézes krémes süti egy igazán sokoldalú desszert, amelyet bátran alakíthatunk saját ízlésünk szerint.
Egészségügyi előnyök:
Bár a méztorta elsősorban egy desszert, néhány alapanyaga pozitív hatással lehet az egészségünkre. A méz természetes édesítőszer, amely antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, valamint segíthet a torokfájás enyhítésében. A tejföl és a tejszín jó kalciumforrások, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez. Ha a receptet darált dióval gazdagítjuk, további egészséges zsírsavakat és E-vitamint vihetünk be. Természetesen, mivel a mézes sütemény cukrot és zsiradékot is tartalmaz, mértékkel érdemes fogyasztani.
Variációk:
A méztorta recept sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. A klasszikus tejszínes mézes torta helyett használhatunk könnyű mascarponés krémet vagy vaníliás pudingos tölteléket is. A mézes lapos torta tésztájába tehetünk fahéjat, gyömbért vagy citromhéjat, hogy karakteresebb ízt kapjunk. A krémbe keverhetünk apró csokoládédarabokat, aszalványokat vagy akár friss gyümölcsöket is. A házi torta recept gluténmentesen is elkészíthető, ha a búzaliszt helyett gluténmentes lisztkeveréket használunk.
Érdekességek:
Tudtad, hogy az orosz méztorta – más néven Medovik – már a 19. században is népszerű volt az orosz cári udvarban? A legenda szerint I. Sándor cár felesége, Erzsébet nem szerette a mézet, de amikor az udvari cukrász egy új desszertet készített, amelyben a mézes süti ízét finom tejszínes krém ellensúlyozta, azonnal beleszeretett az édességbe. Azóta ez a klasszikus mézes krémes meghódította nemcsak Oroszországot, hanem egész Kelet-Európát. A rétegezett sütemény mára igazi retró hangulatot idéz, és egyre népszerűbb a házi sütések kedvelői körében.