Békési kanászpörkölt – A hagyományos magyar pörkölt receptje
Békési Kanászpörkölt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 180 perc.
A Békési kanászpörkölt egy igazi magyaros pörkölt, amelyet sertéshúsból, hagymával és burgonyával készítenek. A szaftos, fűszeres étel tökéletes választás ebédre vagy vacsorára, és akár bográcsban is főzhető. Ismerd meg a hagyományos receptet, a tálalási tippeket és a legjobb variációkat!
Békési kanászpörkölt
Hozzávalók
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 kg sertéslapocka
- 1 teáskanál fűszerpaprika őrölt
- ¼ kávéskanál fekete bors őrölt
- 1 evőkanál zsír
- 1 db paprika zöld
- 1 db paradicsom
- só
- 2 kg burgonya
Elkészítés
- A vöröshagymát megpucoljuk, majd vékonyan felkarikázzuk. A sertéslapockát alaposan megmossuk, majd közepes méretű kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a paradicsom héját forró víz segítségével lehúzzuk. A burgonyát szintén megpucoljuk, majd nagyobb kockákra vágjuk, de ezt egyelőre félretesszük, mert csak később adjuk az ételhez.
- Egy nagyobb lábasban vagy bográcsban felhevítjük az evőkanálnyi zsírt, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett üvegesre dinszteljük, ügyelve arra, hogy ne égjen le, mert az befolyásolná az étel ízét.
- Amikor a hagyma már kellően megpuhult, hozzáadjuk a kockákra vágott sertéshúst. Kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala ki nem fehéredik. Ez azt jelenti, hogy a hús külső része elveszíti nyers színét, és egy kis pörzsréteg alakul ki rajta, ami még ízletesebbé teszi a pörköltet.
- Ezután meghintjük a húst az őrölt fűszerpaprikával, majd gyorsan átkeverjük, hogy a paprika ne égjen meg, mert attól keserűvé válhat az étel. Azonnal felöntjük egy bögre hideg vízzel, hogy megállítsuk a pirítási folyamatot, és elkezdődjön a főzés.
- Az aprított paprikát és a meghámozott, felkockázott paradicsomot is a pörköltalaphoz adjuk. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, még egy kevés vizet is öntünk hozzá, hogy megfelelő szaftos állagot kapjunk. Az ételt lefedve, a legkisebb lángon hagyjuk lassan főni, hogy az ízek jól összeérjenek.
- A főzés ideje hosszú, körülbelül 2 órát vesz igénybe. Fontos, hogy időnként megkeverjük, és ha szükséges, egy kevés vizet pótoljunk alá, hogy ne kapjon le az edény aljára. A húsnak teljesen meg kell puhulnia, mire továbblépünk a következő szakaszra.
- Amikor a hús már omlós és kellően puha, hozzáadjuk a korábban megtisztított, feldarabolt burgonyát. Annyi forró vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje az alapanyagokat. Óvatosan megkeverjük, majd tovább főzzük addig, amíg a burgonya is teljesen megpuhul. Ez általában további 30-40 percet vesz igénybe.
- Amint a burgonya megpuhult, a pörkölt elkészült. Kóstolással ellenőrizzük az ízesítést, ha szükséges, utólag még egy kis sót vagy borsot adhatunk hozzá. Friss kenyérrel vagy savanyúsággal tálaljuk, hogy tökéletes magyaros lakoma legyen belőle.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Békési kanászpörkölt recepthez:
A Békési kanászpörkölt egy hagyományos magyar étel, amely elsősorban sertéshúsból, vöröshagymából, paprikából, paradicsomból és fűszerekből készül. A pörköltet burgonyával dúsítják, így egy laktató és ízletes fogás, melyet hosszasan párolnak, hogy a hús igazán omlós és a szósz sűrű legyen. Ez az étel jellemző a Békés megyei konyhára, ahol a pörköltet a helyi ízlés és hagyományok szerint készítik el.
Lehetséges, hogy túl sok vizet adtál hozzá. A pörköltnek sűrű, ízletes szósznak kell lennie. A főzés során csökkentsd a vizet, és hagyjad, hogy a hús és zöldségek levéből sűrűsödjön be.
Hűtőszekrényben tárolva a Békési kanászpörkölt 3-4 napig is eláll. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor fagyaszd le. Fagyasztás előtt hagyd, hogy az étel teljesen lehűljön.
Igen, próbáld meg a hagymát hideg víz alatt lemosni mielőtt aprítanád, vagy hagyd a hűtőben egy kicsit, mielőtt feldarabolod. Egyesek azt is ajánlják, hogy szemüveget viseljek aprítás közben.
Magyarországon számos helyi termelő és piac kínál kiváló minőségű, hazai pirospaprikát. Keress specializált boltokat vagy online áruházakat, ahol a termékek eredetét is ellenőrizheted.
A Békési kanászpörkölt hagyományosan sertéshúsból készül, de variálhatod marhával, bárányhússal, vagy csirkemellel is. Minden húsfajtának más-más ízvilága van, így kísérletezz bátran!
A sertéshúst cserélheted ki tofura, tempehre, vagy különféle gombákra (pl. csiperke, shiitake). A zsír helyett használhatsz növényi olajat.
Történet:
A Békési kanászpörkölt a hagyományos magyar konyha egyik ikonikus étele, amelyet sertéshúsból készítenek. A kanászok ételeként ismert fogás a békési térség gasztronómiájának fontos része. A pörkölt receptek közül ez az egyik leginkább szaftos, tartalmas változat, amelyet gyakran bográcsban főznek. A sertéspörkölt hosszú főzési ideje miatt különösen omlós hús és gazdag szaft jellemzi.
Tálalás:
A kanászpörkölt tálalása hagyományosan friss fehér kenyérrel vagy házi kovászos uborkával történik. A magyaros pörkölt kiválóan illik mellé csalamádé, savanyú uborka, esetleg ecetes paprika. Egyes vidékeken tejföllel is tálalják, hogy még krémesebb legyen a szaft. A sertéspörkölt burgonyával laktató és tartalmas fogás, amely tökéletes választás ebédre vagy vacsorára.
Ital ajánló a Békési kanászpörkölt mellé:
Gyerekeknek:
- Almás Gyömbéres Limonádé: Egy egyszerű házi limonádé friss almából, egy csepp gyömbérléből, szóda vagy ásványvízből és egy kis mézből.
- Meggyes vagy Szilvás Kompót: A kompótot friss vagy fagyasztott gyümölcsből készítik, és nagyon jól kiegészíti a magyar ételek ízeit.
- Tej: A tej semlegesítő hatása kiválóan kiegészíti a fűszeres és sós ételeket.
Felnőtteknek:
- Vörösbor: Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, például egy magyar Kékfrankos, jól harmonizál a pörkölt ízvilágával.
- Villányi Rosé: A rosé könnyedebb választás a vörösborhoz képest, de mégis jól kiegészíti a húsos ételek ízeit.
- Sör: Egy jól behűtött, nem túl keserű sör is remek választás a pörkölthöz, mely tovább gazdagítja az étkezés élményét.
- Minerálvíz Citrommal vagy Uborkával: Ha alkoholmentes italt részesítünk előnyben, akkor a buborékos ásványvíz egy szelet friss citrommal vagy uborkával hűsítő és frissítő választás.
Alternatív hozzávalók:
A kanászpörkölt elkészítéséhez a sertéslapocka helyett használható sertéscomb vagy sertésoldalas, ha zsírosabb, szaftosabb végeredményt szeretnénk. A burgonya helyett kísérletezhetünk tarhonyával, galuskával vagy akár házi nokedlivel is. A hagyományos fűszerek mellett adhatunk hozzá csípős paprikát, köményt, vagy akár borókabogyót, hogy még gazdagabb legyen az ízvilág.
Egészségügyi előnyök:
A Békési kanászpörkölt alapját a sertéshús adja, amely kiváló fehérjeforrás, támogatva az izomzat fejlődését és a sejtek regenerálódását. A vöröshagyma nemcsak ízesítőként szolgál, hanem antioxidánsokban gazdag, segíthet az immunrendszer erősítésében. A fűszerpaprika magas C-vitamin tartalma miatt elősegítheti a sejtvédelem folyamatát. A burgonya jó rostforrás, amely hozzájárulhat az egészséges emésztéshez. Mértékkel fogyasztva ez az étel része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek, különösen ha jó minőségű alapanyagokból készül.
Variációk:
A kanászpörkölt elkészítése régiónként eltérő lehet. Egyes változatokban füstölt szalonnával indítják az alapot, hogy még karakteresebb ízt kapjon. A fűszerezésben is lehet variálni: egyesek borsikafűvel, köménymaggal vagy csípős paprikával teszik még különlegesebbé. A burgonya helyett néha galuskát, tarhonyát vagy akár házi csipetkét használnak köretként. Aki könnyedebb változatot szeretne, kipróbálhatja csirkéből vagy pulykából, bár az igazi, szaftos pörköltélmény a sertéshúsból készül.
Érdekességek:
A kanászpörkölt neve a kanászokhoz, azaz a sertéspásztorokhoz köthető, akik ezt az ételt bográcsban főzték a szabadban. Az eredeti receptet zsírosabb húsokkal készítették, hogy a pásztorok hosszú munkanapjai során elegendő energiát biztosítson. A pörkölt Magyarországon kívül is ismert, de az eredeti magyar sertéspörkölt receptek különösen népszerűek külföldön élő magyarok körében is. Egyes fesztiválokon és gasztronómiai eseményeken kifejezetten a kanászpörkölt főzőversenyek a legnépszerűbb programok közé tartoznak.