Békési kanászpörkölt: Egy igazi magyar gasztronómiai élmény
Békési Kanászpörkölt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 180 perc.
Amikor a magyar konyha kerül szóba, az ember gondolatai gyakran a pörköltek, gulyások és paprikások felé terelődnek. A Békési kanászpörkölt egy kevésbé ismert, de ugyanolyan ízletes és laktató étel, amely méltó helyet foglal el ezen hagyományos fogások sorában. A finom sertéshús, az aromás pirospaprika és a friss zöldségek kombinációjával egy olyan ételt készíthetünk, mely minden falatjával Magyarország ízeit hozza el az asztalunkhoz. Kísérjük el ezen a gasztronómiai utazáson, és ismerkedjünk meg ennek az ízletes pörköltnek az elkészítési módjával!
Békési kanászpörkölt
Hozzávalók
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 kg sertéslapocka
- 1 teáskanál fűszerpaprika őrölt
- ¼ kávéskanál fekete bors őrölt
- 1 evőkanál zsír
- 1 db paprika zöld
- 1 db paradicsom
- só
- 2 kg burgonya
Elkészítés
- A vékonyra karikázott hagymát a felmelegített zsíron kevergetve megfonnyasztjuk.
- Beleszórjuk a kockákra vágott húst, és tovább keverjük, amíg a hús minden oldala ki nem fehéredik.
- Megszórjuk fűszerpaprikával, átkeverjük, és felöntjük egy bögre hideg vízzel.
- Beletesszük a kicsumázott paprikát és a lehúzott héjú paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kevés vizet ráöntve a legkisebb lángon puhára pároljuk. (A főzési idő elég hosszú.)
- Mikor a hús már puha, beletesszük a megtisztított, földarabolt buronyát, annyi forró vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megkeverjük, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Békési kanászpörkölt recepthez:
A Békési kanászpörkölt egy hagyományos magyar étel, amely elsősorban sertéshúsból, vöröshagymából, paprikából, paradicsomból és fűszerekből készül. A pörköltet burgonyával dúsítják, így egy laktató és ízletes fogás, melyet hosszasan párolnak, hogy a hús igazán omlós és a szósz sűrű legyen. Ez az étel jellemző a Békés megyei konyhára, ahol a pörköltet a helyi ízlés és hagyományok szerint készítik el.
Lehetséges, hogy túl sok vizet adtál hozzá. A pörköltnek sűrű, ízletes szósznak kell lennie. A főzés során csökkentsd a vizet, és hagyjad, hogy a hús és zöldségek levéből sűrűsödjön be.
Hűtőszekrényben tárolva a Békési kanászpörkölt 3-4 napig is eláll. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, akkor fagyaszd le. Fagyasztás előtt hagyd, hogy az étel teljesen lehűljön.
Igen, próbáld meg a hagymát hideg víz alatt lemosni mielőtt aprítanád, vagy hagyd a hűtőben egy kicsit, mielőtt feldarabolod. Egyesek azt is ajánlják, hogy szemüveget viseljek aprítás közben.
Magyarországon számos helyi termelő és piac kínál kiváló minőségű, hazai pirospaprikát. Keress specializált boltokat vagy online áruházakat, ahol a termékek eredetét is ellenőrizheted.
A Békési kanászpörkölt hagyományosan sertéshúsból készül, de variálhatod marhával, bárányhússal, vagy csirkemellel is. Minden húsfajtának más-más ízvilága van, így kísérletezz bátran!
A sertéshúst cserélheted ki tofura, tempehre, vagy különféle gombákra (pl. csiperke, shiitake). A zsír helyett használhatsz növényi olajat.
Történet:
A Békési kanászpörkölt neve is árulkodó: Békés megye vidékéről származik, ahol a kanászok, azaz a sertéspásztorok készítették ezt az ételt a tűzön, amikor a disznókat terelték. Az őszinte és egyszerű hozzávalók, mint a hús, krumpli és zöldségek, könnyen hozzáférhetők voltak számukra, és az egyszerűségükben rejlő ízvilág hamar népszerűvé tette az ételt.
Tálalás:
A Békési kanászpörköltet mély tányérokban szokás tálalni, hogy a finom lé ne vesszen kárba. A frissen főtt, ropogós kenyeret a tányér szélére lehet helyezni, így lehetőségünk nyílik az étel összes ízét felitatni vele. Egy kanál tejfölt is adhatunk a tetejére, ami nemcsak a kinézetet teszi vonzóbbá, hanem egy kis krémességet is ad az ételhez. Savanyúságokkal, mint a csemegeuborka vagy a csalamádé, kiválóan kiegészíti az ízpalettát.
Ital ajánló a Békési kanászpörkölt mellé:
Gyerekeknek:
- Almás Gyömbéres Limonádé: Egy egyszerű házi limonádé friss almából, egy csepp gyömbérléből, szóda vagy ásványvízből és egy kis mézből.
- Meggyes vagy Szilvás Kompót: A kompótot friss vagy fagyasztott gyümölcsből készítik, és nagyon jól kiegészíti a magyar ételek ízeit.
- Tej: A tej semlegesítő hatása kiválóan kiegészíti a fűszeres és sós ételeket.
Felnőtteknek:
- Vörösbor: Egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, például egy magyar Kékfrankos, jól harmonizál a pörkölt ízvilágával.
- Villányi Rosé: A rosé könnyedebb választás a vörösborhoz képest, de mégis jól kiegészíti a húsos ételek ízeit.
- Sör: Egy jól behűtött, nem túl keserű sör is remek választás a pörkölthöz, mely tovább gazdagítja az étkezés élményét.
- Minerálvíz Citrommal vagy Uborkával: Ha alkoholmentes italt részesítünk előnyben, akkor a buborékos ásványvíz egy szelet friss citrommal vagy uborkával hűsítő és frissítő választás.
Alternatív hozzávalók:
Ha változatosabbá szeretnénk tenni a pörköltet vagy egyszerűen csak nincsenek kéznél a szükséges hozzávalók, itt vannak néhány alternatív ötlet:
- Hús: Bármilyen más sertéshússal vagy marhahússal is elkészíthetjük.
- Zöldségek: A zöldpaprika helyett használhatunk sárga vagy piros paprikát is, esetleg kaliforniai paprikát az enyhébb ízért.
- Zsír: Ha nincs kéznél zsír, használhatunk olajat vagy vajat is a hagyma megpirításához.
- Fűszerezés: Friss chili vagy erős paprika hozzáadásával növelhetjük az étel csípősségét.
Egészségügyi előnyök:
- Vöröshagyma: Gazdag antioxidánsokban, melyek segítenek a sejtek védelmében, valamint prebiotikus rostokat is tartalmaz, amelyek elősegítik az egészséges bélflóra fenntartását.
- Zöldpaprika és Paradicsom: Mindkét zöldség C-vitaminban gazdag, ami elősegíti az immunrendszer egészséges működését.
- Sertéshús: Jó forrása a fehérjének, ami fontos az izmok építéséhez és fenntartásához.
- Burgonya: Gazdag komplex szénhidrátokban, ami hosszantartó energiát biztosít, valamint káliumban, ami elősegíti az egészséges szív működését.
Variációk:
- Baromfival: A sertéshúst csirkével vagy pulykával is helyettesíthetjük egy könnyedebb változatért.
- Vegán/Vegetáriánus: A húst tofuval, tempehvel vagy gombával is helyettesíthetjük, így növényi alapú alternatívát kínálva.
- Rizs vagy Tarhonya: A krumplit rizzsel vagy tarhonyával is helyettesíthetjük az ételben, így új textúrát és ízélményt kínálva.
Érdekességek:
- A pörkölt név eredete: A ‘pörköl’ szó a magyar „pörkölni” ige származéka, ami annyit jelent, mint pirítani vagy sütni. A pörkölt tehát egy húst tartalmazó étel, amelyet zsíron pirítanak vagy sütnek.
- Békési hagyományok: Békés megye, ahonnan a Békési kanászpörkölt származik, gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, és sok más finom magyar étel is innen ered.
- Pörkölt vs. Paprikás: Sokan összekeverik a pörköltet a paprikással. Bár mindkét étel alapja a paprika, a paprikás általában tejszínes vagy tejfölös mártással készül, míg a pörköltnek sűrűbb, fűszeresebb szósz a jellemző.