Marcipános karikák Marcipános karikák

Marcipános karikák

Aprósütemény Sütemény

Ízorgia narancs és marcipán ölelésében: Marcipános karikák

Marcipános karikák recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Egy csésze forró tea, a kandalló melege, és egy tálca finom, frissen sült sütemény – képzelj el egy olyan pillanatot, amikor a marcipán édes ízjegyei találkoznak a narancs frissességével. Az alábbi recepttel egy olyan aprósüteményt készíthetsz, ami tökéletes társ a délutáni pihenéshez vagy az ünnepi asztalra. A marcipános karikák egyszerűek, gyorsak és garantáltan elnyerik a vendégeid tetszését.

Marcipános karikák

Marcipános karikák

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Marcipános karikák.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 12 perc
Teljes idő 32 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 473 kcal

Hozzávalók
  

a szoráshoz:

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
  • Egy nagy tálban keverd össze a marcipánmasszát, a szobahőmérsékletű vajat, a lisztet, a tojásokat, a cukrot, a keményítőt és a narancs reszelt héját. Dolgozd össze az összetevőket, míg egyenletes tésztát kapsz.
  • Töltsd a tésztát egy habzsákba. Nyomj karikákat a sütőpapírral bélelt tepsire. Ha nincs habzsákod, használhatsz két kanalat is a tészta adagolásához.
  • Süsd a marcipános karikákat a előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek.
  • Miután kivetted a sütőből, hagyd a karikákat a tepsin kihűlni.
  • Amikor teljesen kihűltek, szórd meg őket porcukorral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Marcipános karikák-hoz.

Tápérték

Kalória: 473kcalSzénhidrát: 50gFehérje: 8gZsír: 27gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTrans Fat: 1gKoleszterin: 108mgNátrium: 190mgKálium: 159mgÉlelmi rost: 2gCukor: 23gVitamin A: 715IUVitamin C: 3mgKalcium: 35mgVas: 2mg
Keyword aprósütemény, marcipán, Tea sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A marcipános karikák eredete a középkori Európába nyúlik vissza, amikor is az arab kereskedők a mediterrán régióban terjesztették a marcipánt. Ezek az édes, mandulából készült finomságok hamar népszerűvé váltak az európai udvarokban, különösen a téli ünnepek során. A narancs hozzáadása a receptekhez a spanyol és az olasz konyhaművészet hatására vált népszerűvé, amely ötvözte a mediterrán gyümölcsök gazdagságát az édes marcipánnal. A modern változat, amit ma ismerünk, a magyar konyha remeke, ami továbbra is hű marad az eredeti, középkori hagyományokhoz.

Tálalás:

A marcipános karikákat egy szép, vintage porcelán tálcán szolgáljuk fel, ami kihangsúlyozza a sütemények tradicionális jellegét. A tálca közepére helyezzünk egy kis edényt narancslekvárral vagy -sziruppal, amit a vendégek használhatnak a sütik tetejére. A karikákat frissen facsart narancslével meglocsolt narancsszeletekkel és friss mentalevelekkel díszíthetjük.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Narancsos alma ital: Keverj össze egyenlő arányban friss narancs- és almalevet. Adhatsz hozzá egy cseppnyi vanília kivonatot is. Díszítheted friss narancsszeletekkel és szolgálhatod fel jégkockákkal.
  2. Csokoládés meleg tej: Egy finom, krémes csokoládés meleg tej mindig kedvenc a gyerekek körében. Add hozzá egy csipetnyi fahéjat vagy vaníliát az extra ízért.
  3. Gyümölcsös robbanás smoothie: Egy marék eper, egy banán, egy kis joghurt és friss narancslé – mindent turmixolj össze egy egészséges és ízletes italért.

Felnőtteknek:

  1. Narancsos Earl Grey tea: Készíts egy csésze erős Earl Grey teát és adj hozzá egy szelet friss narancsot. A citrusos aromája jól kiegészíti a marcipános sütemény ízeit.
  2. Marcipán likőr: Ha szereted az alkoholos italokat, a marcipán likőr lehet a tökéletes választás a sütemény mellé. Hidegen vagy melegen is fogyasztható, és jól kiegészíti a sütemény marcipán ízét.
  3. Kávé narancshéjjal: Egy egyszerű eszpresszó vagy cappuccino, amit egy narancshéj csík tesz különlegessé, tökéletesen illeszkedik a süteményhez.

Ezek az italok nem csak az ízüket tekintve illenek a marcipános karikákhoz, hanem vizuálisan is szépen kiegészítik, amikor együtt tálaljuk őket.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha allergiás vagy a tojásra vagy csak egyszerűen kihagynád a receptből, használhatsz tojáshelyettesítőt vagy 1/4 csésze almáspürét tojásonként.
  • A narancs reszelt héját citromhéjjal is helyettesítheted, amely egy kissé savanykásabb, de frissítő ízt kölcsönöz a sütiknek.
  • Diétázók számára a cukrot eritrittel vagy steviával is helyettesíthetjük.
  • A lisztet gluténmentes liszttel is helyettesíthetjük, ha gluténérzékenység vagy -allergia miatt szükséges.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mandula: A marcipán alapvető összetevője a mandula, mely magas E-vitamin, magnézium, és rosttartalmú. Ezek segíthetnek a koleszterinszint szabályozásában és a szív egészségének megőrzésében.
  2. Narancs: A narancshéjban található flavonoidok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek hozzájárulnak a szabad gyökök káros hatásainak semlegesítéséhez. Továbbá a narancs jó C-vitamin forrás, mely támogatja az immunrendszert.
  3. Tojás: Jó fehérje forrás, mely hozzájárul az izmok építéséhez és fenntartásához.

Variációk:

  1. Citromos Karikák: Cseréld le a narancs héját és levét citromra egy friss, citrusos ízért.
  2. Málna és Csokoládé: Adhatsz a tésztához málna darabokat és csokoládé forgácsot egy bogyós-gyümölcsös édességért.
  3. Kókuszos-marcipán: Adj hozzá kókuszreszeléket a tésztához egy trópusi ízvilágért.

Érdekességek:

  1. A marcipánt sok helyen az egészség elixíreként tartják számon, és hagyományosan gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Európában a középkorban az apotékerek gyakran adták el mint „gyógyszert”.
  2. Az első írásos említés a marcipánról Lübeckből, Németországból származik, ahol ma is híres a marcipán sütikről és édességekről.
  3. A narancs héját nem csak édességekhez használják. Az olasz konyhában például az osso buco, egy borjúcsontos húsétel egyik hozzávalója a „gremolata”, ami citrom vagy narancshéj, fokhagyma és petrezselyem keveréke.
(össznézettség: 147, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése