Szedres mille-feuille: A francia édesség magyar ráfogással
Szedres mille-feuille recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 57 perc.
Egy klasszikus francia desszert, amelyet a mille-feuille szó jelentése – „ezer lap” – is tökéletesen leír. Ez a gazdag és rétegezett finomság tökéletes harmóniát alkot a ropogós leveles tésztával, a lágy tejszínhabbal és az ízletes, friss fekete szederrel. Fedezze fel, hogyan készítheti el ezt az ízletes desszertet egy kis magyar ráfogással!
Szedres mille-feuille
Hozzávalók
Elkészítés
- A leveles tésztát vékonyan nyújtsuk ki és egy 7 cm átmérőjű szaggatóval vagdaljuk ki a korongokat. Alternatív megoldásként egy megfelelő méretű poharat is használhatunk.
- A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
- A tésztakorongokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, úgy hogy ne érintkezzenek egymással, mert sütés közben nőni fognak.
- Süssük 10-12 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. Utána vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tejszínt, a porcukor 70g-ját és a vanília kivonatot egy tálban verjük kemény habbá.
- Töltőzsákba helyezzük a tejszínhabot.
- Egy konyhalapon vagy tálalólapon kezdjük az összeállítást: tegyünk le egy tészta korongot, rá kenjünk egyenletesen tejszínhabot, majd szórjuk meg szederrel. Ismételjük meg a rétegezést.
- A legfelső réteg egy újabb tészta korong legyen, melyet meghintünk a maradék porcukorral.
- Azonnal tálaljuk.
Jegyzet
Kalória
Történet:
A mille-feuille, aminek a neve „ezernyelvű”-t jelent, méltán nevezhető a francia cukrászat egyik ikonikus képviselőjének. A 17. század óta készül, és sokféle variációja létezik. A történelem során nem csak a franciák készítették el ezt a desszertet, hanem más nemzetek is beépítették saját kulináris kultúrájukba, így ma már számos változatban megtalálható Európa-szerte.
Tálalás:
A szedres mille-feuille esztétikailag is lenyűgöző. Az elegánsan rétegezett, ízléses tálalás azonnal megragadja a tekintetet. Tálaláskor a desszerteket friss szederrel, mentalevelekkel vagy ehető virágokkal is díszíthetjük. Egy pohár pezsgő vagy egy desszertbor remekül kiegészíti az ízvilágát.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
- Szeder Limonádé: Friss szedret, citromlevet, egy kevés mézet és szódavizet keverünk össze egy gyümölcsös, hűsítő italhoz.
- Gyümölcsös tea: Hideg, édesítetlen fekete tea egy kis friss mentával és szederrel. Egy kevés mézzel vagy agavé sziruppal édesíthetjük.
- Gyümölcsturmix: Szeder, banán, alacsony zsírtartalmú joghurt és egy csipetnyi vanília összeturmixolva.
Felnőtteknek:
- Szedres Bellini: Pezsgőt öntünk egy pohárba, majd hozzáadunk egy kis szeder pürét, ami előzetesen szederből és egy kevés cukorból készült.
- Fekete- és fehérboros Sangria: Fehér- és vörösbor keveréke, szederrel, citrommal és narancssal, egy kevés brandyvel vagy likőrrel, ízlés szerint cukorral vagy mézzel édesítve.
- Szedres Mojito: Rum, friss mentalevelek, lime, cukor, szeder és szódavíz kombinációjából egy frissítő, gyümölcsös ital.
A fent ajánlott italok tökéletesen kiegészítik a szedres mille-feuille ízvilágát, és lehetővé teszik, hogy az étkezési élmény még emlékezetesebb legyen mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.
Alternatív hozzávalók:
- Gyümölcsök: Ha nincs kéznél szeder, használj málnát, áfonyát vagy eperrel is készíthetjük a mille-feuille-t.
- Tészta: A leveles tészta helyett használhatjuk pitéhez való tésztát is, ami egy kevésbé leveles, de mégis finom alternatíva.
- Krém: Vaníliakrém vagy mascarpone alapú krém is nagyszerű választás. Ezekhez az ízekhez például egy kevés citrom vagy narancshéj is hozzáadható.
- Édesítő: A porcukor helyett használhatunk mézet vagy juharszirupot a természetesebb édesítéshez.
- Vegán változat: Növényi tejszín, agavé szirup és vegán leveles tészta felhasználásával készíthetjük el a vegán mille-feuille-t.
Egészségügyi előnyök:
- Szeder: A szeder kiváló antioxidánsok forrása, mint a C- és K-vitamin, amelyek támogatják az immunrendszert, elősegítik a sejtek regenerálódását és csökkentik a gyulladások kockázatát.
- Tejszín: Bár a tejszín magas kalóriatartalmú, mérsékelt mennyiségben az A- és D-vitamin, valamint a kalcium forrása.
- Leveles tészta: Ez a tésztafajta tartalmaz B-vitaminokat és vasat, de érdemes óvatosan bánni vele, mert magas a zsír- és kalóriatartalma.
Variációk:
- Csokoládés mille-feuille: Vaníliakrém helyett csokoládékrémmel töltve, a tetején reszelt csokoládéval.
- Tropikus mille-feuille: A szeder helyett mangó- vagy ananászdarábokat használhatunk.
- Mogyorós mille-feuille: Használj mogyorókrémet a töltelékben és szórd meg pirított mogyoróval.
Érdekességek:
- Név: A „mille-feuille” szó szó szerint „ezernyelvű”-t jelent franciaul, ami a tészta sok rétegére utal.
- Történelem: Bár a mille-feuille-t sokan a francia konyha remekműveként tartják számon, eredete bizonytalan. Néhány forrás szerint már az ókori Rómában is készítettek hasonló desszertet.
- Nemzetközi ismertség: Számos országban vannak a mille-feuille helyi változatai, például Olaszországban „millefoglie”, Spanyolországban „milhojas”, és Oroszországban „napoleon” néven ismerik.
Bárhogy is döntsünk a recepttel kapcsolatban, a mille-feuille mindig egy ízletes és esztétikailag is lenyűgöző desszert marad.