Szedres millefeuille Szedres millefeuille

Szedres mille-feuille

Édes sütemény Sütemény

Szedres mille-feuille: A francia édesség magyar ráfogással

Szedres mille-feuille recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 57 perc.

Egy klasszikus francia desszert, amelyet a mille-feuille szó jelentése – „ezer lap” – is tökéletesen leír. Ez a gazdag és rétegezett finomság tökéletes harmóniát alkot a ropogós leveles tésztával, a lágy tejszínhabbal és az ízletes, friss fekete szederrel. Fedezze fel, hogyan készítheti el ezt az ízletes desszertet egy kis magyar ráfogással!

Szedres millefeuille

Szedres mille-feuille

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Szedres mille-feuille.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 45 perc
Sütés/főzés 12 perc
Teljes idő 57 perc
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 4 főre
Kalória 700 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 csomag leveles tészta
  • 50 dkg feketeszeder
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés
 

  • A leveles tésztát vékonyan nyújtsuk ki és egy 7 cm átmérőjű szaggatóval vagdaljuk ki a korongokat. Alternatív megoldásként egy megfelelő méretű poharat is használhatunk.
  • A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
  • A tésztakorongokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, úgy hogy ne érintkezzenek egymással, mert sütés közben nőni fognak.
  • Süssük 10-12 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. Utána vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A tejszínt, a porcukor 70g-ját és a vanília kivonatot egy tálban verjük kemény habbá.
  • Töltőzsákba helyezzük a tejszínhabot.
  • Egy konyhalapon vagy tálalólapon kezdjük az összeállítást: tegyünk le egy tészta korongot, rá kenjünk egyenletesen tejszínhabot, majd szórjuk meg szederrel. Ismételjük meg a rétegezést.
  • A legfelső réteg egy újabb tészta korong legyen, melyet meghintünk a maradék porcukorral.
  • Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Szedres mille-feuille-hez!

Tápérték

Kalória: 700kcalSzénhidrát: 63gFehérje: 8gZsír: 48gTelített zsír: 28gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 85mgNátrium: 270mgKálium: 276mgÉlelmi rost: 7gCukor: 34gVitamin A: 1371IUVitamin C: 27mgKalcium: 98mgVas: 4mg
Keyword Feketeszeder, Leveles tészta, Millefeuille, tejszín
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A mille-feuille, aminek a neve „ezernyelvű”-t jelent, méltán nevezhető a francia cukrászat egyik ikonikus képviselőjének. A 17. század óta készül, és sokféle variációja létezik. A történelem során nem csak a franciák készítették el ezt a desszertet, hanem más nemzetek is beépítették saját kulináris kultúrájukba, így ma már számos változatban megtalálható Európa-szerte.

Tálalás:

A szedres mille-feuille esztétikailag is lenyűgöző. Az elegánsan rétegezett, ízléses tálalás azonnal megragadja a tekintetet. Tálaláskor a desszerteket friss szederrel, mentalevelekkel vagy ehető virágokkal is díszíthetjük. Egy pohár pezsgő vagy egy desszertbor remekül kiegészíti az ízvilágát.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Szeder Limonádé: Friss szedret, citromlevet, egy kevés mézet és szódavizet keverünk össze egy gyümölcsös, hűsítő italhoz.
  2. Gyümölcsös tea: Hideg, édesítetlen fekete tea egy kis friss mentával és szederrel. Egy kevés mézzel vagy agavé sziruppal édesíthetjük.
  3. Gyümölcsturmix: Szeder, banán, alacsony zsírtartalmú joghurt és egy csipetnyi vanília összeturmixolva.

Felnőtteknek:

  1. Szedres Bellini: Pezsgőt öntünk egy pohárba, majd hozzáadunk egy kis szeder pürét, ami előzetesen szederből és egy kevés cukorból készült.
  2. Fekete- és fehérboros Sangria: Fehér- és vörösbor keveréke, szederrel, citrommal és narancssal, egy kevés brandyvel vagy likőrrel, ízlés szerint cukorral vagy mézzel édesítve.
  3. Szedres Mojito: Rum, friss mentalevelek, lime, cukor, szeder és szódavíz kombinációjából egy frissítő, gyümölcsös ital.

A fent ajánlott italok tökéletesen kiegészítik a szedres mille-feuille ízvilágát, és lehetővé teszik, hogy az étkezési élmény még emlékezetesebb legyen mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.

Alternatív hozzávalók:

  • Gyümölcsök: Ha nincs kéznél szeder, használj málnát, áfonyát vagy eperrel is készíthetjük a mille-feuille-t.
  • Tészta: A leveles tészta helyett használhatjuk pitéhez való tésztát is, ami egy kevésbé leveles, de mégis finom alternatíva.
  • Krém: Vaníliakrém vagy mascarpone alapú krém is nagyszerű választás. Ezekhez az ízekhez például egy kevés citrom vagy narancshéj is hozzáadható.
  • Édesítő: A porcukor helyett használhatunk mézet vagy juharszirupot a természetesebb édesítéshez.
  • Vegán változat: Növényi tejszín, agavé szirup és vegán leveles tészta felhasználásával készíthetjük el a vegán mille-feuille-t.

Egészségügyi előnyök:

  1. Szeder: A szeder kiváló antioxidánsok forrása, mint a C- és K-vitamin, amelyek támogatják az immunrendszert, elősegítik a sejtek regenerálódását és csökkentik a gyulladások kockázatát.
  2. Tejszín: Bár a tejszín magas kalóriatartalmú, mérsékelt mennyiségben az A- és D-vitamin, valamint a kalcium forrása.
  3. Leveles tészta: Ez a tésztafajta tartalmaz B-vitaminokat és vasat, de érdemes óvatosan bánni vele, mert magas a zsír- és kalóriatartalma.

Variációk:

  1. Csokoládés mille-feuille: Vaníliakrém helyett csokoládékrémmel töltve, a tetején reszelt csokoládéval.
  2. Tropikus mille-feuille: A szeder helyett mangó- vagy ananászdarábokat használhatunk.
  3. Mogyorós mille-feuille: Használj mogyorókrémet a töltelékben és szórd meg pirított mogyoróval.

Érdekességek:

  1. Név: A „mille-feuille” szó szó szerint „ezernyelvű”-t jelent franciaul, ami a tészta sok rétegére utal.
  2. Történelem: Bár a mille-feuille-t sokan a francia konyha remekműveként tartják számon, eredete bizonytalan. Néhány forrás szerint már az ókori Rómában is készítettek hasonló desszertet.
  3. Nemzetközi ismertség: Számos országban vannak a mille-feuille helyi változatai, például Olaszországban „millefoglie”, Spanyolországban „milhojas”, és Oroszországban „napoleon” néven ismerik.

Bárhogy is döntsünk a recepttel kapcsolatban, a mille-feuille mindig egy ízletes és esztétikailag is lenyűgöző desszert marad.

(össznézettség: 158, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating