Juhtúrós póréhagymatorta Juhtúrós póréhagymatorta

Juhtúrós póréhagymatorta

Pite Sütemény

Juhtúrós póréhagymatorta – Egy különleges ízélmény!

Juhtúrós póréhagymatorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

A juhtúrós póréhagymatorta egy különleges, de nagyon ízletes étel, amelyet akár előételként, akár főételként is tálalhatunk. A póréhagyma és a juhtúró tökéletesen kiegészítik egymást, és a többi hozzávalóval együtt igazán finom, szaftos tortát alkotnak.

Juhtúrós póréhagymatorta

Juhtúrós póréhagymatorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Juhtúrós póréhagymatorta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 870 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A kétféle hagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. Egy serpenyőben a hagymákat a vajjal együtt kevergetve pároljuk, kb. 20 percig, közben fűszerezzük, esetleg egy kevés vizet adunk hozzá. Majd levesszük a tűzről, s bekapcsoljuk a sütőt 180°C fokra.
  • Egy nagyobb tálban a tojásokat a tejföllel és a túróval jól elkeverjük.
  • A kiolvasztott leveles tésztát tortaformába igazítjuk úgy, hogy oldalt pereme legyen és kibéleljük a sonkával. A tojásos keveréket a hagymához adjuk, összekavarjuk és ráöntjük a sonkára.
  • A széleket egy kicsit visszahajtjuk, és a tetejét megszórjuk tökmaggal. Előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt megsül. Még melegen tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Juhtúrós póréhagymatorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 870kcalSzénhidrát: 45gFehérje: 21gZsír: 68gTelített zsír: 26gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 27gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 144mgNátrium: 989mgKálium: 398mgÉlelmi rost: 3gCukor: 4gVitamin A: 1435IUVitamin C: 7mgKalcium: 113mgVas: 5mg
Keyword pite
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A juhtúrós póréhagymatorta egy különleges magyar recept, melynek gyökerei az idők homályába vesznek. Néhányan azt mondják, hogy egy idős parasztnő találta ki, aki a tél közeledtével mindent, amit a kertjében talált, egy tortában összekevert. Amikor a falu lakói megkóstolták, azonnal beleszerettek, és a torta a vidék híressége lett. Azóta számos variációja született ennek a receptnek, de az alapötlet változatlan maradt: a friss juhtúró és a póréhagyma kombinációja.

Tálalás:

A juhtúrós póréhagymatorta legjobban egy friss, ropogós zöld salátával kínálható, melyhez némi olívaolaj és balzsamecet került. A saláta megadja az ételek közti kívánt kontrasztot, és kiemeli a torta ízét. Az étel tetejére még megszórhatjuk friss zöldfűszerekkel, mint például petrezselyemmel vagy snidlinggel, hogy még ízletesebb legyen.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem áll rendelkezésre juhtúró, használjunk ricottát vagy feta sajtot. Ezek a sajtok hasonló konzisztenciát és ízvilágot hoznak, és kiválóan helyettesíthetik a juhtúrót.

A bacon helyett szalonnát vagy sonkát is használhatunk, vagy ha vegetáriánus változatot szeretnénk, egyszerűen hagyjuk ki ezt a hozzávalót, és tegyünk bele több zöldséget, mint például paprikát vagy cukkinit.

A tökmag helyett napraforgómagot vagy szezámmagot is használhatunk, attól függően, milyen ízeket szeretnénk elérni.

Egészségügyi előnyök:

  • Póréhagyma: Gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint rostokban. Antioxidáns tulajdonságai védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Segít a vércukorszint szabályozásában és támogatja az egészséges emésztést.
  • Juhtúró: A juhtúró kiváló kalcium- és fehérjeforrás, amely támogatja az izmok és a csontok egészségét. A benne lévő B-vitaminok segítenek az energiatermelésben és a zsírok, szénhidrátok metabolizmusában.
  • Tökmag: Gazdag magnéziumban, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését. Ezenkívül antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget.

Variációk:

  • Vegetáriánus változat: Hagyjuk el a bacont, és cseréljük le grillezett gombára vagy párolt spenótra a még gazdagabb ízért.
  • Vegán változat: Használjunk vegán „juhtúrót” vagy kesudiót, valamint növényi tejfölt. A tojásokat cseréljük ki lenmag- vagy chia maggelőre.
  • Gluténmentes változat: Cseréljük ki a leveles tésztát gluténmentes változatra.

Érdekességek:

  • Bár a juhtúrós póréhagymatorta gyökerei a magyar konyhához kötődnek, hasonló receptekkel találkozhatunk más európai országokban is, ahol a juhtúró vagy más helyi sajtok dominálnak.
  • A torta nemcsak főételként, hanem előételként vagy akár reggelire is kiváló. Hidegen szeletelve, újra felmelegítés nélkül is ízletes.
  • A juhtúró az egyik legrégebbi ismert tejtermék. Bizonyos régészeti leletek szerint már az ókori Egyiptomban is ismerték és készítették. A juhtúró egyszerű elkészítése és tápláló jellege miatt sok kultúrában népszerű.
(össznézettség: 433, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating