Juhtúrós póréhagymatorta – Egy különleges ízélmény!
Juhtúrós póréhagymatorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.
A juhtúrós póréhagymatorta egy különleges, de nagyon ízletes étel, amelyet akár előételként, akár főételként is tálalhatunk. A póréhagyma és a juhtúró tökéletesen kiegészítik egymást, és a többi hozzávalóval együtt igazán finom, szaftos tortát alkotnak.
Juhtúrós póréhagymatorta
Hozzávalók
- 2 db póréhagyma
- 2 db újhagyma
- 3 dkg vaj
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl
- só
- fekete bors őrölt
- 10 dkg juhtúró
- 30 dkg leveles tészta
- 10 dkg bacon
- 5 dkg tökmag
Elkészítés
- A kétféle hagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. Egy serpenyőben a hagymákat a vajjal együtt kevergetve pároljuk, kb. 20 percig, közben fűszerezzük, esetleg egy kevés vizet adunk hozzá. Majd levesszük a tűzről, s bekapcsoljuk a sütőt 180°C fokra.
- Egy nagyobb tálban a tojásokat a tejföllel és a túróval jól elkeverjük.
- A kiolvasztott leveles tésztát tortaformába igazítjuk úgy, hogy oldalt pereme legyen és kibéleljük a sonkával. A tojásos keveréket a hagymához adjuk, összekavarjuk és ráöntjük a sonkára.
- A széleket egy kicsit visszahajtjuk, és a tetejét megszórjuk tökmaggal. Előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt megsül. Még melegen tálaljuk.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A juhtúrós póréhagymatorta egy különleges magyar recept, melynek gyökerei az idők homályába vesznek. Néhányan azt mondják, hogy egy idős parasztnő találta ki, aki a tél közeledtével mindent, amit a kertjében talált, egy tortában összekevert. Amikor a falu lakói megkóstolták, azonnal beleszerettek, és a torta a vidék híressége lett. Azóta számos variációja született ennek a receptnek, de az alapötlet változatlan maradt: a friss juhtúró és a póréhagyma kombinációja.
Tálalás:
A juhtúrós póréhagymatorta legjobban egy friss, ropogós zöld salátával kínálható, melyhez némi olívaolaj és balzsamecet került. A saláta megadja az ételek közti kívánt kontrasztot, és kiemeli a torta ízét. Az étel tetejére még megszórhatjuk friss zöldfűszerekkel, mint például petrezselyemmel vagy snidlinggel, hogy még ízletesebb legyen.
Alternatív hozzávalók:
Ha nem áll rendelkezésre juhtúró, használjunk ricottát vagy feta sajtot. Ezek a sajtok hasonló konzisztenciát és ízvilágot hoznak, és kiválóan helyettesíthetik a juhtúrót.
A bacon helyett szalonnát vagy sonkát is használhatunk, vagy ha vegetáriánus változatot szeretnénk, egyszerűen hagyjuk ki ezt a hozzávalót, és tegyünk bele több zöldséget, mint például paprikát vagy cukkinit.
A tökmag helyett napraforgómagot vagy szezámmagot is használhatunk, attól függően, milyen ízeket szeretnénk elérni.
Egészségügyi előnyök:
- Póréhagyma: Gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint rostokban. Antioxidáns tulajdonságai védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Segít a vércukorszint szabályozásában és támogatja az egészséges emésztést.
- Juhtúró: A juhtúró kiváló kalcium- és fehérjeforrás, amely támogatja az izmok és a csontok egészségét. A benne lévő B-vitaminok segítenek az energiatermelésben és a zsírok, szénhidrátok metabolizmusában.
- Tökmag: Gazdag magnéziumban, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését. Ezenkívül antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban is gazdag, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget.
Variációk:
- Vegetáriánus változat: Hagyjuk el a bacont, és cseréljük le grillezett gombára vagy párolt spenótra a még gazdagabb ízért.
- Vegán változat: Használjunk vegán „juhtúrót” vagy kesudiót, valamint növényi tejfölt. A tojásokat cseréljük ki lenmag- vagy chia maggelőre.
- Gluténmentes változat: Cseréljük ki a leveles tésztát gluténmentes változatra.
Érdekességek:
- Bár a juhtúrós póréhagymatorta gyökerei a magyar konyhához kötődnek, hasonló receptekkel találkozhatunk más európai országokban is, ahol a juhtúró vagy más helyi sajtok dominálnak.
- A torta nemcsak főételként, hanem előételként vagy akár reggelire is kiváló. Hidegen szeletelve, újra felmelegítés nélkül is ízletes.
- A juhtúró az egyik legrégebbi ismert tejtermék. Bizonyos régészeti leletek szerint már az ókori Egyiptomban is ismerték és készítették. A juhtúró egyszerű elkészítése és tápláló jellege miatt sok kultúrában népszerű.