Kaszinótojás főtt tojásfehérjében, krémes majonézes-mustáros töltelékkel, zöldfűszerrel díszítve. Kaszinótojás

Kaszinótojás

Hidegkonyha Hidegtál

Kaszinótojás – Klasszikus magyar hidegtál finomság egyszerűen

Kaszinótojás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A kaszinótojás a magyar konyha egyik legismertebb hideg előétele, mely nem hiányozhat ünnepi asztalról, húsvéti lakomáról vagy vendégváró hidegtálról. Krémes, majonézes töltelékével, egyszerű elkészítésével és látványos tálalásával méltán vált a klasszikus receptek kedvencévé. Próbáld ki te is ezt a hagyományos, mégis sokoldalúan variálható töltött tojás receptet!

Kaszinótojás főtt tojásfehérjében, krémes majonézes-mustáros töltelékkel, zöldfűszerrel díszítve.

Kaszinótojás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kaszinótojás.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 10 minutes
Összesen 40 minutes
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Főre 8 főre
Kalória 218 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először helyezzük a tojásokat egy nagyobb lábasba, majd öntsünk rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket. Tegyük fel főni, és amikor felforrt a víz, mérjünk 10 percet a keményre főzéshez. Ezután vegyük le a tűzről, öntsük le róluk a forró vizet, és azonnal tegyük őket hideg vízbe (akár jeges vízbe), hogy megállítsuk a főzési folyamatot és könnyebb legyen meghámozni őket.
  • Miután a tojások teljesen kihűltek, óvatosan hámozzuk meg őket. Ezután hosszában vágjuk félbe mindegyiket, így kapunk 32 fél tojást. A sárgákat kanál segítségével óvatosan szedjük ki, és tegyük egy külön tálba.
  • A tojássárgákhoz adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd kanalazzuk hozzá a majonézt, a mustárt és a tejfölt. Egy villa vagy botmixer segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat, míg egy sima, krémes állagú tölteléket nem kapunk. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint sózzuk és fehér borssal ízesítsük.
  • Az elkészült tölteléket kanalazzuk vagy habzsák segítségével nyomjuk vissza az üres tojásfehérje félgödrökbe. Töltelékből bőségesen tehetünk, hogy szépen púposan álljon a tojásokban.
  • A megtöltött tojásokat helyezzük egy szép tálra vagy tányérra. Díszíthetjük őket apróra vágott petrezselyemmel, metélőhagymával vagy akár egy-egy pici szelet piros kaliforniai paprikával, uborkával is, hogy még látványosabb legyen a hidegtál.

Jegyzet

Jó étvágyat a Kaszinótojás-hoz!

Kalória

Kalória: 218kcalSzénhidrát: 4gFehérje: 12gZsír: 17gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gKoleszterin: 389mgNátrium: 396mgKálium: 132mgRost: 0.3gCukor: 1gA-vitamin: 950IUC-vitamin: 0.2mgKalcium: 50mgVas: 1.6mg
Keyword Főtt tojás, Hideg előétel tojásból, Húsvéti előétel, Kaszinótojás, Klasszikus kaszinótojás, magyar előétel, Magyaros előételek, Majonézes tojás, Mustáros tojáskrém, Tejfölös töltelék, Tojásos előétel, Töltött tojás recept, Ünnepi hidegtál, Ünnepi hidegtál recept, Vendégváró falatok
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Kaszinótojás recepthez:

Milyen tojást érdemes használni kaszinótojáshoz?

A kaszinótojás készítéséhez friss, közepes vagy nagy méretű tojások az ideálisak. Fontos, hogy ne túl friss tojással dolgozzunk, mert azok nehezebben hámozhatók főzés után. A néhány napos, de még mindig jó minőségű tojásokat könnyebben meg lehet pucolni, így szebb lesz a végeredmény, főleg, ha esztétikus tálalásra törekszünk.

Mi az a kaszinótojás?

A kaszinótojás egy klasszikus magyar hideg előétel, amely főtt tojásból készül, a tojássárgája pedig egy krémes, majonézes-mustáros töltelékké alakul, amit visszatöltenek a félbevágott tojásfehérjékbe. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy régen előkelő vendéglőkben és kaszinókban szolgálták fel, elegáns, látványos formában. Gyakran díszítik friss zöldfűszerekkel, paprikával vagy egyéb dekoratív hozzávalókkal, és más hidegtál elemekkel együtt tálalják. Egyszerűen elkészíthető, mégis mutatós és ízletes fogás, amely gyakori szereplője ünnepi alkalmaknak, például húsvétnak, születésnapoknak vagy vendégváró ebédeknek.

Hogyan lehet igazán krémes a tojás tölteléke?

A krémesség kulcsa a megfelelő arányú majonéz, vaj és egy kevés tejföl vagy görög joghurt hozzáadása. A tojássárgákat célszerű szobahőmérsékletű vajjal és a többi hozzávalóval botmixerrel vagy kézi habverővel jól elkeverni, hogy selymes, egynemű állagot kapjunk. Ha darabos vagy túl száraz, pici tejföllel lehet lazítani.

Mennyi ideig tartható el a kaszinótojás?

A kész kaszinótojás hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben tárolva maximum 2 napig fogyasztható biztonságosan. Mivel a töltelék tojássárgából, majonézből és tejfölből készül, érzékeny az eltarthatóságra, és könnyen romlandó. Tálalás előtt érdemes mindig frissen elővenni, és csak annyit készíteni, amennyit várhatóan el is fogyasztunk.

Miért repednek meg főzés közben a tojások?

A tojások repedése gyakori probléma, ami általában a hirtelen hőváltozás miatt következik be. Érdemes a tojásokat hideg vízbe tenni főzés előtt, és lassan melegíteni. A vízbe egy kevés vagy ecet is kerülhet, ami segíthet abban, hogy a héj ne repedjen meg, illetve ha mégis, a tojás ne szivárogjon ki teljesen.

Hogyan tálaljuk szépen a kaszinótojást?

A kaszinótojás tálalása akkor a legszebb, ha egyenletes méretű féltojásokat használunk, és a tölteléket habzsákkal visszük bele, így szép mintás kupacokat kapunk. A tetejére friss zöldfűszer vagy egy szelet paprika is kerülhet díszítésként. A tojásokat érdemes salátalevélre helyezni, vagy egy hidegtál részeként elrendezni más előételek mellett.

Történet:

A kaszinótojás a magyar hidegtálak egyik legismertebb és legkedveltebb eleme, mely gyakran jelenik meg ünnepi alkalmakkor, például húsvétkor, születésnapi összejöveteleken vagy családi rendezvényeken. Eredete a múlt század elejére nyúlik vissza, amikor a töltött tojás receptek a polgári konyha kedvenceivé váltak. A majonézes tojás lágy, krémes állaga és gazdag ízvilága hamar belopta magát a magyar háziasszonyok szívébe. A klasszikus kaszinótojás recept ma is megőrzi a hagyományokat, de szabadon variálható ízlés szerint.

Tálalás:

A kész kaszinótojásokat egy szépen megkomponált hidegtál részeként érdemes felszolgálni. Leggyakrabban salátalevélen, esetleg tálcára rendezett sonkatekercsek, francia saláta, vagy más hideg előételek társaságában kínálják. Egy-egy csipet friss petrezselyem, apróra vágott metélőhagyma, vagy egy szelet kaliforniai paprika látványos és ízletes díszítés lehet. A töltött tojás jól illik friss, ropogós bagettel vagy magyar házi kenyérrel is. Ünnepi alkalmakon különösen népszerű, hiszen egyszerre látványos, ízletes és könnyen elkészíthető előétel.

Ital ajánló a Kaszinótojás mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé – Enyhén savanykás és frissítő, jól ellensúlyozza a tojás krémességét.
  2. Házi málnaszörp szódával – Édeskés és szénsavas, élvezetes ital hidegtálak mellé.
  3. Citromos víz – Egyszerű, de frissítő választás, különösen meleg napokon vagy ünnepi alkalomkor.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor (pl. Olaszrizling, Sauvignon Blanc) – Kiválóan passzol a majonézes, tojásos ételekhez.
  2. Fröccs – Könnyed és üdítő italválasztás, ha valami lazább hangulatú italt keresünk.
  3. Hideg, citromos ásványvíz – Ha alkoholmentes, de frissítő alternatívát szeretnénk, ez mindig nyerő.

Alternatív hozzávalók:

A klasszikus recept könnyedén variálható, ha szeretnénk új ízeket kipróbálni. A majonéz helyett használhatunk natúr joghurtot vagy görög joghurtot, így könnyebb, diétásabb változatot kapunk. A mustár cserélhető tormával vagy fokhagymás krémmel az intenzívebb ízhatásért. A vaj helyett néhányan krémsajtot kevernek a töltelékbe, hogy még selymesebb legyen. Ízesítésként tehetünk bele apróra vágott snidlinget, kaprot, vagy akár reszelt sajtot is. A bátrabbak főtt sonkát, főtt tojásfehérjét vagy füstölt lazacot is bekeverhetnek, így a hagyományos töltött tojás recept egyedi, kreatív irányt vehet.

Egészségügyi előnyök:

Bár a kaszinótojás elsősorban ünnepi fogásként ismert, mérsékelten fogyasztva értékes tápanyagokat is tartalmazhat. A főtt tojás kiváló forrása a fehérjének, B-vitaminoknak és az egészséges zsíroknak. A tojássárgája emellett tartalmaz kolint, amely támogatja az idegrendszer működését. Ha a receptet light majonézzel vagy natúr joghurttal készítjük, akkor csökkenthető a kalória- és zsírtartalom. Az ízesítéshez használt fűszerek, például a mustár vagy a fehér bors segíthetik az emésztést, így a töltött tojás nemcsak finom, de megfelelően elkészítve még tápláló is lehet.

Variációk:

A klasszikus kaszinótojás rengeteg módon újragondolható. Egyes receptekben a töltelékbe főtt zöldségek is kerülhetnek, mint például apróra vágott répa, zeller vagy borsó. A sonkás töltött tojás vagy a tonhalas változat különösen népszerű a húsvéti asztalon. A krém állagát tovább fokozhatjuk vajkrémmel, krémsajttal vagy akár egy kevés reszelt sajttal. Vannak, akik egy kevés pirospaprikát, fokhagymát, vagy akár apró savanyúság darabkákat is belekevernek. A hidegtál receptek e változatos verziói lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a számára legízletesebb változatot.

Érdekességek:

A kaszinótojás neve a legendák szerint onnan ered, hogy régen elegáns kaszinókban szolgálták fel előételként – finom, könnyen fogyasztható és látványos ételként. Más elméletek szerint a „kaszinó” név a tálalási stílusra utal, amely gyakran rendezett, díszes formában jelenik meg a hidegtálak közepén. Bár eredetileg főként az aranykor polgári konyhájának része volt, mára a magyar családi konyha egyik legismertebb fogása lett. Szinte minden generációnak van egy saját, „titkos” kaszinótojás receptje, amit a nagymamától örökölt – ez is hozzájárul ahhoz, hogy ez a töltött tojás klasszikus sosem megy ki a divatból.

(össznézettség: 2 013, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése