Kolbászos bab: Egy tartalmas magyar klasszikus
Kolbászos bab recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
Amikor a hűvös idő beköszönt, vagy egyszerűen csak egy tartalmas, szívmelegítő ételre vágyunk, a kolbászos bab tökéletes választás. Ez a magyar konyha egyik alapja, és nincs is jobb annál, mint egy tányér forró, fűszeres és ízletes kolbászos bab egy hosszú nap után. A recept egyszerű, az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a végeredmény minden bizonnyal megnyeri a család minden tagjának a tetszését. Tökéletes ebéd vagy vacsora lehet, és a maradék másnapra is ugyanolyan finom.
Kolbászos bab
Hozzávalók
- 50 dkg szárazbab
- 50 dkg főzőkolbász füstölt
- 2 pár virsli
- 1 doboz kukorica
- 1 doboz sűrített paradicsom kicsi
- 4 db vöröshagyma
- 1 l húsleves
- 1 evőkanál ételízesítő
- fűszerpaprika őrölt
- 2 gerezd fokhagyma
- bors
- 1 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál bazsalikom
- só
Elkészítés
- A babot előző este beáztatom.
- A hagymát félbevágom és felszeletelem, majd kevés olajon megfonnyasztom. Rádobom a felszeletelt kolbászt, fűszerezem és kicsit megsütöm. A sóval csínján bánjunk az ételízesítő és a leves miatt.
- Ekkor mehet rá a bab és a paradicsom. Felöntöm a húslevessel.
- Amikor a bab már majdnem megfőtt, hozzáadom a kukoricát és a felkarikázott virslit. Fedő alatt készre főzöm.
- Nokedlivel tálalom.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A kolbászos bab nem csak Magyarországon, hanem a közép-európai régióban is hosszú múltra tekint vissza. Sokan tartják úgy, hogy a recept azokra az időkre nyúlik vissza, amikor az embereknek olyan ételeket kellett főzniük, amelyek tartósak, táplálók és gazdaságosak voltak. A bab, a kolbász és a virsli hozzávalók, amelyek hosszú ideig elállnak, és energiát adnak a munkás napokon. Az idők folyamán a kolbászos bab változatok széles skáláját hozta létre, az egyszerű vidéki verzióktól a komplexebb városi variációkig.
Tálalás:
Tálaláskor az ételt megszórhatjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel, hogy egy kis színt és ízt adjunk hozzá. Egy-egy szelet friss, ropogós kenyeret vagy pirítóst is kínálhatunk mellé, de baguett vagy fokhagymás kenyér is remekül passzol hozzá. Aki szereti a csípős ételeket, az mellé tehet egy kis erős paprikakrémet vagy csípős szószt is.
Alternatív hozzávalók:
- Hús: Ha valaki nem szereti a kolbászt vagy virslit, azok helyett használhat szalonnát vagy füstölt sonkát is.
- Zöldségek: Paprika, cékla vagy sárgarépa is kerülhet bele a babbal együtt főzve, extra ízekért és tápanyagokért.
- Fűszerek: Ha valaki szeretné még izgalmasabbá tenni az ételt, használhat kakukkfüvet, rozmaringot vagy füstölt paprikát is.
- Vegán/Vegetáriánus verzió: A húst és húslevest is ki lehet cserélni növényi alapú alternatívákra, és így is remek étel készülhet.
Egészségügyi előnyök:
- Magas rosttartalom: A bab egy remek rostforrás, ami segíthet az emésztésben és a jóllakottság érzésének fenntartásában.
- Proteinben gazdag: A kolbász és a virsli hozzáadnak egy jó adag fehérjét az ételhez, ami fontos az izmok építéséhez és fenntartásához.
- Vitaminok és ásványi anyagok: A hozzáadott zöldségek (például kukorica, hagyma) és fűszerek (mint a fokhagyma és a majoranna) különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is hozzáadnak az ételhez.
Variációk:
- Többféle bab: Használj más fajta babot, mint például fekete babot vagy cannellini babot, a változatosság kedvéért.
- Krumplival: Néhány ember szeret burgonyát is hozzáadni a kolbászos babhoz, hogy még tartalmasabb legyen.
- Csípős verzió: A kolbászos babhoz hozzáadhatunk csípős paprikát vagy chilit, ha szeretjük az erős ételeket.
- Tejszínes változat: Egy kis tejszín vagy tejföl hozzáadásával a bab krémesebb, lágyabb állagú lesz.
Érdekességek:
- A kolbászos bab nem csak Magyarországon, de más közép- és kelet-európai országokban, például Romániában és Szerbiában is népszerű.
- A bab a világ egyik legrégebbi megművelt növénye, és különböző változatai szinte az egész világon megtalálhatók.
- A kolbászos bab rendkívül sokoldalú étel, és minden családban lehet egy saját, egyedi „csavarral” ellátott változata, amit generációkon keresztül adnak át.