Méteres kalács: A hagyományos ízek visszatérnek
Méteres kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.
A Magyarországon kedvelt hagyományos sütemény, a méteres kalács újra divatba jött. A hosszú időn keresztül elfelejtett receptek és az egyszerűsége teszi különlegessé ezt a süteményt. Egyre több pékség és cukrászda kínálja az eredeti méretben és ízvilágban is.
Méteres kalács
Hozzávalók
a fehér tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
a kakaós tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- 2 evőkanál kakaópor cukrozatlan
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
a krémhez:
a bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
- Verje fel a tojásokat a cukorral egy kézi mixer segítségével, amíg világos és habos nem lesz.
- Adja hozzá az olajat és a vizet, és keverje alaposan.
- Szitálja össze a lisztet és a szódabikarbónát, majd adagolja hozzá a nedves keverékhez. Keverje simára.
- Öntse a tésztát egy előre kibélelt őzgerinc formába. Sütőben előmelegíteni 200°C-ra. Süssük 20 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentse a hőmérsékletet 170°C-ra és süssük további 20-30 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta nem marad.
- Az elkészítési módszer ugyanaz, mint a fehér tésztáé, de adja hozzá a kakaóport a száraz összetevőkhöz a keverés során.
- Keverje össze a pudingport a cukorral egy tálban. Forralja fel a tejet, majd főzze benne a pudingot a csomagoláson található utasítások szerint. Távolítsa el a tűzről és hagyja hűlni.
- A puha vajat keverje habosra a porcukorral egy mixer segítségével. Adja hozzá a kihűlt pudingot két adagban, majd ízesítse rum aromával.
- Szeletelje fel az elkészült piskótákat körülbelül ujjnyi vastagra. Készítsen két hosszú süteményrudat, felváltva helyezve a fehér és kakaós piskótarétegeket, közöttük egyenletesen elosztva a puncs ízű krémet.
- A kész süteményrudakat csomagolja szorosan alufóliába, esetleg folpackba is. Helyezze hűtőbe legalább néhány órára, de ideális esetben egy egész éjszakára.
- Olvassza meg az ét- és tejcsokoládét, majd keverje össze az olajjal. Ezzel a keverékkel vonja be a süteményrudakat. Miután a csokoládé kissé megkötött, szeletelje fel a süteményt ferde vágásokkal a jellegzetes csíkozás érdekében.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Méteres kalács recepthez:
A Méteres kalács egy hagyományos magyar édesség, amely réteges sütemény, általában puncs ízű krémmel töltve és csokoládéval bevont.
A recept fehér és kakaós tésztájához sima lisztet és réteslisztet javasol. Ez biztosítja a tészta könnyű és levegős szerkezetét.
Vágja a sült tésztákat egyenlő vastagságú szeletekre, majd váltakozva helyezze őket egy hosszú sütiformában vagy tálon, minden réteg közé kenve a krémet.
Ajánlott legalább néhány órán át, de ideális esetben egy egész éjszakán át hűteni, hogy a rétegek jól összeérjenek.
A tésztát először 200°C-on 20 percig, majd a hőmérsékletet 170°C-ra csökkentve további 20-30 percig kell sütni, vagy amíg a tűpróba tiszta nem marad.
Lehet-e előre elkészíteni a Méteres kalácsot?
Igen, sőt, ajánlott előző nap elkészíteni, hogy a sütemény ízei jól összeérjenek.
Történet:
A méteres kalács a magyar konyha egyik rejtett kincse, amely az évszázadok során formálódott. A hagyományok szerint a falusi lakodalmakon és ünnepeken készítették, ahol a mérete szimbolizálta a közösségi élet fontosságát és az összefogást. A hosszú, csíkozott sütemény a közösségi asztalon helyet kapott, és a vendégek közösen szeletelték és osztották meg.
Tálalás:
- Elegancia: Tálalja a kalácsot egy hosszú, elegáns tálcán. Mellé helyezzen friss mentaleveleket és málnabokrokat a kontraszt és az ízek gazdagítása érdekében.
- Porcukor: A finom, hófehér porcukor hintése a sütemény tetején nem csak vizuálisan vonzó, hanem egy édes simítást is ad a kalácshoz.
- Mellékhely: Kínáljon mellé egy tál friss gyümölcsöt, mint például szezonális bogyósokat vagy csipketeát a kalács gazdag ízeinek kiegészítésére.
Ital ajánló a Méteres kalács mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcsös turmix: Keverjen össze friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, mint a banánt, az epret és a málnát alacsony zsírtartalmú jógurttal vagy növényi tejjel. Csempésszen bele egy kis mézet vagy agavé szirupot édesítés céljából.
- Kakaós tej: Egy finom csésze kakaós tej mindig öröm a gyerekeknek. Használjon valódi kakaóport és édesítse mézzel vagy agavé sziruppal.
- Almás „punch”: Egy kevés frissen facsart almalé, narancslé, málna vagy eper pürével keverve, jégkockákkal tálalva.
Felnőtteknek:
- Kávé: Egy közepes pörkölésű kávé, ami nem túl erős, de tökéletesen kiegészíti a méteres kalács ízét. Adjon hozzá egy csepp vanília kivonatot vagy használjon karamellizált cukrot az édesítéshez.
- Csokoládés likőr: Egy finom csokoládés likőr, akár hűtve vagy melegen is fogyasztható. Egy cseppnyi tejszínnel a tetején még dekadenssé tehető.
- Tea: Egy könnyű, virágos fehér tea vagy egy gazdag, édes fekete tea, mint például a Darjeeling, mindkettő kiválóan kiegészíti a sütemény ízét. Egy kevés mézzel vagy citrommal ízesíthető.
Alternatív hozzávalók:
Ha változtatni szeretne a hozzávalókon, vagy keres néhány egészségesebb alternatívát, itt van néhány javaslat:
- Liszt: Próbálja ki teljes kiőrlésű liszttel a finomított liszt helyett, hogy több rostot és tápanyagot adjon a süteményhez.
- Olaj: Kókuszolajat vagy olívaolajat is használhat az általános étkezési olaj helyett, mindkettő különböző ízjegyeket ad a süteménynek.
- Cukor: Az eredeti receptben lévő cukor helyettesíthető mézzel vagy agavé sziruppal. Ezek természetes édesítőszerek, amelyek különböző ízprofilt adnak a süteménynek.
- Kakaó: A cukrozatlan kakaópor helyett használhat karobport, ami kevésbé keserű és egy kicsit édesebb.
- Rum Aroma: Ha valódi rumot szeretne használni az aromához, használjon egy jó minőségűt, vagy helyettesítse vanília kivonattal egy lágyabb íz érdekében.
Egészségügyi előnyök:
- Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használ, növeli a sütemény rosttartalmát, amely segít az emésztésben és csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
- Kókuszolaj: Jó forrása a közepes szénláncú zsírsavaknak, amelyek könnyen emészthetők és gyors energiaforrásként szolgálnak.
- Méz/Agavé szirup: Természetes édesítőszerek, amelyek antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Emellett alacsonyabb a glikémiás indexük a fehér cukornál.
Variációk:
- Gyümölcsös kalács: Adjon hozzá apróra vágott friss gyümölcsöket vagy aszalt gyümölcsöket a tésztához egy édesebb és gyümölcsösebb ízért.
- Dúsított krém: A krémet gazdagíthatja mandula- vagy mogyoróvajjal egy intenzívebb íz és textúra érdekében.
- Mentes verzió: Készítse el a süteményt laktózmentesen, használva növényi alapú tejet és vajat.
Érdekességek:
- A kalács neve: A „méteres kalács” nevet a sütemény hosszúságáról kapta, amely a közösségi asztalokra jellemző hosszú alakja miatt készült.
- Regionális variációk: Európa különböző részein hasonló, de mégis eltérő változatai léteznek ennek a süteménynek, mindegyik tükrözi az adott terület kulturális és gasztronómiai hagyományait.
- Hagyományos eszközök: Régen, amikor még nem voltak modern konyhai eszközök, a sütemény elkészítését kézi eszközökkel és a közösségi összefogás segítségével végezték, ami még inkább közösségi élménnyé tette a sütemény készítését.