Méteres kalács: A hagyományos ízek visszatérnek
Méteres kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.
A Magyarországon kedvelt hagyományos sütemény, a méteres kalács újra divatba jött. A hosszú időn keresztül elfelejtett receptek és az egyszerűsége teszi különlegessé ezt a süteményt. Egyre több pékség és cukrászda kínálja az eredeti méretben és ízvilágban is.
Méteres kalács
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Méteres kalács.
Hozzávalók
a fehér tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
a kakaós tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- 2 evőkanál kakaópor cukrozatlan
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
a krémhez:
a bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
- A tésztához a tojásokat a cukorral kézi mixerrel jó habosra, fehéredésig verjük. Hozzákeverjük az olajat és a vizet, majd két részletben belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát is.
- Az őzgerinc formát sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben (az első 20 percben 200°C fokon, majd további 20-30 percig -tűpróbáig- 170°C fokon) megsütjük a tésztát.
- Ha elkészült, akkor kihűtjük.
- Ugyan így járunk el a kakaós tésztával is.
- A krémhez a pudingot összekeverjük a cukorral, felforraljuk a tejet és megfőzzük benne a pudingot. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt, akkor a puha vajat kézi mixerrel habosra keverjük a porcukorral, majd két részletben a kihűlt pudinghoz keverjük és a rum aromával ízestjük.
- Ha kihűltek a piskóták, akkor kb ujjnyi vastagra felszeleteljük őket.
- Érdemesebb két süteményt készíteni, így könnyebben kezelhető és tárolható is.
- Két tálcát alufóliával leterítünk majd felváltva sorakoztatjuk a sima és a kakaós piskótát, közben 1-1 evőkanálnyi krémmel összeragasztjuk őket. (sajnos nem készítettem fázis fotókat, de legközelebb pótolni fogom)
- Érdemes egyenlően két részre elosztani a krémet is és a tésztát is. Ha készen vannak a rudak, akkor alaposan becsomagoljuk őket az alufóliába. Én még folpackba is be szoktam őket csavarni, úgy valóban szorosan össze tud állni majd a sütemény. Hűtőbe tesszük pár órára, de legjobb ha egy éjszakát is hagyjuk.
- Legvégül már csak a csokoládét kell a tetejére varázsolnunk, amihez a csokit megolvasztjuk és az olajjal elkeverjük. A süteményeket kicsomagoljuk, majd lekenegetjük vagy leöntjük a csokoládéval. Ha egy kicsit megkötött rajta a csokoládé, akkor ferdén szeleteljük fel a süteményt, így kapja ezt a jellegzetes csíkozást.
Megjegyzés
Jó étvágyat a Méteres kalács-hoz!
Nutrition
Kalória: 1256kcalSzénhidrát: 141gFehérje: 19gZsír: 71gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 21gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gKoleszterin: 262mgNátrium: 681mgKálium: 241mgÉlelmi rost: 4gCukor: 84gVitamin A: 1800IUKalcium: 100mgVas: 2.3mg
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 1 873, mai nézettség: 1 )