Méteres kalács szeletek házilag készítve, réteges magyar sütemény fehér és kakaós piskótával, puncsos vajkrémmel és csokoládébevonattal. Méteres kalács

Méteres kalács

Édes sütemény Sütemény

Méteres kalács – Látványos réteges sütemény puncskrémmel és csokoládébevonattal

Méteres kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.

A Méteres kalács recept egy igazán látványos és finom magyar sütemény, amelyet fehér és kakaós piskóta, valamint puncs ízű vajkrém rétegezése tesz különlegessé. A tetején csokoládébevonat koronázza meg a süteményt, amely kiváló választás ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy bármilyen vendégváró desszertként. Ha szereted a réteges süteményeket, ezt a házi édességet mindenképp érdemes kipróbálnod.

Méteres kalács szeletek házilag készítve, réteges magyar sütemény fehér és kakaós piskótával, puncsos vajkrémmel és csokoládébevonattal.

Méteres kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Méteres kalács.
4 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Sütés/Főzés 45 minutes
Összesen 1 hour 25 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 8 főre
Kalória 1256 kcal

Hozzávalók
  

a fehér tésztához:

a kakaós tésztához:

a krémhez:

  • 2 csomag puncs ízű pudingpor főzős
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál rum aroma

a bevonáshoz:

Elkészítés
 

  • A tojásokat üssük egy nagy keverőtálba, majd adjuk hozzá a cukrot. Egy kézi mixer segítségével verjük habosra a tojásos-cukros keveréket, amíg világos színű és levegős állagú nem lesz. Ezután fokozatosan öntsük hozzá az olajat és a vizet, miközben tovább keverjük.
  • Egy másik tálban szitáljuk össze a finomlisztet, a réteslisztet és a szódabikarbónát, majd apránként keverjük hozzá a nedves alaphoz. Dolgozzuk sima tésztává.
  • Ugyanúgy járjunk el, mint a fehér tésztánál: a tojásokat verjük fel a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és a vizet. A lisztet, a réteslisztet, a szódabikarbónát és a kakaóport keverjük el külön tálban, majd dolgozzuk a tojásos keverékhez, amíg egyenletes, csomómentes tésztát nem kapunk.
  • Mindkét tésztát külön-külön öntsük sütőpapírral kibélelt őzgerinc formába. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és süssük a tésztákat 20 percig ezen a hőfokon. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 170°C-ra, és süssük további 20–30 percig, vagy amíg a tészták belseje tűpróbával ellenőrizve átsült nem lesz. Hagyjuk kihűlni a megsült piskótákat, majd borítsuk ki a formából.
  • A puncs ízű pudingport keverjük össze a cukorral. A tejet forraljuk fel egy lábosban, majd adjuk hozzá a pudingport, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre a csomagoláson szereplő utasítás szerint. Ha kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Közben a puha vajat keverjük habosra a porcukorral egy robotgép segítségével. Amikor a puding kihűlt, két részletben adjuk a vajas krémhez, és alaposan dolgozzuk össze. Végül keverjük hozzá a rum aromát is, ami kellemes, enyhén fűszeres ízt ad a krémnek.
  • A kihűlt fehér és kakaós piskótát szeleteljük fel körülbelül ujjnyi vastag szeletekre. Egy hosszúkás tálcára kezdjük el összeállítani a süteményt: kenjünk krémet az egyik szeletre, majd helyezzük rá a másik színű piskótát. Így váltogatva a fehér és a kakaós szeleteket, mindig kenve közéjük egy adag krémet, formáljunk két hosszú rudat.
  • Az elkészült rudakat szorosan csomagoljuk be alufóliába vagy folpackba, és tegyük hűtőbe legalább néhány órára, de ha tehetjük, hagyjuk pihenni egy egész éjszakán át, hogy az ízek jól összeérjenek, és a krém megszilárduljon.
  • A csokoládébevonathoz olvasszuk fel vízgőz fölött az étcsokoládét és a tejcsokoládét, majd keverjük hozzá az olajat, hogy fényesebb és könnyebben vágható legyen. A hűtőből kivett rudakat vonjuk be ezzel az olvasztott csokoládéval egyenletesen.
  • Miután a csoki kissé megdermedt, éles késsel ferdén szeleteljük fel a süteményt – így a jellegzetes csíkozás szépen kirajzolódik minden szeletben.

Jegyzet

Jó étvágyat a Méteres kalács-hoz!

Kalória

Kalória: 1256kcalSzénhidrát: 141gFehérje: 19gZsír: 71gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 21gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gKoleszterin: 262mgNátrium: 681mgKálium: 241mgRost: 4gCukor: 84gA-vitamin: 1800IUKalcium: 100mgVas: 2.3mg
Keyword Csíkos sütemény, Hagyományos magyar kalács, Klasszikus magyar sütemény, Magyar desszert, Méteres kalács, Méteres sütemény házilag, Őzgerinc sütemény, Piskóta recept, Puncs ízű krémes sütemény, Puncskrémes süti, Puncspuding, Réteges sütemény, Ünnepi sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Méteres kalács recepthez:

Mi a Méteres kalács?

A Méteres kalács egy klasszikus magyar sütemény, amelyet fehér és kakaós piskótarétegek, valamint puncs ízű vajkrém váltakozása alkot. A süteményt csokoládébevonattal vonják be, majd ferdén szeletelve látványos, csíkos mintázatot mutat. Népszerű ünnepi desszert, különösen karácsonykor és családi alkalmakra.

Miért használunk kétféle lisztet (finomliszt és rétesliszt) a piskótához?

A finomliszt biztosítja a piskóta puhaságát, míg a rétesliszt ad egy kis tartást és rugalmasságot a tésztának. A kettő kombinációja kiegyensúlyozott, szép szerkezetű piskótát eredményez, ami jól bírja a szeletelést és a krémezést is. Ez különösen fontos egy réteges sütemény, például a méteres kalács esetében.

Hogyan lehet a legjobban rétegezni a tésztát és a krémet?

A kihűlt piskótát egyforma, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felváltva helyezzük a fehér és kakaós piskótarétegeket, közéjük pedig puncs ízű vajkrémet kenünk egyenletesen. Fontos a szoros illeszkedés, hogy a réteges sütemény stabil maradjon. Ezután fóliába csomagolva tegyük hűtőbe, így lesz szépen szeletelhető és látványos a méteres kalács.

Mi a titka a szép, réteges szeletelésnek?

A szép csíkozású szeletek titka a pontos összeállításban, a megfelelő piskótaszeletelésben, és a kellően hosszú hűtési időben rejlik. Ha a sütemény egy egész éjszakát pihen a hűtőben, a krém megdermed, a szeletek összeállnak, és ferde vágásokkal tökéletes látványos szeleteket kapunk.

Történet:

A Méteres kalács egy klasszikus magyar sütemény, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakra, mint például karácsony, húsvét vagy családi összejövetelek. A sütemény nevét onnan kapta, hogy szeletelve hosszú, „méteres” hatást kelt, különösen akkor, ha több rudat egymás mellé helyezünk. A fehér és kakaós piskóta, valamint a puncs ízű krém harmonikus ízvilága és a csokoládé bevonat teszi igazán különlegessé ezt a réteges édességet. A házi készítésű méteres kalács generációk óta népszerű, nosztalgikus finomság a magyar konyhában.

Tálalás:

A méteres kalács szeletelése ferde vágásokkal történik, így mutatós, csíkos mintázatú sütemény kerül a tányérra. Érdemes jól lehűtve tálalni, hogy a vajkrém és a csokoládé bevonat megfelelő állagú maradjon. Kiválóan illik egy csésze kávé vagy tea mellé, de ünnepi asztalon is remekül mutat. A réteges sütemények kedvelőinek igazi csemege. Tálaláskor díszíthetjük kevés porcukorral, csokoládéreszelékkel vagy akár friss gyümölcsökkel is.

Ital ajánló a Méteres kalács mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös turmix: Keverjen össze friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, mint a banánt, az epret és a málnát alacsony zsírtartalmú jógurttal vagy növényi tejjel. Csempésszen bele egy kis mézet vagy agavé szirupot édesítés céljából.
  2. Kakaós tej: Egy finom csésze kakaós tej mindig öröm a gyerekeknek. Használjon valódi kakaóport és édesítse mézzel vagy agavé sziruppal.
  3. Almás „punch”: Egy kevés frissen facsart almalé, narancslé, málna vagy eper pürével keverve, jégkockákkal tálalva.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy közepes pörkölésű kávé, ami nem túl erős, de tökéletesen kiegészíti a méteres kalács ízét. Adjon hozzá egy csepp vanília kivonatot vagy használjon karamellizált cukrot az édesítéshez.
  2. Csokoládés likőr: Egy finom csokoládés likőr, akár hűtve vagy melegen is fogyasztható. Egy cseppnyi tejszínnel a tetején még dekadenssé tehető.
  3. Tea: Egy könnyű, virágos fehér tea vagy egy gazdag, édes fekete tea, mint például a Darjeeling, mindkettő kiválóan kiegészíti a sütemény ízét. Egy kevés mézzel vagy citrommal ízesíthető.

Alternatív hozzávalók:

A hagyományos puncs ízű pudingpor helyett használhatunk vaníliás vagy csokoládés pudingot is, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A vaj helyett margarin is alkalmazható a krémhez, de ez némileg megváltoztatja a sütemény állagát és ízét. A fehér piskótát akár diós, a kakaós piskótát pedig mogyorós változatra is cserélhetjük. Ha valaki nem szereti a rum aromát, kipróbálhatja narancshéjjal vagy vanília kivonattal is. A tejcsokoládé helyettesíthető étcsokoládéval, ha intenzívebb ízre vágyunk.

Egészségügyi előnyök:

Bár a méteres kalács alapvetően egy desszert, néhány hozzávalójának lehetnek kisebb egészségügyi előnyei. A tojás kiváló fehérje- és vitaminforrás, míg a tej a kalcium mellett B-vitaminokat is tartalmaz. A házilag készített süteményekben az a legjobb, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele, így adalékanyagoktól mentes édesség készülhet. A házi piskóta kevés zsírt tartalmaz, a vajkrém pedig jól helyettesíthető könnyebb alternatívákkal, például natúr krémsajttal vagy növényi alapú vajjal, ha diétásabb verziót szeretnénk. A minőségi étcsokoládé antioxidánsokat is tartalmaz, melyek jótékonyan hathatnak a szervezetre.

Variációk:

A méteres kalács receptje sokféleképpen alakítható. A klasszikus puncsos krém helyett kipróbálhatunk kávés, csokoládés vagy akár citromos tölteléket is. A piskótarétegek ízesíthetők dióval, mákos változatban is elkészíthetők, vagy akár gluténmentes liszt használatával is elkészíthetjük, hogy érzékenyek is fogyaszthassák. A tetejére készíthetünk fehércsokoládés mázat, vagy díszíthetjük színes szórócukorral a gyerekek kedvéért. Létezik sütés nélküli méteres kalács változat is, ahol a piskótát kekszes alappal helyettesítik. A házi sütemények sokoldalúsága miatt mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb verziót.

Érdekességek:

A méteres kalács elnevezése a sütemény látványos, hosszanti felépítéséből ered, bár egy rúd természetesen nem pontosan egy méter – a ferde szeletelés miatt tűnik hosszabbnak. A sütemény különlegessége a csíkos minta, amely a fehér és kakaós piskótaszeletek váltakozásából alakul ki. Eredetileg főként ünnepi alkalmakra, például lakodalmakra és keresztelőkre készült, mivel jól szeletelhető és látványos a tálalása. A klasszikus változat az 1960-as években terjedt el szélesebb körben Magyarországon, és azóta is a népszerű magyar sütemények közé tartozik. Ma már gyakran szerepel a házi sütemény receptek között, nemcsak az idősebb generációk, hanem a fiatal háziasszonyok körében is.

(össznézettség: 2 375, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése