Méteres kalács
Édes sütemény Sütemény

Méteres kalács

Méteres kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.

Méteres kalács

Méteres kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Méteres kalács.
5 csillag 1 értékelés alapján
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1256 kcal

Hozzávalók
  

a fehér tésztához:

  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

a kakaós tésztához:

  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 2 evőkanál kakaópor cukrozatlan
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

a krémhez:

  • 2 csomag puncs ízű pudingpor főzős
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál rum aroma

a bevonáshoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés
 

  • A tésztához a tojásokat a cukorral kézi mixerrel jó habosra, fehéredésig verjük. Hozzákeverjük az olajat és a vizet, majd két részletben belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát is.
  • Az őzgerinc formát sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben (az első 20 percben 200°C fokon, majd további 20-30 percig -tűpróbáig- 170°C fokon) megsütjük a tésztát.
  • Ha elkészült, akkor kihűtjük.
  • Ugyan így járunk el a kakaós tésztával is.
  • A krémhez a pudingot összekeverjük a cukorral, felforraljuk a tejet és megfőzzük benne a pudingot. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt, akkor a puha vajat kézi mixerrel habosra keverjük a porcukorral, majd két részletben a kihűlt pudinghoz keverjük és a rum aromával ízestjük.
  • Ha kihűltek a piskóták, akkor kb ujjnyi vastagra felszeleteljük őket.
  • Érdemesebb két süteményt készíteni, így könnyebben kezelhető és tárolható is.
  • Két tálcát alufóliával leterítünk majd felváltva sorakoztatjuk a sima és a kakaós piskótát, közben 1-1 evőkanálnyi krémmel összeragasztjuk őket. (sajnos nem készítettem fázis fotókat, de legközelebb pótolni fogom)
  • Érdemes egyenlően két részre elosztani a krémet is és a tésztát is. Ha készen vannak a rudak, akkor alaposan becsomagoljuk őket az alufóliába. Én még folpackba is be szoktam őket csavarni, úgy valóban szorosan össze tud állni majd a sütemény. Hűtőbe tesszük pár órára, de legjobb ha egy éjszakát is hagyjuk.
  • Legvégül már csak a csokoládét kell a tetejére varázsolnunk, amihez a csokit megolvasztjuk és az olajjal elkeverjük. A süteményeket kicsomagoljuk, majd lekenegetjük vagy leöntjük a csokoládéval. Ha egy kicsit megkötött rajta a csokoládé, akkor ferdén szeleteljük fel a süteményt, így kapja ezt a jellegzetes csíkozást.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Méteres kalács-hoz!

Nutrition

Kalória: 1256kcalSzénhidrát: 141gFehérje: 19gZsír: 71gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 21gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gKoleszterin: 262mgNátrium: 681mgKálium: 241mgÉlelmi rost: 4gCukor: 84gVitamin A: 1800IUKalcium: 100mgVas: 2.3mg
Keyword desszert, kalács, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
(össznézettség: 178, mai nézettség: 1 )