Méteres kalács – Látványos réteges sütemény puncskrémmel és csokoládébevonattal
Méteres kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.
A Méteres kalács recept egy igazán látványos és finom magyar sütemény, amelyet fehér és kakaós piskóta, valamint puncs ízű vajkrém rétegezése tesz különlegessé. A tetején csokoládébevonat koronázza meg a süteményt, amely kiváló választás ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy bármilyen vendégváró desszertként. Ha szereted a réteges süteményeket, ezt a házi édességet mindenképp érdemes kipróbálnod.
Méteres kalács
Hozzávalók
a fehér tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
a kakaós tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg rétesliszt
- 2 evőkanál kakaópor cukrozatlan
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
a krémhez:
a bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
- A tojásokat üssük egy nagy keverőtálba, majd adjuk hozzá a cukrot. Egy kézi mixer segítségével verjük habosra a tojásos-cukros keveréket, amíg világos színű és levegős állagú nem lesz. Ezután fokozatosan öntsük hozzá az olajat és a vizet, miközben tovább keverjük.
- Egy másik tálban szitáljuk össze a finomlisztet, a réteslisztet és a szódabikarbónát, majd apránként keverjük hozzá a nedves alaphoz. Dolgozzuk sima tésztává.
- Ugyanúgy járjunk el, mint a fehér tésztánál: a tojásokat verjük fel a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és a vizet. A lisztet, a réteslisztet, a szódabikarbónát és a kakaóport keverjük el külön tálban, majd dolgozzuk a tojásos keverékhez, amíg egyenletes, csomómentes tésztát nem kapunk.
- Mindkét tésztát külön-külön öntsük sütőpapírral kibélelt őzgerinc formába. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és süssük a tésztákat 20 percig ezen a hőfokon. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 170°C-ra, és süssük további 20–30 percig, vagy amíg a tészták belseje tűpróbával ellenőrizve átsült nem lesz. Hagyjuk kihűlni a megsült piskótákat, majd borítsuk ki a formából.
- A puncs ízű pudingport keverjük össze a cukorral. A tejet forraljuk fel egy lábosban, majd adjuk hozzá a pudingport, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre a csomagoláson szereplő utasítás szerint. Ha kész, vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben a puha vajat keverjük habosra a porcukorral egy robotgép segítségével. Amikor a puding kihűlt, két részletben adjuk a vajas krémhez, és alaposan dolgozzuk össze. Végül keverjük hozzá a rum aromát is, ami kellemes, enyhén fűszeres ízt ad a krémnek.
- A kihűlt fehér és kakaós piskótát szeleteljük fel körülbelül ujjnyi vastag szeletekre. Egy hosszúkás tálcára kezdjük el összeállítani a süteményt: kenjünk krémet az egyik szeletre, majd helyezzük rá a másik színű piskótát. Így váltogatva a fehér és a kakaós szeleteket, mindig kenve közéjük egy adag krémet, formáljunk két hosszú rudat.
- Az elkészült rudakat szorosan csomagoljuk be alufóliába vagy folpackba, és tegyük hűtőbe legalább néhány órára, de ha tehetjük, hagyjuk pihenni egy egész éjszakán át, hogy az ízek jól összeérjenek, és a krém megszilárduljon.
- A csokoládébevonathoz olvasszuk fel vízgőz fölött az étcsokoládét és a tejcsokoládét, majd keverjük hozzá az olajat, hogy fényesebb és könnyebben vágható legyen. A hűtőből kivett rudakat vonjuk be ezzel az olvasztott csokoládéval egyenletesen.
- Miután a csoki kissé megdermedt, éles késsel ferdén szeleteljük fel a süteményt – így a jellegzetes csíkozás szépen kirajzolódik minden szeletben.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Méteres kalács recepthez:
A Méteres kalács egy klasszikus magyar sütemény, amelyet fehér és kakaós piskótarétegek, valamint puncs ízű vajkrém váltakozása alkot. A süteményt csokoládébevonattal vonják be, majd ferdén szeletelve látványos, csíkos mintázatot mutat. Népszerű ünnepi desszert, különösen karácsonykor és családi alkalmakra.
A finomliszt biztosítja a piskóta puhaságát, míg a rétesliszt ad egy kis tartást és rugalmasságot a tésztának. A kettő kombinációja kiegyensúlyozott, szép szerkezetű piskótát eredményez, ami jól bírja a szeletelést és a krémezést is. Ez különösen fontos egy réteges sütemény, például a méteres kalács esetében.
A kihűlt piskótát egyforma, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felváltva helyezzük a fehér és kakaós piskótarétegeket, közéjük pedig puncs ízű vajkrémet kenünk egyenletesen. Fontos a szoros illeszkedés, hogy a réteges sütemény stabil maradjon. Ezután fóliába csomagolva tegyük hűtőbe, így lesz szépen szeletelhető és látványos a méteres kalács.
A szép csíkozású szeletek titka a pontos összeállításban, a megfelelő piskótaszeletelésben, és a kellően hosszú hűtési időben rejlik. Ha a sütemény egy egész éjszakát pihen a hűtőben, a krém megdermed, a szeletek összeállnak, és ferde vágásokkal tökéletes látványos szeleteket kapunk.
Történet:
A Méteres kalács egy klasszikus magyar sütemény, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakra, mint például karácsony, húsvét vagy családi összejövetelek. A sütemény nevét onnan kapta, hogy szeletelve hosszú, „méteres” hatást kelt, különösen akkor, ha több rudat egymás mellé helyezünk. A fehér és kakaós piskóta, valamint a puncs ízű krém harmonikus ízvilága és a csokoládé bevonat teszi igazán különlegessé ezt a réteges édességet. A házi készítésű méteres kalács generációk óta népszerű, nosztalgikus finomság a magyar konyhában.
Tálalás:
A méteres kalács szeletelése ferde vágásokkal történik, így mutatós, csíkos mintázatú sütemény kerül a tányérra. Érdemes jól lehűtve tálalni, hogy a vajkrém és a csokoládé bevonat megfelelő állagú maradjon. Kiválóan illik egy csésze kávé vagy tea mellé, de ünnepi asztalon is remekül mutat. A réteges sütemények kedvelőinek igazi csemege. Tálaláskor díszíthetjük kevés porcukorral, csokoládéreszelékkel vagy akár friss gyümölcsökkel is.
Ital ajánló a Méteres kalács mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcsös turmix: Keverjen össze friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, mint a banánt, az epret és a málnát alacsony zsírtartalmú jógurttal vagy növényi tejjel. Csempésszen bele egy kis mézet vagy agavé szirupot édesítés céljából.
- Kakaós tej: Egy finom csésze kakaós tej mindig öröm a gyerekeknek. Használjon valódi kakaóport és édesítse mézzel vagy agavé sziruppal.
- Almás „punch”: Egy kevés frissen facsart almalé, narancslé, málna vagy eper pürével keverve, jégkockákkal tálalva.
Felnőtteknek:
- Kávé: Egy közepes pörkölésű kávé, ami nem túl erős, de tökéletesen kiegészíti a méteres kalács ízét. Adjon hozzá egy csepp vanília kivonatot vagy használjon karamellizált cukrot az édesítéshez.
- Csokoládés likőr: Egy finom csokoládés likőr, akár hűtve vagy melegen is fogyasztható. Egy cseppnyi tejszínnel a tetején még dekadenssé tehető.
- Tea: Egy könnyű, virágos fehér tea vagy egy gazdag, édes fekete tea, mint például a Darjeeling, mindkettő kiválóan kiegészíti a sütemény ízét. Egy kevés mézzel vagy citrommal ízesíthető.
Alternatív hozzávalók:
A hagyományos puncs ízű pudingpor helyett használhatunk vaníliás vagy csokoládés pudingot is, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A vaj helyett margarin is alkalmazható a krémhez, de ez némileg megváltoztatja a sütemény állagát és ízét. A fehér piskótát akár diós, a kakaós piskótát pedig mogyorós változatra is cserélhetjük. Ha valaki nem szereti a rum aromát, kipróbálhatja narancshéjjal vagy vanília kivonattal is. A tejcsokoládé helyettesíthető étcsokoládéval, ha intenzívebb ízre vágyunk.
Egészségügyi előnyök:
Bár a méteres kalács alapvetően egy desszert, néhány hozzávalójának lehetnek kisebb egészségügyi előnyei. A tojás kiváló fehérje- és vitaminforrás, míg a tej a kalcium mellett B-vitaminokat is tartalmaz. A házilag készített süteményekben az a legjobb, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele, így adalékanyagoktól mentes édesség készülhet. A házi piskóta kevés zsírt tartalmaz, a vajkrém pedig jól helyettesíthető könnyebb alternatívákkal, például natúr krémsajttal vagy növényi alapú vajjal, ha diétásabb verziót szeretnénk. A minőségi étcsokoládé antioxidánsokat is tartalmaz, melyek jótékonyan hathatnak a szervezetre.
Variációk:
A méteres kalács receptje sokféleképpen alakítható. A klasszikus puncsos krém helyett kipróbálhatunk kávés, csokoládés vagy akár citromos tölteléket is. A piskótarétegek ízesíthetők dióval, mákos változatban is elkészíthetők, vagy akár gluténmentes liszt használatával is elkészíthetjük, hogy érzékenyek is fogyaszthassák. A tetejére készíthetünk fehércsokoládés mázat, vagy díszíthetjük színes szórócukorral a gyerekek kedvéért. Létezik sütés nélküli méteres kalács változat is, ahol a piskótát kekszes alappal helyettesítik. A házi sütemények sokoldalúsága miatt mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb verziót.
Érdekességek:
A méteres kalács elnevezése a sütemény látványos, hosszanti felépítéséből ered, bár egy rúd természetesen nem pontosan egy méter – a ferde szeletelés miatt tűnik hosszabbnak. A sütemény különlegessége a csíkos minta, amely a fehér és kakaós piskótaszeletek váltakozásából alakul ki. Eredetileg főként ünnepi alkalmakra, például lakodalmakra és keresztelőkre készült, mivel jól szeletelhető és látványos a tálalása. A klasszikus változat az 1960-as években terjedt el szélesebb körben Magyarországon, és azóta is a népszerű magyar sütemények közé tartozik. Ma már gyakran szerepel a házi sütemény receptek között, nemcsak az idősebb generációk, hanem a fiatal háziasszonyok körében is.