Bonbonmeggyes szelet
Krémes Sütemény

Bonbonmeggyes szelet

Bonbonmeggyes szelet: A csokoládé és meggy szerelmeseinek ínyencsége

Bonbonmeggyes szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Az édességek szerelmeseinek egyik legnagyobb öröme, amikor az ízek tökéletesen harmonizálnak egymással. A Bonbonmeggyes szelet egy olyan sütemény, amelyben az édes és savanykás ízek tökéletesen találkoznak, hogy a szájban kirobbanó ízexpozícióval kényeztessék az ízlelőbimbókat. Ha te is az édességimádók táborába tartozol, akkor nem hagyhatod ki a Bonbonmeggyes szeletet, amely egy igazi csemege az édességek világában.

Bonbonmeggyes szelet

Bonbonmeggyes szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bonbonmeggyes szelet.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1393 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a piskótához:

a krémhez:

a mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • olaj kevés
  • margarin

Elkészítés
 

  • A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután a tejfölt összekeverjük a tojássárgával és ezt is a lisztes keverékhez adjuk. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát, majd, mikor összeállt, nem ragacsos és nem is száraz, akkor becsomagoljuk zacskóba és a hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy pihentessük a tésztát.
  • A tésztát kétfelé vesszük és enyhén lisztezett felületen kb. 35 x 27 cm – es lappá kinyújtjuk. Vajazott, lisztezett tepsi hátán, egyenként 180 °C – os sütőben kb. 8 – 10 perc alatt megsütjük.
  • A piskótát is elkészítjük, majd a masszát egy formába öntjük és 180 °C fokon 15 perc alatt megsütjük.
  • A krémhez a tejet a liszttel felfőzzük, ha kihűlt, a porcukorral kikevert margarint és az aromát hozzákeverjük, beletesszük a lecsepegtetett meggyet, és a felkockázott piskótát.
  • A kész krémet betöltjük a két lap közé, majd bevonjuk a csokimázzal.
  • Egy éjszakát puhulni hagyjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bonbonmeggyes szelet-hez!

Nutrition

Kalória: 1393kcalSzénhidrát: 185gFehérje: 21gZsír: 63gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 18gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gKoleszterin: 277mgNátrium: 622mgKálium: 676mgÉlelmi rost: 7gCukor: 111gVitamin A: 3350IUVitamin C: 0.1mgKalcium: 240mgVas: 5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword krémes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bonbonmeggyes szelet egy igazi magyar hagyományos édesség, amely sok családi összejövetel, ünnepi alkalmak, vagy csak a hétköznapi élet édesség-igényét elégíti ki. Az a jellegzetes magyar gasztronómiai hagyomány, hogy a süteményekben gyakran használunk gyümölcsöket, különösen meggyet, mely nemcsak ízletes, hanem vitaminban is gazdag. A Bonbonmeggyes szelet különlegességét a bonbonmeggy aroma adja, amely még tovább emeli a sütemény ízét és jellegzetességét.

Tálalás:

A Bonbonmeggyes szeletet szeletekre vágva tálaljuk. A tálalásnál fontos, hogy a sütemény teljesen kihűlt legyen, hiszen így a csokoládé máz megkeményedik és szép, tiszta szeleteket tudunk vágni. A tálalásnál kiemelkedő, hogy a csokoládé, a meggy és a bonbonmeggy aroma harmonikus egyensúlyban van egymással.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha szeretnél egy egészségesebb változatot készíteni, akkor a finomított cukrot helyettesítheted mézzel vagy kókuszvirág cukorral, és a margarint kókuszolajjal vagy vajjal.
  • Ha valamilyen okból kifolyólag nem szereted vagy nem használhatsz tejet, a tej helyett használhatsz növényi tejeket, például mandula- vagy szójatejet.
  • Az étcsokoládé helyett használhatsz fehér csokoládét is a mázhoz, vagy akár egy mixet az ét- és fehér csokoládéból.
  • A lisztet teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted, ami rostban gazdagabb, vagy ha gluténmentes süteményt szeretnél, akkor használhatsz gluténmentes lisztet.

Egészségügyi előnyök:

A Bonbonmeggyes szelet hagyományosan magas cukor- és zsírtartalmú desszert, azonban néhány hozzávaló helyettesítésével egészségesebbé tehető. Például:

  • A meggy gazdag C-vitaminban, amely antioxidáns hatású és támogatja az immunrendszert. A meggyben található antociánoknak gyulladáscsökkentő hatásuk van, és segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  • Ha a finomított cukrot mézzel helyettesíted, beviszel a szervezetedbe egy természetes édesítőszert, amely számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
  • A teljes kiőrlésű liszt rostban gazdagabb, ami segít az emésztésben és a jóllakottság érzésében.

Variációk:

  • Bonbonmálnás szelet: Használhatod ezt a receptet alapul, és helyettesítheted a meggyet málnával a krémben. A málna és a csokoládé íze remekül kiegészíti egymást.
  • Diós Bonbonmeggyes szelet: Hozzáadhatsz aprított diót vagy más kedvenc diófajtádat a tésztához vagy a krémhez extra textúráért és ízért.
  • Vegán Bonbonmeggyes szelet: Cseréld le a tejet és a tojást növényi alapú alternatívákra, hogy vegán változatot készíthess.

Érdekességek:

  • A Bonbonmeggyes szelet receptjének eredete nem ismert, de a meggy és csokoládé ízkompozíció hosszú története miatt valószínűleg régi eredetű.
  • A Bonbonmeggyes szelet név a bonbonmeggy aroma felhasználásából adódik, amely a desszert egyik legfontosabb jellegzetessége és különbségtétel a hagyományos meggyes süteményekhez képest.
  • A Bonbonmeggyes szelet egyik legnagyobb kihívása a tészta és a krém közti megfelelő arány elérésében rejlik, mivel a túl vastag tészta túlságosan nehézkessé teheti a süteményt, míg a túl sok krém túlságosan édes és ragadós lehet. Ezért a jó Bonbonmeggyes szelet elkészítése művészet és tudomány egyben!
(össznézettség: 500, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating