A Cheddaros pogácsa – Az igazi ínyencség
Cheddaros pogácsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
A pogácsa a magyar konyha egyik legnépszerűbb és legismertebb sütije, amelyet legtöbbször az ünnepek alatt készítünk. Azonban, ha van egy kis szabadidőnk, miért ne készítenénk egy kis harapnivalót a hétköznapokra is? A Cheddaros pogácsa egy ínyenc változat, amelyet bármikor elkészíthetünk és garantáltan elnyeri a családunk és barátaink tetszését.
Cheddaros pogácsa
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál fekete bors őrölt
- 25 dkg cheddar sajt reszelt
- 20 dkg vaj
- 4.2 dl tej
- só
- fekete bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 230 fokra.
- Az összes hozzávalót egybe keverem, s közepes kemény tésztát fogok belőle gyúrni.
- Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem fél órára.
- Ha letelt az idő, kiveszem a tésztát és 2 cm vastagra kinyújtom lisztezett deszkán.
- Most 6-7 cm átmerőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom a pogácsákat és 15 perc alatt megsütöm .
- Még melegen amikor kiveszem a sütőből a pogácsákat megkenem vajjal és úgy fogom tálalni.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A cheddaros pogácsa nem csupán egy egyszerű sütemény, hanem egy fontos összetevője a globális gasztronómiai hagyománynak. Ez a recept gyökereit visszavezeti az amerikai Dél vidékére, ahol a pogácsa (angolul biscuit) fontos részét képezi a reggeliknek és az ebédeknek. A cheddar sajt pedig Anglia egyik jellegzetes terméke, mely már századok óta a konyhák kedvelt alapanyaga.
Az évek során a cheddaros pogácsa is változott, alkalmazkodott az aktuális ízléshez és trendekhez. A mai modern változat, amelyet most közlünk, tökéletes példája annak, hogyan tud egy hagyományos recept egyszerre maradni hű a gyökereihez, ugyanakkor megfelelni a modern gasztronómia igényeinek.
Tálalás:
Ez a cheddaros pogácsa remekül illik levesekhez vagy saláták mellé, de akár önálló étkezésként is fogyasztható egy csésze forró kávé vagy tea társaságában. Tálalhatod melegen vagy szobahőmérsékleten, némi vajjal vagy olívaolajjal megkenve. Kiváló választás lehet piknikekre, családi összejövetelekre vagy csak egy könnyű vacsorára.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs otthon cheddar sajt, használhatsz más, könnyen olvadó sajtokat is, mint a mozzarella, a gouda vagy az ementáli. A vaj helyett használhatsz margarint is, bár a vaj jellegzetes íze nélkül a pogácsa más ízvilágot kap. Ha vegetáriánus vagy, próbáld ki a receptet növényi tejfélékkel, mint az mandula- vagy szójatej. Sőt, a sütőpor helyett használhatsz sütőszódát is, de figyelj oda, hogy ekkor az ízvilág kissé megváltozhat.
Egészségügyi előnyök:
A cheddaros pogácsa bár nem számít diétás ételnek, bizonyos egészségügyi előnyökkel rendelkezik. A cheddar sajt jó kalciumforrás, ami fontos a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. A benne lévő fehérje pedig hozzájárul az izmok építéséhez és karbantartásához. Emellett a pogácsa összetevői között lévő liszt is hozzájárul a szervezet szénhidrát- és rostszükségletének fedezéséhez.
Variációk:
A cheddaros pogácsa sokféle módon variálható. Baconnel, sonkával vagy más húsokkal gazdagíthatod az ízvilágát. Növényi alapanyagokat, például fűszernövényeket (pl. petrezselyem, bazsalikom) vagy szárított paradicsomot is hozzáadhatsz. Sőt, különböző sajtfajtákkal is kísérletezhetsz, mint a gorgonzola, a feta vagy a camembert, hogy még izgalmasabb legyen az étel.
Érdekességek:
A cheddaros pogácsa, bár eredetileg Amerikából származik, mára már számos országban népszerűvé vált. Egyes helyeken a hagyományos receptet továbbfejlesztették, így jöttek létre az olyan variációk, mint a baconos cheddaros pogácsa vagy a fokhagymás cheddaros pogácsa.
A pogácsa szó eredetileg a középkori latin „buccellatum”-ból származik, amely jelentése ‘harapnivaló’, vagy ‘kis falat’. Ez a szó a középkori Európában használt szláv nyelvekből került a magyarba, ahol az idők során pogácsa formává alakult.
A cheddar sajtot pedig a 12. században kezdték előállítani Angliában, és mára a világ egyik legnépszerűbb sajtfajtájává vált. Eredetileg csak a Cheddar falu környékén állították elő (innen a neve), de mára már számos országban gyártják. A legjobb cheddar sajtokat hosszú érlelés után, akár több évig is, állítják elő.