Tányéron szervírozott Bakonyi csirkemell sárgás-narancsos mártásban, mellette világosbarna, szemcsés körettel, díszítve egy friss petrezselyemlevéllel. Bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell

Csirke Szárnyas

Bakonyi csirkemell: a klasszikus ízek varázsa

Bakonyi csirkemell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Bakonyi csirkemell egy olyan hagyományos magyar étel, ami számos változatban megtalálható a hazai konyhákban. Az eredeti recept szerint, csirkemellfiléből, gombából és tejfölből készül, de számos variációban elkészíthető, az ízlésvilágtól függően. Ebben a cikkben megismerkedhetünk az eredeti recepttel és pár újragondolt verziójával is.

Tányéron szervírozott Bakonyi csirkemell sárgás-narancsos mártásban, mellette világosbarna, szemcsés körettel, díszítve egy friss petrezselyemlevéllel.

Bakonyi csirkemell

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bakonyi csirkemell.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 550 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A két csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiveregetjük, megsózzuk, és az olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, a lábosból kiemeljük.
  • A visszamaradó olajban közepes lángon, kevergetve aranysárgára sütjük a finomra vágott hagymát, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és azonnal – mielőtt a paprika megéghetne – felöntjük 5 dl vízzel. 1 kiskanál sót beleszórunk, a présen áttört fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát fölaprítjuk, az ízes léhez adjuk. A csirkecsontot is beletesszük és lefödve, közepes lángon 30 percig főzzük.
  • Ez alatt a gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk.
  • A paprikás lét átszűrjük, a csont kivételével át is törjük – de az is jó, ha a csontot kivesszük, a lét pedig turmixoljuk -, majd újra a tűzre tesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 5 dl legyen.
  • A gombát hozzáadjuk, fölforraljuk, lefödve, kis lángon 10 percig főzzük.
  • A lisztet a tejföllel és tejszínnel simára keverjük, kevés forró paprikás lét hozzáadunk, majd az egészet a gombához öntjük.
  • A cseresznyepaprikával tüzesítjük, és néhányszor megkeverve 2-3 percig forraljuk, ez alatt mártássűrűségű lesz. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Galuskával kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bakonyi csirkemell-hez!

Tápérték

Kalória: 550kcalSzénhidrát: 13gFehérje: 48gZsír: 34gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 175mgNátrium: 564mgKálium: 1338mgÉlelmi rost: 3gCukor: 6gVitamin A: 2300IUVitamin C: 51mgKalcium: 83mgVas: 3mg
Keyword Cseresznyepaprika, csirkemell, fokhagyma, Fűszerpaprika, Galuska, gomba, Köménymag, Liszt, olaj, paprika, paradicsom, só, Tejföl, tejszín, Víz, vöröshagyma
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bakonyi csirkemell recepthez:

Mi a Bakonyi csirkemell?

A Bakonyi csirkemell egy ízletes, magyaros fogás, amely fűszeres, paprikás mártásban párolt csirkemellből és gombából áll. Gyakran tejföllel és tejszínnel dúsítva készül, és hagyományosan galuskával szolgálják fel. A recept kulcsa a friss hozzávalók és a gazdag, krémes mártás.

Milyen típusú csirkemellet használjak a receptben?

A legjobb választás a friss, bőr nélküli, csont nélküli csirkemell. Ha vastagabb darabokat használsz, akkor vékonyabbra verheted őket az egyenletes sütés érdekében.

Milyen típusú gombát ajánlanak a receptben?

Általában bármilyen friss gomba megfelel, de a leggyakrabban használt a csiperke vagy a barna gomba. A lényeg a frissesség és a jó minőség.

Mennyire fontos a cseresznyepaprika használata?

A cseresznyepaprika jellegzetes ízt ad a mártásnak, de ha nem áll rendelkezésre, helyettesíthető édes vagy csípős pirospaprikával az ízlés szerint.

Lehet-e előre elkészíteni ezt az ételt?

gen, a Bakonyi csirkemell jól tárolható és újramelegíthető. Az ízek még jobban összeérnek a tárolás során. Csak győződj meg róla, hogy megfelelően hűtöd és biztonságosan melegíted fel.

Milyen körettel tálaljam?

Hagyományosan galuskával tálalják, de jól illik hozzá rizs, tészta vagy akár egy könnyű saláta is.

Hogyan lehet a receptet gluténmentesen elkészíteni?

A liszt helyett használhatsz gluténmentes lisztkeveréket, és győződj meg róla, hogy a többi összetevő is gluténmentes.

Történet:

A Bakonyi csirkemell egy hagyományos magyar étel, amely a Bakony hegység vidékéről ered. A fogás nevét innen kapta, és azóta is népszerű maradt az országban. A recept alapját a csirkemell szeletek adják, amelyeket egy ízletes, fűszeres szószban főzünk. A zöldségek, mint például a paprika, a paradicsom és a gomba, gazdagítják az étel ízét és textúráját. A tejföl és a tejszín pedig krémes alapot képeznek a szószhoz. A Bakonyi csirkemell ízletes, könnyű és tápláló fogás, amelyet gyakran tálalnak rizzsel vagy tésztával.

Tálalás:

A Bakonyi csirkemell tálalása egyszerű, de ínycsiklandó lehet. A leggyakoribb módja, hogy a forró csirkemell és a sűrű szósz mellett tálaljunk rizzset vagy tésztát. A rizst vagy tésztát szokás a csirkemell alá helyezni, majd a szószt ráönteni. Ez a fogás jól mutat egy tálaló tányéron, és friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy snidlinggel szokták díszíteni. Az étel kísérhető salátával vagy savanyúsággal is, hogy még változatosabbá tegyük az ízeket.

Ital ajánló a Bakonyi csirkemell mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-Málna Gyümölcsital: Frissítő, édes ízű, egészséges, és jól harmonizál a csirke ízével.
  2. Citromos Ásványvíz: Egy könnyű, szénsavas ital, ami segít megemészteni a sűrű, krémes ételt.
  3. Barackos Joghurt Ital: Könnyű, de krémes ízélmény, ami jól kiegészíti a Bakonyi csirkemell ízét.
  4. Házilag Készített Limonádé: Frissítő, egyszerűen elkészíthető, és a gyerekek is szeretik.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy Chardonnay, jól kiegészíti a csirkét és a krémes mártást.
  2. Pilsner Típusú Sör: A könnyed, de karakteres íz jól harmonizál a csirke és a gombás ízekkel.
  3. Rozébor: Egy könnyű rozé izgalmas választás lehet, különösen nyári estéken.
  4. Gyömbéres Sör (Alkoholmentes verzióban is elérhető): Egyedi ízvilágú, ami izgalmas kiegészítője lehet az ételnek.

Ezek az italok mind remekül kiegészítik a Bakonyi csirkemell ízét, és kellemes étkezési élményt biztosítanak minden korosztály számára.

Alternatív hozzávalók:

A Bakonyi csirkemell receptjét számos módosítással és variációval lehet készíteni, hogy az ízlésedhez és az elképzeléseidhez igazodjon. Néhány alternatív hozzávaló, amelyeket felhasználhatsz:

  • Hús: Ha nem szereted a csirkemellet, helyettesítheted más húsfajtával, például pulykamellel vagy sertéshússal.
  • Zöldségek: A receptben szereplő zöldségeken kívül más zöldségeket is felhasználhatsz, például cukkinit vagy padlizsánt.
  • Fűszerek: Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, hogy más ízeket kapj. Például hozzáadhatsz oregánót, rozmaringot vagy bazsalikomot.
  • Tejföl és tejszín: Ha szeretnéd könnyebbé tenni az ételt, használhatsz light tejfölt vagy tejszínt.
  • Szósz sűrítése: Ha szeretnéd sűrűbbé tenni a szószt, használhatsz kukoricalisztet vagy keményítőt.

Egészségügyi előnyök:

A Bakonyi csirkemell egy egészséges étel lehet, ha megfelelően elkészítjük és kiegyensúlyozott étrendben fogyasztjuk. Néhány egészségügyi előnye a következők lehetnek:

  1. Csirkemell: A csirkemell sovány fehérjeforrás, ami hozzájárulhat az izomépítéshez és fenntartáshoz. Továbbá, a csirkemell alacsony zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik.
  2. Zöldségek: A receptben szereplő zöldségek, mint a paprika, paradicsom és gomba, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Ezek segíthetnek a megfelelő emésztésben, az immunrendszer erősítésében és általános egészségünk fenntartásában.
  3. Fűszerek: Az ízesítő fűszerek, mint a fűszerpaprika, köménymag és fokhagyma, nem csak ízletesek, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkeznek. Például a fokhagyma antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású lehet, míg a köménymag segíthet az emésztési problémák enyhítésében.

Variációk:

A Bakonyi csirkemell receptje sokféleképpen variálható, hogy még izgalmasabb és változatosabb ízeket kapjunk. Néhány variációs lehetőség:

  1. Pikáns változat: Adj hozzá egy kis csípősséget a recepthez, például chili paprikával vagy Cayenne borssal.
  2. Zöldség variációk: Kísérletezz más zöldségekkel, mint például cukkini, brokkoli vagy sárgarépa. Változatosabbá teheti az ételt és gazdagabbá teszi a tápanyagokat.
  3. Tejszínes változat: Ha szereted a gazdagabb és krémesebb ízeket, adj hozzá több tejszínt vagy tejfölt a szószhoz.
  4. Grill változat: Ha szeretnéd még ropogósabbá és ízletesebbé tenni a csirkemellet, grillezheted is. Ez ad egy különleges ízt és textúrát az ételnek.
  5. Vegetáriánus változat: Ha nem fogyasztasz húst, helyettesítheted a csirkemellet tofuval vagy gombával, és használhatsz növényi alapú tejszínt vagy tejfölt a szószhoz.

Érdekességek:

  • A Bakonyi csirkemell egy népszerű étel a magyar konyhában, és gyakran tálalják családi összejöveteleken és ünnepi alkalmakkor.
  • A recept neve a Bakony hegyvidékről származik, ami a Dunántúl egyik gyönyörű tájegysége Magyarországon.
  • A Bakonyi csirkemell egyik jellegzetessége a fűszeres szósz, amelyet fűszerpaprikával és más ízesítőkkel készítenek. Ez adja az étel jellegzetes ízét és színét.
  • A Bakonyi csirkemell könnyen elkészíthető és viszonylag gyorsan főzhető, így ideális választás lehet a mindennapi étkezésekhez is.
  • A recept könnyen alkalmazkodik a személyes ízléshez és táplálkozási preferenciákhoz, így könnyen testre szabható a saját igényeid szerint.
  • A Bakonyi csirkemell gazdag ízekkel és tápanyagokkal teli fogás, amely egyensúlyt teremt a fehérjék, zöldségek és fűszerek között, hogy ízletes és tápláló étkezést nyújtson.
(össznézettség: 665, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése