Bakonyi csirkemell: a klasszikus ízek varázsa
Bakonyi csirkemell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Bakonyi csirkemell egy olyan hagyományos magyar étel, ami számos változatban megtalálható a hazai konyhákban. Az eredeti recept szerint, csirkemellfiléből, gombából és tejfölből készül, de számos variációban elkészíthető, az ízlésvilágtól függően. Ebben a cikkben megismerkedhetünk az eredeti recepttel és pár újragondolt verziójával is.
Bakonyi csirkemell
Hozzávalók
- 80 dkg csirkemell
- 4 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál köménymag őrölt
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 40 dkg gomba
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 1 kiskanál cseresznyepaprika darált
- só
Elkészítés
- A két csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiveregetjük, megsózzuk, és az olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, a lábosból kiemeljük.
- A visszamaradó olajban közepes lángon, kevergetve aranysárgára sütjük a finomra vágott hagymát, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és azonnal – mielőtt a paprika megéghetne – felöntjük 5 dl vízzel. 1 kiskanál sót beleszórunk, a présen áttört fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát fölaprítjuk, az ízes léhez adjuk. A csirkecsontot is beletesszük és lefödve, közepes lángon 30 percig főzzük.
- Ez alatt a gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk.
- A paprikás lét átszűrjük, a csont kivételével át is törjük – de az is jó, ha a csontot kivesszük, a lét pedig turmixoljuk -, majd újra a tűzre tesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 5 dl legyen.
- A gombát hozzáadjuk, fölforraljuk, lefödve, kis lángon 10 percig főzzük.
- A lisztet a tejföllel és tejszínnel simára keverjük, kevés forró paprikás lét hozzáadunk, majd az egészet a gombához öntjük.
- A cseresznyepaprikával tüzesítjük, és néhányszor megkeverve 2-3 percig forraljuk, ez alatt mártássűrűségű lesz. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Galuskával kínáljuk.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Bakonyi csirkemell recepthez:
A Bakonyi csirkemell egy ízletes, magyaros fogás, amely fűszeres, paprikás mártásban párolt csirkemellből és gombából áll. Gyakran tejföllel és tejszínnel dúsítva készül, és hagyományosan galuskával szolgálják fel. A recept kulcsa a friss hozzávalók és a gazdag, krémes mártás.
A legjobb választás a friss, bőr nélküli, csont nélküli csirkemell. Ha vastagabb darabokat használsz, akkor vékonyabbra verheted őket az egyenletes sütés érdekében.
Általában bármilyen friss gomba megfelel, de a leggyakrabban használt a csiperke vagy a barna gomba. A lényeg a frissesség és a jó minőség.
A cseresznyepaprika jellegzetes ízt ad a mártásnak, de ha nem áll rendelkezésre, helyettesíthető édes vagy csípős pirospaprikával az ízlés szerint.
gen, a Bakonyi csirkemell jól tárolható és újramelegíthető. Az ízek még jobban összeérnek a tárolás során. Csak győződj meg róla, hogy megfelelően hűtöd és biztonságosan melegíted fel.
Hagyományosan galuskával tálalják, de jól illik hozzá rizs, tészta vagy akár egy könnyű saláta is.
A liszt helyett használhatsz gluténmentes lisztkeveréket, és győződj meg róla, hogy a többi összetevő is gluténmentes.
Történet:
A Bakonyi csirkemell egy hagyományos magyar étel, amely a Bakony hegység vidékéről ered. A fogás nevét innen kapta, és azóta is népszerű maradt az országban. A recept alapját a csirkemell szeletek adják, amelyeket egy ízletes, fűszeres szószban főzünk. A zöldségek, mint például a paprika, a paradicsom és a gomba, gazdagítják az étel ízét és textúráját. A tejföl és a tejszín pedig krémes alapot képeznek a szószhoz. A Bakonyi csirkemell ízletes, könnyű és tápláló fogás, amelyet gyakran tálalnak rizzsel vagy tésztával.
Tálalás:
A Bakonyi csirkemell tálalása egyszerű, de ínycsiklandó lehet. A leggyakoribb módja, hogy a forró csirkemell és a sűrű szósz mellett tálaljunk rizzset vagy tésztát. A rizst vagy tésztát szokás a csirkemell alá helyezni, majd a szószt ráönteni. Ez a fogás jól mutat egy tálaló tányéron, és friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy snidlinggel szokták díszíteni. Az étel kísérhető salátával vagy savanyúsággal is, hogy még változatosabbá tegyük az ízeket.
Ital ajánló a Bakonyi csirkemell mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-Málna Gyümölcsital: Frissítő, édes ízű, egészséges, és jól harmonizál a csirke ízével.
- Citromos Ásványvíz: Egy könnyű, szénsavas ital, ami segít megemészteni a sűrű, krémes ételt.
- Barackos Joghurt Ital: Könnyű, de krémes ízélmény, ami jól kiegészíti a Bakonyi csirkemell ízét.
- Házilag Készített Limonádé: Frissítő, egyszerűen elkészíthető, és a gyerekek is szeretik.
Felnőtteknek:
- Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy Chardonnay, jól kiegészíti a csirkét és a krémes mártást.
- Pilsner Típusú Sör: A könnyed, de karakteres íz jól harmonizál a csirke és a gombás ízekkel.
- Rozébor: Egy könnyű rozé izgalmas választás lehet, különösen nyári estéken.
- Gyömbéres Sör (Alkoholmentes verzióban is elérhető): Egyedi ízvilágú, ami izgalmas kiegészítője lehet az ételnek.
Ezek az italok mind remekül kiegészítik a Bakonyi csirkemell ízét, és kellemes étkezési élményt biztosítanak minden korosztály számára.
Alternatív hozzávalók:
A Bakonyi csirkemell receptjét számos módosítással és variációval lehet készíteni, hogy az ízlésedhez és az elképzeléseidhez igazodjon. Néhány alternatív hozzávaló, amelyeket felhasználhatsz:
- Hús: Ha nem szereted a csirkemellet, helyettesítheted más húsfajtával, például pulykamellel vagy sertéshússal.
- Zöldségek: A receptben szereplő zöldségeken kívül más zöldségeket is felhasználhatsz, például cukkinit vagy padlizsánt.
- Fűszerek: Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, hogy más ízeket kapj. Például hozzáadhatsz oregánót, rozmaringot vagy bazsalikomot.
- Tejföl és tejszín: Ha szeretnéd könnyebbé tenni az ételt, használhatsz light tejfölt vagy tejszínt.
- Szósz sűrítése: Ha szeretnéd sűrűbbé tenni a szószt, használhatsz kukoricalisztet vagy keményítőt.
Egészségügyi előnyök:
A Bakonyi csirkemell egy egészséges étel lehet, ha megfelelően elkészítjük és kiegyensúlyozott étrendben fogyasztjuk. Néhány egészségügyi előnye a következők lehetnek:
- Csirkemell: A csirkemell sovány fehérjeforrás, ami hozzájárulhat az izomépítéshez és fenntartáshoz. Továbbá, a csirkemell alacsony zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik.
- Zöldségek: A receptben szereplő zöldségek, mint a paprika, paradicsom és gomba, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Ezek segíthetnek a megfelelő emésztésben, az immunrendszer erősítésében és általános egészségünk fenntartásában.
- Fűszerek: Az ízesítő fűszerek, mint a fűszerpaprika, köménymag és fokhagyma, nem csak ízletesek, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkeznek. Például a fokhagyma antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású lehet, míg a köménymag segíthet az emésztési problémák enyhítésében.
Variációk:
A Bakonyi csirkemell receptje sokféleképpen variálható, hogy még izgalmasabb és változatosabb ízeket kapjunk. Néhány variációs lehetőség:
- Pikáns változat: Adj hozzá egy kis csípősséget a recepthez, például chili paprikával vagy Cayenne borssal.
- Zöldség variációk: Kísérletezz más zöldségekkel, mint például cukkini, brokkoli vagy sárgarépa. Változatosabbá teheti az ételt és gazdagabbá teszi a tápanyagokat.
- Tejszínes változat: Ha szereted a gazdagabb és krémesebb ízeket, adj hozzá több tejszínt vagy tejfölt a szószhoz.
- Grill változat: Ha szeretnéd még ropogósabbá és ízletesebbé tenni a csirkemellet, grillezheted is. Ez ad egy különleges ízt és textúrát az ételnek.
- Vegetáriánus változat: Ha nem fogyasztasz húst, helyettesítheted a csirkemellet tofuval vagy gombával, és használhatsz növényi alapú tejszínt vagy tejfölt a szószhoz.
Érdekességek:
- A Bakonyi csirkemell egy népszerű étel a magyar konyhában, és gyakran tálalják családi összejöveteleken és ünnepi alkalmakkor.
- A recept neve a Bakony hegyvidékről származik, ami a Dunántúl egyik gyönyörű tájegysége Magyarországon.
- A Bakonyi csirkemell egyik jellegzetessége a fűszeres szósz, amelyet fűszerpaprikával és más ízesítőkkel készítenek. Ez adja az étel jellegzetes ízét és színét.
- A Bakonyi csirkemell könnyen elkészíthető és viszonylag gyorsan főzhető, így ideális választás lehet a mindennapi étkezésekhez is.
- A recept könnyen alkalmazkodik a személyes ízléshez és táplálkozási preferenciákhoz, így könnyen testre szabható a saját igényeid szerint.
- A Bakonyi csirkemell gazdag ízekkel és tápanyagokkal teli fogás, amely egyensúlyt teremt a fehérjék, zöldségek és fűszerek között, hogy ízletes és tápláló étkezést nyújtson.