Recept Bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell: a klasszikus ízek varázsa

Bakonyi csirkemell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Bakonyi csirkemell egy olyan hagyományos magyar étel, ami számos változatban megtalálható a hazai konyhákban. Az eredeti recept szerint, csirkemellfiléből, gombából és tejfölből készül, de számos variációban elkészíthető, az ízlésvilágtól függően. Ebben a cikkben megismerkedhetünk az eredeti recepttel és pár újragondolt verziójával is.

Bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bakonyi csirkemell.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 550 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A két csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, és 4-4 szeletre vágjuk. Kissé kiveregetjük, megsózzuk, és az olajban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, a lábosból kiemeljük.
  • A visszamaradó olajban közepes lángon, kevergetve aranysárgára sütjük a finomra vágott hagymát, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és azonnal – mielőtt a paprika megéghetne – felöntjük 5 dl vízzel. 1 kiskanál sót beleszórunk, a présen áttört fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát fölaprítjuk, az ízes léhez adjuk. A csirkecsontot is beletesszük és lefödve, közepes lángon 30 percig főzzük.
  • Ez alatt a gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágjuk.
  • A paprikás lét átszűrjük, a csont kivételével át is törjük – de az is jó, ha a csontot kivesszük, a lét pedig turmixoljuk -, majd újra a tűzre tesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy összesen 5 dl legyen.
  • A gombát hozzáadjuk, fölforraljuk, lefödve, kis lángon 10 percig főzzük.
  • A lisztet a tejföllel és tejszínnel simára keverjük, kevés forró paprikás lét hozzáadunk, majd az egészet a gombához öntjük.
  • A cseresznyepaprikával tüzesítjük, és néhányszor megkeverve 2-3 percig forraljuk, ez alatt mártássűrűségű lesz. Tálaláskor a húst a paprikás gombamártásban megforrósítjuk. Galuskával kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bakonyi csirkemell-hez!

Nutrition

Kalória: 550kcalSzénhidrát: 13gFehérje: 48gZsír: 34gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 175mgNátrium: 564mgKálium: 1338mgÉlelmi rost: 3gCukor: 6gVitamin A: 2300IUVitamin C: 51mgKalcium: 83mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword csirke, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bakonyi csirkemell egy hagyományos magyar étel, amely a Bakony hegység vidékéről ered. A fogás nevét innen kapta, és azóta is népszerű maradt az országban. A recept alapját a csirkemell szeletek adják, amelyeket egy ízletes, fűszeres szószban főzünk. A zöldségek, mint például a paprika, a paradicsom és a gomba, gazdagítják az étel ízét és textúráját. A tejföl és a tejszín pedig krémes alapot képeznek a szószhoz. A Bakonyi csirkemell ízletes, könnyű és tápláló fogás, amelyet gyakran tálalnak rizzsel vagy tésztával.

Tálalás:

A Bakonyi csirkemell tálalása egyszerű, de ínycsiklandó lehet. A leggyakoribb módja, hogy a forró csirkemell és a sűrű szósz mellett tálaljunk rizzset vagy tésztát. A rizst vagy tésztát szokás a csirkemell alá helyezni, majd a szószt ráönteni. Ez a fogás jól mutat egy tálaló tányéron, és friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy snidlinggel szokták díszíteni. Az étel kísérhető salátával vagy savanyúsággal is, hogy még változatosabbá tegyük az ízeket.

Alternatív hozzávalók:

A Bakonyi csirkemell receptjét számos módosítással és variációval lehet készíteni, hogy az ízlésedhez és az elképzeléseidhez igazodjon. Néhány alternatív hozzávaló, amelyeket felhasználhatsz:

  • Hús: Ha nem szereted a csirkemellet, helyettesítheted más húsfajtával, például pulykamellel vagy sertéshússal.
  • Zöldségek: A receptben szereplő zöldségeken kívül más zöldségeket is felhasználhatsz, például cukkinit vagy padlizsánt.
  • Fűszerek: Kísérletezhetsz más fűszerekkel is, hogy más ízeket kapj. Például hozzáadhatsz oregánót, rozmaringot vagy bazsalikomot.
  • Tejföl és tejszín: Ha szeretnéd könnyebbé tenni az ételt, használhatsz light tejfölt vagy tejszínt.
  • Szósz sűrítése: Ha szeretnéd sűrűbbé tenni a szószt, használhatsz kukoricalisztet vagy keményítőt.

Egészségügyi előnyök:

A Bakonyi csirkemell egy egészséges étel lehet, ha megfelelően elkészítjük és kiegyensúlyozott étrendben fogyasztjuk. Néhány egészségügyi előnye a következők lehetnek:

  1. Csirkemell: A csirkemell sovány fehérjeforrás, ami hozzájárulhat az izomépítéshez és fenntartáshoz. Továbbá, a csirkemell alacsony zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik.
  2. Zöldségek: A receptben szereplő zöldségek, mint a paprika, paradicsom és gomba, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Ezek segíthetnek a megfelelő emésztésben, az immunrendszer erősítésében és általános egészségünk fenntartásában.
  3. Fűszerek: Az ízesítő fűszerek, mint a fűszerpaprika, köménymag és fokhagyma, nem csak ízletesek, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkeznek. Például a fokhagyma antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású lehet, míg a köménymag segíthet az emésztési problémák enyhítésében.

Variációk:

A Bakonyi csirkemell receptje sokféleképpen variálható, hogy még izgalmasabb és változatosabb ízeket kapjunk. Néhány variációs lehetőség:

  1. Pikáns változat: Adj hozzá egy kis csípősséget a recepthez, például chili paprikával vagy Cayenne borssal.
  2. Zöldség variációk: Kísérletezz más zöldségekkel, mint például cukkini, brokkoli vagy sárgarépa. Változatosabbá teheti az ételt és gazdagabbá teszi a tápanyagokat.
  3. Tejszínes változat: Ha szereted a gazdagabb és krémesebb ízeket, adj hozzá több tejszínt vagy tejfölt a szószhoz.
  4. Grill változat: Ha szeretnéd még ropogósabbá és ízletesebbé tenni a csirkemellet, grillezheted is. Ez ad egy különleges ízt és textúrát az ételnek.
  5. Vegetáriánus változat: Ha nem fogyasztasz húst, helyettesítheted a csirkemellet tofuval vagy gombával, és használhatsz növényi alapú tejszínt vagy tejfölt a szószhoz.

Érdekességek:

  • A Bakonyi csirkemell egy népszerű étel a magyar konyhában, és gyakran tálalják családi összejöveteleken és ünnepi alkalmakkor.
  • A recept neve a Bakony hegyvidékről származik, ami a Dunántúl egyik gyönyörű tájegysége Magyarországon.
  • A Bakonyi csirkemell egyik jellegzetessége a fűszeres szósz, amelyet fűszerpaprikával és más ízesítőkkel készítenek. Ez adja az étel jellegzetes ízét és színét.
  • A Bakonyi csirkemell könnyen elkészíthető és viszonylag gyorsan főzhető, így ideális választás lehet a mindennapi étkezésekhez is.
  • A recept könnyen alkalmazkodik a személyes ízléshez és táplálkozási preferenciákhoz, így könnyen testre szabható a saját igényeid szerint.
  • A Bakonyi csirkemell gazdag ízekkel és tápanyagokkal teli fogás, amely egyensúlyt teremt a fehérjék, zöldségek és fűszerek között, hogy ízletes és tápláló étkezést nyújtson.
(össznézettség: 515, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating