Legényfogó leves Legényfogó leves

Legényfogó leves

Húsleves Levesek

Legényfogó leves: A magyar konyha igazi kincse

Legényfogó leves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A legényfogó leves nem csak a nevében különleges, hanem az ízében és az elkészítésében is. Ez a gazdag és ízletes fogás egy igazi magyar klasszikus, ami nem csak a legényeket, de a család minden tagját az asztal köré csalogatja. Ebben a levesben egyesülnek a friss zöldségek, a szaftos csirke és a krémes tejtermékek, melyek együttesen egy felejthetetlen ízélményt nyújtanak. Tökéletes választás ebédre vagy vacsorára, hiszen egyszerre kényezteti a szemet és az ízlelőbimbókat. Készítse el, és meglátja, nem fog csalódni!

Legényfogó leves

Legényfogó leves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Legényfogó leves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 645 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát.
  • Rárakjuk a kis kockára vágott húst.
  • Kifehéredés után hozzáadjuk az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket, majd a borsót, répát, zellert, gyökeret. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel és húslével.
  • Ha minden belevaló megpuhult, akkor tesszük bele a hússal azonos méretűre darabolt májakat. Forrástól számított 5 percig főzzük vele.
  • Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt. Ízesítjük egy teáskanálnyi szárított tárkonnyal.
  • Újra felforralás után levesszük a tűzről a levest, majd pár perc elteltével belekeverjük a citromlevet.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Legényfogó leves-hez!

Tápérték

Kalória: 645kcalSzénhidrát: 21gFehérje: 36gZsír: 47gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 1gKoleszterin: 401mgNátrium: 1498mgKálium: 943mgÉlelmi rost: 4gCukor: 10gVitamin A: 10325IUVitamin C: 41mgKalcium: 135mgVas: 9mg
Keyword leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A legényfogó leves neve sokak számára kíváncsivá teszi, hogy mi állhat mögötte. A recept, mint sok más magyar klasszikus, vidéki házakból és családi összejövetelekből származik. A név eredetére többféle teória is létezik, de az egyik legnépszerűbb az, hogy a leves erőteljes ízei és tápláló hatása miatt „legényfogó” hatással van, mivel gyorsan az asztalhoz vonzza a család férfi tagjait. A legényfogó leves a magyar konyha egyik csillaga, amely hagyomány és innováció tökéletes egyvelege.

Tálalás:

A legényfogó leves tálalása is lehetőséget kínál a kreativitásra. Egy szelet friss, ropogós kenyérrel vagy egy marék friss petrezselyemmel megszórva azonnal feldobható. A leves kiválóan illik friss házi kenyérrel vagy akár tejföllel is, amivel tovább gazdagíthatjuk az ízvilágát. A tálalásnál használhatunk díszes fazekat vagy tálakat, hogy még vonzóbbá tegyük ezt a már amúgy is ínycsiklandozó ételt.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Gyümölcslevek és Smoothie-k:
  • Almalevé: Frissítő és egészséges, jól passzol a leves gazdag ízéhez.
  • Eper-Banán Smoothie: Egy kis édesség a leves után, amely tele van vitaminokkal.
Teák:
  • Kamilla tea: Nyugtató hatású és finom, jó választás, ha a leves után egy kis pihenésre van szükség.

Felnőtteknek:

Borok:
  • Fehérbor, például Olaszrizling vagy Chardonnay: A könnyed, gyümölcsös ízek jól kiegészítik a leves gazdag zöldség- és húsaromáit.
Sörök:
  • Világos lager: A sör frissítő és könnyed, jól illik a leveshez, de nem nyomja el az ízeit.
Alkoholmentes:
  • Mézes Gyömbér Víz: Ha valami egyedit és fűszereset szeretnénk, ez a mézes gyömbér víz kiváló választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

A recept hozzávalói természetesen variálhatók az elérhetőség vagy a diétás korlátozások alapján.

  • A csirkemell helyett használhatunk pulykamellet vagy marhahúst is.
  • A főzőtejszín helyett kókusztejszín vagy más növényi alapú tejszín is használható.
  • A tejföl helyettesíthető joghurttal vagy növényi alapú „tejföllel” a laktózérzékenyek vagy vegánok számára.
  • Tárkony helyett használhatunk más fűszernövényeket is, például bazsalikomot vagy oregánót, az ízvilág finomítása érdekében.

Egészségügyi előnyök:

A legényfogó leves nem csak finom, de egészséges is. A benne lévő zöldborsó és vegyes zöldségek jó forrásai a rostnak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A csirke hozzájárul a magas fehérjetartalomhoz, mely szükséges az izmok építéséhez és fenntartásához. A csirkemáj pedig gazdag vasban és B-vitaminokban. A főzőtejszín és a tejföl moderált fogyasztása kalciummal és egyéb esszenciális zsírsavakkal láthatja el a szervezetet. Természetesen, mint minden ételnél, a mértékkel való bánás itt is fontos.

Variációk:

  1. Vegetáriánus verzió: Hús nélkül, zöldséglevessel és tofuval vagy más vegetáriánus húsalternatívával.
  2. Tenger gyümölcseivel: Csirke helyett kagylót, rákot vagy halat használva.
  3. Krémesebb verzió: A levest egy botmixerrel pürésítve és extra tejföl vagy főzőtejszín hozzáadásával.
  4. Spicy verzió: Extra csípős paprikával vagy chilivel azok számára, akik szeretik az erős ízeket.

Érdekességek:

  1. Népi hiedelmek: Sokan hisznek abban, hogy a levesnek „varázserői” vannak, és képes az emberek szívét meghódítani. Persze, ez csak népi hiedelem, de aki kóstolta, az tudja, van benne valami.
  2. Évszakok: Bár a legényfogó leves tipikusan téli ételnek számít, könnyedén átvariálható nyári verziónak is, ha könnyebb zöldségeket és kevesebb tejszínt használunk.
  3. Népszerűség: A leves egyre népszerűbbé válik a modern gasztronómiában is, nem ritka, hogy „gourmet” változataival is találkozni éttermekben.
(össznézettség: 627, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating