Erdélyi fatányéros Erdélyi fatányéros

Erdélyi fatányéros

Húsételek Marha

Az Erdélyi Fatányéros Varázslata – Ízorgia a történelem Árnyékában

Erdélyi fatányéros recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

Az Erdélyi fatányéros egy igazi kulináris élmény, amely hódító útjára indult és egyre több ember asztalára kerül napjainkban is. Ez a hagyományos erdélyi étel egy igazi ízkavalkád, amelyben a húsok és zöldségek együtt képeznek egy tökéletes harmóniát, melyet a fűszerek egészítenek ki tökéletesen.

Erdélyi fatányéros

Erdélyi fatányéros

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Erdélyi fatányéros.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1046 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Mindegyik húsból négy szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük, megsózzuk és lisztbe mártjuk.
  • Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve szép pirosra sütjük.
  • Ezután a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek.
  • Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a szelt főtt burgonyát és erős tűzön megpirítjuk.
  • A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Erdélyi fatányéros-hoz!

Tápérték

Kalória: 1046kcalSzénhidrát: 35gFehérje: 43gZsír: 81gTelített zsír: 29gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 33gKoleszterin: 137mgNátrium: 460mgKálium: 1243mgÉlelmi rost: 4gCukor: 2gVitamin A: 13IUVitamin C: 39mgKalcium: 32mgVas: 3mg
Keyword húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az erdélyi fatányéros egy hagyományos, erdélyi étel, melyet főként a régi vándorcsárdákban és vendéglőkben kínáltak. A fatányéros szó eredete a ‘fatányér’, amit tálként használtak, az étel neve innen ered. A fatányéros lényege, hogy különböző húsokat sütenek meg együtt, majd egy nagy tálra (fatányérra) szolgálják fel. Eredetileg a szabadban, tűzön készítették, ami még jobban fokozta a húsok ízét.

Tálalás:

Az erdélyi fatányéros hagyományos tálalása egy nagy fa tál (fatányér), ahol a húsokat a tál szélén helyezik el, a közepére pedig a főtt burgonyát halmozzák. Az egész ételt meglocsolják a sült szalonnából kiolvasztott zsírral. Az igazán autentikus tálaláshoz használj frissen sült kenyeret, melyet a tányér mellé helyezhetsz, így a vendégek maguk kenhetik meg a finom, ízletes zsírral.

Alternatív hozzávalók:

Az erdélyi fatányéros sokféle húsból elkészíthető, az alaprecept a sertéskarajt, borjúcombot és bélszínt használ, de bátran használhatsz más húsokat is, mint például csirke, pulyka, vagy akár vaddisznó és szarvas is. A füstölt szalonna is helyettesíthető, ha valaki kevésbé zsíros verziót szeretne, használhat füstölt tarját vagy füstölt sonkát.

A burgonya is helyettesíthető egyéb körettel, mint a rizs, bulgur, vagy akár friss zöldségekkel is. Ha kevésbé tradicionális verziót szeretnél, akkor készíthetsz hozzá egy friss zöldségsalátát, ami jól ellensúlyozza a húsok zsíros, intenzív ízét.

Egészségügyi előnyök:

Az erdélyi fatányéros húst tartalmaz, amely jó fehérjeforrás, amire szüksége van a szervezetnek az izmok építéséhez és karbantartásához. A benne található B-vitaminok (például B12 és niacin) szintén fontosak az egészség fenntartásához.

Az étel tartalmaz burgonyát is, ami jó rostforrás és kiváló szénhidrátforrás, ami energiaellátást biztosít a szervezet számára.

Az étel zsírtartalma magas lehet a húsok és a szalonna miatt, ezért a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében mérsékelt mennyiségben és az egészséges étrend részeként ajánlott fogyasztani.

Variációk:

Az erdélyi fatányérosnak számos variációja létezik. Például lehet hozzáadni különböző fűszereket, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű, hogy gazdagabb ízt adjanak a húsoknak.

Különböző húsokat is lehet használni a variációkban, például baromfit (csirkét, pulykát), vadhúst (szarvast, vaddisznót) vagy halat.

A köret is variálható, például rizzsel, bulgurral vagy friss zöldségekkel helyettesíthető a burgonya.

Érdekességek:

Az erdélyi fatányéros egyik érdekessége, hogy noha „fatányéros” a neve, valójában nem szükséges fatányéron szolgálni fel. A „fatányéros” szó a magyar nyelvben nagy, lapos tál jelentésű, ami utal az étel hagyományos tálalására.

Ez az étel a hagyományos erdélyi konyha egyik jellegzetes fogása, ami a régió gazdag gasztronómiai hagyományait tükrözi. A húsok, a burgonya és a szalonna egyaránt fontos elemei az erdélyi konyhának, ezért az erdélyi fatányéros tökéletesen reprezentálja ezt a konyhát.

(össznézettség: 1 644, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése