Gőzgombóc Gőzgombóc

Gőzgombóc

Édes sütemény Sütemény

Gőzgombóc – A lenyűgöző osztrák-magyar édesség felfedezése

Gőzgombóc recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Egyes ételek nem csupán az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy egész kultúra, hagyomány és történelem gazdag örökségét is magukban hordozzák. A gőzgombóc, vagy németül Dampfnudel, éppen ilyen: egy hihetetlenül sokoldalú, szívhez szóló édesség, ami az osztrák és a magyar konyha remekei között is megállja a helyét. Készíthető édesen és sósan, desszertként vagy akár főételként is. Az alábbiakban megosztjuk Önnel ezt a klasszikus receptet, és bepillantást nyújtunk a mögötte rejlő történetbe és a tálalás izgalmas lehetőségeibe.

Gőzgombóc

Gőzgombóc

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gőzgombóc.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Főzési idő 15 minutes
Összesen 45 minutes
Course főétel
Konyha Osztrák
Főre 4 főre
Kaloria 712 kcal

Hozzávalók
  

a kovászhoz:

a tésztához:

a töltelékhez:

  • szilvalekvár vagy más sűrű lekvár

a szóráshoz:

a leöntéshez:

Elkészítés
 

  • A kovász elkészítéséhez keverje össze az élesztőt, a langyos tejet és a kristálycukrot egy tálban, és hagyja állni, amíg hab képződik.
  • A tészta elkészítéséhez keverje össze a finomlisztet, a langyos tejet, az ásványvizet, a tojást, az olvasztott vajat, a kristálycukrot és a sót egy nagy tálban.
  • Adja hozzá a kovászt a tészta összetevőihez, és jól keverje össze.
  • Dagassza a tésztát 10-15 percig, amíg rugalmas és sima lesz.
  • Tegye a tésztát egy tálba, fedje le fóliával vagy egy nedves konyharuhával, és hagyja állni legalább 30 percig, amíg az duplájára nő.
  • Amikor a tészta készen van, gyúrja át újra, majd formázza egy hengerre.
  • Vágja a tésztát kis darabokra, majd lapítsa ki mindegyiket.
  • Tegyen egy evőkanál szilvalekvárt mindegyik lapra.
  • Csukja be a lapokat, és győződjön meg róla, hogy azok széle szépen összeérnek.
  • Kukoricadarával szórt deszkán helyezze a gombocokat, és hagyja állni további 15-20 percig.
  • Forraljon fel egy nagy lábas vízet, és tegye bele a gombocokat. Csökkentse a hőmérsékletet, és hagyja főzni kb. 15 percig.
  • Vegye ki a vízből, és szórja meg a kakaóporral, a mákkal vagy a dióval kevert porcukorral.
  • Olvassza fel az olvasztott vajat, és locsolja meg a gombocokat vele.
  • Tálalja

Jegyzetek

Jó étvágyat a Gőzgombóc-hoz!

Kalória

Calories: 712kcalCarbohydrates: 127gProtein: 18gFat: 15gSaturated Fat: 8gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 4gTrans Fat: 0.4gCholesterol: 73mgSodium: 250mgPotassium: 321mgFiber: 6gSugar: 12gVitamin A: 440IUVitamin C: 0.003mgCalcium: 109mgIron: 7mg
Keyword sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gőzgombóc, amely Németországból és Ausztriából származik, az idők során a magyar konyhában is otthonra talált. A Dampfnudel néven ismert étel különösen a téli hónapokban népszerű, amikor az emberek valami igazán laktatóra és melegítőre vágynak. A gőzgombóc egyedülállósága abban rejlik, hogy azon kevés ételek közé tartozik, amelyek kiválóan alkalmasak desszertnek és főételnek egyaránt, attól függően, hogy milyen töltelékkel és melléklettel szolgálják fel.

Tálalás:

A tálalásnál igazán kreatívnak lehetünk. Az édes változatot gyakran porcukorral, kakaóval vagy akár vaníliasodóval szokták tálalni. A sós változat esetében pedig sajtmártással vagy egy sűrű, ízesített húslevessel.

Ha igazán extravagánsan szeretnénk tálalni, akkor akár egy-egy gombócot külön, kis tálkákban is tálalhatunk, mindegyik mellé más-más típusú mártással vagy szósszal.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

Gyümölcsös Limonádé: Egy finom, házi készítésű gyümölcsös limonádé tökéletesen kiegészítheti a gőzgombóc élményét. Válasszunk a gyerekek kedvenc gyümölcseiből, mint például eper, citrom, narancs, és készítsünk belőlük egy frissítő, cukormentes italt.

Tejeskávé (Koffeinmentes): Egy koffeinmentes tejeskávé is lehet jó választás, főleg ha a gőzgombóc édes változatát készítettük el. A tejeskávé készíthető kakaóból és koffeinmentes kávéból is.

Felnőtteknek:

Jó minőségű Kávé: Ha a gőzgombócot desszertként tálaljuk, egy csésze erős, jó minőségű kávé kitűnően kiegészítheti az étkezést. Egy eszpresszó vagy egy hosszú fekete kávé ideális választás lehet.

Tokaji Aszú: Ha valami igazán különlegessel szeretnénk kiegészíteni az étkezést, egy pohár Tokaji Aszú tökéletesen megkoronázza az élményt. Az édes, gyümölcsös bor remekül harmonizál a gőzgombóc ízeivel.

Alternatív hozzávalók:

  • Tésztához: Ha valaki gluténmentes diétát követ, a lisztet lecserélheti gluténmentes lisztre.
  • Töltelék: Azok, akik nem szeretik a szilvalekvárt, nyugodtan használhatnak más gyümölcslekvárokat, mint például eper-, málna- vagy akár almakenyér.
  • Édesítés: A cukor helyettesíthető mézzel vagy sztíviával azok számára, akik természetesebb édesítőszert szeretnének használni.
  • Vegán változat: A tojás és a tej helyett használhatunk növényi alapú tejtermékeket és tojáspótlókat.

Egészségügyi előnyök:

A gőzgombóc alapvetően egy kalóriadús, töltelékes étel, de néhány egészségügyi előnyt is kínál, főleg ha a hozzávalókat és a készítési módszereket módosítjuk:

  • Rost: Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, növelhetjük a rosttartalmat.
  • Cukormentes: A cukor helyett természetes édesítőszerek, például méz vagy sztívia használata is lehetőség.
  • Tejmentes/Vegán: Növényi alapú tej és tojáspótlók használatával könnyen elkészíthető tej- és tojásmentes változat is.

Variációk:

  • Sós Gőzgombóc: Sajt, sonka vagy zöldségek hozzáadásával egy remek sós fogást is készíthetünk.
  • Kókuszgőzgombóc: A tésztába kókuszreszeléket keverve és kókuszkrémmel töltve egzotikus ízvilágot cselezhetünk be.
  • Csokoládés változat: A tésztába kakaóport keverve és csokoládéval töltve egy igazi csokoládé bombát készíthetünk.

Érdekességek:

  • Németországban és Ausztriában a gőzgombóc gyakran kerül az adventi és karácsonyi asztalokra.
  • A gőzgombóc több közép-európai országban is jelen van, így a receptek és az elkészítési módok is változnak régiótól függően.
  • Képzeld el, hogy a gőzgombóc sokak számára nem csak étel, hanem egyfajta gyermekkori nosztalgia is. A receptek sok családban generációkon keresztül szállnak, és mindegyiknek megvan a maga egyedi „csavara”.
(össznézettség: 468, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése