Jóasszony pecsenyéje Jóasszony pecsenyéje

Jóasszony pecsenyéje

Húsételek Sertés

Jóasszony pecsenyéje – Hagyományos magyar ízek egy tányéron

Jóasszony pecsenyéje recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 170 perc.

A pecsenye a magyar konyha egyik klasszikusa, amely együtt él az idővel, és az évszázadok alatt rengeteg változáson ment keresztül. A Jóasszony pecsenyéje egy különleges verziója a húsételnek, amelynek különlegessége, hogy az elkészítéséhez szükséges alapanyagokat a legjobb minőségű, helyi termelőktől szerezzük be. A pecsenye így különleges, finom és egészséges is.

Jóasszony pecsenyéje

Jóasszony pecsenyéje

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Jóasszony pecsenyéje.
4.50 Értékelés 6 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 971 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A tarját szeleteljük fel és klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg, majd dörzsöljük be összezúzott fokhagymával.
  • A szeleteket kenjük be vékonyan mustárral és lefedve tegyük félre, hogy az egész egy kicsit érjen össze.
  • Addig pucoljuk meg a krumplit és egy tál vízben tegyük félre.
  • Pucoljuk meg a hagymát vágjuk fel karikára és olajon vagy zsírban pirítsuk szép halvány sárgára. Ha elkészült szedjük ki és tegyük félre.
  • Vegyük elő a hússzeleteket és mindkét oldalukat lisztezzük be, majd a hagymából visszamaradt zsiradékon szépen süssük ki.
  • Amikor elkezdjük sütni a hússzeleteket azzal egy időben odarakhatjuk a nagyobb cikkekre vágott krumplit is sülni, így az a pecsenyeszeletekkel egy időben el fog készülni. Persze közben egyikről sem feledkezzünk meg a másik kárára.
  • A sütés után mindent csurgassunk le alaposan, vagy konyhai papírtörlőre szedjük ki, hogy ne legyen túl zsíros az étel.
  • A jóasszony pecsenyéjét úgy tálaljuk, hogy egy tál aljára rakjuk a kisült krumplit a tetejére halmozzuk fel a hússzeleteket majd borítsuk be az egészet a kisült hagymakarikákkal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Jóasszony pecsenyéje-hez!

Tápérték

Kalória: 971kcalSzénhidrát: 52gFehérje: 58gZsír: 60gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 16gEgyszeresen telítetlen zsír: 35gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 163mgNátrium: 1199mgKálium: 2052mgÉlelmi rost: 7gCukor: 6gVitamin A: 31IUVitamin C: 49mgKalcium: 89mgVas: 5mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A „Jóasszony pecsenyéje” nevű étel eredete homályba vész, de számos legendát mesélnek róla. Egyik történet szerint a XIX. században egy magyar faluban egy háziasszony készítette el ezt az ételt először, amikor a falu éhezésnek volt kitéve egy rossz termésű év miatt. A maradék hozzávalókat, amelyek a háznál voltak, felhasználva alkotta meg ezt a laktató, de egyszerű ételt, amely megmentette a családját az éhhaláltól. A recept népszerűvé vált a faluban, majd szerte az országban is.

Tálalás:

Az étel tálalásánál fontos az esztétikai megjelenés is. A sült burgonyát helyezzük el az alsó részen egy ovális tányéron, a hússzeletek pedig kerüljenek a tányér közepére. A húsra öntött mártással finoman díszíthetjük a burgonyát. A tányér szélét díszíthetjük friss petrezselyemmel vagy esetleg friss paradicsommal.

Alternatív hozzávalók:

  1. Hús: Ha nem szeretnénk sertéshúst használni, cserélhetjük csirke, pulyka vagy marhahúsra.
  2. Olaj: Az olajat cserélhetjük vajra vagy kókuszolajra, attól függően, hogy milyen ízt szeretnénk elérni.
  3. Mustár: Dijon mustárt vagy mézes mustárt is használhatunk változatosabb íz eléréséhez.
  4. Burgonya: Ha valami egészségesebb köretet keresünk, a burgonyát cserélhetjük édesburgonyára vagy zöldséges rizzsel is kínálhatjuk.
  5. Liszt: A lisztet használhatunk gluténmentes változatban vagy használhatunk kukoricakeményítőt is.

Egészségügyi előnyök:

  1. Sertéstarja: A sertéshús jó forrása a B-vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak, amely fontos az idegrendszer normál működéséhez. Emellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat, mint például a cinket és a foszfort.
  2. Fokhagyma és vöröshagyma: Mindkettő ismert az immunerősítő tulajdonságairól és képesek lehetnek csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.
  3. Burgonya: Jó forrása a C-vitaminnak és a káliumnak, és tartalmaz rostot, ami segíthet az emésztésben.

Variációk:

  1. Vegetáriánus verzió: A húst cserélhetjük nagyobb gombákra, mint például a portobello, vagy húspótló termékekre.
  2. Spicy változat: Adjunk hozzá csiliport vagy friss csilit a mártáshoz egy kis csípősségért.
  3. Több zöldséggel: Zöldborsóval, zöldbabgal vagy sárgarépával bővíthetjük az ételt, hogy még táplálóbb legyen.

Érdekességek:

  1. A név eredete: Bár sokan gondolhatják, hogy a „Jóasszony” a főzőasszonyra utal, néhányan úgy vélik, hogy a név eredetileg egy konkrét személyre, egy közismert főzőművészre vagy egy falu jóasszonyára vonatkozott, aki először készítette el ezt az ételt.
  2. Közkedvelt az ünnepeken: Magyarországon sok család előszeretettel készíti ezt az ételt ünnepi alkalmakkor, mert laktató és egyszerűen elkészíthető nagyobb mennyiségben.
  3. Egy régi magyar mondás: Egy népszerű mondás szerint, „Ahány ház, annyiféle Jóasszony pecsenye”, ami arra utal, hogy bár az alaprecept hasonló, minden család hozzáad saját kis csavart vagy titkos hozzávalóját.
(össznézettség: 8 027, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése