Májjal töltött pirog Májjal töltött pirog

Májjal töltött pirog

Sós sütemény Sütemény

Orosz gyöngyszem: Májjal töltött pirog

Májjal töltött pirog recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Az orosz gasztronómia gazdag és sokszínű, az évszázadok során kialakult tradicionális ízvilág pedig számos országban népszerű. Egyik legkülönlegesebb, ugyanakkor kevésbé ismert remeke a májjal töltött pirog. A finom, leveles tésztába rejtett májas töltelék azok számára is felfedezés lehet, akik amúgy nem rajonganak a májért. Az alábbi recepttel pillanatok alatt bepillantást nyerhetünk ebbe az izgalmas kulináris kalandba, és otthonunkban is elkészíthetjük ezt az ízletes előételt. Induljon hát egy kulináris utazás Oroszország ízei között!

Májjal töltött pirog

Májjal töltött pirog

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Májjal töltött pirog.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 55 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás meleg előétel
Konyha Orosz
Mennyiség 4 főre
Kalória 1162 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a kenéshez:

a resztelt májhoz:

Elkészítés
 

  • Süssük zsírjára a szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát. A hagymákat a resztelt májhoz nem kis kockákra, hanem félbe és vékonyan hosszanti szeletekre szeretem vágni.
  • Ezt megdinszteljük, közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot és egy gerezd fokhagymát. Ha készen vagyunk, szórjuk meg borssal, majoránnával és pirospaprikával.
  • Egyből öntsük fel egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Hagyjuk vagy tíz percig rotyogni, vagy addig, amíg felszeleteljük a májat. Ha ez is megvan, hozzátesszük az alaphoz. A szárnyas májat főzés közben is sózhatjuk. De ha marhát használunk csak a végén szabad. És túlfőzni sem szabad, mert akkor is keményedik. Akkor jó, ha már nincs olyan sok leve és egy kicsit besűrűsödött, azért is ne adjunk hozzá sok vizet, mert nem lesz ideje lefőni. Érdemes a vége fele megkóstolni, hogy milyen állapotban van. Ha kész tegyük félre.
  • A pirog tésztájához futtassuk fel az élesztőt (langyos tej bele az elmorzsolt élesztő, 3 kiskanál liszt, 1 kiskanál cukor). Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és a többi adalékhoz. A csigás végű mixerrel jó sokáig dagasztjuk (kb. 5-10 perc). Ha szükség, akkor egészítsük ki langyos vízzel.
  • Tetejét megszórva liszttel, letakarva egy órát meleg helyen kelesztjük. Ha van kenyérsütő gépünk, ezeket a műveleteket megúszhatjuk a dagasztó-kelesztő programmal, de akkor egy tasak száraz élesztővel helyettesítsük a frisset.
  • Ha megkelt a tészta vékonyra nyújtjuk és nagyobb karikákat vágunk belőle. Én ezt egy közepes méretű tállal szoktam. Ha party falatokra szánjuk kisebbre.
  • Az egyik felére 2 kanál májat teszünk, a szélét körbe megkenjük tojással, a másik végét ráhajtjuk és egy villával megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. A tetejét is kenjük át a tojással.
  • Olajozott vagy sütőpapíros tepsire rakjuk, majd még egy negyed órát meleg helyen pihentetjük, utána előmelegített 180°C fokos sütőbe készre sütjük.
  • Salátával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Májjal töltött pirog-hoz!

Tápérték

Kalória: 1162kcalSzénhidrát: 170gFehérje: 46gZsír: 31gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 253mgNátrium: 1292mgKálium: 919mgÉlelmi rost: 8gCukor: 11gVitamin A: 45850IUVitamin C: 38mgKalcium: 200mgVas: 17.5mg
Keyword máj, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Oroszország végtelen tájai és változatos éghajlata nem csak a lélegzetelállító tájaknak, de a gasztronómiának is otthont ad. A májjal töltött pirog története azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor a vidéki családok a téli hidegben a ház körüli állatokból készítettek finomságokat. A máj, mint értékes fehérjeforrás, mindig is népszerű volt a vidéki háztartásokban, hiszen tápláló és gazdag ízű. A pirog eredeti változatát különféle töltelékekkel készítették, de a májas változat azok körében vált népszerűvé, akik valami különleges ízkombinációt kerestek.

Tálalás:

A májjal töltött pirogot legjobban frissen, melegen ajánlott tálalni, amikor a tészta még ropogós és az illatok betöltik a konyhát. Egy-egy adagot egy mély tányéron helyezzünk el, mellette egy-egy kis adag tejföllel és friss, aprított petrezselyemmel vagy kaporral megszórva. Ha igazán autentikus orosz élményre vágyunk, egy pohár hideg vodkával kínáljuk!

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Kefir: A májjal töltött pirog mellé jól illik egy kis gyümölcsös kefir. A kefir könnyed íze tökéletesen kiegészíti a sűrű, májas ízt, a gyümölcsök pedig egy kis édességet adnak hozzá. A kefir mellett probiotikumokban gazdag, így jótékony hatással van a gyerekek emésztésére.
  2. Komlómenta tea: Egy könnyű, hideg komlómenta tea, amelyet citrommal és egy kis mézzel ízesítünk, frissítő hatású és jól kiegészíti a pirog ízeit.
  3. Alma és sárgarépa smoothie: A friss, édes alma kombinálva a sárgarépával egy tápláló és finom italt eredményez, amely tökéletesen kiegészíti a sós, májas ízvilágot.

Felnőtteknek:

  1. Kvasz: Egy hagyományos orosz, enyhén alkoholtartalmú ital, amelyet kenyérből készítenek. Gazdag íze és kis buborékai tökéletes kiegészítők a májjal töltött piroghoz.
  2. Hideg Vodka: Mivel az étel orosz eredetű, egy jól behűtött vodka is remek választás lehet mellé, különösen, ha a vendégek egy autentikus orosz étkezési élményre vágynak.
  3. Borsmenta tea: Ha valami alkoholmentes italra vágyunk, a borsmenta tea, amelyet mézzel és citrommal ízesítünk, jól kiegészíti a pirog ízét és nyugtató hatású az emésztésre.

Alternatív hozzávalók:

Ha valami változatosságra vágyunk vagy nem találunk bizonyos hozzávalókat, az alábbi ötletekkel módosíthatjuk a receptet:

  1. Máj: A pulykamáj helyett használhatunk csirkemájat vagy libamájat is.
  2. Tészta: Ha kevesebb időnk van, készen kapható leveles tésztával is helyettesíthetjük.
  3. Zöldségek: A töltelékbe kerülhet még zöldborsó, répa vagy akár gomba is.
  4. Fűszerezés: Kukorica, bazsalikom vagy friss rozmaring is kerülhet a tésztába fűszerezésként.

Egészségügyi előnyök:

  1. Máj: A máj kiváló vas-, cink- és B-vitamin forrás, ami segít a vörösvértestek képződésében és az immunrendszer működésében.
  2. Vöröshagyma: Ezen felül a vöröshagyma antioxidánsokban gazdag, melyek hozzájárulnak a szív egészségéhez és csökkenthetik a rák kockázatát.
  3. Paprika és paradicsom: Ezek a zöldségek C-vitaminban és antioxidánsokban gazdagok, ami elősegíti az egészséges bőrt és erősíti az immunrendszert.

Variációk:

  1. Vegetáriánus változat: Helyettesíthetjük a májat főtt rizzsel, gombával és egyéb zöldségekkel egy finom vegetáriánus változathoz.
  2. Halas pirog: A máj helyett füstölt vagy sült halat használva egy teljesen új ízvilágot fedezhetünk fel.
  3. Édes változat: Hozzáadott cukorral, fahéjjal és almával egy édes töltelék is készülhet, így desszertként is tálalhatjuk.

Érdekességek:

  1. A pirog története: A pirog eredetileg a pogácsához hasonlított, mely az orosz sztyeppéken és a kaukázusi vidékeken terjedt el. Az évszázadok során számos változata alakult ki.
  2. Népszerűség: Oroszországban a pirog sokféle eseményen jelen van, legyen az egy családi összejövetel, egy ünnep vagy akár egy temetés.
  3. Rekord: 2009-ben Oroszországban elkészítették a világ legnagyobb pirogját, mely több mint 3 tonnát nyomott!
(össznézettség: 620, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating