Májjal töltött pirog
Sós sütemény Sütemény

Májjal töltött pirog

Májjal töltött pirog recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Májjal töltött pirog

Májjal töltött pirog

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Májjal töltött pirog.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 55 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás meleg előétel
Konyha Orosz
Mennyiség 4 főre
Kalória 1162 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

  • 5 dl tej
  • 80 dkg liszt
  • 1 kávéskanál
  • 1/2 kocka élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 csipet majoranna

a kenéshez:

  • 2 db tojás

a resztelt májhoz:

  • 5 db pulyka máj
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fekete bors
  • fűszerpaprika őrölt
  • majoranna
  • 2 ujjnyi szalonna

Elkészítés
 

  • Süssük zsírjára a szalonnát, majd adjuk hozzá a hagymát. A hagymákat a resztelt májhoz nem kis kockákra, hanem félbe és vékonyan hosszanti szeletekre szeretem vágni.
  • Ezt megdinszteljük, közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot és egy gerezd fokhagymát. Ha készen vagyunk, szórjuk meg borssal, majoránnával és pirospaprikával.
  • Egyből öntsük fel egy fél bögre vízzel, hogy a paprika ne égjen oda. Hagyjuk vagy tíz percig rotyogni, vagy addig, amíg felszeleteljük a májat. Ha ez is megvan, hozzátesszük az alaphoz. A szárnyas májat főzés közben is sózhatjuk. De ha marhát használunk csak a végén szabad. És túlfőzni sem szabad, mert akkor is keményedik. Akkor jó, ha már nincs olyan sok leve és egy kicsit besűrűsödött, azért is ne adjunk hozzá sok vizet, mert nem lesz ideje lefőni. Érdemes a vége fele megkóstolni, hogy milyen állapotban van. Ha kész tegyük félre.
  • A pirog tésztájához futtassuk fel az élesztőt (langyos tej bele az elmorzsolt élesztő, 3 kiskanál liszt, 1 kiskanál cukor). Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez és a többi adalékhoz. A csigás végű mixerrel jó sokáig dagasztjuk (kb. 5-10 perc). Ha szükség, akkor egészítsük ki langyos vízzel.
  • Tetejét megszórva liszttel, letakarva egy órát meleg helyen kelesztjük. Ha van kenyérsütő gépünk, ezeket a műveleteket megúszhatjuk a dagasztó-kelesztő programmal, de akkor egy tasak száraz élesztővel helyettesítsük a frisset.
  • Ha megkelt a tészta vékonyra nyújtjuk és nagyobb karikákat vágunk belőle. Én ezt egy közepes méretű tállal szoktam. Ha party falatokra szánjuk kisebbre.
  • Az egyik felére 2 kanál májat teszünk, a szélét körbe megkenjük tojással, a másik végét ráhajtjuk és egy villával megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét. A tetejét is kenjük át a tojással.
  • Olajozott vagy sütőpapíros tepsire rakjuk, majd még egy negyed órát meleg helyen pihentetjük, utána előmelegített 180°C fokos sütőbe készre sütjük.
  • Salátával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Májjal töltött pirog-hoz!

Nutrition

Kalória: 1162kcalSzénhidrát: 170gFehérje: 46gZsír: 31gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 253mgNátrium: 1292mgKálium: 919mgÉlelmi rost: 8gCukor: 11gVitamin A: 45850IUVitamin C: 38mgKalcium: 200mgVas: 17.5mg
Keyword máj, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
(össznézettség: 370, mai nézettség: 1 )