Medvehagymás fasirt Medvehagymás fasirt

Medvehagymás fasírt

Húsételek Sertés

A Medvehagymás fasírt varázsa: Hagyomány és újítás egy tányéron

Medvehagymás fasírt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A medvehagyma, e gyönyörű tavaszi növény, mely az erdők alján burjánzik, nem csak viszontlátható a vidéki piacokon, de az éttermek különleges étlapjain is megjelenik. A hagyományos magyar konyha és a modern gasztronómia találkozásaként bemutatkozó medvehagymás fasírt tökéletes egyensúlyban hozza el e két világot. Engedje meg, hogy elvezessem Önt ebben az ízutazásban, ahol megmutatom, hogyan készíthet el otthonában ezt az egyszerű, de annál ízletesebb fogást. Készüljön fel, hogy a tavasz ízeit tálalja ebédre vagy vacsorára!

Medvehagymás fasirt

Medvehagymás fasirt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás fasirt.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 511 kcal

Hozzávalók
  

a sütéshez:

  • kókuszzsír

Elkészítés
 

  • Zsemlét megáztatom a tejben és ledarálom a hagymával együtt húsdarálón.
  • A fokhagymát összezúzom és hozzáadom a többi hozzávalót sót, borsot, fűszerpaprikát, petrezselymet. Ízlés szerint, tojás, apróra vágott medvehagyma levele is kerül bele.
  • Jól összegyúrom és golyókat formálok belőle, zsemlemorzsában megforgatom, kicsit összenyomom.
  • Felforrósított kókuszzsírba közepes hőfokon megsütöm mindkét oldalát.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Medvehagymás fasirt-hoz!

Tápérték

Kalória: 511kcalSzénhidrát: 28gFehérje: 28gZsír: 31gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 134mgNátrium: 725mgKálium: 582mgÉlelmi rost: 3gCukor: 5gVitamin A: 1364IUVitamin C: 14mgKalcium: 128mgVas: 4mg
Keyword húsétel, medvehagyma, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A medvehagyma nem csak egy átlagos növény, hanem a magyar konyha évszázados titka. Ezt a különleges hagymafélét, amely az erdők mélyén, a fák árnyékában nő, régóta használják Európa-szerte gyógyító hatásai miatt. A magyar nagymamák titkos receptes könyvében is helyet kapott, mint az egészséges táplálkozás és a házi készítésű ételek fontos alkotóeleme. Az idők során, ahogy az új generációk kerültek a konyhákba, ez a hagyományos növény új értelmezést kapott. A medvehagymás fasírt pedig pont ezen ötvözés eredménye: a hagyomány és a modernitás találkozása.

Tálalás:

A medvehagymás fasírtokat legjobban friss, ropogós salátával és egy adag tejföllel tálaljuk. A saláta lehet egyszerű zöldsaláta citromlével és olívaolajjal, de akár egy pikáns céklasalátával is kiegészíthetjük. Egy pohár hideg fehérbor vagy rozé is tökéletesen kiegészíti az ételt, kiemelve a medvehagyma pikáns ízét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Uborka-limonádé: Frissítő, természetes ital, amit könnyen elkészíthetünk otthon. Egyszerűen keverjünk össze vízben apróra vágott uborkát, frissen facsart citromlét, egy kis mézet vagy nádcukrot, majd tegyük hűtőbe egy órára. Tálaláskor jégkockákat és mentaleveleket is adhatunk hozzá.
  2. Almalé: Természetes, 100%-os almalé ideális választás a húsos ételek mellé, mivel édessége és savassága tökéletesen kiegészíti a fasírt ízét.
  3. Tej: A tej kiválóan illik a húsos fogásokhoz és gazdag kalciumban, ami fontos a gyerekek számára.

Felnőtteknek:

  1. Rozébor: Egy könnyed, friss rozébor remekül kiemeli a medvehagymás fasírt ízét. A bor gyümölcsössége és enyhe savassága kiegészíti a medvehagyma pikáns karakterét.
  2. Sör: Egy világos vagy búzasör is remek választás a fasírt mellé, mivel könnyedsége és buborékossága kellemesen frissít az étel mellett.
  3. Frissítő gyömbérlé: Készítsünk egy gyömbérszörp alapú italt szódavízzel és lime- vagy citromlével. Ez az ital nem csak felfrissíti a szájat, hanem a gyömbér pikáns íze is jól harmonizál a medvehagymával.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem szeretnénk sertéshúst használni, cserélhetjük csirkehúsra vagy pulykahúsra a könnyebb változatért.
  • Azok számára, akik vegetáriánusok vagy csak csökkenteni szeretnék az állati eredetű termékek fogyasztását, a húst cserélhetjük ki tofuval vagy hüvelyesekből készült fasírtmasszával.
  • A kókuszzsír helyett használhatunk olívaolajat vagy más növényi olajat a sütéshez.

Egészségügyi előnyök:

A medvehagyma nem csak ízletes, de számos egészségügyi előnyt is kínál:

  1. Rostban gazdag: Segíti az emésztést és elősegíti a bélrendszer egészségét.
  2. Vitaminok és ásványi anyagok: Egyedülállóan magas a C-vitamin, az A-vitamin, valamint a kalcium és magnézium tartalma.
  3. Természetes antibiotikum: Kutatások szerint antibakteriális hatással bír, ami segíthet az immunrendszer erősítésében.
  4. Szív- és érrendszeri egészség: Segíthet a vérnyomás szabályozásában és csökkentheti a koleszterinszintet.

Variációk:

A medvehagymás fasírt receptje többféleképpen is variálható:

  1. Zöldségekkel: Adjunk hozzá apróra vágott paprikát, cukkinit vagy paradicsomot a fasírtmasszához további ízért és tápanyagért.
  2. Sajttal: Kockára vágott feta vagy mozzarella hozzáadásával még ízletesebbé tehetjük.
  3. Fűszerezés: Próbáljuk ki más fűszerekkel, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a bazsalikom a különböző ízélményekért.

Érdekességek:

  1. Bár a medvehagyma neve azt sugallja, hogy a medvék kedvelik, valójában a növény neve a hagyományos népi hiedelemre utal, miszerint a medvék tavasszal, téli álmukból ébredve ezzel a növénnyel indítják az étkezést az energiaszintjük növelése érdekében.
  2. Európa-szerte népszerű növény, és számos kultúrában használják, nem csak a magyar konyhában.
  3. Óvatosnak kell lennünk, amikor medvehagymát gyűjtünk a vadonban, mivel a növény könnyen összekeverhető egyes mérgező növényekkel, mint például a gyöngyvirággal.
(össznézettség: 147, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating