Bácskai töltött káposzta paradicsomos szósszal, friss petrezselyemmel megszórva. Hagyományos magyar étel, amely gazdag, füstös ízvilággal és szaftos töltelékkel készül. Bácskai töltött káposzta

Bácskai töltött káposzta

Egytálételek Húsos

Bácskai töltött káposzta – Füstös, szaftos és laktató magyar klasszikus

Bácskai töltött káposzta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A Bácskai töltött káposzta egy hagyományos magyar étel, amely a savanyított káposzta, a füstölt sertéshús és a kolbász gazdag ízvilágát ötvözi. Lassú főzéssel készül, így az ízek tökéletesen összeérnek. Tálaljuk tejföllel és friss kenyérrel, hogy igazán házias és laktató fogás legyen!

Bácskai töltött káposzta paradicsomos szósszal, friss petrezselyemmel megszórva. Hagyományos magyar étel, amely gazdag, füstös ízvilággal és szaftos töltelékkel készül.

Bácskai töltött káposzta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bácskai töltött káposzta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Sütés/Főzés 3 hours
Összesen 3 hours 40 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 1281 kcal

Hozzávalók
  

a tálaláshoz:

Elkészítés
 

  • Egy nagy fazék aljára helyezzük a savanyított káposztát, amelyet előzőleg kissé átöblíthetünk, ha túl savanyúnak találjuk. Ehhez hozzáadunk két fej apróra vágott vöröshagymát, valamint két felezett csöves paprikát. Megszórjuk köménymaggal, amely a főzés során kellemes aromát ad az ételnek. Ezt a káposztás alapot félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  • A sertéshúst ledaráljuk, majd egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, valamint egy fej finomra aprított vöröshagymát. Belekeverjük az összezúzott fokhagymát, a nyers rizst, valamint az egy egész tojást, amely segít összetartani a masszát.
  • A fűszerezéshez ízlés szerint adunk hozzá sót, őrölt fekete borsot és majoránnát. Az egészet alaposan összekeverjük, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek.
  • A savanyított káposztaleveleket előkészítjük: ha túl vastag a torzsájuk, egy éles késsel kicsit elvékonyítjuk őket, hogy könnyebb legyen őket feltekerni.
  • A káposztalevelek közepére egy-egy adag hústölteléket helyezünk, majd először az oldalsó széleket hajtjuk be, végül szorosan feltekerjük a levelet. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék ne essen ki belőle.
  • A már előkészített káposztás alapra szépen sorban ráhelyezzük a töltött káposztaleveleket. Ekkor hozzáadjuk a füstölt oldalast és a karikákra vágott füstölt kolbászt is, hogy az étel még ízletesebb legyen.
  • Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az összetevőket, majd közepes lángon forrásig melegítjük.
  • Amikor a káposzta felforrt, a lángot alacsonyabb fokozatra vesszük, és lassú tűzön kb. 3 órán keresztül főzzük. Ez alatt az idő alatt a hús és a káposzta is teljesen megpuhul, a füstölt húsok pedig kellemesen átadják az ízüket az ételnek.
  • Amikor a töltött káposztalevelek és a húsok megpuhultak, óvatosan kivesszük őket a fazékból egy tányérra. A fazékban maradt káposztás szaftot besűrítjük egy rántással: ehhez kevés olajon vagy zsíron lisztet pirítunk, majd fokozatosan hozzákeverjük a káposztás léhez, hogy kissé sűrűbb állagú legyen.
  • A besűrített káposztára visszatesszük a töltött káposztaleveleket, a füstölt oldalast és a kolbászt, majd még néhány percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • A bácskai töltött káposztát forrón tálaljuk, bőségesen meglocsolva tejföllel, amely még krémesebbé teszi az ételt. Friss, puha kenyérrel kínáljuk, hogy minden falatot ki lehessen tunkolni.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Bácskai töltött káposzta-hoz!

Kalória

Kalória: 1281kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 50gZsír: 103gTelített zsír: 38gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 44gTranszzsír: 0.1gKoleszterin: 278mgNátrium: 3147mgKálium: 1558mgRost: 12gCukor: 11gA-vitamin: 1584IUC-vitamin: 108mgKalcium: 209mgVas: 9mg
Keyword Bácskai töltött káposzta, Bácskai töltött káposzta recept, Csöves paprika, Füstölt húsos káposzta, Füstölt kolbász, Füstölt sertéshús, Füstölt szalonna, Hagyományos töltött káposzta, Házias ízek, Káposztás egytálétel, Karácsonyi töltött káposzta, klasszikus magyar recept, Köménymag, Laktató ebéd, Lassú főzésű káposzta, Magyar töltött káposzta, magyaros főétel, Majoránnás fűszerezés, Rizses töltelék, Savanyított káposzta, Savanyú káposztás étel, Sertésoldalas, Ünnepi étel, vöröshagyma
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bácskai töltött káposzta recepthez:

Mi a Bácskai töltött káposzta?

A Bácskai töltött káposzta egy gazdag és ízletes magyar fogás, amely savanyított káposztalevelekbe töltött, fűszeres sertéshúskeverékből és füstölt húsokból készül, lassan párolva, tejföllel tálalva.

Milyen húst használjunk a recepthez?

Hagyományosan sertéshúst és füstölt húsokat, mint például füstölt oldalast és kolbászt használnak.

Milyen káposztát kell használni?

Savanyított káposztát és savanyított káposztaleveleket használunk, amelyek jellegzetes ízt adnak a ételnek.

Mennyi ideig kell főzni a töltött káposztát?

Általában 3 órán át kell főzni, vagy amíg a hús és a káposzta megpuhul.

Hogyan készül a töltelék a káposztalevelekbe?

A töltelék sertéshúsból, füstölt szalonnából, vöröshagymából, fokhagymából, tojásból, rizsből és fűszerekből készül.

Milyen fűszereket használhatunk?

Só, őrölt fekete bors, majoránna, és a tálaláshoz köménymag és tejföl ajánlott.

Milyen köret illik hozzá?

A Bácskai töltött káposzta önmagában is teljes étel, de tálalható friss kenyérrel vagy egy egyszerű salátával is.

Történet:

A Bácskai töltött káposzta egy hagyományos magyar étel, amely a dél-magyarországi Bácska régióból származik. Ez a savanyú káposztás fogás a klasszikus töltött káposztához hasonló, de a füstölt sertéshús, a füstölt kolbász és a tarhonya vagy rizs különleges ízvilágot ad neki. A lassú főzési technika miatt az ízletes egytálétel még gazdagabb aromát kap. A családi ünnepek, a karácsonyi vacsorák és a magyaros lakomák egyik legkedveltebb fogása.

Tálalás:

A bácskai töltött káposztát forrón tálaljuk, hogy az ízek jól érvényesüljenek. A tejföl elengedhetetlen hozzá, mivel krémesebbé teszi a szaftos káposztát. Mellé friss fehér kenyeret vagy ropogós házi kenyeret kínálhatunk, hogy az ízes szaftot kitunkolhassuk. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, akár karácsonyi menü részeként is. A tálalás során egy kevés friss petrezselyemmel vagy őrölt pirospaprikával is díszíthetjük.

Ital ajánló a Bácskai töltött káposzta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Limonádé: Egy frissítő, házilag készített limonádé, amely citromból, narancsból és egy kevés mézből vagy cukorból készül, mindig jó választás.
  2. Almalé: 100%-os, cukormentes almalé kiváló választás, és jól passzol a Bácskai töltött káposzta ízeihez.
  3. Gyümölcstea: Hidegen és melegen is fogyasztható, ízlés szerint cukorral vagy anélkül.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: Egy jó minőségű, testes vörösbor, például egy Cabernet Sauvignon vagy Merlot, nagyon jól kiegészíti a töltött káposzta ízvilágát.
  2. Sör: Ha valami könnyedebbet szeretnénk, egy hideg, lágy ízű sör, mint egy Pilsner vagy Lager, szintén jó választás lehet.
  3. Pálinka: Ha a tradicionális magyar ízekhez szeretnénk maradni, egy jó minőségű gyümölcspálinka (pl. szilvapálinka vagy almáspálinka) is kiválóan kiegészíti az étkezést.

Alternatív hozzávalók:

Ha egy könnyedebb változatot szeretnénk készíteni, a füstölt sertéshúst pulykahússal vagy csirkemellel helyettesíthetjük. A rizs helyett használhatunk bulgurt, kölest vagy akár quinoát is. A savanyított káposztát egyesek friss fejes káposztával váltják ki, amelyet előzetesen forró vízben blansíroznak. A füstölt kolbász helyett választhatunk csípős paprikás kolbászt is, ha erőteljesebb ízvilágra vágyunk.

Egészségügyi előnyök:

A Bácskai töltött káposzta nemcsak ízekben gazdag, hanem tápanyagokban is bővelkedik. A savanyított káposzta természetes probiotikumokat tartalmaz, amelyek támogatják az emésztést és erősítik az immunrendszert. A füstölt húsok és kolbász magas fehérjetartalmúak, míg a rizs vagy tarhonya jó energiaforrás. A fűszerek, mint a kömény, fokhagyma és majoránna, segítenek a gyomor egészségének megőrzésében és hozzájárulnak a kellemes emésztéshez.

Variációk:

A Bácskai töltött káposzta számos módon elkészíthető az ízlésünk és étrendünk szerint. A húsmentes változat készíthető gombával, lencsével vagy csicseriborsóval. Azok, akik könnyebb ételeket kedvelnek, pulyka- vagy csirkehússal is elkészíthetik. A gluténmentes diétához a tarhonya vagy rizs helyett használhatunk quinoát vagy hajdinát. Azok, akik szeretik a csípősebb ételeket, erős paprikával vagy csípős kolbásszal tehetik pikánsabbá.

Érdekességek:

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legnépszerűbb étele, amelynek számtalan regionális változata létezik. A Bácskai töltött káposzta különlegessége, hogy füstölt húsokat és kolbászt is tartalmaz, ami egyedi füstölt ízt ad neki. Az étel különösen népszerű ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor és disznóvágásokon. Egyes vidékeken tejföllel elkevert szafttal tálalják, máshol pedig sült szalonnadarabokkal gazdagítják. Az ízvilága az idő múlásával egyre jobban összeér, ezért sokan másnap még finomabbnak tartják.

(össznézettség: 224, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése