Hagymás rostélyos – Ínycsiklandó húsételek kedvelőinek!
Hagymás rostélyos recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A hagymás rostélyos egy klasszikus húsétel, amelynek elkészítése egyszerű, és ízletes végeredményt ad. A rostélyos az egyik legjobb választás, ha valami finomat és laktatót szeretnénk készíteni, akár egy családi vacsorára, akár egy baráti összejövetelre. A hagyma pedig remekül passzol a hús ízéhez, így az étel még gazdagabb és ízletesebb lesz.
Hagymás rostélyos
Hozzávalók
- 4 szelet marha hátszín kb. 2cm vastag
- 6 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl húsleves
- só
- fekete bors őrölt
- mustár
- olaj
- 1 teáskanál liszt
- 0,5 teáskanál fűszerpaprika őrölt
- worcestershire mártás
- 2 dl vörösbor
a sült hagymához:
- olaj
- liszt
Elkészítés
- A hússzeletek széléről levágtam a zsírt. Fólia között kicsit kiklopfoltam, sóztam, borsoztam. Az egyik oldalát vékonyan bekentem mustárral, és fél órára a hűtőbe raktam.
- Kevéske olajat forrósítottam egy serpenyőben, és a hús mindkét oldalát 3-3 percig megpirítottam benne. Egy tepsire sütőpapírt tettem, és leszedtem az elősütött húst. Becsomagoltam, és 80 °C fokos sütőbe toltam 20 percre. Ez idő alatt bár már nem sül tovább a hús, de mégis puha, és porhanyós lesz, amellett, hogy rózsaszín, és szaftos marad
- Közben 3 fej vékonyra szeletelt hagymát dobtam a visszamaradó olajba, és kicsit megpirítottam. Mielőtt még túl sötétre sült volna, leszórtam liszttel, és felöntöttem húslevessel. Worcestershire szósszal, sóval, borssal, egy kanálka mustárral, és a vége felé kevés vörösborral ízesítettem, majd jól összefőztem.
- A maradék 3 fej hagymát szintén vékonyra szeleteltem, és 1-2 kanál liszttel összeforgattam. Egy nem túl nagy méretű edényben 3 ujjnyi olajat forrósítottam, és 3 részletben aranysárgára, ropogósra sütöttem benne a hagymát. Törlőpapírra kiszedtem, hagytam jól lecsepegni az olajtól, és csak ezután sóztam.
- A hús alatt összegyűlt szaftot a mártáshoz kevertem tálalás előtt. A tányéron a hagymás-fűszeres mártásra tettem a húst, a tetejére pedig a sült hagymát.
- Körete serpenyőben pirított krumpli volt.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A hagymás rostélyos a magyar konyha egyik jellegzetes és kedvelt ételének számít. A marha hátszínt és a vöröshagymát tökéletes párosításnak tartják. A történelem során a pásztorok és a magyar földeken dolgozó emberek számára fontos volt olyan ételeket készíteni, melyek táplálóak, de nem igényelnek sok hozzávalót, és a hagymás rostélyos pont ilyen ételnek bizonyult. Az évszázadok alatt a recept finomodott, több változata született, de az alapok maradtak: marhahús, hagyma és néhány egyszerű fűszer.
Tálalás:
A hagymás rostélyos tálalásánál fontos, hogy a hús szeletek egyenletesen kerüljenek a tányérra, majd öntsük rájuk a hagymás mártást. A sült hagymaszeleteket halmozzuk a húsra, amivel még izgalmasabbá tesszük az ételt. Mint mellékfogásként, a burgonyapüré vagy a galuskával történő tálalás nagyszerű választás, mivel ezek kitűnően kiegészítik a rostélyos ízeit.
Alternatív Hozzávalók:
- Hús: Ha nincs kéznél marhahús, használhatunk sertésszeleteket vagy csirke mellfilét. A főzési időt ebben az esetben rövidíteni kell.
- Húsleves: Ha nincs kéznél húsleves, használhatjuk az egyszerű vízet és egy kocka húsleves alapanyagot.
- Worcestershire mártás: Ezt a mártást szójaszósszal is helyettesíthetjük, de az eredeti ízét nem adja vissza teljes mértékben.
- Vörösbor: A bor alkoholtartalma elpárolog főzés közben. Ha mégsem szeretnénk bort használni, akkor helyettesíthetjük húslevessel vagy szőlőlével.
- Olaj: Ha diétázunk vagy egészségesebb alternatívát keresünk, az olívaolaj vagy a kókuszolaj remek választás.
Egészségügyi előnyök:
- Marhahús: Gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban. A vörös hús jó vasforrás is, ami különösen hasznos a vas-hiányos anémiában szenvedők számára.
- Vöröshagyma: A hagyma antioxindás tulajdonságokkal rendelkezik, és kiváló C-vitamin forrás. Emellett kutatások kimutatták, hogy a hagyma kivonatainak lehetnek daganatellenes hatásai is.
- Fokhagyma: Az egyik legismertebb természetes antibiotikum. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében és az immunrendszer erősítésében.
- Vörösbor: Mérsékelt mennyiségben a vörösbor antioxidánsokat tartalmaz, melyek jótékonyan hathatnak a szív- és érrendszerre.
Variációk:
- Zöldséges Rostélyos: Adj hozzá szezonális zöldségeket, mint pl. paprika vagy paradicsom, hogy még gazdagabb legyen az étel.
- Gombás Rostélyos: Friss vagy konzerv gombával kiegészítve még ízletesebbé tehetjük a rostélyost.
- Krémes Rostélyos: A hagymás mártást tejszínnel vagy főzőkrémmel sűríthetjük, így egy krémes, lágyabb állagot kapunk.
Érdekességek:
- Hagyma és könnyezés: Sokan azt tapasztalják, hogy sírnak a hagyma szeletelésekor. Ennek oka, hogy a hagyma sérülésekor egy enzim szabadul fel, amely kénnel reagál és egy olyan gázt képez, ami irritálja a szemeket.
- Hagyma történelme: A hagymát már az ókori Egyiptomban is nagyra értékelték. A piramisok építői is fogyasztották, mert úgy gondolták, hogy erőt ad és egészségben tartja őket.
- Worcestershire mártás eredete: Ezt a mártást eredetileg Indiából hozták Angliába a 19. században. Egy véletlen konyhai kísérlet eredményeként jött létre és azóta is népszerű szerte a világon.