Hagymás rostélyos Hagymás rostélyos

Hagymás rostélyos

Húsételek Marha

Hagymás rostélyos – Ínycsiklandó húsételek kedvelőinek!

Hagymás rostélyos recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A hagymás rostélyos egy klasszikus húsétel, amelynek elkészítése egyszerű, és ízletes végeredményt ad. A rostélyos az egyik legjobb választás, ha valami finomat és laktatót szeretnénk készíteni, akár egy családi vacsorára, akár egy baráti összejövetelre. A hagyma pedig remekül passzol a hús ízéhez, így az étel még gazdagabb és ízletesebb lesz.

Hagymás rostélyos

Hagymás rostélyos

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Hagymás rostélyos.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 829 kcal

Hozzávalók
  

a sült hagymához:

Elkészítés
 

  • A hússzeletek széléről levágtam a zsírt. Fólia között kicsit kiklopfoltam, sóztam, borsoztam. Az egyik oldalát vékonyan bekentem mustárral, és fél órára a hűtőbe raktam.
  • Kevéske olajat forrósítottam egy serpenyőben, és a hús mindkét oldalát 3-3 percig megpirítottam benne. Egy tepsire sütőpapírt tettem, és leszedtem az elősütött húst. Becsomagoltam, és 80 °C fokos sütőbe toltam 20 percre. Ez idő alatt bár már nem sül tovább a hús, de mégis puha, és porhanyós lesz, amellett, hogy rózsaszín, és szaftos marad
  • Közben 3 fej vékonyra szeletelt hagymát dobtam a visszamaradó olajba, és kicsit megpirítottam. Mielőtt még túl sötétre sült volna, leszórtam liszttel, és felöntöttem húslevessel. Worcestershire szósszal, sóval, borssal, egy kanálka mustárral, és a vége felé kevés vörösborral ízesítettem, majd jól összefőztem.
  • A maradék 3 fej hagymát szintén vékonyra szeleteltem, és 1-2 kanál liszttel összeforgattam. Egy nem túl nagy méretű edényben 3 ujjnyi olajat forrósítottam, és 3 részletben aranysárgára, ropogósra sütöttem benne a hagymát. Törlőpapírra kiszedtem, hagytam jól lecsepegni az olajtól, és csak ezután sóztam.
  • A hús alatt összegyűlt szaftot a mártáshoz kevertem tálalás előtt. A tányéron a hagymás-fűszeres mártásra tettem a húst, a tetejére pedig a sült hagymát.
  • Körete serpenyőben pirított krumpli volt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Hagymás rostélyos-hoz!

Tápérték

Kalória: 829kcalSzénhidrát: 30gFehérje: 39gZsír: 57gTelített zsír: 19gTrans Fat: 1gKoleszterin: 140mgNátrium: 872mgKálium: 1158mgÉlelmi rost: 4gCukor: 10gVitamin A: 506IUVitamin C: 16mgKalcium: 93mgVas: 7mg
Keyword húsétel, marha
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A hagymás rostélyos a magyar konyha egyik jellegzetes és kedvelt ételének számít. A marha hátszínt és a vöröshagymát tökéletes párosításnak tartják. A történelem során a pásztorok és a magyar földeken dolgozó emberek számára fontos volt olyan ételeket készíteni, melyek táplálóak, de nem igényelnek sok hozzávalót, és a hagymás rostélyos pont ilyen ételnek bizonyult. Az évszázadok alatt a recept finomodott, több változata született, de az alapok maradtak: marhahús, hagyma és néhány egyszerű fűszer.

Tálalás:

A hagymás rostélyos tálalásánál fontos, hogy a hús szeletek egyenletesen kerüljenek a tányérra, majd öntsük rájuk a hagymás mártást. A sült hagymaszeleteket halmozzuk a húsra, amivel még izgalmasabbá tesszük az ételt. Mint mellékfogásként, a burgonyapüré vagy a galuskával történő tálalás nagyszerű választás, mivel ezek kitűnően kiegészítik a rostélyos ízeit.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Hús: Ha nincs kéznél marhahús, használhatunk sertésszeleteket vagy csirke mellfilét. A főzési időt ebben az esetben rövidíteni kell.
  2. Húsleves: Ha nincs kéznél húsleves, használhatjuk az egyszerű vízet és egy kocka húsleves alapanyagot.
  3. Worcestershire mártás: Ezt a mártást szójaszósszal is helyettesíthetjük, de az eredeti ízét nem adja vissza teljes mértékben.
  4. Vörösbor: A bor alkoholtartalma elpárolog főzés közben. Ha mégsem szeretnénk bort használni, akkor helyettesíthetjük húslevessel vagy szőlőlével.
  5. Olaj: Ha diétázunk vagy egészségesebb alternatívát keresünk, az olívaolaj vagy a kókuszolaj remek választás.

Egészségügyi előnyök:

  1. Marhahús: Gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban. A vörös hús jó vasforrás is, ami különösen hasznos a vas-hiányos anémiában szenvedők számára.
  2. Vöröshagyma: A hagyma antioxindás tulajdonságokkal rendelkezik, és kiváló C-vitamin forrás. Emellett kutatások kimutatták, hogy a hagyma kivonatainak lehetnek daganatellenes hatásai is.
  3. Fokhagyma: Az egyik legismertebb természetes antibiotikum. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében és az immunrendszer erősítésében.
  4. Vörösbor: Mérsékelt mennyiségben a vörösbor antioxidánsokat tartalmaz, melyek jótékonyan hathatnak a szív- és érrendszerre.

Variációk:

  1. Zöldséges Rostélyos: Adj hozzá szezonális zöldségeket, mint pl. paprika vagy paradicsom, hogy még gazdagabb legyen az étel.
  2. Gombás Rostélyos: Friss vagy konzerv gombával kiegészítve még ízletesebbé tehetjük a rostélyost.
  3. Krémes Rostélyos: A hagymás mártást tejszínnel vagy főzőkrémmel sűríthetjük, így egy krémes, lágyabb állagot kapunk.

Érdekességek:

  1. Hagyma és könnyezés: Sokan azt tapasztalják, hogy sírnak a hagyma szeletelésekor. Ennek oka, hogy a hagyma sérülésekor egy enzim szabadul fel, amely kénnel reagál és egy olyan gázt képez, ami irritálja a szemeket.
  2. Hagyma történelme: A hagymát már az ókori Egyiptomban is nagyra értékelték. A piramisok építői is fogyasztották, mert úgy gondolták, hogy erőt ad és egészségben tartja őket.
  3. Worcestershire mártás eredete: Ezt a mártást eredetileg Indiából hozták Angliába a 19. században. Egy véletlen konyhai kísérlet eredményeként jött létre és azóta is népszerű szerte a világon.
(össznézettség: 2 266, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating