Harcsafasírt – Ínycsiklandó halétel egy újabb változata
Harcsafasírt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Ha szereted a halat és a fasírtot, akkor a harcsafasírt biztosan elnyeri majd a tetszésedet. Ez az étel nagyon finom és egyszerűen elkészíthető, így ideális választás, ha valami gyors és ízletes fogásra vágysz. A harcsa lágy és ízletes húsa tökéletesen harmonizál a fasírt többi összetevőjével, így garantáltan minden falat finom lesz.
Harcsafasírt
Hozzávalók
- 50 dkg afrikai harcsafilé
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 2 dl tej
- 10 dkg zöldborsó
- 1 evőkanál petrezselyemzöld
- 1 db pritamin paprika
- 1 teáskanál zsályalevél
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 10 dkg kukoricadara
- só
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- A halat megmossuk, leszárítjuk és felkockázzuk, majd aprítógépben felaprítjuk. Egy tálba öntjük, és hozzákeverjük a tejbe áztatott, majd kicsavart és faldarabolt kenyeret, a borsót, a felaprított petrezselymet és zsályát, a finomra vágott paprikát és hagymát, az áttört fokhagymát és a tojást. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megszórjuk a zsemlemorzsával, majd masszává gyúrjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat. A masszából közepes gombócokat formálunk, majd mindet a kukoricadarába forgatjuk, és lelapítjuk. A forró zsiradékba tesszük, és mindkét oldalát kérgesre sütjük.
- Ezután 200 °C fokra előmelegített sütőbe helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és ráöntjük a sült zsiradékot. 10 percig sütjük, míg szép pirosra sülnek. Azonnal tálaljuk vadrizzsel, salátával vagy a kedvenc köretünkkel.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A harcsa az egyik legkedveltebb édesvízi hal Magyarországon. A Duna és a Tisza környéki halászok generációkon át használták különböző ételek elkészítéséhez. A fasírtok, amelyeket Európában általánosan ismernek és szeretnek, kombinációjában a harcsával egy egyedülálló magyar étel született. A harcsafasírt egy hagyományos falusi vendégszeretet formájában született meg, amikor a házigazdák a halas fogások mellett kínálták a vendégeiket valami újdonsággal.
Tálalás:
A harcsafasírtot legjobban friss zöldsalátával és egy szelet citrommal tálaljuk. A citrom leve felfrissíti és kiemeli a harcsa ízét. Mellé kínálj köménymagos burgonyapürét vagy pirított krumplit. Ne felejtsd el mellé kínálni a hagyományos magyar tejfölt, amelyet egy kis apróra vágott kaporral és fokhagymával lehet még ízletesebbé tenni.
Alternatív hozzávalók:
- Hús: Ha nincs kéznél harcsa, vagy egy kicsit változatosabb ízre vágysz, próbálkozz sügérrel, ponttyal vagy lazaccal.
- Morzsa: Ha gluténmentes ételt szeretnél készíteni, a zsemlemorzsát cseréld le rizsmorzsára vagy gluténmentes morzsára.
- Zöldségek: Frissítő ízekért add hozzá a fasírtkeverékhez az apróra vágott uborkát vagy retekkel.
- Fűszerezés: Próbálkozz más fűszerekkel is, mint például a majoránna, rozmaring vagy füstölt paprika, hogy más karaktert adj a fasírtnak.
Egészségügyi előnyök:
- Omega-3 zsírsavak: A harcsa, mint az édesvízi halak többsége, gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre, valamint elősegítik az agy normál működését.
- FeHÉrje: A harcsa kiváló fehérjeforrás, amely elengedhetetlen az izmok építéséhez és fenntartásához.
- Vitaminok és ásványi anyagok: A harcsa tartalmaz B-vitaminokat, foszfort és szelént, amelyek elősegítik az energiatermelést és az immunrendszer egészségét.
- Rost: A teljes kiőrlésű kenyér és a zöldborsó jó rostforrások, amelyek segítenek az emésztésben és elősegítik a teltségérzetet.
Variációk:
- Sült zöldséges harcsafasírt: Hozzáadhatsz a keverékhez sütőben sült padlizsánt vagy cukkinit az extra ízért és rostért.
- Tenger gyümölcsei: Variálhatod a halmasszát garnélával vagy kagylóval egy mediterrán ízvilágért.
- Sajtos harcsafasírt: Adhatsz a keverékhez reszelt sajtot (pl. trappista vagy cheddar), amely olvad a sütés során, így krémes ízt adva a fasírtnak.
Érdekességek:
- A harcsa legendája: Magyarországon a harcsának számos népi legendája és hiedelme kering. Sokan úgy tartják, hogy a harcsa a Duna kincse, és a legnagyobb példányok a mélyben kincset őriznek.
- Harcsa világrekord: A világ legnagyobb fogású harcsáját Olaszországban fogták, és több mint 127 kg súlyú volt.
- Kulináris hagyomány: Bár a harcsafasírt kevésbé ismert az nemzetközi konyhákban, Magyarországon sok helyi étterem és vendéglő kínálataiban megtalálható, és a turisták számára is népszerű csemege.