Harcsafasírt Harcsafasírt

Harcsafasírt

Halételek Harcsa

Harcsafasírt – Ínycsiklandó halétel egy újabb változata

Harcsafasírt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Ha szereted a halat és a fasírtot, akkor a harcsafasírt biztosan elnyeri majd a tetszésedet. Ez az étel nagyon finom és egyszerűen elkészíthető, így ideális választás, ha valami gyors és ízletes fogásra vágysz. A harcsa lágy és ízletes húsa tökéletesen harmonizál a fasírt többi összetevőjével, így garantáltan minden falat finom lesz.

Harcsafasírt

Harcsafasírt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Harcsafasírt.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 722 kcal

Hozzávalók
  

a sütéshez:

Elkészítés
 

  • A halat megmossuk, leszárítjuk és felkockázzuk, majd aprítógépben felaprítjuk. Egy tálba öntjük, és hozzákeverjük a tejbe áztatott, majd kicsavart és faldarabolt kenyeret, a borsót, a felaprított petrezselymet és zsályát, a finomra vágott paprikát és hagymát, az áttört fokhagymát és a tojást. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megszórjuk a zsemlemorzsával, majd masszává gyúrjuk.
  • Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat. A masszából közepes gombócokat formálunk, majd mindet a kukoricadarába forgatjuk, és lelapítjuk. A forró zsiradékba tesszük, és mindkét oldalát kérgesre sütjük.
  • Ezután 200 °C fokra előmelegített sütőbe helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és ráöntjük a sült zsiradékot. 10 percig sütjük, míg szép pirosra sülnek. Azonnal tálaljuk vadrizzsel, salátával vagy a kedvenc köretünkkel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Harcsafasírt-hoz!

Tápérték

Kalória: 722kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 35gZsír: 41gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gTrans Fat: 1gKoleszterin: 173mgNátrium: 710mgKálium: 936mgÉlelmi rost: 8gCukor: 9gVitamin A: 1220IUVitamin C: 39mgKalcium: 210mgVas: 4mg
Keyword hal, harcsa, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A harcsa az egyik legkedveltebb édesvízi hal Magyarországon. A Duna és a Tisza környéki halászok generációkon át használták különböző ételek elkészítéséhez. A fasírtok, amelyeket Európában általánosan ismernek és szeretnek, kombinációjában a harcsával egy egyedülálló magyar étel született. A harcsafasírt egy hagyományos falusi vendégszeretet formájában született meg, amikor a házigazdák a halas fogások mellett kínálták a vendégeiket valami újdonsággal.

Tálalás:

A harcsafasírtot legjobban friss zöldsalátával és egy szelet citrommal tálaljuk. A citrom leve felfrissíti és kiemeli a harcsa ízét. Mellé kínálj köménymagos burgonyapürét vagy pirított krumplit. Ne felejtsd el mellé kínálni a hagyományos magyar tejfölt, amelyet egy kis apróra vágott kaporral és fokhagymával lehet még ízletesebbé tenni.

Alternatív hozzávalók:

  1. Hús: Ha nincs kéznél harcsa, vagy egy kicsit változatosabb ízre vágysz, próbálkozz sügérrel, ponttyal vagy lazaccal.
  2. Morzsa: Ha gluténmentes ételt szeretnél készíteni, a zsemlemorzsát cseréld le rizsmorzsára vagy gluténmentes morzsára.
  3. Zöldségek: Frissítő ízekért add hozzá a fasírtkeverékhez az apróra vágott uborkát vagy retekkel.
  4. Fűszerezés: Próbálkozz más fűszerekkel is, mint például a majoránna, rozmaring vagy füstölt paprika, hogy más karaktert adj a fasírtnak.

Egészségügyi előnyök:

  1. Omega-3 zsírsavak: A harcsa, mint az édesvízi halak többsége, gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre, valamint elősegítik az agy normál működését.
  2. FeHÉrje: A harcsa kiváló fehérjeforrás, amely elengedhetetlen az izmok építéséhez és fenntartásához.
  3. Vitaminok és ásványi anyagok: A harcsa tartalmaz B-vitaminokat, foszfort és szelént, amelyek elősegítik az energiatermelést és az immunrendszer egészségét.
  4. Rost: A teljes kiőrlésű kenyér és a zöldborsó jó rostforrások, amelyek segítenek az emésztésben és elősegítik a teltségérzetet.

Variációk:

  1. Sült zöldséges harcsafasírt: Hozzáadhatsz a keverékhez sütőben sült padlizsánt vagy cukkinit az extra ízért és rostért.
  2. Tenger gyümölcsei: Variálhatod a halmasszát garnélával vagy kagylóval egy mediterrán ízvilágért.
  3. Sajtos harcsafasírt: Adhatsz a keverékhez reszelt sajtot (pl. trappista vagy cheddar), amely olvad a sütés során, így krémes ízt adva a fasírtnak.

Érdekességek:

  1. A harcsa legendája: Magyarországon a harcsának számos népi legendája és hiedelme kering. Sokan úgy tartják, hogy a harcsa a Duna kincse, és a legnagyobb példányok a mélyben kincset őriznek.
  2. Harcsa világrekord: A világ legnagyobb fogású harcsáját Olaszországban fogták, és több mint 127 kg súlyú volt.
  3. Kulináris hagyomány: Bár a harcsafasírt kevésbé ismert az nemzetközi konyhákban, Magyarországon sok helyi étterem és vendéglő kínálataiban megtalálható, és a turisták számára is népszerű csemege.
(össznézettség: 147, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése