Hússaláta gazdagon-őzgerincformában Hússaláta gazdagon-őzgerincformában

Hússaláta gazdagon-őzgerincformában

Húsos saláta Saláta

Hússaláta gazdagon-őzgerincformában – Elegáns és ínycsiklandó fogás

Hússaláta gazdagon-őzgerincformában recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 120 perc.

Ha szeretnél valami különlegeset tálalni a vendégeidnek, akkor a hússaláta gazdagon-őzgerincformában tökéletes választás lehet. Ez a fogás nem csak finom és tápláló, de elegáns megjelenésével garantáltan lenyűgözi majd azokat, akik asztalodhoz ülnek. A húsok ízét és a saláta frissességét tökéletesen kombinálja, és a tálalás is igazán mutatós.

Hússaláta gazdagon-őzgerincformában

Hússaláta gazdagon-őzgerincformában

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Hússaláta gazdagon-őzgerincformában.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Teljes idő 2 hours
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 530 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Külön megfőzzük a csirkemellet, az apró kockára vágott burgonyát, és megpároljuk a borsót, répát.
  • A csirkemellet és a főtt sonkát feldaraboljuk és egy tálba tesszük. A burgonyát leszűrjük, és a többi zöldséggel a húsokhoz adjuk. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, a végieket levágjuk, apró darabokra vágjuk, és szintén a tálba rakjuk. Sózzuk, borsozzuk.
  • Óvatosan összekeverjük a majonézzel a tál tartalmát.
  • A zselatint 2,5 dl vízben elkeverjük, majd megmelegítjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
  • Az őzgerincformát kibéleljük fóliával. Miután a masszát összekevertük a zselatinnal, az őzgerinc forma aljába tesszük az egy harmadát, majd a tojásokat felsorakoztatjuk. A maradék masszát rátesszük, tetejét elsimítjuk, majd a fóliával betakarjuk. 5 órára hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen a zselatin, és összeálljon a hússaláta.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Hússaláta gazdagon-őzgerincformában-hoz!

Tápérték

Kalória: 530kcalSzénhidrát: 23gFehérje: 32gZsír: 34gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 297mgNátrium: 737mgKálium: 934mgÉlelmi rost: 5gCukor: 4gVitamin A: 5705IUVitamin C: 32mgKalcium: 77mgVas: 3mg
Keyword saláta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az őzgerincformában készített hússaláta a magyar konyha egyik rejtett kincse. Bár nem annyira közismert, mint néhány másik magyar klasszikus, azok számára, akik ismerik és elkészítették, különleges helyet foglal el a szívükben. A XX. század elején került először a magyar háztartásokba az őzgerincforma, ami eredetileg süteményekhez készült. Aztán egy kreatív háziasszony azon gondolkodott, hogy miért ne használná ezt az eszközt valami sós finomság elkészítésére is, így született meg a hússaláta őzgerincformában.

Tálalás:

Amikor a hússaláta gazdagon-őzgerincformában teljesen megdermedt és kiborítjuk, egy elegáns tálcán tálalva valódi látványossá válhat. A tetejét díszíthetjük tojásszeletekkel, paprika karikákkal, vagy akár petrezselyemmel. Friss, ropogós bagett szeletek vagy házi kenyér mellett kínálva garantáltan nagy sikert arat.

Alternatív hozzávalók:

  • Pulykamell: A csirkemell helyett használhatunk pulykamellet is, ami szintén finom és könnyű alternatíva.
  • Joghurt: Ha valaki kevésbé szereti a majonézt, vagy egy könnyebb változatot szeretne, akkor a majonéz felét helyettesítheti natúr joghurttal.
  • Zöldségek: Uborka, zöldpaprika vagy akár kukorica is bekerülhet a salátába extra íz és textúra érdekében.
  • Füstölt sajt: Ha egy kis extra ízt szeretnénk adni a salátának, adjunk hozzá néhány kocka füstölt sajtot.
  • Vegetáriánus változat: A húst ki is hagyhatjuk, és helyette több zöldséget, tofu-t vagy grillzöldséget adhatunk a salátához. A sonka helyett pedig füstölt tofu szeleteket használhatunk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Fejleszti az izomzatot: A csirkemell magas fehérjetartalma elősegíti az izomtömeg növelését és a regenerációt.
  2. B-vitaminok forrása: A hús és tojás kiváló forrása a B-vitaminoknak, amelyek szerepet játszanak az energiatermelésben és az idegrendszer egészségében.
  3. Rostforrás: A zöldborsó és sárgarépa jó forrásai a rostnak, amely elősegíti az emésztést és hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez.
  4. Antioxidánsok: A zöldségek antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben.

Variációk:

  1. Tengeri saláta: A csirkemellet és a sonkát helyettesíthetjük tonhallal vagy garnélarákkal egy mediterrán ihletésű változatért.
  2. Ázsiai hússaláta gazdagon-őzgerincformában stílus: Hozzáadhatunk bambuszrügyet, vízben eltett csírákat és használhatunk szójaszószt a majonézben egy ázsiai ízvilágért.
  3. Mexikói hússaláta gazdagon-őzgerincformában változat: Bab, kukorica, paprika és egy kis chili hozzáadásával egy mexikói hangulatú salátát kaphatunk.

Érdekességek:

  1. Forma eredete: Az őzgerincforma neve onnan származik, hogy hasonlít az őz gerincére. Eredetileg sütemények sütésére használták, de a kreatív konyhai alkotók másra is használni kezdték.
  2. Majonéz története: Sokan nem tudják, de a majonéz a 18. századból származik, és eredetileg Mahón városából, Spanyolországból származik. Ezt a nevet adták a szósznak, miután a várost az angolok elfoglalták 1756-ban.
  3. A saláta népszerűsége: Az őzgerincformában készült hússaláta népszerűsége elsősorban a 20. század közepén robbant be Magyarországon, és azóta is sok család asztalán megtalálható ünnepek alkalmával.
(össznézettség: 508, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése