Hússaláta gazdagon-őzgerincformában – Elegáns és ínycsiklandó fogás
Hússaláta gazdagon-őzgerincformában recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 120 perc.
Ha szeretnél valami különlegeset tálalni a vendégeidnek, akkor a hússaláta gazdagon-őzgerincformában tökéletes választás lehet. Ez a fogás nem csak finom és tápláló, de elegáns megjelenésével garantáltan lenyűgözi majd azokat, akik asztalodhoz ülnek. A húsok ízét és a saláta frissességét tökéletesen kombinálja, és a tálalás is igazán mutatós.
Hússaláta gazdagon-őzgerincformában
Hozzávalók
- 30 dkg csirkemell
- 20 dkg sonka főtt
- 50 dkg burgonya
- 3 db sárgarépa
- 20 dkg zöldborsó
- 1,5 dl majonéz
- 1 csomag zselatin
- 8 db tojás
- só
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- Külön megfőzzük a csirkemellet, az apró kockára vágott burgonyát, és megpároljuk a borsót, répát.
- A csirkemellet és a főtt sonkát feldaraboljuk és egy tálba tesszük. A burgonyát leszűrjük, és a többi zöldséggel a húsokhoz adjuk. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, a végieket levágjuk, apró darabokra vágjuk, és szintén a tálba rakjuk. Sózzuk, borsozzuk.
- Óvatosan összekeverjük a majonézzel a tál tartalmát.
- A zselatint 2,5 dl vízben elkeverjük, majd megmelegítjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Az őzgerincformát kibéleljük fóliával. Miután a masszát összekevertük a zselatinnal, az őzgerinc forma aljába tesszük az egy harmadát, majd a tojásokat felsorakoztatjuk. A maradék masszát rátesszük, tetejét elsimítjuk, majd a fóliával betakarjuk. 5 órára hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen a zselatin, és összeálljon a hússaláta.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
Az őzgerincformában készített hússaláta a magyar konyha egyik rejtett kincse. Bár nem annyira közismert, mint néhány másik magyar klasszikus, azok számára, akik ismerik és elkészítették, különleges helyet foglal el a szívükben. A XX. század elején került először a magyar háztartásokba az őzgerincforma, ami eredetileg süteményekhez készült. Aztán egy kreatív háziasszony azon gondolkodott, hogy miért ne használná ezt az eszközt valami sós finomság elkészítésére is, így született meg a hússaláta őzgerincformában.
Tálalás:
Amikor a hússaláta gazdagon-őzgerincformában teljesen megdermedt és kiborítjuk, egy elegáns tálcán tálalva valódi látványossá válhat. A tetejét díszíthetjük tojásszeletekkel, paprika karikákkal, vagy akár petrezselyemmel. Friss, ropogós bagett szeletek vagy házi kenyér mellett kínálva garantáltan nagy sikert arat.
Alternatív hozzávalók:
- Pulykamell: A csirkemell helyett használhatunk pulykamellet is, ami szintén finom és könnyű alternatíva.
- Joghurt: Ha valaki kevésbé szereti a majonézt, vagy egy könnyebb változatot szeretne, akkor a majonéz felét helyettesítheti natúr joghurttal.
- Zöldségek: Uborka, zöldpaprika vagy akár kukorica is bekerülhet a salátába extra íz és textúra érdekében.
- Füstölt sajt: Ha egy kis extra ízt szeretnénk adni a salátának, adjunk hozzá néhány kocka füstölt sajtot.
- Vegetáriánus változat: A húst ki is hagyhatjuk, és helyette több zöldséget, tofu-t vagy grillzöldséget adhatunk a salátához. A sonka helyett pedig füstölt tofu szeleteket használhatunk.
Egészségügyi előnyök:
- Fejleszti az izomzatot: A csirkemell magas fehérjetartalma elősegíti az izomtömeg növelését és a regenerációt.
- B-vitaminok forrása: A hús és tojás kiváló forrása a B-vitaminoknak, amelyek szerepet játszanak az energiatermelésben és az idegrendszer egészségében.
- Rostforrás: A zöldborsó és sárgarépa jó forrásai a rostnak, amely elősegíti az emésztést és hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez.
- Antioxidánsok: A zöldségek antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben.
Variációk:
- Tengeri saláta: A csirkemellet és a sonkát helyettesíthetjük tonhallal vagy garnélarákkal egy mediterrán ihletésű változatért.
- Ázsiai hússaláta gazdagon-őzgerincformában stílus: Hozzáadhatunk bambuszrügyet, vízben eltett csírákat és használhatunk szójaszószt a majonézben egy ázsiai ízvilágért.
- Mexikói hússaláta gazdagon-őzgerincformában változat: Bab, kukorica, paprika és egy kis chili hozzáadásával egy mexikói hangulatú salátát kaphatunk.
Érdekességek:
- Forma eredete: Az őzgerincforma neve onnan származik, hogy hasonlít az őz gerincére. Eredetileg sütemények sütésére használták, de a kreatív konyhai alkotók másra is használni kezdték.
- Majonéz története: Sokan nem tudják, de a majonéz a 18. századból származik, és eredetileg Mahón városából, Spanyolországból származik. Ezt a nevet adták a szósznak, miután a várost az angolok elfoglalták 1756-ban.
- A saláta népszerűsége: Az őzgerincformában készült hússaláta népszerűsége elsősorban a 20. század közepén robbant be Magyarországon, és azóta is sok család asztalán megtalálható ünnepek alkalmával.