Ánizsos csirke – Különleges, fűszeres csirkerecept csillagánizzsal és citrommal
Ánizsos csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
Az ánizsos csirke egy illatos, fűszeres csirkés főétel, amely a csillagánizs, citrom és fokhagyma különleges ízvilágával varázsolja el az ízlelőbimbókat. Ez a sült csirke recept egyszerűen elkészíthető, mégis különleges fogás lehet ebédre vagy vacsorára. Próbáld ki ezt a magyar konyha inspirálta, de egzotikus jegyeket hordozó receptet!
Ánizsos Csirke
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell
- 50 dkg csirkecomb
- só
- fekete bors őrölt
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 1 evőkanál rozmaring morzsolt
- 1 evőkanál oregáno morzsolt
- 6 db csillagánizs
- olívaolaj
a díszítéshez:
- rozmaring ágak
Elkészítés
- Először is, kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 220°C-ra (ha légkeveréses sütőt használunk, akkor 200°C-ra). Amíg a sütő felmelegszik, készítsük elő az alapanyagokat.
- A csirkemellet és a csirkecombokat alaposan megmossuk folyó víz alatt, majd papírtörlővel gondosan leitatjuk róluk a nedvességet, hogy a sütés során szép aranybarna kérget kapjanak. Ezután megsózzuk és megborsozzuk mindkét oldalukat ízlés szerint.
- A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd durvára vágjuk, hogy sütés közben intenzíven kiadják az ízüket. Ezután a citromot alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromszeleteket megszórjuk az oregánóval, így már előre rájuk kerül egy kis fűszeres íz.
- Egy nagy serpenyőben felhevítünk néhány evőkanál olívaolajat közepesen magas hőfokon. Amikor az olaj már kellően forró, hozzáadjuk a csirkemelleket és csirkecombokat. Oldalanként kb. 2-3 percig sütjük, amíg szép aranybarna kérget nem kapnak. Az elősütés célja, hogy a hús megtartsa szaftosságát a sütőben, és a külső réteg finom pirult ízt kapjon.
- Egy közepes méretű hőálló tepsit vagy sütőtálat előkészítünk. A serpenyőből kivett, előpirított csirkedarabokat egyenletesen elrendezzük benne. Rászórjuk az aprított fokhagymát, a csillagánizst és a morzsolt rozmaringot, hogy a fűszerek mindenhol kellemesen átjárják a húst.
- Ezután néhány evőkanál olívaolajat locsolunk a tetejére, és egy fakanállal vagy kézzel alaposan átforgatjuk, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak. A fűszeres citromszeleteket szintén a csirke tetejére helyezzük.
- A tepsit betesszük az előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig sütjük, amíg a csirkehús teljesen átsül, és a bőre vagy kérge aranybarnává válik. A sütési idő felénél megforgatjuk a húsokat, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon.
- Amikor a csirke elkészült, kivesszük a sütőből, és néhány percig pihentetjük, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak benne.
- Tálaláskor friss rozmaringágakkal díszítjük, és forrón kínáljuk. Kiváló köret hozzá a párolt rizs, sült burgonya vagy friss zöldsaláta.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések az Ánizsos Csirke recepthez:
Ne pirítsd túl a csirkét a serpenyőben, mert könnyen kiszáradhat. Csak egy rövid, gyors pirításra van szükség.
Ügyelj arra, hogy a sütőt a megadott hőfokra előmelegítsd, hogy az étel egyenletesen süljön.
Ha maradékot hagysz, hűtsd le a csirkét szobahőmérsékletre, mielőtt hűtőbe teszed. A hűtőben lévő levegőtől ne zárkózz el; ez segíthet megelőzni a páralecsapódást és a csirke kiszáradását.
A maradék ételt 2-3 napon belül fogyaszd el a legjobb minőség érdekében.
A csirkét előző este pácolhatod a fűszerekben, hogy az ízek mélyebben behatoljanak a húsba.
A csirkét a sütés előtt vedd ki a hűtőből kb. 20 perccel, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Így egyenletesen sül majd.
A csillagánizst és egyéb fűszereket specializált fűszerboltokban vagy bio üzletekben szerezd be a legjobb minőség érdekében.
A csirkét válaszd helyi termelőtől vagy bio boltokból, hogy biztos lehess a hús minőségében.
Kipróbálhatod a receptet kacsával vagy pulykával a változatosság kedvéért.
A zöldségek közül a sárgarépát, cukkinit vagy brokkolit is beleteheted a tepsibe sütés előtt egy teljesebb fogásért.
Ha nincs csillagánizs, használhat ánizsmagot vagy édesköményt, bár ezek más ízt adnak az ételnek.
A citrom hozzáadása frissességet és egyensúlyt ad az ételnek, de ha nem szereti, elhagyható vagy helyettesíthető narancssal a különböző ízért.
Történet:
Az ánizsos csirke egy különleges, fűszeres csirkés főétel, amely a csillagánizs jellegzetes aromájával és a citromos frissességgel alkot harmonikus ízvilágot. A magyar konyha kedvelt alapanyagai, mint a csirkemell és csirkecomb, itt egy izgalmas, keleties beütésű receptben kapnak helyet. Ez a fogás tökéletes választás egy hétvégi ebédhez, egy ünnepi vacsorához, vagy ha egy egyszerű csirkés recept után kutatunk, ami mégis különleges.
Tálalás:
Az elkészült sült csirke frissen, melegen az igazi. Kiváló köret hozzá a párolt rizs, a sült burgonya, vagy egy könnyed zöldsaláta. A látványos tálalás érdekében a rozmaringágak nemcsak dekorációként szolgálnak, hanem fokozzák a fűszeres csirke illatát is. A csirkehús receptek között ez egy ínycsiklandó, illatos, mégis gyors vacsora csirkéből, amely garantáltan elnyeri a család és a vendégek tetszését.
Ital ajánló az Ánizsos Csirke mellé:
Gyerekeknek:
- Citromos-mézes víz: Frissítő és egészséges alternatíva. Egy pohárba facsarjunk bele egy kevés citromlevet, adjunk hozzá egy kanál mézet és öntsük fel hideg vízzel. Jégkockával és citromkarikával díszíthetjük.
- Almalé: A természetes almalé finom párosítás az ánizsos csirke ízeivel, és a legtöbb gyerek imádja.
- Gyümölcsös teafőzet: Készítsünk gyenge gyümölcsteát (pl. málna vagy eper ízűt) és hagyjuk kihűlni. Ezt is díszíthetjük jéggel és friss gyümölcsdarabokkal.
Felnőtteknek:
- Citromos-fűszeres fehérboros spritzer: Egy pohárban keverjünk össze egy jó minőségű száraz fehérbort, szóda vizet, egy kevés frissen facsart citromlevet és adjunk hozzá egy csillagánizst. Jéggel hűsítsük.
- Ázsiai stílusú jeges tea: Készítsünk erős zöldteát, adjunk hozzá egy csipetnyi mézet és néhány csepp limettlevet. Tálaljuk jéggel és citromkarikával.
- Sör: Egy könnyű, citromos ízű búzasör vagy egy finom lager is jól kiegészítheti az ánizsos csirke ízvilágát.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs kéznél csillagánizs, helyettesíthető egy kevés ánizsmaggal vagy édesköménymaggal. A citrom helyett használhatunk lime-ot vagy narancsot, amely egy kicsit édeskésebb ízt ad az ételnek. A csirkemell helyett pulykamell is használható, ha egy kissé más fűszeres sült hús változatot szeretnénk kipróbálni. Ha ropogósabb bőrű sült csirke a cél, sütés végén kapcsoljunk grill fokozatra néhány percre.
Egészségügyi előnyök:
Az ánizsos csirke nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen a csirkemell és csirkecomb kiváló fehérjeforrás, amely segíti az izmok regenerálódását és fenntartását. A csillagánizs és a rozmaring természetes antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek támogathatják az immunrendszert. A fokhagyma antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, míg a citrom magas C-vitamin tartalma révén hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Az olívaolaj pedig szívbarát zsiradékokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik a szív- és érrendszer egészségét.
Variációk:
Ez a csirkés főétel könnyen variálható az ízlésünk szerint. Ha intenzívebb ízvilágot szeretnénk, adhatunk hozzá chili pelyhet vagy egy kevés mézet, amely édes-sós kombinációt hoz létre. A csillagánizsos csirke mellett kipróbálhatjuk ezt a receptet pulykahússal vagy akár kacsamellel is. A fűszeres csirke készülhet friss zöldfűszerekkel, például bazsalikommal vagy kakukkfűvel is, ha még karakteresebb ízt szeretnénk elérni.
Érdekességek:
A csillagánizs nemcsak a sült csirke receptek különleges fűszere, hanem számos ázsiai és mediterrán konyhában is megtalálható. Évszázadok óta használják emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt. A fokhagymát már az ókori Egyiptomban is fogyasztották, és sok kultúrában természetes gyógynövényként tartják számon. A citromos csirke receptje pedig több nemzet konyhájában ismert, de a magyar konyha csirkés ételei között is egyre népszerűbbek az egzotikusabb ízeket ötvöző fogások.