Sült ánizsos csirke csillagánizzsal, citromszeletekkel és fokhagymával egy üvegtálban. Ánizsos csirke

Ánizsos csirke

Csirke Szárnyas

Ánizsos csirke – Különleges, fűszeres csirkerecept csillagánizzsal és citrommal

Ánizsos csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Az ánizsos csirke egy illatos, fűszeres csirkés főétel, amely a csillagánizs, citrom és fokhagyma különleges ízvilágával varázsolja el az ízlelőbimbókat. Ez a sült csirke recept egyszerűen elkészíthető, mégis különleges fogás lehet ebédre vagy vacsorára. Próbáld ki ezt a magyar konyha inspirálta, de egzotikus jegyeket hordozó receptet!

Sült ánizsos csirke csillagánizzsal, citromszeletekkel és fokhagymával egy üvegtálban.

Ánizsos Csirke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ánizsos Csirke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 25 minutes
Összesen 55 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 427 kcal

Hozzávalók
  

a díszítéshez:

  • rozmaring ágak

Elkészítés
 

  • Először is, kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 220°C-ra (ha légkeveréses sütőt használunk, akkor 200°C-ra). Amíg a sütő felmelegszik, készítsük elő az alapanyagokat.
  • A csirkemellet és a csirkecombokat alaposan megmossuk folyó víz alatt, majd papírtörlővel gondosan leitatjuk róluk a nedvességet, hogy a sütés során szép aranybarna kérget kapjanak. Ezután megsózzuk és megborsozzuk mindkét oldalukat ízlés szerint.
  • A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd durvára vágjuk, hogy sütés közben intenzíven kiadják az ízüket. Ezután a citromot alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A citromszeleteket megszórjuk az oregánóval, így már előre rájuk kerül egy kis fűszeres íz.
  • Egy nagy serpenyőben felhevítünk néhány evőkanál olívaolajat közepesen magas hőfokon. Amikor az olaj már kellően forró, hozzáadjuk a csirkemelleket és csirkecombokat. Oldalanként kb. 2-3 percig sütjük, amíg szép aranybarna kérget nem kapnak. Az elősütés célja, hogy a hús megtartsa szaftosságát a sütőben, és a külső réteg finom pirult ízt kapjon.
  • Egy közepes méretű hőálló tepsit vagy sütőtálat előkészítünk. A serpenyőből kivett, előpirított csirkedarabokat egyenletesen elrendezzük benne. Rászórjuk az aprított fokhagymát, a csillagánizst és a morzsolt rozmaringot, hogy a fűszerek mindenhol kellemesen átjárják a húst.
  • Ezután néhány evőkanál olívaolajat locsolunk a tetejére, és egy fakanállal vagy kézzel alaposan átforgatjuk, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak. A fűszeres citromszeleteket szintén a csirke tetejére helyezzük.
  • A tepsit betesszük az előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig sütjük, amíg a csirkehús teljesen átsül, és a bőre vagy kérge aranybarnává válik. A sütési idő felénél megforgatjuk a húsokat, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon.
  • Amikor a csirke elkészült, kivesszük a sütőből, és néhány percig pihentetjük, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak benne.
  • Tálaláskor friss rozmaringágakkal díszítjük, és forrón kínáljuk. Kiváló köret hozzá a párolt rizs, sült burgonya vagy friss zöldsaláta.

Jegyzet

Jó étvágyat az Ánizsos Csirke-hez.

Kalória

Kalória: 427kcalSzénhidrát: 5gFehérje: 39gZsír: 28gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTranszzsír: 0.1gKoleszterin: 146mgNátrium: 498mgKálium: 676mgRost: 2gCukor: 0.3gA-vitamin: 197IUC-vitamin: 8mgKalcium: 61mgVas: 2mg
Keyword Ánizsos csirke, Citromos csirke, Csillagánizsos csirke, Csirke sütőben, Csirkecomb recept, Csirkehús receptek, Csirkemell recept, Csirkés főétel, Egyszerű csirkés recept, Fűszeres csirke, Gyors vacsora csirkéből, Illatos sült csirke, Ínycsiklandó csirke, Kiadós ebédötlet, Különleges csirkés étel, Magyar konyha csirkés ételek, Oregánós csirke, Rozmaringos csirke, Sült csirke recept, Ünnepi csirke recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Ánizsos Csirke recepthez:

Milyen hibákat követhetek el a recept elkészítése során?

Ne pirítsd túl a csirkét a serpenyőben, mert könnyen kiszáradhat. Csak egy rövid, gyors pirításra van szükség.
Ügyelj arra, hogy a sütőt a megadott hőfokra előmelegítsd, hogy az étel egyenletesen süljön.

Hogyan maradjon az Ánizsos Csirke minél tovább friss?

Ha maradékot hagysz, hűtsd le a csirkét szobahőmérsékletre, mielőtt hűtőbe teszed. A hűtőben lévő levegőtől ne zárkózz el; ez segíthet megelőzni a páralecsapódást és a csirke kiszáradását.
A maradék ételt 2-3 napon belül fogyaszd el a legjobb minőség érdekében.

Milyen szakmai tippeket tudsz adni az elkészítéshez?

A csirkét előző este pácolhatod a fűszerekben, hogy az ízek mélyebben behatoljanak a húsba.
A csirkét a sütés előtt vedd ki a hűtőből kb. 20 perccel, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Így egyenletesen sül majd.

Hol szerezhetek be minőségi hozzávalókat?

A csillagánizst és egyéb fűszereket specializált fűszerboltokban vagy bio üzletekben szerezd be a legjobb minőség érdekében.
A csirkét válaszd helyi termelőtől vagy bio boltokból, hogy biztos lehess a hús minőségében.

Milyen további verziókat javasolsz az ételhez?

Kipróbálhatod a receptet kacsával vagy pulykával a változatosság kedvéért.
A zöldségek közül a sárgarépát, cukkinit vagy brokkolit is beleteheted a tepsibe sütés előtt egy teljesebb fogásért.

Mivel helyettesíthető a csillagánizs, ha nincs otthon?

Ha nincs csillagánizs, használhat ánizsmagot vagy édesköményt, bár ezek más ízt adnak az ételnek.

Mennyire fontos a receptben a citrom?

A citrom hozzáadása frissességet és egyensúlyt ad az ételnek, de ha nem szereti, elhagyható vagy helyettesíthető narancssal a különböző ízért.

Történet:

Az ánizsos csirke egy különleges, fűszeres csirkés főétel, amely a csillagánizs jellegzetes aromájával és a citromos frissességgel alkot harmonikus ízvilágot. A magyar konyha kedvelt alapanyagai, mint a csirkemell és csirkecomb, itt egy izgalmas, keleties beütésű receptben kapnak helyet. Ez a fogás tökéletes választás egy hétvégi ebédhez, egy ünnepi vacsorához, vagy ha egy egyszerű csirkés recept után kutatunk, ami mégis különleges.

Tálalás:

Az elkészült sült csirke frissen, melegen az igazi. Kiváló köret hozzá a párolt rizs, a sült burgonya, vagy egy könnyed zöldsaláta. A látványos tálalás érdekében a rozmaringágak nemcsak dekorációként szolgálnak, hanem fokozzák a fűszeres csirke illatát is. A csirkehús receptek között ez egy ínycsiklandó, illatos, mégis gyors vacsora csirkéből, amely garantáltan elnyeri a család és a vendégek tetszését.

Ital ajánló az Ánizsos Csirke mellé:

Gyerekeknek:

  1. Citromos-mézes víz: Frissítő és egészséges alternatíva. Egy pohárba facsarjunk bele egy kevés citromlevet, adjunk hozzá egy kanál mézet és öntsük fel hideg vízzel. Jégkockával és citromkarikával díszíthetjük.
  2. Almalé: A természetes almalé finom párosítás az ánizsos csirke ízeivel, és a legtöbb gyerek imádja.
  3. Gyümölcsös teafőzet: Készítsünk gyenge gyümölcsteát (pl. málna vagy eper ízűt) és hagyjuk kihűlni. Ezt is díszíthetjük jéggel és friss gyümölcsdarabokkal.

Felnőtteknek:

  1. Citromos-fűszeres fehérboros spritzer: Egy pohárban keverjünk össze egy jó minőségű száraz fehérbort, szóda vizet, egy kevés frissen facsart citromlevet és adjunk hozzá egy csillagánizst. Jéggel hűsítsük.
  2. Ázsiai stílusú jeges tea: Készítsünk erős zöldteát, adjunk hozzá egy csipetnyi mézet és néhány csepp limettlevet. Tálaljuk jéggel és citromkarikával.
  3. Sör: Egy könnyű, citromos ízű búzasör vagy egy finom lager is jól kiegészítheti az ánizsos csirke ízvilágát.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél csillagánizs, helyettesíthető egy kevés ánizsmaggal vagy édesköménymaggal. A citrom helyett használhatunk lime-ot vagy narancsot, amely egy kicsit édeskésebb ízt ad az ételnek. A csirkemell helyett pulykamell is használható, ha egy kissé más fűszeres sült hús változatot szeretnénk kipróbálni. Ha ropogósabb bőrű sült csirke a cél, sütés végén kapcsoljunk grill fokozatra néhány percre.

Egészségügyi előnyök:

Az ánizsos csirke nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen a csirkemell és csirkecomb kiváló fehérjeforrás, amely segíti az izmok regenerálódását és fenntartását. A csillagánizs és a rozmaring természetes antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek támogathatják az immunrendszert. A fokhagyma antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, míg a citrom magas C-vitamin tartalma révén hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Az olívaolaj pedig szívbarát zsiradékokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik a szív- és érrendszer egészségét.

Variációk:

Ez a csirkés főétel könnyen variálható az ízlésünk szerint. Ha intenzívebb ízvilágot szeretnénk, adhatunk hozzá chili pelyhet vagy egy kevés mézet, amely édes-sós kombinációt hoz létre. A csillagánizsos csirke mellett kipróbálhatjuk ezt a receptet pulykahússal vagy akár kacsamellel is. A fűszeres csirke készülhet friss zöldfűszerekkel, például bazsalikommal vagy kakukkfűvel is, ha még karakteresebb ízt szeretnénk elérni.

Érdekességek:

A csillagánizs nemcsak a sült csirke receptek különleges fűszere, hanem számos ázsiai és mediterrán konyhában is megtalálható. Évszázadok óta használják emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt. A fokhagymát már az ókori Egyiptomban is fogyasztották, és sok kultúrában természetes gyógynövényként tartják számon. A citromos csirke receptje pedig több nemzet konyhájában ismert, de a magyar konyha csirkés ételei között is egyre népszerűbbek az egzotikusabb ízeket ötvöző fogások.

(össznézettség: 119, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése