Sonkás Alagút - látványos hidegtál gépsonkából, parizerből és tojásból, tejfölös-majonézes öntettel, hűtve szeletelve tálalva. Sonkás alagút

Sonkás alagút

Hidegkonyha Hidegtál Húsételek

Ízletes sonkás alagút recept magyaros hangulatban

Sonkás alagút recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Üdvözlöm a gasztronómia világában! Ha valami különlegesre vágyik az asztalára, és szeretné felfedezni a magyar konyha egyik titkos finomságát, akkor ne keressen tovább! A Sonkás Alagút egy igazi magyaros étel, amely nem csak ízletes, de látványos és változatos is. E receptünk segítségével ön is könnyedén elkészítheti ezt a remekművet, amely garantáltan elvarázsolja majd a családot vagy vendégeit. Csak kövesse lépésről lépésre az útmutatónkat, és élvezze a finom sonka, parizer és egyéb ízek harmonikus egyesülését! Hajtsa rá az alufóliát, és tegye hűtőszekrénybe pihenni, hogy a zselatin segítségével tökéletesen összeálljon az alagút. Ez a fogás kiváló választás lehet ebédre vagy vacsorára, és garantáltan emlékezetes élményt nyújt mindenki számára!

Sonkás Alagút - látványos hidegtál gépsonkából, parizerből és tojásból, tejfölös-majonézes öntettel, hűtve szeletelve tálalva.

Sonkás alagút

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Sonkás alagút.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 800 kcal

Hozzávalók
  

  • 20 dkg gépsonka
  • 10 dkg parizer
  • 4 db virsli főtt
  • 4 db tojás főtt
  • 1 db sárgarépa főtt
  • 2 db savanyú uborka
  • 3 dl tejföl
  • 400 g majonéz nagy
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 dl víz
  • 1 csomag zselatin

Elkészítés
 

  • Első lépésként a parizert, főtt tojást, sárgarépát és uborkát apró kockákra vágjuk.
  • Egy lábasban keverjük össze a vizet és a húsleveskockát, majd főzzük fel, hogy a kocka teljesen feloldódjon. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.
  • Keverjük össze a tejfölt és a majonézt, majd adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket.
  • A langyosra hűlt húslevesbe keverjük bele a zselatint, hogy feloldódjon.
  • Alufóliával béleljünk ki egy őzgerincformát, majd béleljük ki gépsonkával, úgy hogy kívülről és belülről is legyen egy rétegünk. Csak annyit hagyjunk meg a tetejére, amit rá lehet hajtani.
  • Az aljára öntsük bele a felkészített massza felét. Ezután helyezzük rá a főtt virsliket.
  • Tegyük rá a maradék massza másik felét, majd borítsuk be az egészet a maradék gépsonka szeletekkel.
  • Hajtsuk rá az alufóliát, majd tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Sonkás alagút-hoz!

Tápérték

Kalória: 800kcalSzénhidrát: 10gFehérje: 19gZsír: 75gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 32gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 201mgNátrium: 1413mgKálium: 312mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 2251IUVitamin C: 2mgKalcium: 98mgVas: 2mg
Keyword Gépsonka, Hideg előétel, Húsleveskocka, Magyar konyha, Majonéz, Parizer, Sárgarépa, Savanyú uborka, Tejföl, tojás, virsli
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Sonkás alagút recepthez:

Mi az a Sonkás Alagút?

A Sonkás Alagút egy hagyományos magyar hidegtál, amely összetevőit apróra vágva, majonézes-tejfölös öntettel összekeverve egy formába töltik, majd hűtőszekrényben megdermesztik. Ez egy látványos és ízletes étel, amelyet gyakran ünnepek alkalmával vagy családi összejöveteleken fogyasztanak.

Hogyan tároljam a Sonkás Alagútat?

A Sonkás Alagútot hűtőszekrényben kell tárolni, és lefedve kell tartani, hogy megőrizze frissességét. Ajánlott 2-3 napig fogyasztani az elkészítése után.

Hogyan tudom elkészíteni a Sonkás Alagútot előre?

A Sonkás Alagútot előre elkészítheti, majd hűtőben tárolhatja, amíg tálalásig el nem jut. Az ételt alufóliába csomagolva vagy légmentesen zárható tárolódobozban tárolhatja.

Hogyan változtassam meg az alap receptet az ételallergiák vagy ételpreferenciák miatt?

Ha valaki gluténérzékeny, laktózintoleráns, vagy más ételallergiával rendelkezik, akkor a receptet meg lehet változtatni a szükséges hozzávalók elhagyásával vagy helyettesítésével. Például lehetőség van gluténmentes tészta használatára, vagy laktózmentes tejtermékek használatára.

Milyen köret illik a Sonkás Alagúthoz?

A Sonkás Alagút könnyű és laktató egyben, ezért könnyed köretekkel érdemes tálalni, például friss zöldség salátával, párolt zöldségekkel, vagy friss, ropogós kenyérrel.

Mennyire előre lehet elkészíteni a Sonkás Alagútat?

A Sonkás Alagút előző nap is elkészíthető, és hűtőben tárolható, amíg tálalásig el nem jut. Általában az ízek csak még jobban összeérnek az idő múlásával.

Hogyan lehet feldobni vagy variálni?

A Sonkás Alagút receptje sokféleképpen variálható a személyes ízlés és preferenciák szerint. Például különböző húsokkal, zöldségekkel, vagy fűszerekkel kísérletezhetünk az alapreceptben.

Történet:

A Sonkás Alagút hagyománya a magyar konyhában gyökeret ereszt, és egy olyan étel, amely egyszerre képes lenyűgözni ízélményével és látványával. A recept hátterében a múlt idők vidéki konyhaművészete és az alkalmi összejövetelek igényei állnak, amikor is a háziasszonyok igyekeztek meglepni vendégeiket valami új és különleges fogással. A Sonkás Alagút az ilyen alkalmakra tökéletes választás volt, hiszen nem csak finom, de mutatós is, így vendégeik számára igazi csemegeként tálalhatták.

Tálalás:

A Sonkás Alagút tálalása is része az élménynek. Miután hűtőből kivesszük és szeletekre vágjuk, a tálalásnál ügyeljünk arra, hogy az alagút formája és színes rétegei jól láthatóak legyenek. Egy szép tálra helyezve, esetleg néhány friss zöldfűszerrel díszítve igazán lenyűgöző látványt nyújt. Kísérőként friss salátával, friss zöldségekkel vagy esetleges más hideg előétellel tálalva teljes lesz az ételélmény.

Ital ajánló a Sonkás alagút mellé:

Gyerekeknek:

  • Gyümölcslevek: Frissen facsart narancslé vagy más gyümölcslevek ideálisak lehetnek a gyerekek számára. A friss gyümölcslevek természetes cukrokat tartalmaznak, és ízletes kiegészítők lehetnek az étkezéshez.
  • Ásványvíz: Egészséges és hidratáló választás lehet a sima vagy szénsavas ásványvíz, különösen ha természetes ízesítéssel készül, például citrommal vagy uborkával.

Felnőtteknek:

  • Fehérbor: Egy könnyed, friss fehérbor, mint például a Sauvignon Blanc vagy a Pinot Grigio, remekül párosítható a Sonkás Alagút gazdag ízeivel.
  • Rosé: Egy könnyed, gyümölcsös rosé bor ideális választás lehet a Sonkás Alagút mellé, különösen nyári kerti partikon vagy piknikeken.
  • Sör: Egy könnyű, frissítő sör, például egy világos ale vagy egy pilsner stílusú sör is kiváló lehet a Sonkás Alagúthoz, különösen, ha grillpartit vagy lazább összejövetelt tartunk.

Alternatív hozzávalók:

Bár a hagyományos receptben szereplő hozzávalók íze és textúrája már önmagában is egyedi és különleges, természetesen lehetőség van az alap recept változatosítására. Például, ha szeretné könnyebbé tenni az ételt, cserélheti a tejfölt és a majonézt joghurtra vagy kefirre, így egy könnyedebb, frissítőbb ízvilágot kapunk. A sonka és parizer helyett pedig különböző füstölt húsokat, például füstölt csirkemellet vagy füstölt lazacot is használhatunk, hogy más ízvilágot és textúrát adjunk az alagútnak. Így mindenki megtalálhatja az ízlésének és étrendjének megfelelő változatot a Sonkás Alagútból.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Sonkás Alagút egy igazi finomság, fontos megemlíteni, hogy a mértékletesség mindig kulcsfontosságú az egészséges étrendben. Azonban néhány összetevője, mint például a tojás és a sárgarépa, gazdagok olyan tápanyagokban, mint a fehérje, vitaminok és antioxidánsok. A sárgarépa például A-vitaminban gazdag, ami fontos a látás és az immunrendszer egészségének fenntartásához. A tejföl és a majonéz viszont magas kalóriatartalommal bír, így érdemes ezeket mérsékelten fogyasztani.

Variációk:

A Sonkás Alagút receptje sokféle variációban elkészíthető, attól függően, hogy az adott alkalomhoz vagy ízléshez milyen hozzávalókat választunk. Például, helyettesíthetjük a gépsonkát füstölt lazaccal vagy csirkemellel, a parizert pedig sajttal vagy egyéb füstölt húsokkal. A zöldségeket is variálhatjuk, például hozzáadhatunk sült paprikát, paradicsomot vagy olívabogyót az alaprecepthez, így még ízesebbé és táplálóbbá téve az ételt. Emellett a tejfölt és a majonézt is helyettesíthetjük joghurtra vagy kefirre, így könnyedebbé téve az ételt.

Érdekességek:

  • A Sonkás Alagút eredetileg egy tradicionális magyar hidegtál, amelyet gyakran különleges alkalmakra, ünnepekre vagy családi összejövetelekre készítettek.
  • Az alagút formája arra emlékeztet, mintha valóban egy alagúton mennénk keresztül, így a tálalás különleges és látványos élményt nyújt.
  • Sok család saját receptje és variációja létezik a Sonkás Alagútra, így minden ház az ízlésének megfelelően alakíthatja és egyediítheti az ételt.
  • Ez az étel remek választás lehet hideg előételként, de akár főételként is felszolgálhatjuk könnyű körettel és friss salátával kiegészítve.
(össznézettség: 767, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése