Mézeskalács Mézeskalács

Mézeskalács

Édes sütemény Sütemény

Mézeskalács: A Magyar karácsony édes illata

Mézeskalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

A mézeskalács nem csupán egy sütemény; ez az ízletes édesség az ünnepi időszak elengedhetetlen része, amely a gyerekkor emlékeivel és az otthon melegével tölt el minket. A fűszeres aromájú, mézzel édesített tészta a magyar konyha egyik kincse, mely összeköt bennünket a múlttal és hozzájárul a karácsonyi hangulat varázsához. Kövessék ezt az egyszerű receptet, és hozzák el a karácsonyt az otthonukba, bármikor!

Mézeskalács

Mézeskalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mézeskalács.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 924 kcal

Hozzávalók
  

a cukormázhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 7 dkg cukor
  • citromlé

Elkészítés
 

  • A porszerű anyagokat (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg, só) egy nagy tálban összekeverjük.
  • A zsírt belemorzsoljuk a száraz hozzávalókhoz.
  • A mézet és a tojásokat is hozzáadjuk, majd az egészet jól összegyúrjuk. Amennyiben szükséges, a félretett lisztet fokozatosan adjuk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl ragadós.
  • A tésztát letakarjuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
  • A sütőt előmelegítjük.
  • Lisztezett felületen a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd különféle formájú szaggatóval alakzatokat szaggatunk ki belőle.
  • Egy sütőlemezre helyezzük a mézeskalácsokat és közepes hőfokon sütjük, amíg aranybarnára sülnek. Vigyázat, gyorsan megsül!
  • Cukormáz: A tojásfehérjét a cukorral gőz felett felverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet vagy ecetet. Nyomózsákba töltjük és díszítjük vele a mézeskalácsokat.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mézeskalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 924kcalSzénhidrát: 182gFehérje: 16gZsír: 15gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 73mgNátrium: 447mgKálium: 205mgÉlelmi rost: 5gCukor: 84gVitamin A: 95IUVitamin C: 3mgKalcium: 52mgVas: 7mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az évszázadokon keresztül a mézeskalács készítése nem csak a sütésről szólt. Ez a sütemény kulturális és történelmi örökségünk egy darabja, és a középkor óta töretlen népszerűségnek örvend. A régi időkben a vásárokon mézeskalács-figurákat árusítottak, melyeket szerelmi ajándékként adtak át a kedvesnek. Sok helyen ezeket a figurákat még ma is készítik, így a mézeskalács nem csak finom, hanem kulturálisan is jelentőséggel bír.

Tálalás:

A mézeskalácsot hagyományosan cukormázzal díszítették, de a kreativitásnak nincsenek határai. Miután a sütemények kihűltek, használjunk színes cukorgyöngyöket, csokoládécsíkokat vagy akár ehető aranyport a dekoráláshoz. Szép ünnepi díszdobozba helyezve tökéletes ajándék lehet rokonoknak, barátoknak.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  • Almás-citromos tea: Egy kis édesítéssel és fahéjjal ízesítve ez az ital tökéletesen kiegészíti a mézeskalács ízeit.
  • Gyümölcsturmix: Egy egyszerű banán-málna vagy banán-epres turmix nemcsak finom, hanem egészséges is, és remekül kiegészíti a sütemény ízét.
  • Kakaó: A klasszikus forró csoki vagy kakaó is kiváló választás, különösen a hideg téli napokon.

Felnőtteknek:

  • Cappuccino vagy latté: A kávé lágy íze és az enyhe tejessége remekül kiegészíti a mézeskalács fűszerességét.
  • Forralt bor: A forralt bor fűszerei és az alkohol melegsége tökéletesen illeszkedik a mézeskalácshoz, különösen a hidegebb hónapokban.
  • Tea: Egy jó minőségű fekete vagy zöld tea, egy kevés mézzel édesítve, kellemesen kiegészíti a sütemény ízét, és az ízpalettát nem tolja túlzottan az édes irányba.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: Cseréljük le a búzalisztet gluténmentes lisztre.
  • Vegán változat: Használjunk növényi alapú zsírt a hagyományos zsír helyett, és a tojásokat cseréljük ki lenmag- vagy chiamag-„tojásra”.
  • Cukormentes változat: A porcukrot cseréljük le eritritre vagy steviára, a mézet pedig agave szirupra vagy más növényi alapú édesítőszerre.

Egészségügyi előnyök:

  • Fűszerek: A mézeskalácsban használt fűszerek, mint a fahéj és a szegfűszeg, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben és támogatják az immunrendszert.
  • Méz: Természetes édesítő, amely antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Emellett kisebb mennyiségben történő fogyasztás esetén elősegítheti a sebek gyógyulását és enyhítheti a torokfájást.
  • Tojás: Kiváló fehérjeforrás, amely számos esszenciális aminosavat és vitamint tartalmaz, mint például az A-, D-, E- és B12-vitamint.

Variációk:

  • Csokoládés : Adjon hozzá 2-3 evőkanál kakaóport a tésztához, hogy csokoládés ízvilágot kapjon.
  • Gyömbéres mézeskalács: Adjon hozzá 2 kávéskanál őrölt gyömbért a tésztához egy friss, csípős ízért.
  • Diós vagy mogyorós változat: Keverjen bele apróra darált diót vagy mogyorót a tésztába extra rostokért és ízért.

Érdekességek:

  • A mézeskalács-készítés hagyománya a középkorig nyúlik vissza Európában, és különösen népszerű volt a vásárokon.
  • A mézeskalács emberek népszerűségét az angol királynő, I. Erzsébet nevéhez köthetjük, aki az udvaronak készíttetett olyan mézeskalács-figurákat, amelyek az udvarbeliekhez hasonlítottak.
  • Németországban a mézeskalács-házak népszerűségét a Grimm testvérek „Hansel és Gretel” meséjének köszönhetjük.
  • Ma már világszerte számos mézeskalács-ház versenyt rendeznek, ahol igazi műalkotások születnek.
(össznézettség: 960, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating