Tormakrémes sonkatekercsek salátalevélen tálalva, főtt tojással, paprikaszeletekkel és krémrózsával díszítve egy hidegtálon. Tormakrémes sonkatekercs

Tormakrémes sonkatekercs

Hidegkonyha Hidegtál

Tormakrémes sonkatekercs – Klasszikus hidegtálas recept ünnepekre és vendégváráshoz

Tormakrémes sonkatekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

tormakrémes sonkatekercs a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb hidegtálas fogása, amely szinte kihagyhatatlan része a húsvéti, karácsonyi vagy szilveszteri vendégváró tálaknak. A gépsonkával töltött, házi készítésű tormakrémmel megkent tekercsek nemcsak finomak, de látványosak is. Tálalhatjuk franciasalátával, főtt tojással és salátalevéllel, hogy igazán mutatós és ünnepi megjelenést kapjunk. Ez a retro magyar előétel ma is megállja a helyét minden asztalon – legyen szó klasszikus sonkatekercsről, hidegtál ötletekről, vagy tormás vendégváró receptekről.

Tormakrémes sonkatekercsek salátalevélen tálalva, főtt tojással, paprikaszeletekkel és krémrózsával díszítve egy hidegtálon.

Tormakrémes sonkatekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Tormakrémes sonkatekercs.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 10 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 12 főre
Kalória 358 kcal

Hozzávalók
  

a sonkatekercshez:

a díszítéshez:

Elkészítés
 

  • Egy sűrű besamelmártást készítünk, amely a tormakrém alapja lesz. Egy közepes lábasban megolvasztjuk a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Egy habverő segítségével simára keverjük, nehogy csomós legyen.
  • Amikor a vaj és liszt keveréke kissé megpirult, apránként hozzáöntjük a tejszínt. Folyamatosan keverjük, hogy szép sima, sűrű mártást kapjunk, amely nem ég le.
  • A kész besamelmártást levesszük a tűzről, majd belekeverjük az ecetes reszelt tormát és a tojások sárgáját. Ezután ízlés szerint sózzuk, fehérborssal fűszerezzük, és adunk hozzá kevés mustárt, pár csepp friss citromlevet, valamint ha szeretnénk, egy kevés porcukrot is, hogy az ízek harmonikusak legyenek.
  • A tűzhelyre visszatéve, állandó keverés mellett, lassú tűzön krémmé főzzük az egész keveréket. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk túl, csak sűrű, kenhető állagot kapjunk. Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Amíg a krém hűl, a gépsonka szeleteket kiterítjük egy alufóliára vagy frissentartó fóliára úgy, hogy majd könnyedén fel tudjuk tekerni őket.
  • A teljesen kihűlt tormakrémet habzsákba vagy nyomózsákba töltjük, és mindegyik sonkaszelet közepére hosszanti irányban egy csík krémet nyomunk. A krémből érdemes egy keveset félretenni a későbbi díszítéshez.
  • A krémmel töltött sonkaszeleteket óvatosan feltekerjük, majd egyesével fóliába csavarjuk őket, mint egy szaloncukrot. Ez segít abban, hogy szépen megtartsák a formájukat. A kész tekercseket legalább 1 órára a hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjenek és összeálljanak.
  • Tálalás előtt a sonkatekercsek egyik vagy mindkét végét megszórhatjuk reszelt trappista sajttal. A zselatint kevés vízben feloldjuk, majd felforraljuk, és ha kissé kihűlt, ezzel kenjük le a kicsomagolt tekercseket. Ez segít abban, hogy a sonka ne barnuljon meg a levegőn, és szép fényes bevonatot kapjon.
  • A félretett tormakrémből minden sonkatekercs tetejére egy díszítő „rózsát” nyomunk, akár sima csillagcsővel, hogy elegánsabb legyen a tálalás.
  • A sonkatekercseket salátalevélre fektetjük, melléjük kerülhetnek zöldpaprika-szeletek, tépett petrezselyemzöld, főtt tojáscikkek, és akár franciasaláta is. Egy kis pirosarany pöttyel vagy csíkkal tovább fokozhatjuk a látványt.

Jegyzet

.Jó étvágyat a Tormakrémes sonkatekercs-hez!

Kalória

Kalória: 358kcalSzénhidrát: 16gFehérje: 14gZsír: 27gTelített zsír: 15gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTranszzsír: 0.4gKoleszterin: 176mgNátrium: 845mgKálium: 505mgRost: 4gCukor: 11gA-vitamin: 2093IUC-vitamin: 25mgKalcium: 121mgVas: 2mg
Keyword Főtt tojással díszített hidegtál, Hideg előétel recept, Hidegtál ötlet, Hidegtálas sonkatekercs, Húsvéti hidegtál recept, Magyaros hidegtál, Sonkatekercs tormakrémmel, Töltött sonkaszelet, Tormakrémes sonkatekercs, Tormakrémes tekercs, Tormás hidegtál, Ünnepi hidegtál recept, Vendégváró falatok
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Tormakrémes sonkatekercs recepthez:

Mi az a Tormakrémes sonkatekercs?

A Tormakrémes Sonkatekercs egy ízletes és elegáns előétel vagy főétel, amely elsősorban vékony szeletekre vágott sonkából készül, amit egy gazdag, krémes tormás keverékkel töltünk meg. Ez a keverék általában besamel mártásból, ecetes tormából, tojássárgájából, és ízlés szerinti fűszerekből áll, mint például citromlé, porcukor, fehérbors, só, és mustár. A sonkaszeleteket ezzel a krémmel töltik meg, majd szorosan feltekerik, és hűtőben hagyják megdermedni, hogy a tekercsek formájukat megtartsák.

Milyen sonkát ajánlott használni a tekercsekhez?

Ajánlott a minőségi, jó ízű gépsonkát választani, mert ez adja az étel alapját. Vékonyan szeletelt sonka a legjobb, mert könnyebben formázható és tekercselhető.

Mi a besamel mártás, és hogyan készül?

A besamel mártás egy klasszikus francia alapmártás, amely vaj, liszt és tej (ebben az esetben tejszín) keverékéből áll. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, hogy roux-t készítsünk, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt, amíg sima és sűrű mártást nem kapunk.

Hogyan lehet a tormakrémet kevésbé erősre készíteni?

Ha kevésbé intenzív tormaízt szeretnél, használhatsz kevesebb tormát, vagy hígíthatod a krémet tejszínnel. Esetleg adj hozzá egy kis mézet vagy cukrot, hogy ellensúlyozd a torma csípősségét.

Milyen alternatívákat használhatok, ha valaki nem szereti a tormát?

A tormakrémet helyettesítheted más krémekkel, például mustáros vagy medvehagymás krémmel, amelyek szintén jól illenek a sonka ízéhez.

Hogyan szolgálhatom fel a tekercseket, ha nincs zselatinom a díszítéshez?

Ha nincs zselatinod, egyszerűen hagyhatod el a receptből, vagy használhatsz olívaolajat egy kis fényért. A tekercsek így is ízletesek és vonzóak lesznek.

Mit kínálhatok mellé, ha komplett étkezést szeretnék?

Friss saláták, például egy egyszerű zöldsaláta vagy francia saláta, valamint könnyű, frissítő italok kiváló kiegészítői a tormakrémes sonkatekercsnek. A gyümölcssaláta vagy könnyű desszertek, mint például a pohárkrémek vagy mousses, jól zárhatják az étkezést.

Mennyi ideig kell hűteni a tekercseket, mielőtt tálalhatók?

A tekercseket legalább 1 órán keresztül kell hűteni a hűtőben, hogy a töltelék megdermedjen, és könnyebben szeletelhető legyen. Ha van rá lehetőség, hosszabb ideig, akár egy éjszakán át is hűtheted őket.

Történet:

A tormakrémes sonkatekercs egy klasszikus magyar hidegtálas fogás, amely főleg ünnepi alkalmakkor, például karácsonyi, húsvéti vagy szilveszteri menük részeként bukkan fel. Ez a recept a magyar konyha egyik retro kedvence, amit sok családban generációk óta készítenek. A hidegtálak királynője a sonkatekercs, hiszen nemcsak látványos, hanem könnyen előkészíthető, és a tormakrémmel töltött sonkaszeletek karakteres, mégis harmonikus ízvilága minden vendég tetszését elnyeri. A gépsonka, a házi tormakrém, valamint a díszítő elemek együtt egy igazi klasszikust alkotnak, amely a magyar gasztronómia fontos részévé vált.

Tálalás:

A tormakrémes sonkatekercs hidegen tálalva a legfinomabb. A tekercsek mellé gyakran kínálnak franciasalátát, főtt tojáscikkeket, és salátalevelet is, amelyek nemcsak az ízeket gazdagítják, hanem a tál megjelenését is elegánssá varázsolják. A reszelt sajt és a zselatin bevonat különleges, ünnepi jelleget ad a fogásnak. A sonkatekercsek jól mutatnak hidegtálak részeként, de önállóan, előételként vagy vendégváró falatként is tökéletesek. Egy tálra rendezve, friss zöldségekkel és petrezselyemzölddel díszítve garantált a siker minden alkalommal.

Ital ajánló a Tormakrémes sonkatekercs mellé:

Gyerekeknek:

  • Alma- vagy szőlőlé: Természetes gyümölcslevek, különösen az alma és a szőlő, frissítőek és jól illenek a sonkatekercs ízvilágához. Ezek a levesek természetes édességet és frissességet hoznak, ami jól kiegészíti a torma pikáns ízét.
  • Citromos víz: Egy egyszerű, mégis frissítő választás. A citromos víz nemcsak hidratál, hanem segít kiemelni az étel ízét is.
  • Gyümölcsös ízesítésű szénsavmentes ásványvíz: Egy másik egészséges és szórakoztató választás, amely különböző ízekben elérhető, így a gyerekek kiválaszthatják a kedvencüket.

Felnőtteknek:

  • Szárnyasokhoz illő fehérbor: Egy könnyű, frissítő fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay, jól illik a sonkatekercs ízvilágához. Ezek a borok kiegyensúlyozzák a torma erősségét és tökéletes kísérői a fogásnak.
  • Szénsavas ásványvíz citrommal vagy lime-mal: Egy egyszerű, mégis elegáns választás, ami frissít és segít az ízek kiemelésében, anélkül, hogy elterelné a figyelmet az ételről.
  • Sör, különösen világos típusok: Egy könnyű, világos sör is remekül illik a sonkatekercshez, különösen, ha a sör ízvilága nem túl domináns. A sör kesernyés íze jól ellensúlyozza a torma csípősségét és a sonka sós ízét.

Alternatív hozzávalók:

A klasszikus recept számos ponton variálható. A gépsonka helyett használhatunk füstölt sonkát vagy akár csirke- és pulykasonkát, ha könnyedebb változatra vágyunk. A tormakrém készíthető friss reszelt tormából is, de aki kevésbé szereti az erős ízeket, választhat enyhébb, tejszínes tormaalapú változatot is. A besamelmártás helyett lehet próbálkozni krémsajtos vagy túrós alapú krémmel, amely új textúrát és ízt hoz a fogásba. A díszítéshez használt zselatin elhagyható, ha egyszerűbb, gyorsabb verziót szeretnénk, de akár színes zöldségekkel vagy pikáns szószokkal is feldobhatjuk az elkészült sonkatekercseket.

Egészségügyi előnyök:

Bár a tormakrémes sonkatekercs egy kiadós, hagyományos magyar fogás, több összetevője is tartalmaz egészségre kedvező hatóanyagokat. A torma természetes immunerősítő, antibakteriális hatása közismert, különösen légúti megbetegedések esetén lehet hasznos. Emellett emésztésserkentő tulajdonsága is segíthet a nehezebb ételek feldolgozásában. A tejszín és tojássárgája B-vitaminokat és zsíroldékony vitaminokat (például A- és D-vitamint) is tartalmaz. Ha gépsonka helyett soványabb húsokat használunk, vagy a vaj mennyiségét mérsékeljük, akkor egy kiegyensúlyozottabb, egészségtudatosabb sonkatekercs is elkészíthető.

Variációk:

A tormakrémes sonkatekercs sokféleképpen variálható, attól függően, hogy milyen ízvilágra vágyunk. A klasszikus tormakrém helyett készíthetünk enyhébb ízű tejszínes tormakrémet vagy akár majonézes tormakrémet is. A sonka cserélhető füstölt sonkára, csirkemell sonkára, vagy akár vegetáriánus szeletekre is, így a recept húsmentesen is elkészíthető. A krémbe keverhetünk reszelt almát, friss kaprot, vagy egy kevés reszelt sajtot, hogy új textúrát és ízélményt kapjunk. A hidegtál részeként a sonkatekercs könnyen kombinálható más klasszikus előételekkel, mint például kaszinótojás, franciasaláta, vagy töltött tojás.

Érdekességek:

A tormakrémes sonkatekercs a 20. század második felében vált népszerűvé Magyarországon, különösen a retró hidegtálak elengedhetetlen elemeként. Hosszú évekig a vendégváró asztalok sztárja volt, főként ünnepekkor vagy családi összejöveteleken. Érdekesség, hogy a zselatinos bevonat nem csak a tartósságot szolgálja, hanem a látványt is fokozza, mivel fényes, friss hatásúvá teszi a fogást. A sonkatekercset sokszor franciasaláta ágyon tálalják, ami még inkább növeli az étel eleganciáját. A tormás hidegtál nemcsak hazánkban népszerű – hasonló recepteket találunk más közép-európai országokban is, ahol a torma és sonka kombinációja szintén kedvelt.

(össznézettség: 1 307, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése