Tormakrémes sonkatekercs – Klasszikus hidegtálas recept ünnepekre és vendégváráshoz
Tormakrémes sonkatekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
tormakrémes sonkatekercs a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb hidegtálas fogása, amely szinte kihagyhatatlan része a húsvéti, karácsonyi vagy szilveszteri vendégváró tálaknak. A gépsonkával töltött, házi készítésű tormakrémmel megkent tekercsek nemcsak finomak, de látványosak is. Tálalhatjuk franciasalátával, főtt tojással és salátalevéllel, hogy igazán mutatós és ünnepi megjelenést kapjunk. Ez a retro magyar előétel ma is megállja a helyét minden asztalon – legyen szó klasszikus sonkatekercsről, hidegtál ötletekről, vagy tormás vendégváró receptekről.
Tormakrémes sonkatekercs
Hozzávalók
a sonkatekercshez:
a díszítéshez:
- 1 csomag zselatin
- 5 dkg trappista sajt
- 4 db saláta levél
- zöldpaprika szeletek
- petrezselyemzöld tépett
- pirosarany
- 4 db tojás főtt, negyedekre vágva
Elkészítés
- Egy sűrű besamelmártást készítünk, amely a tormakrém alapja lesz. Egy közepes lábasban megolvasztjuk a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Egy habverő segítségével simára keverjük, nehogy csomós legyen.
- Amikor a vaj és liszt keveréke kissé megpirult, apránként hozzáöntjük a tejszínt. Folyamatosan keverjük, hogy szép sima, sűrű mártást kapjunk, amely nem ég le.
- A kész besamelmártást levesszük a tűzről, majd belekeverjük az ecetes reszelt tormát és a tojások sárgáját. Ezután ízlés szerint sózzuk, fehérborssal fűszerezzük, és adunk hozzá kevés mustárt, pár csepp friss citromlevet, valamint ha szeretnénk, egy kevés porcukrot is, hogy az ízek harmonikusak legyenek.
- A tűzhelyre visszatéve, állandó keverés mellett, lassú tűzön krémmé főzzük az egész keveréket. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk túl, csak sűrű, kenhető állagot kapjunk. Miután elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg a krém hűl, a gépsonka szeleteket kiterítjük egy alufóliára vagy frissentartó fóliára úgy, hogy majd könnyedén fel tudjuk tekerni őket.
- A teljesen kihűlt tormakrémet habzsákba vagy nyomózsákba töltjük, és mindegyik sonkaszelet közepére hosszanti irányban egy csík krémet nyomunk. A krémből érdemes egy keveset félretenni a későbbi díszítéshez.
- A krémmel töltött sonkaszeleteket óvatosan feltekerjük, majd egyesével fóliába csavarjuk őket, mint egy szaloncukrot. Ez segít abban, hogy szépen megtartsák a formájukat. A kész tekercseket legalább 1 órára a hűtőbe helyezzük, hogy megdermedjenek és összeálljanak.
- Tálalás előtt a sonkatekercsek egyik vagy mindkét végét megszórhatjuk reszelt trappista sajttal. A zselatint kevés vízben feloldjuk, majd felforraljuk, és ha kissé kihűlt, ezzel kenjük le a kicsomagolt tekercseket. Ez segít abban, hogy a sonka ne barnuljon meg a levegőn, és szép fényes bevonatot kapjon.
- A félretett tormakrémből minden sonkatekercs tetejére egy díszítő „rózsát” nyomunk, akár sima csillagcsővel, hogy elegánsabb legyen a tálalás.
- A sonkatekercseket salátalevélre fektetjük, melléjük kerülhetnek zöldpaprika-szeletek, tépett petrezselyemzöld, főtt tojáscikkek, és akár franciasaláta is. Egy kis pirosarany pöttyel vagy csíkkal tovább fokozhatjuk a látványt.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Tormakrémes sonkatekercs recepthez:
A Tormakrémes Sonkatekercs egy ízletes és elegáns előétel vagy főétel, amely elsősorban vékony szeletekre vágott sonkából készül, amit egy gazdag, krémes tormás keverékkel töltünk meg. Ez a keverék általában besamel mártásból, ecetes tormából, tojássárgájából, és ízlés szerinti fűszerekből áll, mint például citromlé, porcukor, fehérbors, só, és mustár. A sonkaszeleteket ezzel a krémmel töltik meg, majd szorosan feltekerik, és hűtőben hagyják megdermedni, hogy a tekercsek formájukat megtartsák.
Ajánlott a minőségi, jó ízű gépsonkát választani, mert ez adja az étel alapját. Vékonyan szeletelt sonka a legjobb, mert könnyebben formázható és tekercselhető.
A besamel mártás egy klasszikus francia alapmártás, amely vaj, liszt és tej (ebben az esetben tejszín) keverékéből áll. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, hogy roux-t készítsünk, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt, amíg sima és sűrű mártást nem kapunk.
Ha kevésbé intenzív tormaízt szeretnél, használhatsz kevesebb tormát, vagy hígíthatod a krémet tejszínnel. Esetleg adj hozzá egy kis mézet vagy cukrot, hogy ellensúlyozd a torma csípősségét.
A tormakrémet helyettesítheted más krémekkel, például mustáros vagy medvehagymás krémmel, amelyek szintén jól illenek a sonka ízéhez.
Ha nincs zselatinod, egyszerűen hagyhatod el a receptből, vagy használhatsz olívaolajat egy kis fényért. A tekercsek így is ízletesek és vonzóak lesznek.
Friss saláták, például egy egyszerű zöldsaláta vagy francia saláta, valamint könnyű, frissítő italok kiváló kiegészítői a tormakrémes sonkatekercsnek. A gyümölcssaláta vagy könnyű desszertek, mint például a pohárkrémek vagy mousses, jól zárhatják az étkezést.
A tekercseket legalább 1 órán keresztül kell hűteni a hűtőben, hogy a töltelék megdermedjen, és könnyebben szeletelhető legyen. Ha van rá lehetőség, hosszabb ideig, akár egy éjszakán át is hűtheted őket.
Történet:
A tormakrémes sonkatekercs egy klasszikus magyar hidegtálas fogás, amely főleg ünnepi alkalmakkor, például karácsonyi, húsvéti vagy szilveszteri menük részeként bukkan fel. Ez a recept a magyar konyha egyik retro kedvence, amit sok családban generációk óta készítenek. A hidegtálak királynője a sonkatekercs, hiszen nemcsak látványos, hanem könnyen előkészíthető, és a tormakrémmel töltött sonkaszeletek karakteres, mégis harmonikus ízvilága minden vendég tetszését elnyeri. A gépsonka, a házi tormakrém, valamint a díszítő elemek együtt egy igazi klasszikust alkotnak, amely a magyar gasztronómia fontos részévé vált.
Tálalás:
A tormakrémes sonkatekercs hidegen tálalva a legfinomabb. A tekercsek mellé gyakran kínálnak franciasalátát, főtt tojáscikkeket, és salátalevelet is, amelyek nemcsak az ízeket gazdagítják, hanem a tál megjelenését is elegánssá varázsolják. A reszelt sajt és a zselatin bevonat különleges, ünnepi jelleget ad a fogásnak. A sonkatekercsek jól mutatnak hidegtálak részeként, de önállóan, előételként vagy vendégváró falatként is tökéletesek. Egy tálra rendezve, friss zöldségekkel és petrezselyemzölddel díszítve garantált a siker minden alkalommal.
Ital ajánló a Tormakrémes sonkatekercs mellé:
Gyerekeknek:
- Alma- vagy szőlőlé: Természetes gyümölcslevek, különösen az alma és a szőlő, frissítőek és jól illenek a sonkatekercs ízvilágához. Ezek a levesek természetes édességet és frissességet hoznak, ami jól kiegészíti a torma pikáns ízét.
- Citromos víz: Egy egyszerű, mégis frissítő választás. A citromos víz nemcsak hidratál, hanem segít kiemelni az étel ízét is.
- Gyümölcsös ízesítésű szénsavmentes ásványvíz: Egy másik egészséges és szórakoztató választás, amely különböző ízekben elérhető, így a gyerekek kiválaszthatják a kedvencüket.
Felnőtteknek:
- Szárnyasokhoz illő fehérbor: Egy könnyű, frissítő fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay, jól illik a sonkatekercs ízvilágához. Ezek a borok kiegyensúlyozzák a torma erősségét és tökéletes kísérői a fogásnak.
- Szénsavas ásványvíz citrommal vagy lime-mal: Egy egyszerű, mégis elegáns választás, ami frissít és segít az ízek kiemelésében, anélkül, hogy elterelné a figyelmet az ételről.
- Sör, különösen világos típusok: Egy könnyű, világos sör is remekül illik a sonkatekercshez, különösen, ha a sör ízvilága nem túl domináns. A sör kesernyés íze jól ellensúlyozza a torma csípősségét és a sonka sós ízét.
Alternatív hozzávalók:
A klasszikus recept számos ponton variálható. A gépsonka helyett használhatunk füstölt sonkát vagy akár csirke- és pulykasonkát, ha könnyedebb változatra vágyunk. A tormakrém készíthető friss reszelt tormából is, de aki kevésbé szereti az erős ízeket, választhat enyhébb, tejszínes tormaalapú változatot is. A besamelmártás helyett lehet próbálkozni krémsajtos vagy túrós alapú krémmel, amely új textúrát és ízt hoz a fogásba. A díszítéshez használt zselatin elhagyható, ha egyszerűbb, gyorsabb verziót szeretnénk, de akár színes zöldségekkel vagy pikáns szószokkal is feldobhatjuk az elkészült sonkatekercseket.
Egészségügyi előnyök:
Bár a tormakrémes sonkatekercs egy kiadós, hagyományos magyar fogás, több összetevője is tartalmaz egészségre kedvező hatóanyagokat. A torma természetes immunerősítő, antibakteriális hatása közismert, különösen légúti megbetegedések esetén lehet hasznos. Emellett emésztésserkentő tulajdonsága is segíthet a nehezebb ételek feldolgozásában. A tejszín és tojássárgája B-vitaminokat és zsíroldékony vitaminokat (például A- és D-vitamint) is tartalmaz. Ha gépsonka helyett soványabb húsokat használunk, vagy a vaj mennyiségét mérsékeljük, akkor egy kiegyensúlyozottabb, egészségtudatosabb sonkatekercs is elkészíthető.
Variációk:
A tormakrémes sonkatekercs sokféleképpen variálható, attól függően, hogy milyen ízvilágra vágyunk. A klasszikus tormakrém helyett készíthetünk enyhébb ízű tejszínes tormakrémet vagy akár majonézes tormakrémet is. A sonka cserélhető füstölt sonkára, csirkemell sonkára, vagy akár vegetáriánus szeletekre is, így a recept húsmentesen is elkészíthető. A krémbe keverhetünk reszelt almát, friss kaprot, vagy egy kevés reszelt sajtot, hogy új textúrát és ízélményt kapjunk. A hidegtál részeként a sonkatekercs könnyen kombinálható más klasszikus előételekkel, mint például kaszinótojás, franciasaláta, vagy töltött tojás.
Érdekességek:
A tormakrémes sonkatekercs a 20. század második felében vált népszerűvé Magyarországon, különösen a retró hidegtálak elengedhetetlen elemeként. Hosszú évekig a vendégváró asztalok sztárja volt, főként ünnepekkor vagy családi összejöveteleken. Érdekesség, hogy a zselatinos bevonat nem csak a tartósságot szolgálja, hanem a látványt is fokozza, mivel fényes, friss hatásúvá teszi a fogást. A sonkatekercset sokszor franciasaláta ágyon tálalják, ami még inkább növeli az étel eleganciáját. A tormás hidegtál nemcsak hazánkban népszerű – hasonló recepteket találunk más közép-európai országokban is, ahol a torma és sonka kombinációja szintén kedvelt.