Almás pirog

Almás pirog

Sós sütemény Sütemény

Almás pirog: Az almás ízorgia egy szeletben

Almás pirog recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Az almás pirog orosz hagyományos almás pitéje, amely az orosz konyha egyik legkedveltebb édessége. Egy lédús és ízletes almás tölteléket rejt magában, amelyet finom és omlós tésztával borítanak be. Az orosz konyha egyik fő jellegzetessége, hogy elkészítéséhez kiváló minőségű almát használnak, amelyek az oroszországi almaültetvényekről származnak.

Almás pirog

Almás pirog

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás pirog.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Orosz
Mennyiség 6 főre
Kalória 680 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

  • 1/2 kg alma
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • cukor ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fahéj őrölt
  • 1/4 kávéskanál szegfűszeg őrölt
  • mazsola

a tetejére:

Elkészítés
 

  • Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd a fűszerekkel és a cukorral kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Beleforgatjuk a mazsolát és a keményítőt, majd félretesszük.
  • A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a tejet, és állni hagyjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab nem képződik.
  • A krumplit áttörjük, összedolgozzuk a tojással, a vajjal és a citromhéjjal. A liszthez adjuk, majd az egészből sima tésztát gyúrunk. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük.
  • Utána lisztezett deszkán 1/2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. A korongok közepére 1-1 kiskanál tölteléket helyezünk, a tésztát a töltelékre hajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk.
  • A süteményt sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejét megkenjük tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Almás pirog-hoz!

Nutrition

Kalória: 680kcalSzénhidrát: 101gFehérje: 15gZsír: 25gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 140mgNátrium: 214mgKálium: 541mgÉlelmi rost: 7gCukor: 19gVitamin A: 846IUVitamin C: 15mgKalcium: 94mgVas: 5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword sós sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az almás pirog az orosz konyha egyik legismertebb édessége, és már a 16. században is fogyasztották. A pirogokat hagyományosan a télre készítették, amikor az almát tartósították, és a tészta és a töltelék egyszerűen elkészíthető volt. Különböző formában készítették: lehetett nagy, kerek, lepény formájú, vagy kis, négyzet alakú szeletekre vágva.

Tálalás:

A pirogot általában melegen vagy langyosan tálalják, és porcukorral szórják meg a tetejét. Hagyományosan tejszínnel, vagy akár fagylalttal is tálalják.

Alternatív hozzávalók:

Az almás pirogot a hagyományos almás töltelék mellett különböző módon is elkészíthetjük. Például ízesíthetjük fahéjjal, citromhéjjal vagy szegfűszeggel. Az almát is helyettesíthetjük más gyümölcsökkel, például sárgabarackkal vagy meggyel.

Egészségügyi előnyök:

Az egészséges táplálkozás része lehet, ha mértékkel fogyasztjuk. Az alma magas rosttartalmának köszönhetően segíthet az emésztésben, és csökkentheti a koleszterinszintet. Az almás pirog tésztája gluténmentes lisztből is elkészíthető, így azok is fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek.

Variációk:

A pirogot különböző módon is variálhatjuk. Például a töltelékbe tehetünk diót, mogyorót, vagy akár aszalt gyümölcsöket is. Akár karamellás, csokoládés vagy vaníliás ízesítéssel is elkészíthetjük.

Érdekességek:

Az almás pirog a hagyományos orosz étel kultúra része, és az oroszok számára a családi összejövetelek, ünnepek elmaradhatatlan étele. Akár magunkkal is vihetjük, ha utazunk.

(össznézettség: 151, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating